E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
Nem azt hírdette Jézus, hogy azért jött, hogy a zsidókat visszaterelje a helyes ösvényre? És nem azért, hogy jólatot tegyen egy eljövendő szép világról, ahol az emberek mind az isteni tanítást követik? Vajon Jézus felette áll Mózesnak? Hiszem, hogy nem. Hiszem, hogy csak mindkettőt követve lehet Isten országába jutni.
Én is igy gondolom, illetve mas is hasonlokeppen mondta. De azert vannak fenntartasaim a dologgal kapcsolatban. Az oszov. torvenyek nem csak "ószövetségi iratok", hanem (egy reszet) Isten "mondta tollba". (Mozes könyveiben tobbszor elofordul, hogy konketan jelzik, hogy valamit az Ur uzen: Szólítá Mózest és beszéle vele az Úr a gyülekezet sátorából...). Tehat ezek Isten sajat ugymond rendeletei. Ezeket "tolti" be Jezus, illetve masitja meg. hat nekem elegge furcsa eljarasi rend ez. Ha "csak" Isten fia, akkor a rangletran sokkal alacsonyabb helyen van, mint az Isten, ha Istennel egylenyegu, akkor meg felvetodik a kerdes, hogy elobb kiad egy parancsot (fogat fogert) es nemsokara pedig ellenkezojet mondja (tartsd oda a masikat is).
Nekem ebben van egy kis ellentmondas. Bar nyilvan aki Jezus tiszteli annak egyertelmuen az O utasitasait kell(ene) kovetni, csak nekem mint kivulallonak nehez ezt atlatni.
akkor most mi is van? van egy janlas az Oszovetsegben (Isten altal ihletett muben) es van olyan ajanlas az Ujszovetsegben (Isten altal ihletett muben) ami ellentmond egymasnak? Most nem igazan tudom, hogy mi is van...
Hogyan lehetne a Bibliaban ilyen ellentmondas, hiszen az szent es egyseges.
Jézus ezt mondta: "Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak (az ószövetségi írásokról beszél) eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, (viszont) a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik." (Mt. 5:17-18) Tehát Jézus elfogadta az ószövetségi iratokat, sokszor még idézett is belőlük, de csak azokat a részeket mondja érvényesnek, amelyek még nem "teljesedtek be".
Jézus pl. azt is mondta közvetlenül az előbb említettek után, hogy: "Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet (3. Móz. 24:19-20) szemért és fogat fogért. Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arczul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orczádat is. És a ki törvénykezni akar veled és elvenni a te alsó ruhádat, engedd oda néki a felsőt is. És a ki téged egy mértföldútra kényszerít, menj el vele kettőre. A ki tőled kér, adj néki; és a ki tőled kölcsön akar kérni, el ne fordulj attól.
Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd (3. Móz. 19:18) felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket." (Mt. 5:38-44... de érdemes egy kicsit hozzáolvasni >> Mt. 5:21-48) Tehát Jézus "felül írta" azokat az ószövetségi részeket, amelyek megváltoztatását nem lehetett volna megérteni az ő példamutató élete, és áldozat vállaló szeretete nélkül. Jézus földre jövetelével elérkezett az idő, hogy tisztázódhassanak e dolgok...
Ezekből látszik, hogy Jézus mikét vélekedett az ószövetségi iratokról, a valódi keresztények meg ugye Krisztust követők...
"Nem azt mondtam, hogy az emberek botor és gonosz cselekedeteit kell tisztelni..." "hanem azokat az embereket, akik ilyeneket cselekszenek? Ez nekem magas. Szerintem az számit amit cselekszem, nem az amit beszélek."
Én nem arról a tiszteletről beszélek, amit ki kell vívni, hanem arról, ami alapvetően jár minden embernek. Ez a fajta tisztelet nem a cselekedeteken, és nem is a beszéden alapszik, hanem azon, hogy meglátom a másikban is azt az embert:
- aki éhes, ha nincs ennivalója
- akinek fáj, ha bántják
- akinek akkor jó, ha szeretik
- aki egyszeri és megismételhetetlen
- aki határtalan lehetőségeket hordoz magában
- akinek értéke számokban ki nem fejezhető
- akit az én Teremtőm alkotott...
Amíg az emberekre úgy fogsz tekinteni, mint a gonosz dolgok érzéketlen, értéktelen forrására, addig megszeretni (és nyílván tisztelni) sem tudod őket... Ezt a "valódi" szülők mindenképpen megértik, hiszen a szeretett gyermekre nem úgy tekintenek, mint problémáik forrására, hanem mint a legnagyobb kincsre...
"("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12) Ezzel teljesen egyetértek!!! Egy kérdés? Ha a keresztények visszakapnák azt, amit ÖK cselekedtek 1700 év alatt, hogy esne ez nekik? Neked? Nektek?"
Igen jogtalan lenne. Nem az áll a Mt. 7:12-ben, hogy "ahogy a magát hamisan kereszténynek valló inkvizíció tett az általa eretneknek bélyegzett emberekkel, úgy cselekedjél te is ma azokkal, akik Krisztust igyekeznek követni". >> Vagyis, nekem nincs közösségem hitbéli és erkölcsi dolgokban azokkal, akik 1700 évig (vagy éppen ma) hazugul bitorolták (bitorolják) a keresztény nevet. Persze, ha én is éppen azt teszem, akkor a helyzet más, de akkor sem jogos számon kérni valakin azt, amiről nem tehet.
Nem azt mondtam, hogy az emberek botor és gonosz cselekedeteit kell tisztelni,
hanem azokat az embereket, akik ilyeneket cselekszenek? Ez nekem magas. Szerintem az számit amit cselekszem, nem az amit beszélek. Ezért is nem lettem hivö. Hála Istennek!!!
Nem azt mondtam, hogy az emberek botor és gonosz cselekedeteit kell tisztelni, hanem azt, hogy "tisztelet pedig – szerintem - kijár minden embertársunknak, bár sajnos igen hajlamosak vagyunk arra, hogy nem előlegezzük meg torz értékrendünk miatt..."
"... ez a Jézus gyerek..."
És ez lenne a te tiszteleted, amivel megtiszteled a számodra ismeretlen embereket, akiknek keresztény vallási érzelmeik vannak?
Az általad idézett igéket kiragadtad a szövegkörnyezetükből, és így könnyen félreérthetőek. Javaslom, hogy legalább azokat a fejezeteket olvasd el, amelyben a kérdéses igék szerepelnek, ha meg akarod érteni a valódi üzenetét... Ha akarod, akkor megvizsgálhatunk közösen egyelőre egy számodra ellentmondásosnak tűnő igét... De ha nem megérteni szeretnéd a Bibliát, hanem csak "megtaposni", akkor arra kérlek, hogy ne ebbe a topikba írj.
E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...