VM-ről, szaktudásáról, a szövetségről, és az EB-selejtezőről nem írnék semmit, mert már vagy leírta más, vagy pedig szóra sem érdemes. Dávidod sajnálom a legjobban.
De több értelme van, mint az olimpiának! Egyébként nemcsak ffi csapatok csarnokaira lehet gondolni! Ott van Pécs. Női Eb-t '97-ben tudtunk rendezni, akkor ffit is tudunk/tudnánk!
Nem mentegetőzés a fiúknak, mert képesnek tartanám őket kijutni egy Eb-re, de olimpia helyett rendezhetnénk népszerű sportágakból (ilyen a kosárlabda is) vb-t, Eb-t. Persze ehhez is kell pénz, nem kétlem, de kevesebb, és jönne a bevétel is. Kosárból inkább Eb-re gondolok.
Szerintem a vereségünk, és az Eb-től való távolmaradásunk nem a tudásbeli különbségekre tehető - legalábbis most. Hiszen azért Izrael az Izrael, valljuk meg, nekik jelenleg inkább van helyük Svédországban, mint nekünk. Két év múlva már talán nem így lesz. Nem a románokra kell fogni, hogy nem is igazán hajtottak Izraelben. Ez a mi sarunk. Egyébként is, ha azon múlna a románok EB-re résztvétele, hogy mi nyerjünk, és nekünk már mindegy, én is azt mondanám, inkább kapjunk ki. De itt most tényleg nem ez a lényeg.
Nem a kosártudás tehát - ahogy kezdtem -, hanem a pszichikai felkészültség - talán. Milyen nyilatkozatokat lehetett hallani a kiutazás előtt? Jaj, ugyanolyan nagy csarnok, mint Debrecenben, mindenki szurkol, mindenki sípol, ez zavaró, az olyan rossz... Óvoda! Erre több éve profi játékosnak fel kell készülnie. Sőt, inkább hozzászoknia. (Megjegyzendő: a Dávidon, aki valóban rendelkezik már kellő rutinnal, ez a "beszarás" nem is látszott meg.) Valami hasonló eset volt Lengyelországban. Egyébként ezt támasztják alá az eredmények is: itthon +23, idegenben -13.
A Matyit inkább most hagyom, csak annyit jegyeznék meg: a fehéroroszok ellen, és az észtek ellen is azt mondtam, hogy ilyen jól egy-egyező játékosok miért nem oldják meg egyedül. Első félidőben aztán hallom a "komoly" kapitányi utasítást: "csináljátok meg egy-egyben, vagy kettő kettő ellen." Hogy miért nem tették? Jó kérdés... Meg szóval az időkérések alatt, legalábbis amit hallani lehetett, nem hiszem, hogy sokat segített a srácoknak a Matyi dumája.
Vissza a régi kerékvágásba, a bajnoksághoz, de azért:
2003-01-26 - Bodrogváry Iván levelet küld a FIBA-nak.
A Magyar Kosárlabda Szövetség főtitkára a WestelPressnek elmondta: két dolgot nehezményez a férfi Európa-bajnoki középdöntő utolsó fordulójával kapcsolatban. Az egyik, hogy a középdöntő-sorozatban minden mérkőzést a kiírt időpontokban játszottak le, csak a sorsdöntő, Izrael-Románia összecsapást halasztották el. Bodrogváry javasolja, hogy a jövőben kötött időpontok legyenek és az utolsó fordulóban minden csapat ugyanakkor játsszon. A szakember másodikként azt nehezményezi, hogy az Euroliga szervezet szombatra egy játékvezetői tanfolyamot írt ki, amelyen a 100 legjobb sípmester vett részt, így az észt-magyar meccset a kinevezett bíró helyett egy másik játékvezető dirigálta. Bodrogváry Iván hétfőn küldi el a levelet a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnek.
"Egyébiránt nem hittem volna, hogy azokban a pillanatokban is ennyire hajt az ellenfél, amikor már sejteni lehetett, hogy nem tudják megszerezni a harmadik helyet, mert nem tudnak legyőzni bennünket huszonnégy ponttal."(Kálmán Laci)
Ez azért sokat elárul a mentalitásról is...
Ha kimegyünk a street-re,akkor még mi is úgy játszunk,hogy nincs elveszett labda,és nincs legyőzhetetlen ellenfél.Mindenkinek oda kell tennie szívét-lelkét,bárki is az ellenfél.Aztán,hogy az mire elég?Már más kérdés...
Amit (ez alapján a mondat alapján ) műveltek az észtek /még nem láttam a meccset :-( / az A MENTALITÁS.
Meghalni lehet,de feladni sosem!
Vazzzz, nem vagytok normálisak ennyi hozzászólást összefosni egy hét alatt...Mi lenne ha Avass is írna? Egy fél délelőtt ezt olvastam, mostmékaszemészetre...:-))
OAZIS
Rostás, tíged meg szíjjel váglak márciusba' Fehérvárba' Rákkerral meg Anzuloviccsal miután agyonszénnélefizettük NG-t meg a egész Albakompótot... :-))) Na azért nincs hari
Bubic,állítsdmár le magad, egész nap a freemailt törlöm vazz !!!! Azé még küldhecc finomakat... :-) Szeretem nézegetni így gépen a volt csajaimat !!! :-)))
Nem az izraelieket meg a románokat kell szidni! Gyôzni kellett volna Tallinban, és akkor hiába variálnak. Varga egyébként nem hibás, semmi köze sincs a csapathoz, még mindig a Mészáros irányít a háttérbôl. Azé a citromdíj, aki Vargát kinevezte.
Hát én azért 60-70%-ot a dnék Varga M-nek abban, hogy kiestünk. Már szerdán is fogtam a fejem, amikor azt mondták, hogy milyen jól és agresszíven védekeztünk. Szerintem inkább a fehéroroszok hagyták ki az ordító helyzeteiket.
Az meg felettébb furcsa volt, hogy a tavaly még igen jó külső embereink kb. a 0-val voltak egyenlőek. Legalábbis szombaton biztosan.
Semmi koncepciót, semmi meccselést nem láttam a szövkaptól. Akkor meg aztán teljesen lehidaltam, mikor kb. 4 perccel a vége előtt minden mindegy alapon kellett támadnunk....
Hát, nem megyünk Svédországba! Sajnálom, pedig már a harmadik negyedben arról beszéltünk a haverokkal, hogy kocsival menjünk, vagy a reptéren béreljünk egy járgányt. Utóbbi mellett döntöttünk, elhamarkodottan.............
Nem akarom a mérkőzést elelmezni, mert valszeg mindenki látta, azonban én is felemelem a hangom a változás mellett!
Mondjuk ki: Varga Matyinak menni kell!!!!!!!!
meg gyenge vízilabda sportdiplomáciánk,
meg foci,
meg akármi...
viszont ami tény hogy az észtek szórták a 3 pontosokat, míg nekünk még a büntetők
sem sikerültek:(
viszont Csirek nyomán egy jó hír /kézi/:
Kézi-vb: Csoda! Továbbjutottunk!
NSO, 2003-01-26
Amire senki sem számított, az bekövetkezett: Szaúd-Arábia 31-30-ra megverte Argentínát, továbbjuttatva ezzel a magyar válogatottat a középdöntőbe! Allah akbár!
"Egyébiránt nem hittem volna, hogy azokban a pillanatokban is ennyire hajt az ellenfél, amikor már sejteni lehetett, hogy nem tudják megszerezni a harmadik helyet, mert nem tudnak legyőzni bennünket huszonnégy ponttal."(Kálmán Laci)
Izrael–Románia 91–63.
Egy eredmény, amely szertefoszlatta az álmainkat. Egy eredmény, amelyet vasárnap késő délután kürtöltek világgá a hírügynökségek – ugyanis a szóban forgó mérkőzést vasárnap délután játszották. Egyedüliként a férfi kosárlabda Európa-bajnoki középdöntő zárófordulójában. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a sportág nemzetközi szövetsége, a FI
BA elfelejtette figyelembe venni, hogy Izraelben szombaton sosem rendeznek semmilyen sporteseményt.
Tökéletesen érthetô a nagy mackó, Gulyás Róbert levertsége: az utolsó pillanatban sajnos kiénekelték a sajtot a magyarok szájából
Nincs is ezzel az égvilágon semmi probléma, ez a feledékenység még megbocsátható – az viszont már semmiképp sem, hogy ezzel az egyenlő feltételek biztosításáról is megfeledkeztek az illetékesek. Merthogy nyilván a FIBA központjában is tökéletesen tisztában voltak vele a sportág elöljárói, hogy az idei svédországi kontinensbajnokságra való kijutás szempontjából döntő jelentősséggel bír az észt–magyar, valamint a már említett izraeli–román összecsapás, mégsem ugyanabban az időpontban kezdődött a két mérkőzés, hanem majdnem egy teljes napnyi különbséggel.
Vasárnap este, nem sokkal az Izrael-Románia mérkőzés lefújása után érdekes telefonhívást kapott szerkesztőségünk: a vonal végén arról érdeklődött az egyik legnagyobb tel-avivi újság munkatársa, hogy milyen visszhangja volt Magyarországon az ő mérkőzésüknek. Talán lelkiismeret-furdalásuk volt…? (SZ.G.)
Felháborító, hogy ezt megtehették velünk, persze a régóta köztudomásúan gyenge kosaras sportdiplomáciánk ismeretében korántsem meglepő, hogy már megint mi jártunk rosszul. Akárcsak 1985-ben, amikor ugyancsak egy legalábbis megkérdőjelezhető FIBA-határozat következtében maradtunk le egy paraszthajszálnyival az Eb-ről, és hiába jöttünk mellettünk szóló észérvekkel, szabálykönyvvel, csak kipottyantották a Ránky Mátyás vezette gárdát. Most megint csúnyán kibabráltak az ismét egy Mátyás, csak ezúttal Varga által dirigált magyar válogatottal, hiszen egyértelmű: Izrael számára óriási előnyt jelentett, hogy pontosan tudta, mennyi a magyarok kosáraránya, pontosan tudta, hogy 1.031-nél kell jobb mutatót produkálnia a meccs végére, és hogy hogy nem, sikerült is neki.
Tény és való, ha a mieink szombaton nyernek Észtországban, nem lett volna jelentősége a felettébb furcsa időpont-módosításnak, amely amúgy az utolsó pillanatokban történhetett, mert a nemzetközi szövetség hivatalos honlapja még szombat este is azt hirdette, hogy aznap este kilenc órakor dobják fel a labdát Izraelben. Ettől még azonban az is tény: méltánytalanság érte Magyarországot. Egyébként mindössze tizenkét század döntött – a kárunkra…
Európa-bajnoki középdöntô, férfiak, 10. forduló
A-csoport: Ukrajna–Bulgária 86–80, Törökország–Litvánia 99–102, Hollandia–Svájc 74–82. A végeredmény: 1. Litvánia 19 pont, 2. Törökország 17, 3. Ukrajna 17, 4. Bulgária 15, 5. Svájc 12, 6. Hollandia 10.
B-csoport: Spanyolország–Görögország 94–91, Belgium–Dánia 79–60, Izrael–Románia 91–63. A végeredmény: 1. Görögország 19 pont, 2. Spanyolország 19, 3. Izrael 15 (kosárarány: 1.043), 4. Románia 14, 5. Belgium 13, 6. Dánia 10.
C-csoport: Németország–Horvátország 81–73, Macedónia– Ciprus 83–65, Bosznia-Hercegovina–Írország 94–77. A végeredmény: 1. Németország 19 pont, 2. Horvátország 18, 3. Bosznia-Hercegovina 16, 4. Macedónia 14, 5. Írország 13, 6. Ciprus 10.
D-csoport: Lengyelország–Fehéroroszország 68–70, Észtország– Magyarország 88–75, Franciaország–Lettország 96–78. A végeredmény: 1. Franciaország 18 pont, 2. Lettország 16, 3. Magyarország 15 (1.031), 4. Észtország 15, 5. Fehéroroszország 13, 6. Lengyelország 13.
E-csoport: Szlovénia–Csehország 92–80, Oroszország–Olaszország 63–83, Anglia–Portugália 92–84. A végeredmény: 1. Olaszország 18 pont, 2. Szlovénia 17, 3. Oroszország 16, 4. Csehország 14, 5. Anglia 13, 6. Portugália 12
A szeptember 5-én kezdôdô Európa-bajnokság résztvevôi: Jugoszlávia (címvédô), Svédország (rendezô), Litvánia, Görögország, Németország, Franciaország, Olaszország, Törökország, Spanyolország, Horvátország, Lettország, Szlovénia, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Izrael
Ami pedig magát az észtországi találkozót illeti, abban a magyar küldöttség valamennyi tagja egyet ért, hogy nyerhető meccset engedett ki a kezéből a csapat. Dzunics Braniszlav, a válogatottban nem is olyan rég bemutatkozó harmincnyolc esztendős hátvéd egészen borús hangulatba került, midőn a hazaindulás előtt a meseszép tallinni óvárosban tett séta közben felelevenítette a legfontosabb pillanatokat.
"Éppen akkor követtük el a legnagyobb hibákat, amikor utolértük az észteket, és már-már ott tartottunk, hogy eldönthetjük a találkozót – így a kaposvári kosaras. – Főleg a védekezésünk kuszálódott össze, és a riválisnak elég volt egyetlen figura, amivel rendre megvert bennünket. Hihetetlenül bosszant a kudarc, hiszen Észtország sem játszott jól. Rosszul dobtak ők is, meg mi is.”
No igen, a dobások. Úgy tetszik, a magyar együttesnek állandó problémát okoz a helyzetek értékesítése – emlékezzünk vissza, Lettországban és Lengyelországban sem jeleskedtek a fiúk –, a triplamutató például egészen rémes képet fest: tizenhét távoli kísérletből mindössze három találatot értek el Mészárosék. És erre még az sem mentség, hogy a célzóvízből az észtek sem kortyoltak nagyot, végtére is a 8/26-os mutató sem éppen vajkezekre utal. "Amikor a harmadik negyed végén egy pillanatra átvettük a vezetést, hittem benne, hogy megnyerjük az összecsapást – mondta a tizenegy pontot szerző Kálmán László. – Aztán másként alakult, és ennek sok összetevője van. Egyrészt elkövettünk néhány hibát, másrészt a házigazda kapott egy kis segítséget a két játékvezetőtől. Higgye el, ilyenkor elég egy-két labda, amit az észtek szombaton meg is kaptak, és éltek vele. Egyébiránt nem hittem volna, hogy azokban a pillanatokban is ennyire hajt az ellenfél, amikor már sejteni lehetett, hogy nem tudják megszerezni a harmadik helyet, mert nem tudnak legyőzni bennünket huszonnégy ponttal.”
Szóval az valóban a világ 8.(vagy sokadik) csodája lett volna,ha Románia kijuttat minket az EB-re(bár vannak még csodák...elnézve a Kézi EB-n történt szaudi győzelmet).
Összességében egy győzelemmel lemaradtunk...
Mert szerintem hiába nyertünk volna szerdán mondjuk 50 ponttal a beloruszok ellen,a szentföldiek ez esetben is annyival nyertek volna,amennyivel szükséges...
Így aztán nem kell svédországi programokat szervezni,Némóék is megspóroltak egy szatyor lóvét és innentől visszatérhetünk a már említett saját kis pocsolyánkhoz...hétvégén amúgyis forduló,rögtön egy zártkapus bajnoki döntő visszavágóval...
U.I.: Amúgy Matyi Bácsi,köszönjük szakértelmét,de veheti a kalapot!(bár nem akarom egyértelműen a nyakába varrni a kudarcot,de akkor is alkalmatlan!)
Mit lehet ezek után mondani?
Semmit, hisz reális valós eredmény született. A két CSAPAT között ennyi különbség mindenképp van.
Én azért hadd vagdalkózzam egy kicsit, hisz egy hülye sötét szurkoló vagyok, tehát ez a dolgom.
Meggyőződésem, hogy ha ezt a keretet a sorozat kezdetén bármelyik jelenlegi NB I A-s férfi edző kezébe adják, akkor a szombat esti tervezett ünneplés nem maradt volna el.
Miért?
Egy klubnál edzői szinten nagyon nem lehet mellélőni, ugyanis nagyon hamar kiderül, hogy valaki analfabéta. Ha más nem észreveszi a szponzor és ő intézkedik a tag félreállításáról.
ILYEN CSAK A NEMZETI VÁLOGATOTTNÁL NEM LÉTEZHET, HISZ ITT AZ MKOSZ A "SZPONZOR"!
Ha ez nem így van akkor az utóbbi tíz évben Varga Mátyásra miért csak a "komcsiszövetségcsapata" Csepelben volt szükség?
Minden klubnál minden szakember hülye és csak Pálinkásék látták meg páratlan képességeit?
Félreértés ne essék, nem a kapitányt akarom bántani. Ő szerződést kapott és a munkáját csak így volt képes elvégezni. De minden munkahelyen van próbaidő...