Keresés

Részletes keresés

NJani Creative Commons License 2006.11.23 0 0 1113
Széchenyi Zsigmond. Csakhogy egy kis vadászati kultúra is megjelenjen. :-)
Előzmény: eke (1109)
NJani Creative Commons License 2006.11.23 0 0 1112

Nem nagyon lesz itt konszenzus úgy tűnik. Alapvető nézetbeli eltérések vannak köztünk és én hiába igyekszem, nem bírom átlépni azt a hatátrvonalat, ami után jó szívvel elnézném az erdőkben a hobbiból történő quadozást. Nem szeretnék túl nagy pátoszt vinni a dologba, de a természeti környezet megóvása igenis felelősség. Már túl vagyunk azon a ponton, hogy a természet megvédje magát és magától regenerálódjon. Az erdővel és vaddal kapcsolatos szavaink mögött már ott áll a "gazdálkodás" tag, mert muszály velük gazdálkodni, ha azt akarjuk, hogy maradjon is belőle valami.

Nem örülök annak, hogy a vita hevében vaskos demagógiák hangzanak el a vadászattal, erdőgazdálkodással, erdészeti járművekkel, túristacsoportokkal és motorizációval kapcsolatban. Mindez olyan összefüggésben, hogy "dehát azok is környezetkárósítóak". Nem arról beszélünk, hogy környezetvédelem kizárólag civilizáció nélkül képzelhető el, hisz nyilván mindenki használ robbanómotoros járművet a munkájához vagy az utazáshoz, senki nem várja el az ellenkezőjét. De azért egy erdészeti pickup, amelyik takarmányt visz ki a szóróra talán mégsem összevethető a quadozással és annak legalizálásával.

Az olyan tévhitektől pedig, hogy pl. az állatokat nem zavarja a zaj, egyenesen égnek áll a hajam. Akkor mégis mi zavarja? Amikor nekem pereped a dobhártyám, akkor az állat a 10x jobb hallásával nyilván fel sem veszi ugye? Az élővilágot első sorban pont a zaj zavarja meg legjobban. Meg a folyamatos jelenlét. Ha találtok pl. egy frankó mezőt, amit felavattok mint quad pályát, akkor várható, hogy az addigi ökoszisztéma felborul, az ottlevő fajok elhagyják a területet és vége. Mielőtt valaki azzal áll elő, hogy de bizony látott már őzet meg nyulat meg fácánt mezőgazdasági területen, igen, a tarvad tud alkalmazkodni. Bizonyos szintig.

Gondolom alapvető ismeretek is hiányoznak Például ha költési időben egy kövér gázzal elhúztok egy rétisas fészek mellet (amiről nem is tudjátok, hogy ott van), akkor az a madár elhagyja a fészkét fiókástól és nem is megy oda vissza költeni soha. És ilyen szituáció elég sok lehet. Ezeknek a kikerüléséhez nem csak az kell, hogy egyeztessetek a helyi tulajdonosokkal. Azt kell megérteni, hogy a természeti környezet a tiétek (is), és jó volna megőrizni azt.

medvegyu Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1111
Egy hónapja Erdélybe jártunk, olyan erdőkben, hegyekben, ahol nem hogy települést, de embert nem láttunk, aztán egyszer csak a semmi közepén bőgött két száguldó kvad:
Íme őszentsége.
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1110
ez így igaz.
Előzmény: csanya. (1020)
eke Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1109
most ne bonyolítsuk a vadász fogalmi értelmezésével a helyzetet.

vadász az lehet hivatásos és a hobbi vadász is, igaz hogy a vadásznak csúfolt puskás emberek kicsiny százaléka viselheti joggal azt, hogy VADÁSZ.

de ha már: „A vadászat vadűzés és erdőzúgás… de több erdőzúgás!”

na ebbe se fér bele a quad!
Előzmény: annyi baj legyen (1105)
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1108
"Azt semmilyen törvény nem írta,hogy nem lehet motorozni,autózni,harckocsit vezetni az erdőben!"

de írja, már lenntebb beidéztem.
ráadásul, milyen érdekes, pont az erdőtörvény foglalkozik vele.
Előzmény: cs.imre (931)
fazeres Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1107
Márpedig az erdő mindenkié!!! Legyen az gyalogos vagy quados.
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1106
"az a kevés erdő, ami megmaradt"

szerencsére az a kevés erdő évről-évre egyre több ;)
Előzmény: igen7 (834)
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1105
"Továbbá azt remélem te sem kérdőjelezed meg, hogy a vadászaktól az állatok is halálra rémülnek"

nem igaz.
a vadásznak egyáltalán nem érdeke, hogy az állat halálra rémüljön tőle, mert amikor elejtési céllal megy, akkor esetleg nem lesz mit elejtenie.
a vadász esetleg inkább még pár órát elüldögél, hogy le tudjon úgy jönni észrevétlenül a lesről.

(vadász alatt a hivatásos vadászt értem természetesen)
Előzmény: Nativirág (813)
eke Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1104
a topikleírásból:

"Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk "

a természetet tisztelő és védő túrázó, nem megy a természetbe quaddal. Tiszteletből!
Aki meg megy az szégyenkezzen, vagy viselje annak következményeit.

Szerintem tahóság sport hobbi célból a természetben quadozni (Ez alatt termszetes élőhelyeket értek.)

Továbbá szerint tahó bunkó az az állat is aki a házam előtt 30 as övezet ellenére 100-al húzatja 120 decibellel.
Majd mehet panaszkodni a körorvohoz ha belefejel egy ellenirányba haladó csapágygolyóval. Tiszteletből....
Előzmény: frpeter (1102)
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1103
nem igaz, olvasd el a már beidézett Erdőtörvény idevágó részét.
erdőben csak a kijelöltön lehet.
Előzmény: - yahoo - (799)
frpeter Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1102
Olvashatnánk egy kis ontopicot is?
eke Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1101
nos hazánkban 800 ezer rokkantnyögdíjas van, ha mindegyikük kapna TB támogatott Quadot, akkor sem lazítanék a jogszabályokon.

Egyébként meg azt veszel sértésnek amit akarsz, nem viccelődtem, komolyan gondoltam.

Komolyan gondoltam, hogy hobbi sport célra az erdeinkben ne lehessen qvadolni.

Vagy ha igen lehessen ugyanott zongorahúr kisérletelet végezni a fák összekötésével, és bekötött szemmel, csapágygolyókkal csuzlizni a zajforrásokat, hasonlóan a csökkentlátók csörgőlabdázásához.

Miért is ne, ezeket semilyen szabály nem tiltja, míg a motoros járművek erdei használatára van szabál.

A természetfotós sem mehet be fotózni egy NP oda, ahol egy 600 Lóerős traktor éppen szárzúzózik.
ja és qaddal csapatni sem mehetsz be oda. Mert ez a szabál.

Talán nem az lenne a módi, hogy a szabálysértők tüntetnek, hogy rosszak a szabályok.

Mert ha így lenne, akkor ma Magyaroszágon nem létezne a tilosban parkolás, meg az ittas vezetés mint bűnálladék.

Ne hogy már a quados mondja meg, hogy hol lehessen qudozni!

Előzmény: kutya. (1094)
brumaire 18. Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1100
Baszki, visszajöttél? :-)) Nem találtad a xanaxot?
Előzmény: JEEPI (1098)
igen7 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1099
na csak visszanéztem hogy a fene egye meg :)

nézd én becsüllek azért hogy szabályozni szeretnéd ezt a tevékenységet mint annak a művelője, és amiket leírtál azzal egyetértek, csakhogy itt nem az én támogatásom a fontos, hanem a kvados közösségé.

most már télleg mentem.
Előzmény: kutya. (1093)
JEEPI Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1098
u.i. Miért eddig hiányoztam?? Te kis huncut!:)))
Előzmény: brumaire 18. (1096)
brumaire 18. Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1097
Egy, elismerm, valóban szélsőséges környezetvédő álláspontot képviselő ember miért agyatlan?
Előzmény: kutya. (1086)
brumaire 18. Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1096
Nem fogsz hiányozni.
Előzmény: JEEPI (1095)
JEEPI Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1095
Én is lefáradtam,jót quadoltunk.Na pá.
Előzmény: kutya. (1093)
kutya. Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1094

Van a családban két 67%-os rokkant. Személyes sértésnek veszem, hogy ilyennel viccelődsz érett férfi létedre.

Szégyelld magad. Jobban mint aki erdőben motorozik...

Előzmény: eke (1091)
kutya. Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1093

Én meg azt írtam le, mire lenne szükség. De még csak helyeslem/elutasítom se jött rá az érintettek nagy többségétől.

Mára nekem is ennyi volt. Folyt.köv. , ha lesz értelme.

Előzmény: igen7 (1089)
igen7 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1092
na jó én mentem a dolgomra, holnap reagálok.
eke Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1091
atyuska, nem hogy a quad, hanem az elektromos rokkantkocsi is maradjon ki az erdei utakról, bár ha választani kell akkor a sajátjogon birtokolt kerekeskocsival téged, szemetet gyűjteni bengednélek, egyedi napi jeggyel.
Mert jó vagyok mint te, és érző lélek.
Előzmény: kutya. (1086)
JEEPI Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1090
Azt nem a gázok szokták?:))
Előzmény: brumaire 18. (1087)
igen7 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1089
én ezt azért tartom túlbeszéltnek, mivel én ehhez sokat nem tudok hozzátenni. azt értsd meg hogy a társadalom döntő többségét ez a téma csak annyira érdekli, hogy ne legyen oda nem való zaj az erdőkben (*), ennél jobban nem. ezért mondom, hogy a megoldást nektek kell kitalálnotok.

* ez alatt a védett erdőket értem , mielőtt visszakanyarodunk.

túlbeszéltnek azért érzem a témát, mert eddig ebben a topikban kellett a legtöbbet ismételnem magamat. pedig elég sokat írok a polidilire és ott van a legtöbb értetlen ember... a véleményem elég egyértelmű, és leírtam már párszor.
Előzmény: kutya. (1081)
brumaire 18. Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1088
Ezen ennyit gondolkoztál?
Előzmény: JEEPI (1085)
brumaire 18. Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1087
Ez a fajta cinizmus fogja tönkretenni a bioszférát!
Előzmény: JEEPI (1082)
kutya. Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1086

A témák nem veszélyesek - csak az agyatlan/elvakult hívek, akik a fejükbe vett dolgaikat nem hajlandók érvekre/tényekre cserélni.

Előzmény: brumaire 18. (1083)
JEEPI Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1085
Ez a pilanatt mindig előlyön egy topkban,mikor valaki már nem túd érvellni,hogy HEJESIRÁSS.:))))))
Előzmény: brumaire 18. (1080)
igen7 Creative Commons License 2006.11.22 0 0 1084
ha nem zajos és nem tapos le semmit, akkor valszeg ezzel többet lehet, bár szerintem nem totál halk.
Előzmény: kutya. (1081)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!