Keresés

Részletes keresés

lac1 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 824
Az említett szembeszomszéd úgy csinálja, hogy polikarbonáttal fedett hőszigetelt légtéren (egyfajta fadoboz, sok nm, tetősíkon) keresztül ventilátorral nyomat keresztül levegőt, amit lakásfűtésre használ fel.
Egyszer - igaz nyáron - megégette a levegőjével a kezemet.
Előzmény: Alfato (820)
lac1 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 823
Sajnos nem tudok, a szembeszomszéd küzd vele. Tegnap rákerestem a guglival a kettő összefüggésére, tehát a vegyi anyag ÉS a fűtésre, de semmi találat, ergo vagy tényleg nem érdemes foglalkozni vele (de szerintem akkor is lenne találat), vagy senkinek nem jutott az eszébe a gyakorlati megvalósítás. Amúgy legelőször is azt kéne eldönteni, hogy tud-e olyan hőmennyiséget leadni, ami fűtésre jó, a wikin van egy adat róla.
Csak én nem értek hozzá.

hőkapacitása nagy (264-289 kJ/kg), így hőcsere folyamatokban

és itt van egy "4" -es hivatkozás. El kell olvasni/értelmezni.

link
Előzmény: Axióma (818)
istenics Creative Commons License 2009.01.19 0 0 822

Igen, én is gondolkodtam, hogy olyan rendszer legyen, hogy később lehessen akár napkollektort is rákötni, vagy egyéb nyalánkságot.

A következőt fogom csinálni: ráragadok a fórumra, megtalálom a legjobb kivitelezőt és egy éven belül megcsináltatom, abban bízva, hogy addig az euró is barátságosabb lesz, így 10-15 %-ot is spórolhatok.

Addig elkezdem betárazni a fát, úgyis száraz kell neki. Kutatom az ismerőseimet, hogyan lehetne olcsón beszerezni :-)

A szociális támogatást fehér ember fia úgysem kap majd.

Kérlek Titeket nyomjátok aképeket felfelé :-)))

Előzmény: Alfato (819)
Alfato Creative Commons License 2009.01.19 0 0 821
Erre csak azt tudom mondani, hogy sajnos, és már megint a dolgozó kisebbség lesz hátrányos helyzetben...érdekes, hogy ezek a dolgok sohasem találnak oda ahova kellene...
Előzmény: lac1 (817)
Alfato Creative Commons License 2009.01.19 0 0 820
Az, hogy vákuumcsöves avagy senem, sohasem biztos, hogy olcsóbb vagy drágább. Én nem is forgalmazok, csak heatpipe-os kollektorokat, nem is építek sík kollektorokat a hatékonyság miatt, és a rendszer miatt sem (elsősorban ezért nem de...)

Érdemes végig gondolni ezt a részét is...

Tamás
Előzmény: lac1 (815)
Alfato Creative Commons License 2009.01.19 0 0 819
Akkor szerintem elég jó árat kaptál. Érdemes végig gondolni, hogy milyen legyen a rendszer, mert utólag hozzányúlni már nehezebb. Érdemes meghagyni a lehetőséget a napkollektornak, pl HMV-re és rögtön 2 hőcserélős tartályt beépíteni, mert majd ha kell, akkor legalább azt a részét nem kell lebombázni.

Tamás
Előzmény: istenics (816)
Axióma Creative Commons License 2009.01.18 0 0 818
Ez a kezmelegitos fazisvaltos nekem is eszembe jutott, de valaki (mar nem tudom, ki es mennyire hozzaerto) azt szamolta ki, hogy tul kicsi az eltarolt energia per kobmeter. De ha tudsz foleg kedvezo adatot, akkor hajra!
Előzmény: lac1 (815)
lac1 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 817
Akarsz fogadni, hogy lesz támogatás?
Az, hogy kinek és mennyi, már más kérdés...

:-)))))))))))
Előzmény: istenics (816)
istenics Creative Commons License 2009.01.18 0 0 816
Már kértem ajánlatot a Fbautól. Írtak már róla, azt mondják jó szaki.
Ő eurós árakat adott meg, a jelenlegivel számolva 1,5 milla cakli-pakli.
25 KW ATMOS, 1000 liter puffer, 200 melegvíz + egy csomó kütyü.
Az én házam nem nagy, de szigetelése "tökéletesnek" mondható.
38-as YTONG, 5 cm Nikecell, műanyag, gázos ablak.

Az tuti, hogy nem lesz támogatás /egyébként én személy szerint ezeket a szociális dolgokat mind eltörölném/.

Az adatokat számolom :-)), visszanézem az előző 3 éves fogyasztásom.
Előzmény: Alfato (813)
lac1 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 815
Lopni fogják a nyárt is. Mindent lopni fognak ami ég. De amúgy teljesen igazad van, ez az egyetlen lehetőség. Gáz nem biztos, geotermikushoz áram kell, szélerőmű+naperőmű= nincs puffer...
Bár...
Egy ismerősöm nátrium-acetáttal akarja tárolni a nappal összegyűjtött hőt.

wiki

itt is

Ez leginkább napkollektor, de nem vákumcsöves, mert az sok pénz, hanem házi ekeccsel. Esetleg leírom, ha érdekel. Ennek nagy előnye, hogy nagyon olcsó, másrészt mobil. A napkollektor otthon van, de a "feltöltött" nátrium-acetátot egy kisteherrel kiviszem a stégre, és ott rákötöm a már kialakított rendszerre, és mehet a radiátor...
persze nem lenne egyszerű, de házi eszközzel és szinte "ingyé" elkészíthető. Egy nagy hőszigetelt tartály, benne ez az izé, a tartályban egy hócserélő spirál. nappal a kollektorra rákötve a spirál, este ugyanaz a spirál csak van rajta egy átkapcsoló mechanizmus, és máris a kecó fűtőkörére megy a meleg.
Örül.
Előzmény: Alfato (814)
Alfato Creative Commons License 2009.01.18 0 0 814
No igen a tűzifa forrás egy más kérdés: most ment el egy jó barátom, nekik rengeteg erdejük van. Beszélgettünk, hogy én belesz@rok.hu , ha megörököljük (remélem még felnőnek a fiaim) a szántókat, akkor kínlódjon vele akinek 2 anyukája van (jó föld, magas aranykorona értékkel), mert ha eladom csúnyán lenyúl az állam, ha nem tudom művelni, akkor szintén a parlagfű miatt, ha kiadom, akkor a paraszt átvágni, de mi is van akkor, ha benyomom nyárfával. Természetesen meg lehet oldani, hisz támogatják is. Nem lopják, mert nyár, meg amúgy is nehéz dönteni, mert hamar nagyon magas, és a 8 évben már hasznot is hozhat...no ez lesz a megoldás, amit meg is akarok valósítani mind az 50 hektáron.

Ez jutott most eszembe.

Tamás
Előzmény: lac1 (802)
Alfato Creative Commons License 2009.01.18 0 0 813
Szia!

Azt írtad, hogy a gáz olcsóbb...támogatást kapsz? Mert ha nem akkor ilyen kis fogyasztáshoz nem kell milliós rendszerárakra számítani.

Ha meg támogatott vagy, akkor egy laza önbecsapás a számításod. Szerintem eme szavazatgyűjtő gazdasági fogásra nagyon nem kell hosszútávon számítani.

Tamás
Előzmény: istenics (799)
gaga04 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 812
Az enyém pont ekkora, max. 1,5 milla, de inkább kevesebb.
Előzmény: dako60 (811)
dako60 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 811
Olvasva az írásodat ez egy komoly rendszer gondolom az ára is  hasonló, egy kisebb 120m2 kb. 290m3 légköbös lakásnál mennyiből lehet kihozni a rendszert?
Előzmény: kakukprofi (807)
gaga04 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 810

Nekem van pufferem, de el sem tudom képzelni, mi lenne nélküle.

A legkisebb ventillátoros atmos is 18kw- os. Egy mostanában épült átlagos ház legnagyobb hőveszteségének 2- 3szorosát adja le egységnyi idő alatt.

Puffer nélkül nem tudod egymás után többször megrakni, mert megsülsz, szakaszosan üzemeltetve meg állandóan újra kell fűteni a kazánt,+ éjszaka is meg kell rakni, mert reggelre különben dideregni fogtok :-)

Előzmény: a fag (809)
a fag Creative Commons License 2009.01.18 0 0 809
Egyébként van itt a forumban valaki akinek puffer nélkül is tudja üzemeltetni az atmos kazánt?
gaga04 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 808

1m3 gáz=132Ft= 34MJ

2kiló fa= 50Ft= ~34MJ, 2kiló fabrikett= 72Ft= ~36MJ,tehát a 34MJ= 70Ft

A kazán 90%- os hatásfokkal dolgozik,+ kb. 20% veszteség a kazántesten keresztül.

(ez utóbbival azért lehet valamit kezdeni, pl. szellőztetés fűtése, hőszivattyú hőforrás)

Tehát 132Ft- os gáz (100% hatásfok kondenzációs kazán, falfűtés)

~142Ft- os gáz (turbós kazán, radiátor)

~65Ft- os fa

~91Ft- os fabrikett

A kiépítés bő 1milla (kazán, puffer+ szig, szerelvények, munkadíj, kazánház)

Ezek után kiszámolhatod, hogy megéri- é.

Előzmény: istenics (804)
kakukprofi Creative Commons License 2009.01.18 0 0 807
Szia istenics!

Kezdem ott, hogy ha Sopron környékén laksz, akkor személyesen lenne a legegyszerűbb. Hasonló már egyszer sikerült kb 1 hete, amikor is egyik fórumos barátomat megkereste egy olvasó, a rendszerrel kapcsolatban, mivel Ő is ilyet szeretett volna! A két rendszer tapasztalatainak megbeszélése 3 óra volt!

Ebből adódik, hogy egy kisebb novellát írhatnék de nem látom semmi értelmét!
A lényeg azonban:

DC 70 s kazán
ladomat 21
2*1000 l drazicse ( fonetikusan) nad2-es puffer
drazicse okc300 ntrr kéthőcserélős 300 literes indirekt tároló
Veissmann h300 időjárás követő szabályozás

A ház elvileg 3*170nm B38, de gyakorlatilag 170nm műhely (17-18 fok) 170+20nm lakás két kör.

Amikor a beruházást intéztem még a tetőteret akartuk beépíteni, de az éphat belesza.t a műzlinkbe.

Képeket majd csinálok, de a rendszer alig-alig fért el.

Most ennyi, mennem kell. Még írok, vagy írj mailt!

tom

Előzmény: istenics (804)
a fag Creative Commons License 2009.01.18 0 0 806
Sziasztok Forumozok!

Istenics társunk kérdésére válaszolva:
Nagyon jó rendszer ez,kényelmes,meg minden,de lényegesen nagyobb anyagi beruházás szükségeltetik hozzá,mint egy sima vegyestüzeléshez.
Nem beszélve ,hogy azért meg kell találni hozzá a megfelelő szakembert,hogy úgy muzsikáljon a berendezés ahogy elő van irva.Nekem szerencsém volt,elsőre beletaláltam.Megprobálok majd képet feltenni.
lac1 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 805
Nem mindent, de nagyon sokat.
Amúgy...
Előzmény: istenics (803)
istenics Creative Commons License 2009.01.18 0 0 804
Tisztelt faelgázosító készülék üzemelők!!

Írjatok már tapasztalatokat, küldjetek képet, jó rendszer ez??
istenics Creative Commons License 2009.01.18 0 0 803
Persze sok múlik a kormányon, DE ne kenjünk mindent rájuk.

Az igaz, hogy a környékemen épült Mo. legnagyobb szélerőműve és ezt hallgasd!!! nem megy csak 80 % kapacitással, mert többet nem vesznek át tőle. Sőt meg is büntették már jópárszor, mert többet nyomott a rendszerbe, mint amire szerződött!!!
Ja, és kunyi forintot nem kapott az államtól, saját beruházás volt.

BEZZEG az áramszámlába benne van a szénipar támogatása, de kérdem én miért nem szélipar???

Ez lobby és hatalmas pénzeket szednek be egyes emberek.
Előzmény: lac1 (801)
lac1 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 802
Sírni fognak nemsokára a nagyházasok. Nemcsak az ár miatt, hanem a beszerezhetőség miatt is. De ezt már írtam, hogy amikor a pécsi hőerőmű beindult, mi volt itt tűzifa fronton...
Előzmény: istenics (800)
lac1 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 801
Na végre, lehet beszélgetni...!
Vegyük sorra.
1.
Minden vitánál - szerintem - válasszuk külön az elméleti síkot és a gyakorlatit. Lehet a totalcaros cikket demagógiának nevezni, mert valóban kissé egysíkúan a levegőszűrők felől közelíti meg a problémát, de mindezzel együtt is több értelmet látok benne, mint hogy egyik nap a páros, másik nap a páratlan. Az aztán a demagógia, mert a nép (az Istenadta) azt látja, hogy demszkygrádban a maxigóré egyik pillanatról megfelezi (kivéve persze a kivételek) a gonosz poroló autókat. Az igaz, hogy a másoknál is egyenelőbbek a polg. mest. hiv. dolgozói tovább furikázhatnak (kivéve a gyevi bíró?) meg az éjszakás dolgozók másnap hogyan mennek haza, de nem érdekes a lárszat kell: fele autó fele por.
És azért kell a gyakorlatot különválasztani, mert igen, vannak kiherélt autók, de hanem a többségből, és azok - gondolom legalábbis - nem kiherélttel járkálnak. Akiket amúgy is ki kéne szűrni, szmogriadó nélkül is.

2.
a lakossági felhasználásban RÉSZBEN van igazad, mert usa-magyar viszonylatban a 2% is sok-sok százezer lakás lehet,
DE
a déli határvidéknél ahol más a klíma, megint más a helyzet a százalékokkal takart valós számoknál. vagy hawaii esetében is.
3.
Ez aztán tényleg off:
az ipar nagy RÉSZE valóban nekem és Neked termel, de a kormánynak nem elhanyagolható részben vétke van a fogyasztás mértékében ÉS minőségében, de ezen aztán tényleg össze lehetne verekedni...
Nem hazai példa, de a múlt héten olvastam, hogy az osztrák sógorok havat adtak el a német sípályákra. Kamionnal hordták.
4.
Amúgy meg mutogathatok kínára, mert egyrészt ha nem venne tőlük semmi olyant ami:
-gyerekmunka
-környezetkárosító technológia
-felesleges
-tönkreteszi a hazai gazdaságot
akkor a kínaiak sem annyira szennyeznék a levegőt.
Sokan vannak amúgy - nem Rád gondolok - akik azt hiszik, hogy az a demokrácia, hogy mindent megtehet, amire pénze van.
Elektromos konzervnyitó - mintha kézzel nem tudná azt a heti 1 konzervet (magamból kiindulva) kinyitni, és 6,5 milliárd ember csak ennyit pazarol naponta, már az mennyi felesleges energia...
Amúgy abban megegyezhetünk, hogy a fejekben a hiba, de a kormánynak hihetetlen nagy felelőssége van ebben.
Előzmény: Bubi504 (798)
istenics Creative Commons License 2009.01.18 0 0 800
Igazad van, bár lehetne kicsit csinálni, de aki manapság építkezik annak nem biztos, hogy a gázszámla miatt fáj a feje. Itt a környékemen akkora házak épülnek, mint a telkem, azaz 500 nm!!!

Az én házam 2 emeletes, és a felső szintet teljesen el lehet szeparálni, így ha nincs gáz, vagy nincs pénz, akkor könnyebben meg tudom oldani a fűtést.

A 30nm-es melléképületbe kerülő diáklányok kiválasztásában besegítenék, ha nem gond.... :-))
Előzmény: lac1 (791)
istenics Creative Commons License 2009.01.18 0 0 799
Helló!

Ha jól értelmezem, akkor Neked faelgázosító rendszered van. Leírod, hogy milyen, esetleg teszel fel képeket?

Az írásodból nekem az tűnik ki, hogy nincs gáz kiépítve nálatok.

Én nem is azt mondtam, hogy rosszabb a faelgázosító, mint egy "hagyományos" kazán, hanem azt, hogy a gáz még mindig olcsóbb, ha van.

Valaki írta, hogy nézzük meg a gázszámlán a MJ-bani fogyasztást és könnyen ki lehet számolni, hogy mennyi fa kellene. Hááááát nekem irdalmatlan mennyiség.

Plusz háromszor annyi, mert ugye minimum 2 éves fa, tehát 3 évnyi tüzelő állandóan be van készítve.

A házam sem nagy, a telkem sem nagy, egyelőre még mindig csak gondolkodok, de itt senki sem akar meggyőzni, hogy csináljam meg. Talán Te!
Még az EURÓRA is várnom kellene, mert egy évvel ezelőtt 20-25 %-kal olcsóbb let volna ugyanez :-)))
Előzmény: kakukprofi (795)
Bubi504 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 798
Nyugi. A totalcaros cikket olvastam, környezetvédelmi szempontból maga a demagógia. Kizárólag a szálló porral foglalkozik - de azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy hány részecskeszűrős dízel közlekedik (és hányat herélnek ki szűrőcsere helyett). Kb ugyanazt mondja, mint a dohányos a füstszűrőről (ti. tisztíccsa a levegőt). Muhaha. (Nem is az a cikk célja, hogy általában foglalkozzon a környezetvédelemmel, csak a szmogriadóról szól, az meg nem minden).
Ami a lakosság-ipar kérdést illeti : erről felesleges véleményt alkotnod, mert tények : az usa-ban a lakosság energiafelhasználása 40%-ot tesz ki, nálunk 38-at. Nem éppen elhanyagolható részarány - vagy szerinted az ?
Tovább megyek : az ipar nem magának (és nem raktárra) termel, hanem a lakosságnak. Neked meg nekem. Ha a lakosság kevesebbet fogyaszt, akkor az ipar kevesebbet termel. Ilyen egyszerű ez. Lehet köpködni a kormányt (meg is érdemli) - csak azzal nem érsz el semmit. Alapvetően minden csak rajtunk múlik. Nem a tudósokon, nem az állami támogatáson, és nem is a faelgázosító kazánon - (aminek tömeges használata sivataggá (de legalábbis erdőtlenné) változtatná Európát). Mert amíg mindenki a másikra (Kínára, az iparra, a kormányra, bármire) mutogat addig nem fog megváltozni semmi. Teccikérteni ?
Előzmény: lac1 (797)
lac1 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 797
...mert Te elhiszed, hogy ha a kínai trógernek elfogy a kvótája, akkor bezárja a gyárát??? LE SEM SZARJA. Persze, aláírta (?), hogy látszólag JOBB színben tűnjön fel, és kész. vagy vegyük a magyar kapolyi féle erőművet, amikor tudatosan csalt a MAGYAR kormány, hogy több kvótát kapjon, ergo többet lehessen belőle eladni??? Nagy humbug az egész, Te és és én jól át vagyunk verve a környezetvédelemmel (ami természetesen egyáltalán nem elhanyagolható) de a véleményem szerint EGYÁLTALÁN nem a lakossági felhasználáson múlik. Az persze jó dolog, hogy nem kétóránként kell fát rakni a kazánra, ergo megéri modern kazánt venni. Amúgy a totalcar-on ajánlom a páros-páratlan rendszámmal kapcsolatban leírt cikket, hogy a kormánynak milyen elképzelései vannak ezzel (környezetvédelem) kapcsolatban. De beszélhetnénk az egyéb alternatív energiaforrásokkal kapcsolatban is erről, pl. a véleményem szerint NEMHOGY nem szabadna akadályozni, HANEM SEGÍTENI kéne.
Előzmény: Bubi504 (796)
Bubi504 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 796
A feltörekvő Kína, India miatt hiába takarékoskodunk, a fogyasztás nem fog csökkenni, mert a nyugat az itt már eladhatatlan/engedélyezhetetlen/pazarló technológiát adja el nekik. Csak tavalyelőtt Kínában több, mint száz szénerőművet építettek....
A fejlettebeknek (és nekünk is) pont azért kell megtenni mindent, hogy globálisan ne szökjön az egekig a co2 kibocsátás - nem pedig eladni a kvótákat.
Mi 3 hónapja (a fűtési szezon kezdetén) költöztünk be az új házunkba. Bár a napkollektor nem sok mindent csinált, havonta átlag 80-90m3 gáz (hmv+fűtés) + 0,4m3 fa (Temporis) fogyott 160m2-re. Előtte 62m2-en laktunk - ott egész évre volt a havi átlag ennyi, vagyis lényegesen kevesebbet szennyezünk, mint korábban még abszolút értékben is, nemhogy fajlagosan.
Előzmény: Axióma (794)
kakukprofi Creative Commons License 2009.01.17 0 0 795
SZiasztok!

MEgéri, vagy nem éri meg?

A saját esetemben amikor 2008 márciusig a kazán mellett kellett dekkolnom, mert ha -5 volt a kinti hőmérséklet, akkor félóránként raknom kellett a 2-es totyát, mivel ha nem tettem fáztunk. Radiátoros fűtés 2*170nm amiből az egyik szint műhely, szigetelés nuku és B38-as falak. Ja és kétnaponta kiszedtem a kazánból 30 l hamut, meg elégettem 0,5-0,7 m3 ömlesztett fenyőt meg 20l szenet( hülye mértékegység de ez van)

Namost ha ezeket számba veszitek és kiszámoljátok, hogy napi 1,5-2 óra elmegy az előkészületekkel, a rakosgatásokkal és ezt 5 hónappal felszorozzátok, meg valami minimális órabérrel+ nemtudok sehová elmenni huzamosabb időre, (mert a fűtés az azért művészet) hogy a család meg ne fagyjon...

Ergo nem volt olcsó a cucc, azonban van napi +1,5 órám bármire, illetve heti 30 l hamum és fogy napi 0,3 m3 fa valamint a HMV-m is megvan.
a 15 év némileg módosul.

És akkor nem vettem bele azt, hogy reggel volt 15 fok, most egész nap van 20-21 a pufferok miatt.

Tovább megyek. Mi lesz, ha még szigetelek is?

Nézzétek ezt az oldalt is szerintem. Persze, egy 45 nm-es lakásnál, nem biztos, hogy rövid távú lesz a megtérülés, de szerintem egy családi háznál a gázhoz képest mindenképpen előnyösebb.

tom

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!