A "Lélek" létezését régóta kutatja az emberiség - ahogyan az agyműködésel is ezt teszi. Vajon hol állunk tudományos szinten és mi a vallások álláspontja?
Próbáld értelmezni a dolgot. Persze hogy lehet imádkozni, akár az infúzió alatt is. De próbáld meg a két liter vért veszített baleseti sérültet helyrehozni vér (transzfúzió) nélkül, pusztán az imával !
A placebo nem kerül pénzbe, mert nem kapható. Csak klinikai körülmények között és megfelelő felügyelet mellett kerülhet alkalmazásra. A "hirtelen" gyógyulások oka nem feltétlenül és mindig a Hit eredményei. Gondolj csak egy kómába került betegre. A kolléga urak már lemondanak róla, mikor "hirtelen" a beteg visszanyeri az eszméletét és ha szerencséje van, akkor minden agykárosodás nélkül jön ki a szundiból. Itt az ő szubjektív hite nem működhetett - legfeljebb egy külső "segítség".
"Meg itt van ez az áltudományos döntés (nem mai), hogy a pszichiátriát és a pszichológiát kettéválasztották. Aztán mind a kettőt szépen leépítették. "
Te mi a fenéről beszélsz? A pszichológia sokkal nagyobb (ha nem is fontosabb) terület a pszichiátriánál, mindig is az volt, még ha vannak átfedések is. És mindkettő fejlődik.
Hát feldobtad a labdát ! A "lelkiismeretfurdalás" mindenképpen egy anomáliás tudatállapot - és kénytelen vagyok materialista választ adni: miután TUDOD, hogy miért jött létre, ez a tudat az agyban bizonyos biokémiai reakciót vált ki. Ennek része, hogy általában az emocionális eredetű "fájdalmak" "elszenvedője" a szív. De nyugalom, a szív nem fáj. Az idegeredetű fájdalom jellemzője, hogy a szúrás, vagy "fájdalom" szív felett érezhető, nem sugárzik ki, és nem máshol (hát, váll, nyak) jelentkezik. Addig örülj, míg így van. (És nincs légszomjad). Miután pontosan tudod, hogy mitől ered a lelkiismeretfurdalásod, azon csak a kiváltó ok rendbehozatala segít. Persze van olyan, hogy már nem lehet így eljárni - "elment a vonat". Akkor meg kell keresned azt a "pontot", amellyel képes vagy helyreállítani a lelkinyugalmadat. Jóvátenni utólag a dolgok egy részét lehetséges, másokat nem. Egy példát mondok: kisfiam 5 éves lehetett, én a ház előtt csicsáztam a Zsigulimat, amikor odabotorkált hozzám, hozta az ezüst festéket -látta, hogy azzal dolgoztam. Kicsit mellélépett és a festék ráömlött a kocsi oldalára. Én első dühömben a kezére ütöttem és felzavartam a lakásba. Soha nem fogom elfelejteni és megbocsátani magamnak. Helyrehozhatatlan. És a lelkiismeretfurdalás a mai napig is gyötör, hogy szegénykém, nekem akart segíteni és én otromba állat módján viselkedtem, minden megértés híján. Nincs az a biokémiai anyag, ami ezt helyrehozná. A Lélek tehát - valahogy - nem tudom hogy, de működik !
"Látom mégántcsak' szóba elegyedtél velem. Mikor érted már meg, hogy úgy tisztességes, hogy ahhoz szójjá', aki szívesen veszi a közeledésedet."
Rossz hírem van: ahhoz, hogy szóljak hozzád, nincs szükségem az engedélyedre. Egy dolgot tehetsz, ignorálsz, ha nem tetszik. Hogy is mondtad csak? "ágyeszbugyesz. :-D
"Ha a légyszaros cuccot akarod materialista és hívő konfrontációra vonatkoztatni"
Nem, én azt csak a te hülye érvelésedre vonatkoztattam, hogy valami azért lenne igaz, mert sokan gondolják úgy. De most már tényleg tudjad legközelebb, ennél jobban ugyanis nem fogom a szádba rágni.
"Ez nem a kedvenc érvelésem"
Jó, felőlem egy is lehet a sok közül.
"Egyébként sem azt szoktam mondani, hogy sokan vannak vallásosak, hanem azt, hogy meglehetősen régen van ez a vallás dolog jelen ahhoz, hogy a materialista fikciónak titulálja."
Ezt már megbeszéltük, és akkor nem értetted. Nesze megint: 80/20-as szabály itt alkalmazva: az emberiség tudásának 80%-a fennállási idejének 20%-a alatt született. Speciel nem abban az időtartományban, amelyikben te gondolod. (a kedvedért: az, hogy vallás régóta van, kurvára nem fontos, nem érv, nem számít, nulla. A Földet is már jó régóta tartották laposnak, amikor fölfedezték végre, hogy gömbölyű. Világos?)
"Viszont a tudomány vagy kétszáz éve kezdett kitüremkedni a távcsövek és egyéb szerkentyűk fókuszán, de ha eldugom a mikroszpókodat', akkor nem szekvenálsz a hétvégén."
Igen, ha nincs mikroszkóp, marad a hülyeség. Sajnos, hogy te a mikroszkóp mellett is a hülyeséget választod, önként és dalolva.
Nem is igényelt ilyesmit a problémó, csak be kell nézni a modi topicokba. Így a hatodik nicked után még nekem kell ezt feltárnom előtted? Viccölsz? Gondolod, ha változtatsz a kifejezésmódodon, nem ismerik fel a többiek, hogy ki vagy? Ugyanmá', mindenki tudja, hogy ki kicsoda errefelé, aki meg nem, majd megtudja.:) A rosszindulatot nehéz titokban tartani, akárhány nicken túl is kiütközik....
Szerintem akinek komoly baja van, annál elég ritkán jön össze a placebó, akinek meg nincs nagy baja, nem költ felesleges gyógyszerekre. A hirtelen gyógyulások MINDIG annak köszönhetőek, hogy a beteg maga hozza össze a HITÉT amely megnyit olyan energia csatornákat, amelyek beindítják ezt a ritka folyamatot.
Ilyenkor a papnak kellene legyen annyi lélekjelenléte!!!!, hogy átmegy Jézusba és könyörtelen hajigálásba kezd.
Vagy oda is állhatott volna eléjük és kérhetett volna a másik orcájára is egyet, ha ott a templomban a veszekedés hangulatával arcul csapták immár jobbról....
Téma javaslat:
Mit gondolsz a "lelkiismeret" szó megnyilvánulásáról az emberben? Hol jön létre egyáltalán? Mert ha engem bánt a lelkiismeretem, akkor soha nem a fejem fáj, hanem a szívem....genetikai selejt is lehetek persze(erre a storci mingyá' fogadásokat is fog kötni:D).
"Itt nincs félmegoldás, hogy ebben a kérdésben materialista leszek, a többiben pedig hívő. "
Nem jól közelíted a kérdést még mindig szerintem. A hitedet nem kell feladnod, és kőkemény materialista is lehetsz e mellett. Mégpedig úgy, hogy a tudománynak meghagyod, ami a tudományé, de az összes eredményét isten alá rendeled. Senki sem tudja, hogy van-e isten, azt meg pláne nem, hogy ha van, akkor milyen.
"Mert amivel foglalkoztam, ott nem volt helye imára buzdítani a beteget infúzió helyett."
Miért ne férne meg a kettő egymás mellett? Miért zárja ki nálad egyik a másikat? Miért ne imádkozhatna infúzió MELLETT? A hithez még nem kell hülyének is lenni. :-)
Örülj, hogy időben megtették ! További jó egészséget ! Ami a túlhajtásodat illeti, arról azért lebeszélnélek - mindent csinálj, hogy az életerőd megmaradjon, de csak kíméletesen. Tudod, hogy ha egyszer a vegetatív idegrendszerben "elpattan egy húr", az nem regenerálódik ! Ne hajtsd túl magad ! Cserébe a saját igaz történetem: A Várban lakott a zongoratanárom (Wehner Tibor - Isten nyugosztalja). A Tavaszi zsongás című zongoradarab volt a placcon. Én eljátszottam, Ő mondta, hogy jó, de engedjem egy pillanatra, Ő is eljátssza .... mire a végére ért, én lelkileg romokban hevertem és mondtam neki, hogy én ezt az életben sosem fogom tudni így ... Ő csak mosolygott és kérte kezdjem újra. Elkezdtem és beladtam apait-anyait, mígnem érezni kezdtem, hogy valahogy nem vagyok jól. Láthatta Ő is rajtam, mert elköszönt - befejeződött a zongoraóra. (Középiskolás voltam, mindenféle komolyabb egészségügyi ismeret nélkül) Valamilyen intuíció folytán megnéztem a pulzusomat, aztán meg is számoltam: 110 !! Tartósan. És nem csökkent. Éreztem, hogy most képtelen vagyok járműre szállni, mert rosszul leszek. most mi lesz ? Képzeld el, a Várból, 110-es pulzussal GYALOG mentem haza Zuglóba ! Másnap az Uzsoki utcai kórház bajmegállapító osztályán voltam (akkor még ilyen is volt.) Megnéztek mindent, amit csak lehetett, semmit nem találtak - úgyhogy a zárójelentésemre az került, hogy "vegetatív neurózis" - na püff neki, gondoltam, ezt meg eszik, vagy isszák ? Utána 3 évig !!! minden nap kb. du. 5 óra tájt előjött a tachycardia és tartott egy órán keresztül. Akkor még csak Trasicor nevű, nem cardioszelektív betablokkoló létezett, azt szedtem - aztán mikor csak nem múlt el a dolog, elszántam magam. Minden áldott nap (akkor még anyagilag ez lehetséges volt) délután mentem a Rudasba és úsztam és úsztam .... és végül "kiúsztam" magamból a berögzült "neurózist". Szóval vagy Isten segítsége, vagy csak az akarat, de túljutottam a dolgon. Ez uygan nem hallucináció volt, de .......
......a kimerülés tipikus befejező fázisai a különböző hallucinációk. Ez történhetett Veled is az edzésen. Remélem, hogy nyugalomban nem volt ilyen eseted !
Hát Most tényleg kibuktam !!!! Bekukkantottam az SOS Fórumba - hát mit találok ? Egy Bakos nevű úriember (zárójelben a neve után, hogy természetgyógyász) ott hirdeti "a szeretet nevében", hogy szinte minden betegséget gyógyít, távgyógyítással is, - mindenki forduljon bizalommal hozzá ! Ez aztán igazi Lélek, meg van agytevékenysége is ! Nyílt fórumon így visszaélni a betegek hiszékenységével !!!
Belőlem egy rosszindulatú daganatot vettek ki, még időben..., nekem se sok barátom van, de igaz barátom sajnos egy se!
Mondjam, hogy istent én is egyféle központi, rajtam kivüli, "tudatnak" tartom..., ahova be lehet csatlakozni....
Pl. egy erős szabadtéri edzés után, kint 35 fok...+..., terembe még melegebb...., zazen ülés, mokszó......., már sokan kidőltek a fáradságtól-melegtől...., de én ki akartam bírni.... kikapcsoltam mindent... és egyszer csak mozgó jéghegyeket láttam, tengert... és fújt a szél...., hűsített..., majd arra ocsúdtam fel, hogy az edző ráz, hogy vége az edzésnek....
Ez csak egy eset s ok hasonló közül, de ez volt a legintenzívebb!, amit itt bizalommal adtam közre! :)
OK. Én is fogalmazhatok pongyolán. nem az agykutatás nem haladt - az folyt a maga medrében, amennyi pénzt adtak rá. Az EREDMÉNYEKET hiányolom !!. Azért is írtam oda, hogy a "therápia" - ez az, ami helybenjárást végez. Míg a transzplantációban óriásit fejlődött az orvostudomány, a cardiológiában, a fogászatban, a diagnosztikai eszközökben, az egyre pontosabb diagnosisokban, egy rutin epehólyag eltávolításban, stb.stb. ....... addig az agy területén legfeljebb a műtéti technika fejlődött, a különböző pszichiátriai kórképek eseteiben nincs áttörés. Meg itt van ez az áltudományos döntés (nem mai), hogy a pszichiátriát és a pszichológiát kettéválasztották. Aztán mind a kettőt szépen leépítették. Láttad, hogy a 21. században vasketrecben tartják az egyes betegeket ? (Még a TV is bemutatta) Szégyen. Én erről beszéltem. Itt van óriási lemaradás és nem igazán tudom eldönteni, hogy a kutatók hibája-e, vagy (és itt válok ilyenkor idealistává) a megismerhetőségnek vannak nagyon komoly korlátai ...... akkor viszont azok a korlátok nem ember által kreált "SÜN"-ök.
Nincs szörnyűbb, mint amikor a "tudomány berkeiben" dúl a hierarchiaharc. mert az aztán van ! Ha T. Prof. azt mondja a féllábú betegre, hogy vágják le a lábain a tíz körmöt, akkor nem tehetsz mást, mint legfeljebb megkérdezed, merre van a steril olló... Kutatás szinten pláne. Egyik egy kanál vízben megfojtaná a másikat. Szóval van itt kérem minden ... Húsvétkor a templomban voltam tanúja egy szabályos veszekedésnek. És ilyenkor borul el az agyam, hogy ... tényleg ide tartozom? De mindig megválaszolgatom magamnak, hogy hát ugye, ilyenek az emberek.... De a fene ott egye a farizeusát - legalább a templomot tartsa tiszteletben !! De nem.
A spontán gyógyulásoknak is meg vannak az igazi okai, legfeljebb nem ismertük fel. (Vagy eleve téves volt a diagnosis.) Mindenesetre azt le kell szögezni, hogy akár az orvos ad placebót, akár a beteg magának (ima) - az idegrendszer pusztán a meggyőződés erejével "csodákra" képes. Gondolj csak a "kelj fel és járj"-ra - és ha nem is volt igazi laesio, "csak "lelki" - idegrendszeri blokk ? Számtalan ilyen van.
Istent egyébként én úgy fogom fel, hogy "vallásfüggetlen".
A halálközeli élmények oka egyszerű cerebrális hypoxia. Ez szinte tuti.
Ami az igaz barátokat illeti....: Négyen voltunk valaha "igaz barátok".
Az első meg akarta ....... az első feleségemet. (2-3 percen múlt, mert hazaértem.) A második elköltözött (nem olyan messzire), de utána le..... a többieket. A harmadik megnősült, családja lett és egy évben egyszer ha találkozunk. Namármost - bajban én is voltam - a hóhért akasztották (inferobasalis, közepes kit. hátsófali myoc. inf.) Azt hiszed egyszer is meglátogatott valamelyik ? Nyilván sejted. Nem. Hogy közben a családomnak legalább felajánlották volna a segítséget - ugyan már.
Egyszóval az a szeretet, amelyről Jézus tanít, a mai világban egyszerűen NINCS. Törekedni kell rá - de én hiába törekszem egymagamban, ha nincs viszonzás !
"...Egy nem hívő ember azonosítja magában az egyházi vezetőket és az egyszerű hívőket..."
Igen ezt én is tapasztalom, szerintem sok kereszténynek és más Biblia alapú vallást követőnek meg kell bírkóznia az ateisták előítéletével és el kell tűrje a vallás olyantán való megítélését, amit a középkori rémtettek mint billogot rásütöttek.:(
De ha kicsit megkaparjuk a tudomány berkeinek cseppet sem tágulékony kérgeit, ugyanezt találjuk ott is. Csak a tudomány ballépéseivel egyenes arányban fejlődik a technológia is, amely titkosíthatóvá teszi a számtalan biológiai kísérlet ballépéseit és egyéb, a tudomány által elkövetett kísérletek botlásait.
A topic címét már javasoltam, hogy a filosz modiba kijavíttathatod. Töröltesd a zárójeles részt és kérj egy kérdőjelet a végére. Esetleg írhatsz bővebb fogalmazványt a topic cím alá, hogy az is értse, aki nem akarja....
Nos létezik bizonyára, ám nem úgy behatárolhatóan a vallásidealista írott és íratlan szabályrendszereknek megfelelően istenként....!
Ha egy hívő beteg meggyógyul, vagy spontán, vagy mert úgymond kapott idegen beavatkozást...., ő maga nem tudja honnan, csak azt, hogy üdvössége lett, vagyis megszabadult a szenvedéstől, betegségtől, bajtól....,rögtön hite személyével, felekezete, vallása igazolásának tekinti, hogy mégiscsak Isten adta a csodát és megerősíti hitében, hogy jó helyen kereste eddig is isteneit!
Na ez a nagy tévedés!
Isten nem tekintet sohasem tömeg eszmékre! Istent, ha van, ahogyan szeretnéd, hogy úgy legyen, ahogyan azt már elképzelted...., nem befolyásolja egyetlen vallás, rituális beidegződések, mantra, avagy róla áradozó, őt imádó hajbókoló-ság!
Számomra is megdöbbentő volt a sok felekezetben járás alkalmával az a gőg, az az alázatos szeretet képmutatóság, a külsőségek netobábbi kifejezése, és a belső tartam visszataszítósága, ellentmondása!
Én a gyülekezetemből éppen azért is jöttem el, többek között a TÍZ indokot is szem előtt tartva..., hogy mindenki felé ugyan azzal a szeretettel lehessek és senkit ne a magam gyülekezete által képviselt igazságnak nyerjek meg, más gyülekezetek elől elhalászva...., mintha az lenne egyetemes istenek által kiválasztott út...., a többi meg a kárhozatra vezető!
Én a kegyes halálban reménykedem, ágyban egészséges érzettel örökre elhunyni...., még mielőtt jönne a nagy szenvedés!
ez az igazi megváltás!
A halál közeli élményeket ma már tudományosan is meg tudják okolni, kémiai, fizikai biológiai mechanizmusok összejátszásával, avagy éppen ennek a hiányában!
Mint ahogyan a magnézium hiány súlyos depresszióhoz vezethet, avagy a kalcium, egyéb ásványok, C, B, D, E és más vitaminok, nyomelemek hiánya, túltengése is!
Még és hidd el, egyetlen vallásban se teremtődnek igaz baráttá az emberek, ha pedig Jézus szavaira hallgatok, aki azt mondja, hogy senkiben nincs nagyobb szeretet, minbt aki életét adja a barátaiért...., nekem úgy látszik nem barátaim voltak, hanem hitestársaim, majd ezek ellenségeimmé váltak, mert másképpen gondolkodom, így vagyok itt is, ellenség lettem, miért, mert őszinte vagyok és kimondom ami bennem van, itt barátságot szerezni, amiért anno jöttem, nem lehet!
Ha megengedi, én azért tudnék mondani más területről is ..... de nem mondok ! A buddhisták többnyire szerény, barátságos és toleráns emberek. Legalábbis, akiket (nem sokat) én ismerek. Igenis Uram ! Igyekszem többet megismerni ! Más óhaj ...... esetleg még egy tea ?????
Drága cuncimókus. Látom mégántcsak' szóba elegyedtél velem. Mikor érted már meg, hogy úgy tisztességes, hogy ahhoz szójjá', aki szívesen veszi a közeledésedet. Az nem én vagyok.....de ha megváltozol, akkor lehet elmélázok ippeg rajt.
"...Azt jelenti, hogy valami csak azért, mert sokan hisznek benne, még nem válik igazzá...."
Ha a légyszaros cuccot akarod materialista és hívő konfrontációra vonatkoztatni, az nem igazságos, mert a legyek közül MIND szart eszik. Az emberek egy része meg vagy hívő, vagy materialista, vagy átmenet a bálna és a tehén között.
"..Értem? :-))).."
Ha magadat kérdezgeted, akkor hogyhátanát' írkálod nekem?
"..Így kedvenc érved, hogy a vallás azért igaz, mert a hívők sokan vannak, semmire sem jó..."
Ez nem a kedvenc érvelésem, csak belekevered a fórumozós olvasataidat a cseverészésbe. Nem kéne'.
Egyébként sem azt szoktam mondani, hogy sokan vannak vallásosak, hanem azt, hogy meglehetősen régen van ez a vallás dolog jelen ahhoz, hogy a materialista fikciónak titulálja. Viszont a tudomány vagy kétszáz éve kezdett kitüremkedni a távcsövek és egyéb szerkentyűk fókuszán, de ha eldugom a mikroszpókodat', akkor nem szekvenálsz a hétvégén.
Szóval olyasmit kértek számon a Biblián, meg az összes többi valláson, amivel Ti is csak vagy kétszáz éve villogtok. Jön az armageddon és lekonyul a nagyítód.
"..A hívők csak azt tudják mondani, ami a lélekről számukra megfogalmazható, ezért is van létjogosultsága a metafizikának ott, ahol agyacskájuk a materiális kőkemény cuccon már megficcen..."
Nem cicamica, a metafizika nem arra való. Arra a malomkövet szokták hajigálni, de ha csak simán a falba vered a kis buksidat, az is jó lesz eredménynek.
Neizéjjmá' storci, mert megint ki fognak minket együtt tiltani.:) Persze miattad, mert nem bírod megállni hogy ne cseverésszé'....velem. Számolj tízezerig, mielőtt hsz-t írsz nekem. Akkó' nem lesz gáz.