Keresés

Részletes keresés

lac1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 855
Azt tudom, - vagyis sejtettem - mert volt ilyen izém, valamilyen testmelegítő. Ami a sarkalatos pontja: lehet-e napkollektorral olyan hőmennyiséget átadni, ami elég a folyamat beindításához. Mert ha nem, akkor teljesen felesleges dolgokról beszélünk.
Előzmény: Törölt nick (848)
gaga04 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 854

Ja, és nyugodj meg az atmos remekül működik. Persze ha azt vesszük, hogy a két éve szárított fa becsúszik 20%- os nedvességtart. alá, és a műszárított anyag (pl. lambériának, hajópadlónak való) 12%-os, valóban száraz fa kell a jó elgázosításhoz, de ez tüzelőberendezésfüggetlen. Igaz ez a fagázt elégető kandallóra, vagy a tömegkályhára is.

Előzmény: gaga04 (852)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2009.01.20 0 0 853
Régi ablakok nulla szigetelés és könnyedén viszi a házat ha a puffer fel van töltve és már csak a lakásra megy akkor a venti elég ritkán kapcsol be.
Előzmény: gaga04 (852)
gaga04 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 852

Én így látatlanban meg azt mondanám, hogy nem kicsi, sőt...Milyen falazatod, nyílászáróid vannak? Le van szigetelve a házad?

Előzmény: Fúzió Sámson (850)
gorazs Creative Commons License 2009.01.20 0 0 851
Ez lenne így hirtelen, ami nem látható a képen a vastag cső alul a kazán visszatérőjéhez csatlakozik.
Előzmény: Törölt nick (849)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2009.01.20 0 0 850
Kedves fórumozók!

Ma beszéltem telefonon egy épületgépésszel aki leócsárolta az egész atmos kazánt ,hogy szerinte ez nem jó mivel nem működik faelgázosítóként .
Mivel ő látott egyet és elmondása szerint annyira száraz fával lehet csak gázosítani amit valami faszárító gépekből vesznek ki (gondolom bútorgyártás céljából)

Én csak olyan kérdéssel fordúltam volna hozzá ,hogy nálam a hőcserélőnél a primer vagy a szekunder oldalba kell tenni a háromjáratú szelepet .
Nálam a szekunder oldalon van ezért én ha fűtöm a lakást akkor nem igazán tölti a puffert mert az összes vizet elviszi a hőcserélő szivattyúja és megy vissza a kazánba (a felesleg nem a pufferbe megy)
És azon gondolkodtam ,hogy ha a primer oldalba kötném a háromjáratút akkor csak annyi vizet keverne a hőcserélő fele ,hogy a szekunder oldalon megylegyen a kívánt hőmérséklet.
Állítsa szerint azért nem megy a kettő egyszerre ,mert 120nm-es házhoz kicsi a DC25S kazán kéne minimum egy 40KW-os

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.20 0 0 849
Nem látom tisztán a csövezés kivitelét. Feltennél egy szemből nézeti képet?
Előzmény: gorazs (836)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.20 0 0 848
Leegyszerűsítve a dolgokat: az olvadásponton kell melegíteni a szilárd anyagot a folyékony halmazállapot eléréséhez. Ezt a hőt lehet visszanyerni a lehűléskor. Hőtárolás tervezéséhez ezt a hőfokot nem elfelejteni!
Előzmény: lac1 (833)
gaga04 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 847

Minél jobban leszigeteled a házad- ami egyébként dícséretes-, annál inkább kell a puffer.

Egy átlagos jól leszigetelt házban legyen pl. a hőveszteséged egy nap 120KWh, tehát 5 óránként. A kazánod 18KW- os( nincs kisebb ventillátoros ). Muszáj maximumon üzemeltetni, mert különben lényegét veszti a faelgázosító hatásfokromlás miatt. Mit kezdesz a maradék 13KW- al?= PUFFER

A kazánnak azonban van a kazántesten keresztül is vagy 20% vesztesége- tapasztalat :-((

Szvsz egy központi fatüzeléses kandallókályha, ami hasoló elven műkszik, mint a kazán, alig valamivel rosszabb hatásfokkal, és más veszteség nincs.

Honnan van, hogy ilyen olcsó???

Ennyibe kerül a sima kőzetgyapot.

Előzmény: jzb990 (845)
gaga04 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 846

Ha érdekel, gyere át a passzív ház topicba, egyébként nincs baci és igen, 375kg fa.

Persze a hőveszteség ennél jóval nagyobb, de a hulladékhő( a családod hőkisugárzása, vasalás, fürdés, stb. ), és a megfelelő tájolásból fakadó szoláris nyereség 1500KW híján pótolja.

Előzmény: Alfato (843)
jzb990 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 845
lenne 1 kérdésem:

hogyan változik a tüzelőanyag fogyasztás, ha van a házon Kőzetgyapot ( nem nikecell és társai) homlokzati hőszigetelés 12-15 cm, ( pl.: 15 cm 1500/m2 áron van) legyen az fűtve vízteres kandallóval, vegyes vagy faelgázosító kazánnal

egyáltalán, érdemes-e ennyire agyonszigetelni, vagy így már nem is kell puffertartály se?

gázfűtés lecserélését tervezzük, de még mindig nem tudom melyik lehet a legolcsóbb:

várom az adatokkal alátámasztott érveket, tippeket.....

kösz
lac1 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 844
Ja, meg a macska farkát is vágd le, hogy hamarabb be lehessen csukni utána az ajtót. Bár, ha amit kiszámoltál és a DUPLÁJÁT veszem, az sem lenne rossz.
Előzmény: Alfato (843)
Alfato Creative Commons License 2009.01.19 0 0 843
A passzív ház ennyiből elmegy? Ebben benne van a légcsere, meg minden mikroba pusztítás is? Mert az nem más, mint egy polisztirol pizzás láda...

Vagyis, ha ebben a szmötyiben akarnám tárolni, és pl 20 kW-os a faelgázosítóm, akkor tegyük fel, hogy 75 óra teljes égéssel le lehetne elegendő hőt tárolni? Elvi alapon, ha 4 üzemórát bír egy feltöltéssel, és az legyen, mondjuk 20kg keményfa, akkor elvileg 75/4x20=375 kg (!) fával meg lehetne oldani a fűtést? Persze egy ilyen bacilus konzerv szerű ház kellene (a fenének) hozzá.

Tamás
Előzmény: gaga04 (841)
lac1 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 842
Áh! 34 tonna? Inkább egy kazán. De nem hiszem el, hogy ne lehessen használni ezt valami módon, persze ésszerű határok közt.
Előzmény: gaga04 (841)
gaga04 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 841

PL. egy könnyűszerkezetes háznál ez az anyag kiegyenlítheti a nap- éj hőingadozást nyáron, télen pedig ha nem egyenletes a fűtés hőleadása(pl. kandalló) kiegyenlíti azt.

Ha pedig annál is több pénzed van:

Pl. 100nm passzív ház= 1500KWh fűtésszükséglet= 34tonna PCM, és egyéltalán nem kell fűtened, mert nyáron felmelegíted folyékonyra, tavaszra meg megszilárdul, és leadja ezt a hőmennyiséget.

Előzmény: lac1 (829)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2009.01.19 0 0 840
Kedves fórumozók!

Lenne egy olyan kérdésem ,hogy van-e köztetek olyan akinek padlófűtése van hőcserélővel (oxigén diffúzió miatt) és ez az atmos féle bekötés van pufferrel?
Alfato Creative Commons License 2009.01.19 0 0 839
Melyik része érdekelne? Szerintem nem ide tartozik ezért inkább emailban kérdezz, és holnap felelek.

Tamás
Előzmény: gaga04 (838)
gaga04 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 838
Sajna én pedig a shakespeare- i nyelvezettel vagyok bajban, de lehet, magyarul sem érteném. Segíts ki kérlek!
Előzmény: Törölt nick (828)
Alfato Creative Commons License 2009.01.19 0 0 837
Olvadási pont.
Előzmény: lac1 (833)
gorazs Creative Commons License 2009.01.19 0 0 836
A kép lemaradt, hogy milyen egyszerű is a rendszer!
gorazs Creative Commons License 2009.01.19 0 0 835
Akinek nincsen sok pénze és nem tud igényelni támogatást annak ajánlom a Vigas kazánt, én ezt használok és nem bántam meg. Napi 2x kell rárakni fát, a tűz folyamatosan ég és nem kell vesződni a begyújtással, heti 1x salakolás. Nem kell puffer (ezért a beruházás jóval olcsobb, én is terveztem hogy későbbiekben veszek hozzá puffert, de egyenlőre tökéletes anélkül is) viszont indirekt tároló ajánlott. A lakás 150nm és a mostani hidegekben is tökéletesen működött minden kivéve annyi hogy délután dobtam rá 5-6 db fát hogy este jó parazsam legyen(nem ment el a rendszer 12órát csak kb.: 9-10-et). Szeptembertől idáig kb 5 erdei méter ágfát használtam fel 75e ft értékben. Kérdés van?
lac1 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 834
Jah, az épület tájolás az valóban sarkalatos pont. És a polikarbonát az valóban nem olcsó, de szerintem még mindig a legolcsóbb minden másnál, ezenkívül relatíve közepes kézügyességgel saját kezűleg szerelhető.
Sőt, a szembeszomszéd még egy jó ötletet adott a medencémhez, mégpedig, hogy ebbe a polikarbonáttal fedett dobozba egy lemezradiátort (feketére festve) rakjak bele, azon keresztül menjen a víz.
De ez off, csak azért, hogy egy relatíve egyszerű ötlet mi mindenre jó.
A legolcsóbb helyen az üregkamrás polikarbonát kamrás lemez nincs egészen 3000 HUF. Azt is mondta a szomszéd, hogy bár a kétkamrás drágább, de sokkal jobb, mert a két kamrásnak jobb a hőszigetelése, és a benti, már felmelegedett levegőt hőszigeteli a külső hideg levegőtől.
Azt hiszem, nem árulok el titkot, hogy neki egy kb. 6 nm-es felülete van, és ezzel fűti a nappaliját, de értelemszerűen csak nappal. A lényege pedig nem más, mint doboz térfogata, és az átkényszerített levegő mennyisége/sebessége.
Ja, és bocsi, még egy érdekes adalék a napmeleghez: amikor egy sima fehér mezőgazdasági fóliával takartam le a medence peremét a vízszint fölött 17-18 cm-re, az is elképesztően fölmelegítette a vizet a letakarás nélküli verzióhoz, pedig értelemszerűen nem volt a vízszint merőleges a napra.
Előzmény: Alfato (831)
lac1 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 833
Ebben a linkben olvasható "melting point" az mi? Azt értem, hogy olvadó.
Előzmény: Törölt nick (828)
Alfato Creative Commons License 2009.01.19 0 0 832
Készítek, és ez még jó is lehet, mert akkor össze kell lomolni odalent :-) amúgy is mert holnap már két érdeklődő is jön tájékozódni...mert ugye a felebaráti szeretet.

Tamás
Előzmény: istenics (822)
Alfato Creative Commons License 2009.01.19 0 0 831
A légkollektor egy jól járható út. Csak nagy, és ha bele gondolsz olyan hujjjujjjujjj de nem olcsó, mert a polikarbonát sem az...no meg ahhoz megfelelő épület tájolás és arculat is kell sztem.

Tamás
Előzmény: lac1 (824)
Alfato Creative Commons License 2009.01.19 0 0 830
A kollektorban és annak méretezésében segítek ez nem lehet probléma.

Más: Uraim, ma megkaptam a NEP 2008 pályázatom elbírálását a faelgáz témakörben. El is kortyoltam egy deci vöröset :-)

(a dátum rajta november 27, és ma tette a postás a levládába, mert a szerződés elkészítése késett).

Tamás
Előzmény: kakukprofi (826)
lac1 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 829
Áááá...!
Én nem beszél ama nyelv, amit a méltán híres Goethe a sajátjának tudhatott...
Az különösen tetszik, hogy félig magyar, félig meg német...
Azt azonban tudom, hogy a hülye németje képes és szavakat simán egymáshoz ragasztja, ezért a "Schmelzenthalpie" szót nem találván a német-magyar szótárban, ezért a "schelmelzen" szóra keresvén a "megolvaszt" kifejezést találtam, ami, és az a "158 kJ/kg = 44 Wh/kg" a német táblázatban.
A "dichte" gondolom a fajsúly. A"Wärmekapazität" ismét szótő: warme: meleg, és itt megúntam az egészet.
Ráadásul nem is értek hozzá. Ja, egy a lényeg az alján: 60 celsius. Padlófűtéshez még sok is.
Előzmény: gaga04 (827)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 828
Előzmény: gaga04 (827)
gaga04 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 827

Ez az érték K fokonként értendő? Túl magas érték.

Szerintem ez a fázisváltáskor leadott, vagy felvett energia /kg

324C- ra felmelegíteni nem egyszerű!

Azt kéne tudni, szilárd állapotban mennyi a fajhője K- enként.

Gyanítom, ehhez nagyon hasolít:

www.doerken.hu

Teremékek/Delta PCM

Ez szobahőmérsékleten vált fázist, és gondolom piszok drága.

Előzmény: lac1 (823)
kakukprofi Creative Commons License 2009.01.19 0 0 826
Sziasztok!

Kérdések: Csőfagyasztó? Épületgépész segédlet, szoftver?
Napkollektor otthonra a garázsból.
Az utóbbi 3 éves dilemma, hogy hogyan legyen, mivel a kollektoros fórumon is többnyire mindig a varjálás megy csak más témában!

És a kedvencem: Vákumcsöves kollektorral, HMV( ez ugye nem probléma) és fűtés rásegítés?

kiváncsian várom az ötletvihart!

tom

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!