Te már réges-rég elvesztettél itt minden alapot a tiszteletreméltóságra.
Pontosan te voltál az, aki berúgtad az ajtót, ostobának nevezve nem csak minket, hanem az egész világ fizikustársadalmát. És berúgod azóta is nap mint nap. Ilyen múlttal és jelennel jobb, ha meghúzod magad, semmi mást nem érdemelsz, mint amit kapsz.
És jól tudjuk, csak megjátszod most a sértődöttet, te csak azért nem válaszolsz, mert nem tudod megvédeni az ostobaságaidat. Szégyelld magad, már sokadszorra futamodsz meg ilyen álságos kifogásokkal.
"Igen, már többször halottam az a hibás verziót, hogy a gravitáció egy test körül nem létezik, csak akkor, ha egy másik testet közel viszünk hozzá.
De én ezzel nem értek egyet. A gravitációs mező minden test körül és minden test belsejében is jelen van, mert maga a test hozza létre. A test és a mező összetartozik. Ahol van test, ott van mező is."
(szép(-en hangzó) 'lózung', de nem így van. majd 'alant' bizonyítom... ;)
"Minden égitestnek van egy saját gravitációs mezeje, amit magával visz a haladó mozgása során. Ennek a saját mezőnek a határa a burok. Ami ezen belül van (pl. műhold) azt viszi magával az égitest."
'És tessék mondani!': ez a "gravitációs mező burok", ez állandó méretű ?! (tudom, szerinted igen, szerintem meg 'attól függ'... ! - lásd lentebb... ;) ;-)
"Az egyes égitestek saját mezői egymásba hatolnak, átfedik egymást és szuperponálódnak. Így alakítják ki az univerzumot kitöltő, egyetlen nagy összefüggő gravitációs mezőt, ami nem statikus, mert az égitestek mozgásával együtt változik."
Ez utóbbi sorral egyetértek, de valószínüleg nem azt értem 'alatta' mint Te... ;-)
Ugyanis a "test és a mező összetartozik"-ból kiindulva 'vegyünk' egy hasonlatot: a gravitációs kapcsolat legyen a 'kézfogás', a gravitációs "mező" pedig Te, mint 'ezerkaru Síva'. ;-) Namost Te, az 'ezer karoddal' tényleg 'kialakíthatsz' magad körül egy (lehetséges!) kézfogás 'burkot' /gravitációs "mező"-t/, de! ha csak én közelítek hozzád (mint egyszerű ember), akkor az 'ezer karod'-ból csak azt a kettőt érzékelhetem, amivel kapcsolatba kerülök veled, a 'kézfogásunk' alkalmával... Persze 'körbetapogathatom' 'Sívát' --sok más embert is oda-hívva-- és akkor megállapítom, hogy ha teljesen körbeveszik 'Sívát' a 'kézfogó emberek', akkor 'olybá tűnik' mint ha egy kézfogás "burok" lenne körülötte. Dehonnan tudhatom, hogy ha csak egyedül lépek kapcsolatba az 'ezerkaru Síva'-val, akkora nem érzékelt 'karok' tényleg léteznek-e, vagy pedig csak akkor 'alakulnak ki'/'épülnek fel', amikor valaki elegendő közelségbe kerül a kézfogáshoz...?! (fény-kétrés kísérlet-megfigyelő-végeredmény... ! ;) ;-)
Ráadásul!, azt is meg lehet tapasztalni, hogy 'ezerkaru Síva' kézfogás "burka" 'van úgy', hogy nem is állandó méretű: néha 'megnyúlik' Síva néhány karja - sőt! az enyém is... ! ( Sarkadi Dezső: Dinamikus gravitáció c. munkájában leírja, hogy a mérései! szerint egy gyorsuló test gravitációs ereje -a gyorsulás ideje alatt!- nagyságrendekkel! nagyobb lehet, mint az oskolában tanított 'statikus' gravitációs erő... ! ;) ;-)
Sokkal többet felfogtam, mint gondolod. Pontosan megértettem amit írtál, és azt is tudom, hogy mit értettél félre.
Szívesen beszélgetnék a témáról, de ilyen stílusban nem nem érdemes, és nem is akarok vitázni: "sokkal jobban elhatalmasodott rajtad már a reménytelen, konok ostobaság."
Ha beszélgetni akarsz valakivel, akkor a minimális tiszteletet meg kell adnod a vitapartnernek, még akkor is ha nem értesz egyet vele.
Az nem működik, hogy berúgod az ajtót, ostobának nevezel, de azért elvárod, hogy érdemben válaszoljak az észrevételeidre.
Egy pillanatig sem gondoltam, hogy bármit is felfogsz abból, amit írtam, annál sokkal jobban elhatalmasodott rajtad már a reménytelen, konok ostobaság.
Abból látszik ez a legjobban, hogy egy szót sem vesztegetsz arra, amit írtam, inkább velem foglalkozol.
Ilyenkor tudom, hogy igazam van, csak annyi tisztesség már nem szorult beléd, hogy beismerd.
"a gravitáció, az nem egy 'feltétel nélküli' dolog (egy állandóan létező "burok" az anyagi test körül)"
Igen, már többször halottam az a hibás verziót, hogy a gravitációs egy test körül nem létezik, csak akkor, ha egy másik testet közel viszünk hozzá.
De én ezzel nem értek egyet. A gravitációs mező minden test körül és minden test belsejében is jelen van, mert maga a test hozza létre. A test és a mező összetartozik. Ahol van test, ott van mező is.
Minden égitestnek van egy saját gravitációs mezeje, amit magával visz a haladó mozgása során. Ennek a saját mezőnek a határa a burok. Ami ezen belül van (pl. műhold) azt viszi magával az égitest.
Az egyes égitestek saját mezi egymásba hatolnak, átfedik egymást és szuperponálódnak. Így alakítják ki az univerzumot kitöltő, egyetlen nagy összefüggő gravitációs mezőt, ami nem statikus, mert az égitestek mozgásával együtt változik.
De van egy jó hírem is. Az idő tekintetében egyetértünk.
"Szóval kedves destrukt a 'fentiekből' úgy látom, hogy 'világ-szemléletedben' Te, átcsúsztál a 'sötét oldalra'... !
Nem az a baj, hogy félreértetted, amit írtam, hanem az, hogy nem is próbálod megérteni.
De ez a te bajod.
Ha nem akarnál minden áron a gusztustalan barátod nyomdokaiba lépni, akkor akár tudnánk is értelmesen beszélgetni. De már az elején látszott, hogy nem ezért jöttél.
Nem az a baj, hogy félreértetted, amit írtam, hanem az, hogy nem is próbálod megérteni.
De ez a te bajod.
Ha nem akarnál minden áron a gusztustalan barátod nyomdokaiba lépni, akkor, akár tudnánk is értelmesen beszélgetni. De már az elején látszott, hogy ezért jöttél.
'amikor 'a három csúcs egybeér', attól fogva megszűnik a gravitációs árnyék hatás a két test között...'
"Akkor a gravitáció megszűnik?"
Igen, - ott, akkor - "megszűnik a gravitáció"-s hatás mert a gravitáció, az nem egy 'feltétel nélküli' dolog (egy állandóan létező "burok" az anyagi test körül), hanem két vagy több anyagi test között kialakulóhatás. És 'feltételes'! hatás: a 'meglétéhez' az kell, hogy a 'gravitáló' testek 'elég közel' kerüljenek egymáshoz (mert ha nem, akkor kimutathatatlan! mértékűre csökken a gravitációs hatás), a gravitáció 'mértéke' pedig függ a 'gravitáló' testek 'mozgás-állapotától'. (lásd > Sarkadi Dezső: Dinamikus gravitáció.)
és az én dinamikus/'eseti' gravitáció értelmezésem között,
mint az idő fogalmának 'méjnsztrím'/hivvattalloss elképzelése/'magyarázata', és az idő valódi/értelmes magyarázata között. Míg a 'méjnsztrím'/hivvattalloss idő magyarázat 'úgy tartja', hogy az idő az valami('féle') önállö, minden mástól 'független', mindig létező 'entitás', addig én azt vallom, hogy az idő az valójában csak egy 'eseti' viszonyszám: egy anyagi folyamat változásának, egy másik -attól gyorsabban változó- anyagi folyamathoz való hasonlítása.
Szóval kedves destrukt a 'fentiekből' úgy látom, hogy 'világ-szemléletedben' Te, átcsúsztál a 'sötét oldalra'... ! :-)
Pont hogy értelmes mondatot írt ezúttal is. Az előbb, még meg is köszönted.
De te most már köpködsz rá, mint egy gézengúz az óvónénire, miután az letörölte az orra alól a szájába lógó taknyot.
Ezekkel a gravitációs burkaiddal felsültél már évekkel ezelőtt is, több ízben is. Akkor kénytelen voltál elismerni, hogy rosszak a róluk mutatott színes ábráid. És persze az informatikusodra (a fiadra) fogtad az egészet, de helytálló ábrákat azóta se mutattál.
Az előbb pedig még meg is köszönted, hogy kijavítottam a hülyeségedet....
De hogy lásd miért sületlenség, amit idetermelsz:
a potenciál az, ami azonos nagyságú a burok határán.
megpróbállak rávezetni arra, hogy ez miért marhaság:
Ha ezt úgy értetted, hogy a Föld gravitációs potenciálja azonos a "burok" határán, akkor nyilvánvaló, mivel ez a potenciál gömbszimmetrikus...
Ha úgy értetted, hogy az eredő potenciál azonos a "burok" határán, akkor arról feledkezel meg, hogy a "burok" két szélső pontja, ahol szerinted az L1 és L2 pontok vannak, különböző távolságra vannak a Naptól, tehát nem lehet az eredő potenciál mindkét pontban ugyanaz
Ha úgy értetted, hogy a szuperfizikádban minden teljesen másképp van, az lehet, ahhoz nem értek...
Másik példa arra, hogy teljesen zagyva elképzelésed van az egészről:
A potenciálgödör peremén helyezkednek el az L1 és L2 Lagrange pontok, amelyek kb. 1,5 millió kilométerre vannak a Földtől, valamint az L4 és L5 Lagrange pontok, amelyek kissé távolabb vannak.
Azok a "kissé távolabb" lévő pontok konkrétan 100-szor messzebb vannak, de szerinted még ugyanúgy a gödör peremén vannak azonos potenciálon...
Az L3 pontról pedig kínosan hallgatsz, ugyebár az éppenséggel a Nap túloldalán van...
Na ennyit a te burkod azomos potenciálú pereméről...
"cseik szerint a "B részecskéknek", szerintem pedig a dodekaéder alakú, '3D-s tér-háló' 'alap-struktúra' hullámai,"
Ezzel az a gond, hogy sem cseik "B részecskéi", sem a te a dodekaéder alakú, '3D-s tér-háló' 'alap-struktúrád létezésére nincs semmiféle kísérleti bizonyíték. Ezek csak elképzelések.
"amikor 'a három csúcs egybeér', attól fogva megszűnik a gravitációs árnyék hatás a két test között..."
Akkor a gravitáció megszűnik?
"Csak míg a Tiéd -úgy gondolom- nem igaz (mert logikai hibák vannak benne), addig az 'enyém' teljesen konzisztens logikailag. Úgy hiszem..."
"És az e.m. hullámok minek a hullámai? A semminek? Ahol hullám létrejön, ott valamiféle anyagi dolognak már léteznie kell, mert a semmi nem hullámzik."
Nem "a semminek a hullámai az e.m. hullámok", hanem cseik szerint a "B részecskéknek", szerintem pedig a dodekaéder alakú, '3D-s tér-háló' 'alap-struktúra' hullámai, de ez a dodekaéder alakú, '3D-s tér-háló' 'alap-struktúra' nem! anyagi, hanem ebben alakul(-hat... ;) ki az anyag. (3D-s, e.m. szoliton hullámként... ;) ;-)
'csak akkor és abban az irányban 'lép fel' gravitációs hatás, ha és ahol, megfelelő távolságban, egy másik anyagi test van.'
"Egyetlen test beljesében is van gravitáció. Pedig nincs másik test megfelelő távolságban. Ezt mi okozza? "
Minden "test belsejében" van anyag, egészen 'le az alapokig', vagyis az atomokig. És az atomok között is van gravitációs (össze nyomó!) hatás... ! ;-)
"És a "szférának" nincs határa? Akkor hogyan lép ki belőle az űrhajó? És hová lép ki? A semmibe? "
Nézd meg a lentebbi képet, és 'modellezd'/mozgasd 'a fejedben': amikor 'a három csúcs egybeér', attól fogva megszűnik a gravitációs árnyék hatás a két test között...
"Ha az űrhajó még a naprendszerből is kilép, akkor lépi át a Nap gravitációs burkát és átkerül egy másik csillag gravitációs mezejébe."
... és így egy nagyon távoli ('mégoly nagy') csillagnak sincs gravitációs hatása "a naprendszerből is kilépő űrhajó"-ra... ;-)
" Nem olyan bonyolult ez. ;) "
Tényleg nem - ahogy az 'enyém' sem... Csak míg a Tiéd -úgy gondolom- nem igaz (mert logikai hibák vannak benne), addig az 'enyém' teljesen konzisztens logikailag. Úgy hiszem... ;-)
"Valóban nem tér, hanem anyagi mező, vagyis valóságosan ott van."
Szerintem nem "anyagi mező",
hanem e.m. hullámokból álló 'árnyékhatás', a gravitációnak nevezett hatás. ;-)
"A gravitációs burkot az égitest hozza létre maga körül,"
Az égitestek "körül" nincs semmiféle állandóan! létező "gravitációs burok",
hanem
csak akkor és abban az irányban 'lép fel' gravitációs hatás,
ha és ahol,
megfelelő távolságban, egy másik anyagi test van.
;-)
"Amikor azt mondják, hogy egy űrhajó elhagyja a Föld gravitációs terét, akkor éppen azt a burkot lépi át."
Nem lép át semmiféle "burkot", hanem csak egyszerűen kilépett a Föld gravitációs "vonzási szférájából" (hivatalos megnevezéssel) Szerintem pedig a gravitációs árnyékhatás, ami egymás felé tolja! a testeket - megszűnt. ;-)
Te is elképzelhetnéd, ha akarnád. De csökönyös vagy, és nem akarod.
Ezzel nincs mit tenni.
"a valóságban! nincs ott semmiféle "burok", mert a gravitáció az nem! 'téééér'..."
Valóban nem tér, hanem anyagi mező, vagyis valóságosan ott van. Csak te azt hiszed, hogy ami nem látható, az nincs is ott. Tévedsz.
"Tehát a Te, képzeletbeli! "gravitációs burkodban" ott ahol nincs semmiféle anyag..."
A gravitációs burkot az égitest hozza létre maga körül, ami anyagból van.
""Ez a Föld gravitációs burka. (nincs ilyen "burok".)"
De bizony van. Ezt mindenki tudja. Csak nem látod. Amikor azt mondják, hogy egy űrhajó elhagyja a Föld gravitációs terét, akkor éppen azt a burkot lépi át.
"Egyáltalán nem nehéz elképzelni a Te általad felvázolt gravitációs modellt, de attól még nem igaz ! (szerintem... ;)"
"...az L1 és L2 Lagrange pontok, amelyek kb. 1,5 millió kilométerre vannak a Földtől, valamint az L4 és L5 Lagrange pontok, amelyek kissé távolabb vannak.
De ez 2D-s ábrázolás Ha gondolatban megforgatod az egészet a Nap-Föld vonal körül, akkor egy 3D-s felületet kapsz."
Ahogy Te azt elképzeled... ? ;-/ De ez nem igaz! Ugyanis hiába "forgatod" képzeletben! "az egészet a Nap-Föld vonal körül", a valóságban! nincs ott semmiféle "burok", mert a gravitáció az nem! 'téééér', hanem két test közötti hatás! ('ráadásul': árnyékhatás!!! ;) Tehát a Te, képzeletbeli! "gravitációs burkodban" ott ahol nincs semmiféle anyag, ott nincs semmiféle gravitációs hatás! sem, a valóban létező! anyaghoz 'képest'.... (gravitációs 'tééér', meg pláne nem ! ;)
A valami és a 'semmi' 'közötti kapcsolat', 'valóság'... ??! ;-)
"Ez a Föld gravitációs burka. (nincs ilyen "burok".) A Föld a Nap körüli keringése során magával viszi a saját gravitációs burkát, és minden mást, ami ezen belül van.
(nem "viszi magával", hanem kialakul! a gravitációs hatás!, ha van két vagy több anyagi test... ;) Pl. a Holdat, és az összes műholdat. " (nem "viszi magával" a Holdat, hanem a Nap 'viszi magával' a Holdat,
mert: egyrészt a Hold 'kívül esik' a Föld "vonzási szféráján", másrészt a Nap több mit 2x nagyobb erővelvonzza
hat gravitációsan a Holdra, mint a Föld... !) ;-)
"Ugyanilyen burok veszi körül a Holdat is," (nincs ilyen "burok" - l.m.f.)
"De ugyanilyen gravitációs burok veszi körül a Napot is amely sokkal, de sokkal nagyobb. Ennek a belsejében kering az összes bolygó, a saját gravitációs burkával együtt. A Nap is viszi magával a saját nagy gravitációs burkát, a benne lévő összes bolygóval, üstökössel." (nincs ilyen "burok" - l.m.f.)
"Nem egyszerű elképzelni, de ha nem érthető, akkor részletezem."
Egyáltalán nem nehéz elképzelni a Te általad felvázolt gravitációs modellt, de attól még nem igaz ! (szerintem... ;) ;-)
Megpróbálom egyszerűbben elmagyarázni, hogy a Hold miért van a Földhöz láncolva.
A Föld (mint minden más égitest), egy gravitációs potenciálgödör alján helyezkedik el.
A potenciálgödör peremén helyezkednek el az L1 és L2 Lagrange pontok, amelyek kb. 1,5 millió kilométerre vannak a Földtől, valamint az L4 és L5 Lagrange pontok, amelyek kissé távolabb vannak.
De ez 2D-s ábrázolás.
Ha gondolatban megforgatod az egészet a Nap-Föld vonal körül, akkor egy 3D-s felületet kapsz.
Ez a Föld gravitációs burka. A Föld a Nap körüli keringése során magával viszi a saját gravitációs burkát, és minden mást, ami ezen belül van. Pl. a Holdat, és az összes műholdat.
Tehát azt a kérdést, hogy mi körül kering a Hold (a Föld vagy a Nap körül), az dönti el, hogy melyiknek a gravitációs burkában van benne közvetlenül a Hold. Ez bizony a Föld, így a Hold közvetlen főnöke a Föld. (A következő magasabb főnök pedig a Nap. Így épül fel a hierarchia.)
Ugyanilyen burok veszi körül a Holdat is, de az sokkal kisebb méretű, és a Föld gravitációs burkán belül helyezkedik el. Ami a Hold saját burkán belül van (pl. egy Hold körül keringő űrhajó), azt a Hold viszi magával a Föld körüli keringése során.
De ugyanilyen gravitációs burok veszi körül a Napot is amely sokkal, de sokkal nagyobb. Ennek a belsejében kering az összes bolygó, a saját gravitációs burkával együtt. A Nap is viszi megával a saját nagy gravitációs burkát, a benne lévő összes bolygóval, üstökössel.
Nem egyszerű elképzelni, de ha nem érthető, akkor részletezem.
"Talán ha az emberek képesek lennének gondolkodásmódok szuperpozíciójába létezni. (Vigyázat, hivatalosan a skizofrénia nem tudathasadás. Az csak hétköznapi szóhasználat.)"
Akkor mi? a "skizofrénia" - szerinted..?! (várom 'autentikus' válaszodat... ! ;) ;-)
"A mesében is mindig az a vége, hogy aki nem hiszi, járjon számoljon utána. Azaz majdnem mindig."
Igen, mert ha egymásra találtak azok, akiket 'egymásnak rendelt az ég', ("összenő, mi' összetartozik"... ;), akkor az a vége a mesének, hogy: "... és boldogan éltek, míg meg nem haltak." (hmm... vajon utána, miért nem...?!) ;-)
"Mondjuk ha fából lenne a zászló, tudna lobogni?"
'Úgy' biztosan 'tudna', mint az amit a Holdon 'kitűztek'... ! ;-/