Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Shamade fajtában bízok ez még talán jobb fagytűrő mint a Bergeval , tavaly ezt is erősen metszettük és még úgy is volt pár szem rajta az idén van vessző bőven ha ezen sem marad akkor .... nem tudom mi lesz .
Kubota gl280. Szuper gép! A védekezéssel kapcsolatban most az a dilemmám, hogy a fák alá tegyem a szórófejet vagy felvigyem4 méterre. Félek az esetleges jegtomegtol. Szétszaggathatja a fákat.
Most olvasom ligeti óriás hajtásrendszere: fája gyenge növekedésü,koronája általában fefelé keskenyedő kúp alakú ,közepes elágazási hajlammal,középerős növekedési eréllyel, hát ezt çáfolni tudom van egy törpe (igy becézem) ceglédi óriásom vadkajszi alanyon sokkal -sokkal idősebb a ligetinél ha az utóbbit nem korlatoznám pl a magasságát akkor már tüzoltó létráról kellene leszedni a termést.Amugy egyik sem jó fajta szerintem és nem az ízvilágukra értem .
hogy sikerül-e ez a nemes (másoknak "buggyant") cél, nem tudjuk, csak utólag biztos minden.
mint ahogy sikerül-e (és gazdaságosan) búzát termesztenie majdan tornyházakban...
...nem akartam beleszólni de nem bírom ki .....
Nekem erről a közelmúlt történései jutnak eszembe , mikor is egy tisztelt államtitkár egy valakinek százmilliós nagyságrendű támogatást intézett víz meghajtású autó fejlesztésére . Ami szép meg környezetkímélő és ha sikerrel jár akkor nagyon jó lesz forradalmasítja a közlekedést védi a környezetet megmenti a földet ... stb . Persze a kérdés hogy sikerül e , én drukkolok hát ha ...
a fő munkám, amit 25 éve űzök, a nyomdaipari vállalkozás
sosem volt igazán bizonytalan. ezért "furcsa" ez az ágazat, bár érthető.
ha valamit jól megcsináltunk, annak a hasznával SZÁMOLNI lehetett,
azaz biztos volt a siker. oké, mint mindenhol voltak rontások,
nemfizető vevők, de ezek elfogytak... (tökéletesedett a folyamat, kirugódtak a rossz vevők,
a sok törzsvásárló pedig biztos bevétel maradt...)
ok, idén ősszel zavar támadt az őserőben, mert 25 éve nem látott
papírhiány és drágulás alakult ki.
de örülnénk nagyon, ha csak 25 évente lenne gond a kajszitermesztéssel...
a kajsziban játszik az időjárás (a nyomda fedett helyen van...) -betegségek (nem romlanak el gyakran a gépek.. a karbantartás sem mérhető a permetezéshez) - lopások (nincsenek...) -állati kártevők
(még egér sem volt nemhogy madarak és őzek, vagy hernyók és poloskák) - fagy (jó meleg van benn...) stb-stb!!!...
hát ezért frusztráló. az egyszeri ember (= én 2013-ban és kezdő társaim... :))
"értelemszerűen" naívak voltunk, mégha tudtunk is a fent említett veszélyekről.
ahogy már látom, minenki elköveti a hibát (többé-kevésbé), hogy egy nagy
ködbe rejtve, elmosódva látja a jövendő gondokat, ez pszicológiai jelenség, emberi tulajdonság.
még a legnagyobbakkal is megtörténik. egyszerűen így könnyebb elindulni, mert már a rajtnál
"Azért a pálesz fogyott..." a végére mellékhatásként még az ember nem csak
füstmérgezést, alkoholmérgezést is kap, de legalább derűsen látja a helyzetet és a hajnalt :) ;)
1 tonna kajszi az nem rossz, sőt, ezek szerint mégis volt értelme, mégha nagy szívás.
a "fagyvédekezés kétséges" én arra értem, amikor az ember amatőr módszerekkel műveli,
illetve egyéb feltételek sem adottak.
pl. itt Vas megyében van egy kis (500 fa :) kajszis, igen szépen meg van csinálva,
intenzív, jéghálóval. elhelyezkedés nem annyira jó, lapos helyen de házak között van, mint egy nagy kert. a talaj sem jó errefelé, nagyon kötött és kicsit vagy nagyon savanyú, ki is pusztulnak pár év alatt a kiskertesek kajszi fái. 21-ben tavassszal láttam ebben a mintaültetvényben hogy tankönyvi módon fagyvédelmi gyertyák lettek lerakva.
nyár elején odamentünk ketten, közel a kerítéshez, hogy megnézzük, van-e termés.
ketten sem láttunk semmit. aztán amikor már érett, akkor tűnt fel, hogy elég sok van a fákon.
(a zöld barack úgy látszik 20-30 m-ről nagyon el tud bújni, igaz annyira jó kondícióban voltak a fák, hogy a buja levélzet ezek szerint ennyire takart.)
akkor volt értelme, ott, profi módon. DE. és most jön a lényeg,
ha én ezt ugyanilyen profin megcsinálom nálam, akkor is felesleges lett volna,
mert érés előtt mindent elvert a jég. tehát oké, fagyvédelem, de pl. jégháló is kell.
meg ne lopják el, ha túl szép (amikor máshol nincs, és így 1000 ft kilója, nagyon "megéri"
a tolvajoknak.) meg a betegség, meg a kártevők... és az aszály...
itt jegyzem meg az aszályhoz kapcsolódva, hogy elég jó termésem lett volna, fagyvádelem nélkül is.
mivel Istenáldotta jó helyen vannak a fák, déli domboldal, laza (kicsit homokos-éppen jól agyagos), meszes talaj, fagytól eléggé védett terület. (és cserébe hogy jó hely, 100 km-re van... :(
de egy sivatag.
így pl. a Farclo-n a termés ráaszalaódott vagy inkább rászáradt a fára.
amit öntöztem, az jó lett, de egy picit helyenként vízízű. - tanulság: sajnos már most el lehetne kezdeni az öntözést, télen alig volt csapadék ("szokás" szerint"),
tavasszal kell pótolni... érés előtt nem jó.
szóval csak "fullos" gyümölcsösben lehet biztonsággal termelni.
mert sikerülhet jó sok szívással a fagyvádekezés, ha utána elveri a jég, vagy rásül a fákra a termés...
Milyen fülkés traktorod van? Még megemliténém azt hogy kombinált védekezés talán a legeredményesebb minden fa mellett faggyertya + kis kocka bála ha elfér a nagy körbála a fák között és nem okoz kárt a fának( perzselés) a sorok között mehetnek a traktorok a ködsárkánnyal ha az nincs akkor egy masszív vaslemezen( mint egy szánkó )vizes körbála és azt huzza a traktor .
Amúgy rohadt egy meló. Tavaly kb 8 éjjel voltam kint. Keringtem a fák között a fülke nélküli traktoron a -6-7 fokban, pihenésképpen pedig nyeltem a füstöt, mikor raktam a szerkezetbe a tüzelőt. Azért a pálesz fogyott...A végén hordókban tüzeltem kb 30 fa alatt. Abból lett 10 mázsa barackom. De rettentő kínlódás. Az idén annyival jobb a helyzet, hogy van fülkés traktor, plusz ezt az öntözést megpróbálom kombinálni a vontatott eszközzel.
Gondolom te rengeteg ilyen fagyvédelemnél részt vettél mikor ezer fánál füstölögnek a vizes bálák ha bealszik újra gyújtani stb a faggyertya ha leég kicserélni újra gyújtani azt csak a poén kedvéért mondtam a füstmérgezést ,de gondolj bele mikor kavarja szél v éppen megül a füst mert éppen ott van dolgod cseréled a gyertyát.stb.. ... és utána lehet röhögni ha mégis minden lefagy te ilyenkor szoktál röhögni.
Van az a fagy, amitől nem tudjuk megvédeni a termést, de azt sem állítanám, hogy semmit sem ér. Én a sima esőztető öntözőt használtam tavaly két éjszaka, csak azon a két fán volt termés, amit elért. Azon sem teljes, de azért enni elég volt.
Azért mondtam ezt mert nagy cégeknél 24 órás védekezés mellett váltott müszakban több napon keresztül se tudták megmenteni.Pénz, ember ,technika minden adott volt. Az öntöző rendszer az jó dolog sajnos én ezt nem tudom kivitelezni pedig de jó lenne.
Jóformán semmit nem ér mint a fagyvédelmi technologiák ,eszközök döntö többsége lásd az utóbbi két év ott ülhetsz melette mint a makkász akkor is lefagy a barátom faggyertyát, szalmabálát használt többször is és már szerintem füstmérgezést is kapott akkor is lefagyott.Közben meg idegesíted magad mindent elkövettél mégsem tudtad megmenteni a termést.
A rügyallapot nálunk. Kecskemét. Az egyik wonder a másik tsuami. A metszéssel kapcsolatban nekem is vannak dilemmáim, mert tavaly sem nyúltam nagyon hozzájuk, az idén kellene, de a fagy nagy úr!
A mikroszórófejes öntözést fagyvédelemre próbálta-e valaki? Ha igen, mi a tapasztalat? Most ezen gondolkodom, mert öntözést amúgy is szeretnék telepíteni, és akkor már adott lenne a lehetőség.
Ezen tényleg van mit apritani ezt akartad kivágni ereje teljében és nem is nagyon foghijas az állomány sokan örülnének ha ilyen fákkal rendelkeznének mert valjuk be öszintén a nagy telepítési lázban olyan helyekre is ültettek ahol csak sinylődenek a fák.A gyümölcs fogyasztásra visszatérve szerintem meg mindenféle tudományos magyarázat nélkül szüksége van a szervezetnek föleg nyersen a legértékesebb mert ugye az ivóleveknél a pasztör miatt 40 fok felett sok esetben megsemmisülnek a vitaminok stb.. ,de még mindig jobb mint a bólero meg hasonló kutyulékok ,céklalé esetében 95 fokon megy a pasztör akkor elképzelhető szintén megsemmisülnek az értékesebb beltartalmi anyagok.