Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18160

Jobb a bíbortól?

Előzmény: öreg_néne_b (18156)
Mozo66 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18159

Shamade fajtában  bízok ez még talán jobb fagytűrő mint a Bergeval , tavaly ezt is erősen metszettük és még úgy is volt pár szem rajta az idén van vessző bőven ha ezen sem marad akkor .... nem tudom mi lesz . 

Mozo66 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18158

Metszetlen és metszett fák . Természetesen tavalyi metszésről van szó .

poza Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18157

Kubota gl280. Szuper gép! A védekezéssel kapcsolatban most az a dilemmám, hogy a fák alá tegyem a szórófejet vagy felvigyem4 méterre. Félek az esetleges jegtomegtol. Szétszaggathatja a fákat.

Előzmény: james69 (18147)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18156

A ceglédi óriás az egyik legfinomabb kajszi, amit kóstoltam.

Előzmény: james69 (18155)
james69 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18155

Most olvasom ligeti  óriás hajtásrendszere: fája gyenge növekedésü,koronája általában fefelé keskenyedő kúp alakú ,közepes elágazási hajlammal,középerős növekedési eréllyel, hát ezt çáfolni tudom van egy törpe (igy becézem) ceglédi óriásom vadkajszi alanyon  sokkal -sokkal idősebb a ligetinél  ha az utóbbit nem korlatoznám pl a magasságát akkor már tüzoltó létráról kellene leszedni a  termést.Amugy egyik sem jó fajta  szerintem és nem az ízvilágukra értem  .

Előzmény: james69 (18154)
james69 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18154

Igen de akkor 1l viz 1000ft lesz + jövedéki adó, mert ugye jön az égböl és természetesen büntetendő lesz bárminemü viz megfogási lehetőség.

Előzmény: Mozo66 (18153)
Mozo66 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18153

hogy sikerül-e ez a nemes (másoknak "buggyant") cél, nem tudjuk, csak utólag biztos minden.

mint ahogy sikerül-e (és gazdaságosan) búzát termesztenie majdan tornyházakban...

...nem akartam beleszólni de nem bírom ki ..... 

Nekem erről a közelmúlt történései jutnak eszembe , mikor is egy tisztelt államtitkár egy valakinek százmilliós nagyságrendű támogatást intézett víz meghajtású autó fejlesztésére . Ami szép meg környezetkímélő és ha sikerrel jár akkor nagyon jó lesz forradalmasítja a közlekedést védi a környezetet megmenti a földet ... stb .   Persze a kérdés hogy sikerül e , én drukkolok hát ha ...

Előzmény: diospyros (18151)
diospyros Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18152

"frusztráló, hogy nem biztos a siker"

a fő munkám, amit 25 éve űzök, a nyomdaipari vállalkozás

sosem volt igazán bizonytalan. ezért "furcsa" ez az ágazat, bár érthető.

ha valamit jól megcsináltunk, annak a hasznával SZÁMOLNI lehetett,

azaz biztos volt a siker. oké, mint mindenhol voltak rontások,

nemfizető vevők, de ezek elfogytak... (tökéletesedett a folyamat, kirugódtak a rossz vevők,

a sok törzsvásárló pedig biztos bevétel maradt...)

ok, idén ősszel zavar támadt az őserőben, mert 25 éve nem látott

papírhiány és drágulás alakult ki. 

de örülnénk nagyon, ha csak 25 évente lenne gond a kajszitermesztéssel...

a kajsziban játszik az időjárás (a nyomda fedett helyen van...) -betegségek (nem romlanak el gyakran a gépek.. a karbantartás sem mérhető a permetezéshez) - lopások (nincsenek...) -állati kártevők

(még egér sem volt nemhogy madarak és őzek, vagy hernyók és poloskák) - fagy (jó meleg van benn...) stb-stb!!!...

hát ezért frusztráló. az egyszeri ember (= én 2013-ban és kezdő társaim... :))

"értelemszerűen" naívak voltunk, mégha tudtunk is a fent említett veszélyekről.

ahogy már látom, minenki elköveti a hibát (többé-kevésbé), hogy egy nagy

ködbe rejtve, elmosódva látja a jövendő gondokat, ez pszicológiai jelenség, emberi tulajdonság.

még a legnagyobbakkal is megtörténik. egyszerűen így könnyebb elindulni, mert már a rajtnál 

besülne a lelkesedés motorja...

Előzmény: öreg_néne_b (18150)
diospyros Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18151

ez részben igaz, a gyömölcsészet (egyáltalán a növények) termesztése szívás.

de sztem csak részben.

mert ott vannak a profi ültetvények.

nyáron Hivekovicséknál jártunk.

az áfonya nagy siker, bár az nem fán terem, 

de gyümölcstermő cserje.

a cseresznye, stb. is siker ott.

egyedül a körtével szívnak, pedig minden profi, még jégháló is van.

és itt kapcsolódok megint a fagyvédelemhez: pont a tulaj Ákos

mondta: még nem sikerült megoldaniuk a fagyvédelmet...

gondolom profik a biztosítás témakörben meg a támogatások elnyerésében...,

így azért abba nem rokkanak bele, ha csak a körte nem terem, vagy csak keveset, mert

diverzifikálás van (lásd: még ilyen profi, monokultúrára predesztinált

gazdaságban sem csak 1-2 faj van...).

úgyhogy van biztos siker. mert van profizmus és persze van pénz is

de részben ez is a profizmus miatt van - mert pl. a bank "szívesen" ad kölcsön ilyen

kockázatos, de mégis sikersztorira...

diverzifikálás: mint a tőzsdei csomagban. 

lehet hogy buksz pár tételen, de a csomag a lényeg.

a nagy egész sikeres-e? ez a kérdés. akkor már biztos sikerről lehet beszélni.

---

nincs más mint előre, azaz nem hátra, vagy azt is monthatnám csak felfelé! :D :D :(

ez esetemben azt jelenti, hogy a 2018-as nagy fagypusztítás után elkezdtem 

diverzifikálni. nagy szívás sok fajt és sok fajtát tartani (azért vannak csapásirányok...),

de rengeteg mindenre rájöttem, amire nem lehet tankönyvekből. és ehhez ültetni kell,

szinte megszállottan (mert fiatalabbak sem leszünk, az idő fontos...

amit ma elültethetsz, ne halaszd holnapra...), keresni, ami jó lehet.

és persze az adott hely is döntő, mert ami jól teljesít máshol,

az eltérő lehet nálam... és fordítva.

---

Ákos nem véletlenül diverzifikál. részben talán "játszik" is,

de mint megszállott környezetvédő, a végső célja a természetvédelem,

amibe beletartozik a biológiai sokféleség keresése még ültetvényben is,

ill. hogy majd egyszer visszaadjon területeket a természetnek, a vadonnak...

hogy sikerül-e ez a nemes (másoknak "buggyant") cél, nem tudjuk, csak utólag biztos minden.

mint ahogy sikerül-e (és gazdaságosan) búzát termesztenie majdan tornyházakban...

(ld. régebbi tudósításom ezelről, itt a fórumon. akit érdekel.)

Előzmény: öreg_néne_b (18150)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18150

frusztráló, hogy nem biztos a siker

Aki biztos sikerre vágyik, nem gyümölcsfát ültet.

Előzmény: diospyros (18148)
diospyros Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18149

"Azért a pálesz fogyott..." a végére mellékhatásként még az ember nem csak

füstmérgezést, alkoholmérgezést is kap, de legalább derűsen látja a helyzetet és a hajnalt :) ;)

1 tonna kajszi az nem rossz, sőt, ezek szerint mégis volt értelme, mégha nagy szívás.

a "fagyvédekezés kétséges" én arra értem, amikor az ember amatőr módszerekkel műveli,

illetve egyéb feltételek sem adottak.

pl. itt Vas megyében van egy kis (500 fa :) kajszis, igen szépen meg van csinálva,

intenzív, jéghálóval. elhelyezkedés nem annyira jó, lapos helyen de házak között van, mint egy nagy kert. a talaj sem jó errefelé, nagyon kötött és kicsit vagy nagyon savanyú, ki is pusztulnak pár év alatt a kiskertesek kajszi fái. 21-ben tavassszal láttam ebben a mintaültetvényben hogy tankönyvi módon fagyvédelmi gyertyák lettek lerakva.

nyár elején odamentünk ketten, közel a kerítéshez, hogy megnézzük, van-e termés.

ketten sem láttunk semmit. aztán amikor már érett, akkor tűnt fel, hogy elég sok van a fákon.

(a zöld barack úgy látszik 20-30 m-ről nagyon el tud bújni, igaz annyira jó kondícióban voltak a fák, hogy a buja levélzet ezek szerint ennyire takart.)

akkor volt értelme, ott, profi módon. DE. és most jön a lényeg,

ha én ezt ugyanilyen profin megcsinálom nálam, akkor is felesleges lett volna, 

mert érés előtt mindent elvert a jég. tehát oké, fagyvédelem, de pl. jégháló is kell.

meg ne lopják el, ha túl szép (amikor máshol nincs, és így 1000 ft kilója, nagyon "megéri"

a tolvajoknak.) meg a betegség, meg a kártevők... és az aszály...

itt jegyzem meg az aszályhoz kapcsolódva, hogy elég jó termésem lett volna, fagyvádelem nélkül is.

mivel Istenáldotta jó helyen vannak a fák, déli domboldal, laza (kicsit homokos-éppen jól agyagos), meszes talaj, fagytól eléggé védett terület. (és cserébe hogy jó hely, 100 km-re van... :(

de egy sivatag.

így pl. a Farclo-n a termés ráaszalaódott vagy inkább rászáradt a fára.

amit öntöztem, az jó lett, de egy picit helyenként vízízű. - tanulság: sajnos már most el lehetne kezdeni az öntözést, télen alig volt csapadék ("szokás" szerint"),

tavasszal kell pótolni... érés előtt nem jó.

szóval csak "fullos" gyümölcsösben lehet biztonsággal termelni.

mert sikerülhet jó sok szívással a fagyvádekezés, ha utána elveri a jég, vagy rásül a fákra a termés...

stb.

Előzmény: poza (18146)
diospyros Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18148

fagyvédekezés: szeintem is kétséges.

mert OKé, akár érhet is valamit, de sajnos sok változós.

most csak egyet említek a sok közül: az idő tényező nagyon fontos.

2020-én is böngésztem az előrejelzéseket, és megállapítottam az éjszakát,

amire el kell utaznom (sajnos nem a közelben vannak a fák, ez plusz gond).

azt hiszem ápr. 2. éjjel v. 3. volt megcélozva.

de ápr. 1-én látom ám, hogy hajnalban már megvolt a pusztítás,

rosszul jelezték előre. utána még vagy 5-6 kritikus éjjel jött, 

értelmetlen nagy energia lett volna védekezni, és

frusztráló, hogy nem biztos a siker.

MERT megint az idő: ha hajnalban túl hamar abbahagyja az ember pl. a füstölést

(elfogy az éghető anyag, türelem-energia, stb.) vagy viharos szél támad...

vagy az adott napon jó a védekezés, de jön egy új hideg éjjel, és

akkor az ember nem ér rá, vagy rosszul ítéli meg a veszélyt, akkor

minden fgelesleges volt...

mondom én, hogy a kajszit ezen az éghajlaton Cravo házban kellene tartani,

előnövénye meg pl. a szamóca ("eper") lenne... :)

(félig vicc, de talán nem is annyira...

Kárpátalján a szőlő van fóliában eperrel kombinálva, bár ott főleg azért,

h korai legyen a csemegeszőlő termés...

ill. azért ott a fagyok még a szőlőben is kárt tudnak tenni...

szóval ultra korai kajszit el tudnám képzelni zárt helyen, az íze azért kérdéses lenne,

lehet rosszab de akár jobb is lenne... tápanyagtól is függ... van az a sok kálium-stb

amitől édes lehet... lásd Hivekovics áfonyás kb. 200ezer db konténerben mézédes az áfonya,

de ez nagyban a számítógépvezérelt öntözés miatt van, ami precízen nyomatja

non-stop a tápanyagokat...)

Előzmény: james69 (18140)
james69 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18147

Milyen fülkés traktorod van? Még megemliténém azt hogy kombinált védekezés talán a legeredményesebb  minden fa mellett faggyertya + kis kocka bála ha elfér a nagy körbála a fák között és nem okoz kárt a fának( perzselés) a sorok között mehetnek a traktorok a ködsárkánnyal ha az nincs akkor egy masszív vaslemezen(  mint egy szánkó )vizes körbála és azt huzza a traktor .

Előzmény: poza (18146)
poza Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18146

Amúgy rohadt egy meló. Tavaly kb 8 éjjel voltam kint. Keringtem a fák között a fülke nélküli traktoron a -6-7 fokban, pihenésképpen pedig nyeltem a füstöt, mikor raktam a szerkezetbe a tüzelőt. Azért a pálesz fogyott...A végén hordókban tüzeltem kb 30 fa alatt. Abból lett 10 mázsa barackom. De rettentő kínlódás. Az idén annyival jobb a helyzet, hogy van fülkés traktor, plusz ezt az öntözést megpróbálom kombinálni a vontatott eszközzel. 

Előzmény: james69 (18143)
naivkezdo Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18145

Nem, azon röhögtem ahogy ezt leírtad, ha így érthető.

james69 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18144

?

james69 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18143

Gondolom te rengeteg ilyen fagyvédelemnél részt vettél mikor ezer fánál füstölögnek a vizes bálák ha bealszik újra gyújtani stb a faggyertya ha leég kicserélni újra gyújtani azt csak a poén kedvéért mondtam a füstmérgezést ,de gondolj bele mikor kavarja szél v éppen megül a füst mert éppen ott van dolgod cseréled a gyertyát.stb.. ... és utána lehet röhögni ha mégis minden lefagy te ilyenkor szoktál röhögni.

Előzmény: naivkezdo (18141)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18142

Van az a fagy, amitől nem tudjuk megvédeni a termést, de azt sem állítanám, hogy semmit sem ér. Én a sima esőztető öntözőt használtam tavaly két éjszaka, csak azon a két fán volt termés, amit elért. Azon sem teljes, de azért enni elég volt.

naivkezdo Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18141

Ne haragudj, a barátod se, más se, de ezen a hozzászóláson nagyon röhögök:D

Előzmény: james69 (18137)
james69 Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18140

Azért mondtam ezt mert nagy cégeknél 24 órás védekezés  mellett váltott müszakban több napon keresztül se tudták megmenteni.Pénz, ember ,technika minden adott volt. Az öntöző rendszer az jó dolog sajnos én ezt nem tudom kivitelezni pedig de jó lenne.

Előzmény: poza (18139)
poza Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18139

Köszi!De ott motoszkál az emberben minden évben, hogy valamit azért csak kéne csinálni...

Előzmény: james69 (18137)
poza Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18138

Ez meg a gönci. Azért van különbség...Éppen mozdul.

james69 Creative Commons License 2022.02.15 0 1 18137

Jóformán semmit nem ér mint a fagyvédelmi  technologiák ,eszközök döntö többsége lásd az utóbbi két év ott ülhetsz melette mint a makkász akkor is lefagy a barátom faggyertyát,  szalmabálát használt többször is  és már szerintem füstmérgezést is  kapott akkor is lefagyott.Közben meg idegesíted magad mindent elkövettél mégsem tudtad megmenteni  a termést.

Előzmény: poza (18133)
poza Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18136

Itt meg kettő, amit levetkőztem. Így pont lenne elegendő virág.

Előzmény: poza (18134)
poza Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18135

A rügyallapot nálunk. Kecskemét. Az egyik wonder a másik tsuami. A metszéssel kapcsolatban nekem is vannak dilemmáim, mert tavaly sem nyúltam nagyon hozzájuk, az idén kellene, de a fagy nagy úr!

poza Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18134

Wonder

poza Creative Commons License 2022.02.15 0 0 18133

A mikroszórófejes öntözést fagyvédelemre próbálta-e valaki? Ha igen, mi a tapasztalat? Most ezen gondolkodom, mert öntözést amúgy is szeretnék telepíteni,  és akkor már adott lenne a lehetőség. 

james69 Creative Commons License 2022.02.15 0 1 18132

Ezen tényleg van mit apritani ezt akartad kivágni ereje teljében  és nem is nagyon foghijas az állomány sokan örülnének ha ilyen fákkal rendelkeznének mert valjuk be öszintén a nagy telepítési lázban olyan helyekre is ültettek ahol csak sinylődenek a fák.A gyümölcs fogyasztásra visszatérve szerintem meg mindenféle tudományos magyarázat nélkül szüksége van a szervezetnek föleg nyersen a legértékesebb mert ugye az ivóleveknél a pasztör miatt 40 fok felett sok esetben megsemmisülnek a vitaminok stb.. ,de még mindig jobb mint a bólero meg hasonló kutyulékok ,céklalé esetében 95 fokon megy a pasztör akkor elképzelhető szintén megsemmisülnek az értékesebb  beltartalmi anyagok.

Előzmény: Mozo66 (18118)
diospyros Creative Commons License 2022.02.14 0 0 18131

lehet, hogy igen, de valamit fel fog találni az emberiség az energia gondokra,

túl találékonyak vagyunk, és szeretünk életben maradni.

persze nem csak rajtunk múlik.

és ahogy az atomnál (uránhasadás), az új, valamilyen energiánál is lesznek anomáliák,

ha más nem, hogy rossz célokra használjuk...

de tényleg, ahogy Mozo írta, ne menjünk bele, kajszi fórum.

remélhetőleg lesznek inkább pozitív sárgabarack hírek :)

Előzmény: öreg_néne_b (18130)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!