Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2114

Köszönöm a megnyugtatást, egész nap izgultam, többször megnéztem őket, hogy nem buggyannak-e meg.  Kár lenne érte, meg a rengeteg munkámért. 

Előzmény: ke_fe (2113)
ke_fe Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2113

Régebben, mikor még megtöltöttem a speizet, akkor raktam el ételízesítőt, azaz darált zöldséget és zöldjüket sóban. Első évben a recipe szerinti 20% sót tettem bele.  A főzésnél zavart a sok só.

Következő évben kisérleteztem, csökkenteni próbáltam a só mennyiségét.  10 %-os, 12 %-os, 15 %-os és 20 %-os sót tartalmazót tettem el ugyanabból a ledarált anyagból. Fajtánként 2-2 kis üveggel.

Tapasztalatom:

-Mindegyik elállt egy évig. 

-Felbontás után egyedül a 10 %-os vége romlott meg a hűtőben, De az is az én hibám volt, mert 2 napot egy hétvégén kinn maradt és nagyon régóta fel volt már bontva.  Így is kibírt 2,5 hetet.

-Nem használtam benzoésavas nátriumot.

Összegezve elmondhatom, hogy picike üvegben nyugodtan lehet 10% sótartalmút készíteni, de felbontás után a hűtőben kell tartani. Aki fél attól, hogy felbontás után csak igen rövid ideig áll el, az készítsen 12%-osat.

Előzmény: Törölt nick (2085)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2112

recept amire vevő lennék hogyan rakjam el a felesleges kápia kaliforniai pritamin  paprikáimat?köszi

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2111

mi ez a sárga csoda?

Előzmény: zsebi41 (2106)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2110

a káposztába csak só bors  kömény megy a többi amit írtál megy a lébe, koriander stb.

éppen most töltöttem meg a paprikákat, még fő a felöntőlé

vszg vegyes lesz a tartalom,rakok még az üvegbe simán almapaprikát, hagymát és még gondolkodom mit is

Előzmény: neduddgi(én) (2107)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2109

Valami hasonlót én is szoktam, de nem emlékszem fejből a receptre. De pl. nem rémlik a citromsav. Az viszont tuti, hogy az előfőző levet fűszerezem fel felöntőlének is. Rengeteg íz- illat- és szín oldódik ki az előfőzéskor, kár lenne mindet elvesztegetni. Az viszont már nem ugrik be, hogy hogyan szoktam fűszerezni.

 

Az eceteset tudom, mert abba a "szokásos" savanyú-fűszerek mennek. :o)

 

Az őzlábat mindíg szárítani szoktam. A tinata mindíg ecetesbe megy. Ha van más, azokat szoktam hasonló módon elrakni, mint a Te recepted. És a fenyőtinoru az, amire még nem sikerült jó módszert kitalálnom. Ezt a zsíros-dinsztelőset még az idén kipróbálom, de ha ez sem jön be, akkor meghagyom ezt az amúgy sem valami nagyász gombafajt a rovaroknak meg a csigáknak.

Előzmény: Törölt nick (2103)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2108

Nagyon ínycsiklandóan szépek!

Nagyon tetszik az a csatos üveg. Mindig nézegetem őket a boltban, de sajnálok érte annyit adni, főleg hogy nem egy kellene, hanem sok. Egyetlen - sógornőm által kiselejtezett - darabom van, hiányzik róla a gumitömítés. Azt reméltem, hogy kapok hozzá, de eddig még nem találtam, úgyhogy az üveg csak tárolásra szolgál.

Előzmény: zsebi41 (2106)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2107

Mit keversz a káposztába?

Só+kömény+mustármag+koriander? Én erre gondoltam...

Most csak egy kiló csípőset, meg egy kiló édeset tettem el, ebbe nem kevertem semmit. Elsődlegesen a hőkezelés időtartamát és hőfokát szerettem volna ezzel az adaggal kikísérletezni.

Majd később akarok nagyobb mennyiséget eltenni.

 

Előzmény: Törölt nick (2105)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2106

Csak hogy az élet ne legyen túl édes

 

 

  

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2105

nagyon szívesen, ha kérdés van szólj pontosítjuk a részleteket

ha a töltelékkel van gond abban is segítek

én tagnap kevertem össze a fűszerekkel a gyalult káposztát, ma pedig megtöltöm a paprikákat

Előzmény: neduddgi(én) (2100)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2104

Tetszik az ötlet, én is szeretném a receptet, nekem is Erdélyből kell hazamenteni a saját szedésű gombát (bár sok jön szárítva is).

Előzmény: tp329 (2098)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2103

Nagy nehezen megtaláltam a receptet, már azt hittem csak a kinyomtatott verzió van meg a hegyi házban.

 

Tisztítás, mosás, 5 perces előfőzés ( blansírozás ) 0,2%-os citrom, vagy borkősavas oldatban ( 0,2%=2g/liter; egy csapott kávéskanálnyi citromsav kb. 4g ). 

A felöntőlé, amit felforralunk, literenként 1% sót ( 10g/l) és 0,1% borkő,-vagy citromsavat tartalmaz. A forró levet ráöntjük az üvegekbe rakott gombára, mozgatással eltávolítjuk a légbuborékokat, majd csavaros fedővel zárjuk, és vízbe állítva , fazékban csírátlanítjuk. A kisebb ( 5 dl) üvegeket 30, a nagyobbakat ( 7-8 dl ) 60 percig tartjuk 95-100 fokos vízfürdőben.

 Az idő letelte után levesszük a fazékról a fedőt, és a vízben állva hagyjuk kihűlni. Hatékonyabb a csírátlanítás, ha 24 óra múlva mégegyszer gőzöljük az üvegeket. 20-30 perc 95-100 fokon elegendő az 1literes üvegeknek is, sőt, ha kétszer gőzölünk, akkor az első alkalommal is elegendő 30 perc. A natúrgomba közvetlenül (akár levével együtt ) felhasználható gombás ételek készítéséhez.

 

A fenyőtinórut mi se nagyon szeretjük, pár évig szedtük, de mostanában már el se mentünk megnézni, hogy van-e. Itt a közelben leginkább csak szegfűgomba, őzláb, néha csiperke és egy nagy folton tintagomba van. Ezekhez nem kell nagy kirándulás, csak egy bicikli és némi idő. De errefelé nem esett olyan sok eső az idén sem, hogy rendszeresen lehessen szedni. 

Előzmény: neduddgi(én) (2102)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2102

Jobban belegondolva: légmentesen zárt üvegben van, max. a kupak alatt marad egy kis oxigén, akkor meg mitől avasodna meg a zsír?

Ezt ki fogom próbálni a fenyőtinoruval!

 

Sajnos a környékünkön az utóbbi években komoly erdőirtások voltak. Természetesen a legjobb gombászó helyeket (= legöregebb erdőrészek) vágták tarra. Teljesen eltűnt a rizikés erdőrész, a kucsmagombák élőhelye, és a legjobb tintagomba lelőhelyek. Utóbbiból most van kialakulóban egy új telep, de még aránylag keveset terem. Megmaradtak az őzlábgombás helyek, (de ebből sosem termett sok), és részben a fenyőtinoru élőhelye. Utóbbi ugyan nem tartozik a legfinomabbak közé, (amíg bőven volt más, le sem szedtem), de ha ló nincs, a szamár is jó.

Előzmény: tp329 (2098)
kiseg Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2101

Nekem 3 nagy tő tulipánpaprika nő a kertemben, jó egy méter magasak, sok van rajta, most kezd egy-egy paprika rajta pirosodni.

Nagyon tetszik a belőle készített savanyúságod, megtennéd, hogy elküldöd a receptjét? Köszönöm

Előzmény: zsebi41 (2090)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2100

Kösz!

Előzmény: Törölt nick (2099)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2099

felöntőlé:

3 liter víz

0,6-07 liter 10%-os ecet

3 kanál só

16-18 kanál kristálycukor

Natriumbenzoat minimális

felforralom, kihűtöm, és hidegen megy a paprikára

 

az üveg alján 

2 babérlevél

2 szegfűbors

koriander

mustármag

bors

mehet bele torma is

a paprikát csak mosom és nem forrázom, megtöltöm, bele az üvegbe, felöntöm lével, aztán nem kell azonnal lezárni, mert mindig újra öntögetem, hogy színig legyen

aztán rá a tűzhelyre, bele a fazékba, vízbe

 

 

 

tp329 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2098

Eddig még nem, de a zsírban eltett hús sem megy tönkre.

Nem évekre raktározunk és nem tonnákat, de nekünk is gond volt Erdélyből, a saját szedésű gombát hazahozni, arra tökéletes.

És a legtermészetesebben megmarad az íze, szerintem.

Csak Kisveréb hsz-e alapján ugrott, be.

Megkérdezem a receptúrát, nekem a szedés és a pucolás, darabolás után már általában más dolgom van, nyit a bolt, sört kell venni! :-)))

Előzmény: neduddgi(én) (2097)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2097

???

Nem avasodik meg? Vagy sózod is?

Ezt a verziót még nem próbáltam...

Előzmény: tp329 (2095)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2096

igen l,eírom még ma, most sietenem kell

Előzmény: neduddgi(én) (2093)
tp329 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2095

Nálunk is gond szokott lenni a hűtő kapacitás ezért átálltunk.

Dinszteld le zsíron frissibe és bele az üvegbe, (zsírral együtt) + zsír a tetejére és el is áll és szállítható is.

Mi, libazsírral csináltuk.

Szerintünk, finomabb, mint a fagyasztott.

Előzmény: Törölt nick (2086)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2094

Ez jó hír! (Mármint hogy nem olyan erős, mint a cseresznye.) Így lenne egy "alternatív" savanyúságom is azok számára, akik nem szeretik a nagyon erős dolgokat.

Jövőre feltétlenül kipróbálom!

Előzmény: zsebi41 (2089)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2093

Emlegetted pár napja, hogy leírod a bevált káposztával töltött paprika receptedet!

 

Engem leginkább a felöntőleved ecet, só, és cukor tartalma érdekelne, illetve az, hogy hogyan tarósítod: hőkezeled, vagy hidegen is stabilizálja a felöntőlé? (Esetleg tartósítószert használsz?)

 

A másik: leforrázod-e a paprikákat töltés előtt, vagy csak megmosod? 

Előzmény: Törölt nick (2091)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2092

A vargányát hogyan raktad el?

Évek óta szenvedek a környékünkön tömeges fenyőtinoruval, de még nem sikerült megfelelő módszert találnom. (A fagyasztottat nem szeretem, olyan szivacsos lesz az állaga...)

Próbáltam már szárítani, de a magas víztartalma miatt ez nagyon gazdaságtalan. Próbálkoztam sós, illetve ecetes lében, de még ha előfőzve tettem is el, pár nap múlva az eredetileg degeszre tömött üvegnek már csak a felső felében lebegtek a gombadarabok, annyi vizet vesztettek. Ízre, állagra semmi bajuk, csak nem szép látvány. :o)

Meg kellene próbálnom a felöntőlevében előfőznöm, és utána benne hagyva még egy pár órát húzatnom? (Idén ezt akarom kipróbálni.)

Előzmény: Törölt nick (2086)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.22 0 0 2091

szerintem ne bánkód, ha nem csinálsz szárítottat, a nyernek sokkal intenzívebb az íze

Előzmény: Törölt nick (2088)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2090

itt a skála

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Scoville-sk%C3%A1la

 

A tulipán paprikát nem jegyzik. Vagy valami más neve  van. Sajnos már hülyülök az egyik paprikára azt írtam csili holott az jalapeno.

 

Engesztelésül ha kérsz küldök magot mert az is egy régi megrendelésből van azóta meg a saját magomat ültetem.

Előzmény: neduddgi(én) (2079)
zsebi41 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2089

Annyira nem erős.

 

ez a skála a paprikák erősségét mutatja.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Scoville-sk%C3%A1la

 

 

Jalapeño - A sokoldalu, közkedvelt, csípős paprika

Egyike a leghíresebb paprikáknak. Nevét a mexikói Veracruz állambeli Jalapa város után kapta. Rendszerint 70-90 cm magasra megnövő Capsicum annuum fajta. A levelei 7,5 cm hosszú és 5 cm széles, világos zöldtől sötét zöldik változó. A virága fehér színű, pettyek nélküli. A paprikája csüngő, kb. 5-7 cm hosszú és 2,5 cm széles, kúpos henger alakú, zöld színű, éretten vörös. Csípőssége 2.500-10.000 Scoville egység.

A mexikói jalapeno 60%-át feldolgozzák, 20%-át frissen használják és 20%-ából készül a 'chipotle', füstölt jalapeno. Érési időszaka 70-80 nap és 25-35 parikát hoz növényenként. Sok saláta és pikáns szósz készül belőle

 

 

Én meg akaratomon kívül megtévesztettelek. Az egyik paprikára azt írtam, hogy csili, ma mondtam a férjemnek, hogy hozzon be csilit, mire a válasz idén nem is ültettél az

jalapenó. Sajnos már hülyülök mert tényleg az. Bocsi.

Ennak a magja is régi vásárlásból van. Engesztelésül ha kérsz küldök  ha leérett

Előzmény: neduddgi(én) (2079)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2088

Nekem csak a sárgarépát (80/kiló), petrezselymet (350/kiló) és a karfiolt (100/kiló) kellett venni hozzá. Ja, meg a hagymát, azt sem termelek. A többi csak azért került bele, mert van... Az alaprecept nem tartalmaz ennyi mindent. 

Ebből indultam ki: http://index.hu/index2/#bloghu/sporolok/2014/05/23/etelizesito_hazilag

 

HA sütne még a nap, csinálnék szárítottat is egy adagot. De nem úgy néz ki. Az aszaló folyamatosan megy, rengeteg aszalt szilvát szeretnék csinálni. Meg persze paradicsomot.

Előzmény: Törölt nick (2087)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2087

na ez így tökéletes, gratulálok

lassan én is elkezdem gyártani ezt a keveréket, mondjuk kevesebb összetevőt használok, így is bonyolult

Előzmény: Törölt nick (2085)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2086

Nálunk sem aratott sikert a gombasavanya, pedig szerintem finom. Úgyhogy idén már nem törtem magam vele. Viszont tettem el 1-1 üveg vargányát és rókagombát (nem tudtam fagyasztva hazahozni), nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz.

Előzmény: neduddgi(én) (2084)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.21 0 0 2085

Köszönöm szépen. Ez is 20 deka sót ír. Én most lettem készen 5 kg húsdarálón ledarált zöldségkeverék üvegezésén, 13 kisebb nagyobb üveggel lett . Jól eltelt vele a délután. Megmaradtam az eredeti receptnél, az 10 deka sót számol kilónként. Remélem ez nem romlik meg, sajnálnám nagyon. Lehet, hogy ha nagyon parázok reggel még szórok sót mindegyiknek a tetejére.

amit tettem bele: 

sárgarépa

petrezselyem

karalábé

zeller

karfiol

káposzta

kelkáposzta

hagyma

póréhagyma

paprika

paradicsom

pasztinák

petrezselyemzöld

zellerzöld

lestyánzöld

snidling

Kép sajnos nincs, nem találom a fényképezőgépet, valószinűleg ottmaradt a hegyi házban:(

Előzmény: krnemarika (2083)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!