Keresés

Részletes keresés

123János Creative Commons License 2017.06.09 0 0 41787
Előzmény: ninovarga (41784)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.09 0 1 41786

Köszönöm szépen ! Azt hiszem, hogy mindent leírtál, amit a függvénytanban a komplex számok világában jobbra-balra, le,s föl , sőt hátra és előre leírni lehetséges, DE vegyük elő az értelmezési tartományt! Magyarországon nincs ilyen gyors tavasz !!!! Ha lusta lennél , mint én, akkor az öntermékeny asiminá(i)(!!!!!)dat bepermeteznéd méz-energiaital turmixszal minden irányból a virítás elején és ha akarod mégegyszer 10 nap múlva , mint a vénemberek a fiatal menyecskéket húsvétkor szagos szappanos vízzel és nem kell az ecset. Tisztelem és becsülöm és megfogadom a tanácsaidat mindig ,de ebben az egy témában tennék kivételt , fújom a magamét és támogat a természet, hisz mindig is termett az asimina emberi segítség nélkül is.    .....  ha tévedek akkor csak a sündisznót tudom idézni :" bocs nem tudtam , hogy ilyen a gyökérkefe!"

Előzmény: ninovarga (41785)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.09 -1 0 41785

Tavaly már ugyan megírtam a most itt következőket, de mivel nem mindenki figyel mindig a fontos részletekre, most megismétlem:

az asimina esetében az egyes virág bibéje akkor befogadóképes (megtermékenyítésre alkalmas), amikor a benne lévő saját portokjai még éretlen, fejletlen állapotban vannak. Ennek az a következménye, hogy a jó kötés egyik alapfeltétele az, hogy a még ilyen fejletlen állapotban lévő virágok részére álljon rendelkezésre valamely másik, korábban virágzó egyedről, vagy - öntermékeny fajta esetén - ugyanazon növény fejlettebb stádiumban lévő virágaiból származó érett virágpor.

Milyen problémákat vet fel a leírt körülmény?

Például, amennyiben két egymás közelében lévő, nem öntermékeny egyedről van szó, mindig az terem (vagy kizárólag, vagy bővebben), amelyik később virágzik. Az ő számára ugyanis érett virágport szolgáltat a szomszédos növény olyankor, amikor a virágai éppen tömegesen fogamzóképes állapotban vannak. A dolog logikájából fakadóan, ez viszonosan nem áll fenn. Attól függően, hogy mekkora a két példány virágzása közti időbeli különbség, lehet, hogy csak mérsékelt (de határozottan érzékelhető) eltérést eredményez a kettő kötésében, de szélsőséges esetben - amint már említettem - előfordulhat, hogy a korábban virágzó teljesen(!) termés nélkül marad, míg a másik elég bőségesen terem.

Az öntermékeny fajták termőképességét pedig nagy mértékben meghatározza az, hogy a virágzás mennyire elhúzódó, azaz fennáll-e az a feltétel adott évben/adott szituációban, hogy nagyszámú, fejletlenebb stádiumban lévő virág álljon szemben elégségesen nagyszámú fejlettebb stádiumban lévő virággal ugyanazon a növényen. Ezt jelentősen befolyásolhatják a virágzás alatt zajló időjárási események. Hirtelen bekövetkező nagy melegben szinte egyszerre nyílik ki minden virág, tehát a fáziseltolódás kisebb, így "érthetetlen módon" rossz a kötés. Hűvösebb időjárás esetén, elhúzódó virágzásban "érthetetlen módon" jobb.

Hát ezeket kéne tudni ahhoz, hogy ne írogassunk össze mindenféle zagyvaságot.....

Most ismét elfogyott az időm, de a továbbiakban a leírtakat képekkel is szemléltetni fogom.

ninovarga Creative Commons License 2017.06.09 0 1 41784

"Szerintem teljesen jó , hogy az érett gyümölcsök maguktól lehullanak . "

Teljesen jóni teljesen jó, csak hát ugyebár az én fám kb. 7 méter magas. Amelyik gyümölcs a 3 méteren fölüli zónából zuhan(na) le, azaz a fa nagyobb részéről, arról nehéz (lenne) megállapítani, hogy gyümölcs volt-e, vagy netalán valami hasmenéses állatot ért el a szükséglete éppen a fa alatt.

Előzmény: Gyula20 (41782)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2017.06.08 0 0 41783

Nálam az Issai a kerítésre van futtatva,a metszése annyiból áll,hogy a tekeredett és a száraz ágakat kivágom ahol sűrű ott ritkítom,a hosszú hajtásokat felére vagy harmadára visszavágom.Valahol olvastam,hogy a virágzáskor a monilia elleni permetezés jobb kötést eredményez. Én soha nem permeteztem,mégis bőven termett. Kivéve,ha a tavaszi fagy elvitte.

Előzmény: zoolko (41758)
Gyula20 Creative Commons License 2017.06.08 0 1 41782

Szerintem teljesen jó , hogy az érett gyümölcsök maguktól lehullanak . Már két éve így működik nálam , kényelmes és mindig érett.

Nem igazán tudnám megkülönböztetni a fán , hogy melyik érett , ráadásul az érés kb. egy hónapos ciklus idő.

Sohasem poroztam , nem is tudnám csak saját másik virágról . A WELLS- en az első termés 11 db , a  következő évben 65 körül , most van a harmadik év

100 db-on felül. Nem szeretném ha több lenne , már a múlt évben is minden ágat alá kellett támasztani.

Hiszek abban , hogy az idegen porzás segíthet a kötésben - de jó e egy fának ha "többlettermésre " kényszerítjük.

Esetleg olyan fáknál ahol nem nagyon kötnek a gyümölcsök.

Előzmény: ninovarga (41776)
successful77 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41781

Jenny? :-))

szepen túlkötött! Nslsm csak egyes szárakon lóg.

Előzmény: ninovarga (41779)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41780

Jav.: 'Öntermékeny'

ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41779

ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41778

Holnap még egy ennél is érdekesebb és tanulságosabb példát mutatok be az asimináról.

Előzmény: ninovarga (41777)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41777

A legmeglepőbb az, hogy az ecsettel bevitt virágporból a rovarok véletlenül sem visznek át pollent másik virágba. Teljesen egyértelmű, hogy csak a beporzott virágok kötnek. Jól látható, hogy az előző képsorozat első képén csupán a kiszemelt ágrész célzott virágai kötöttek. Azok viszont fürtösen. Ezekkel a kísérletekkel minden részlet jól kitapasztalható az asimina megtermékenyülésére vonatkozóan.

ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41776

A nem őntermékeny, magányos példányokkal viszont nagyon érdekes dolgokat lehet művelni. Miután nem cél, hogy az éretten maguktól lehulló nagyméretű gyümölcsök magukat és mást összezúzzanak, a fa felső részének a mesterséges megtermékenyítésből való kihagyásával azt teljesen termés nélkül lehet hagyni. Sőt az ágak egyes részeinek beporzásával, ill. kihagyásával tetszés szerint "helyezhetjük el" a gyümölcsöket. A szemléltetés kedvéért az idén is játszadoztam ebben a témában.

Jól láthatóan a többszöri intenzív ecseteléssel nem csupán egyáltalán termés produkálható, hanem az intenzitás függvényében lesznek egyesek, kevés, vagy sok gyümölcsből álló fürtösek a termések.

Íme, néhány példa:

A felső ágak javarészt kihagyva a beporzásból, kivéve egy-egy kiszemelt virágot, a feltételezés bizonyítása kedvéért:

Előzmény: Törölt nick (41775)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41775

Ti csak fújjátok a magatokét! Én a magamét ezután is méz-energiaital-víz turmixszal fogom fújni! Igaz ,hogy tavaly csak a nagy fám virított egyedül és nem poroztam és öntermékenynek bizonyult, de most már kettő terem ecset nélkül és lehet, hogy az idén próbált mézes turmixnak semmi köze sincs az egészhez. De még két év és a cívis50 magoncai is be fognak lépni a virágzók csapatába. Majd meglátjuk!

123János Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41774

Ha azért száradtak le a gyümölcs kezdemények,mert elégtelenül kötöttek,akkor én fám nem Sunflower vagy a Sunflower

is idegen termékenyülő,mint a legtöbb fajta. Ez van. Egyébként poroztam volna idegen virágporral,de

nekem nincsen lehetőségem a szemben lévő szomszédtól idegen pollent kérni,de jövőre remélhetőleg már másik saját fám is virágzik többet és megtudom oldani a genetikailag eltérő virágporral való megtermékenyítést.Egyébként volt másik fán is néhány virág,de azok fejletlenül leestek.

Nyitott szemmel járok,de itt Orosházán még egyetlen kertben sem találkoztam Asiminával a sajátomon kívül.

Itt megköszönöm mindenkinek aki hozzászolt.

Előzmény: 55judit (41771)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41773

(Az igazságot/valóságot/tényeket el nem hívő/el nem fogadó embert nem kell másnak becsapnia, mivel ezt ő maga magával önként megteszi. Saját kárára.)

Előzmény: ninovarga (41770)
55judit Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41772

Még annyit, hogy szomszéd fája most dugig volt virággal, nem tudom a termés hogy áll, nem akartam zavarni mert építkeznek, de ősszel kiásható, elvihető a fa, egy jelképes összeg fejében. Oltványról van szó, csak nem tudjuk milyen.

Előzmény: 55judit (41771)
55judit Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41771

A szemben lakó szomszédom fájáról poroztam a sajátomat. Az övé nem tudjuk milyen fajta. Tavaly termett először, nekem nem nagyon ízlett.

Előzmény: ninovarga (41770)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41770

A kötés/nem kötés kérdésére a cseresznye ad jó szemléltetést. A nem öntermékeny és a közelükben megfelelő pollenadó híján álló egyedeken is első lépésben létrejönnek a gyümölcsök, majd úgynevezett "léha" szemekként lehullanak. De az egyéb fajok nem öntermékeny és idegen pollennel be nem porzott virágokból fejlődő életképtelen termései is hasonlóan viselkednek. Gyanús, hogy az a bizonyos "Sunflower" is csak úgy Sunflower, mint a "Vaniglia" címkét viselő, porzós virág nélküli, valójában Tipok, a kákik világában.

Az önterméketlen asiminát ugyanis hiábavaló saját virágjairól ecsetelni. Ki kellett volna próbálni célzottan, néhány virágot másik egyed pollenjével porozni. Meggyőződésem, hogy leleplezhető lett volna a turpisság!!! 

Előzmény: 55judit (41768)
55judit Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41769

Jav: Ha a közepe még fent marad, kötődés nélkül biztos hogy nem kezd növekedni.

Előzmény: 55judit (41768)
55judit Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41768

Nem értem ez hogy lehet. A képen látszik hogy van gyümölcs, növekedésnek indultak. Ez kötődés nélkül nem lenne. ha nem köt, simán leesik az elszáradt virág. ha a közepe még fent marad, kötődés nélkül biztos hogy kezd növekedni. Nálad pedig jól látszik hogy már növekedtek.

Nálam az 5 virágból 3 kötött, de az az 1 ami megmaradt szemlátomást növekszik. Remélem, megkóstolhatom. Nem tudom mi a baj a Sunflowerrel. Nem finom? ha nem fog ízleni, ősszel vágom kifelé és teszek helyére fügét. Van még egy kisebb Owerlise is, most virágzott volna először, de bimbó állapotban maradt minden virága.

Előzmény: 123János (41745)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41767

Pedig ecsetelte az egyébként eleve önporzó Sunflowert! Akkor miért nem kötöttek neki? Te mit tudsz erről a fajtáról?

gáborkeNekem is van tőle egy magoncom, elméletileg Mango fantázianevű. :) Kíváncsian várom az első termését a képed után! :) Márciusban szokták szedni az oltóvesszőt, de szerintem a pawnál nagyjából mindegy.

Előzmény: Floo2 (41766)
Floo2 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41766

Ha leszáradt, akkor nem kötött.

Ha köt, akkor nem szárad le.

Mind biztosan nem.

Persze van, ha túl sok köt, akkor nem tartja meg mind, akkor szelektál.

Vagy a korai hullás már szelekció?

Ha mind lehullik, akkor nem kötött, az tuti.

Ezek kötöttek!

Előzmény: 123János (41745)
gáborke Creative Commons License 2017.06.07 0 0 41765

Nem vagyok teljesen biztos, mert kicsit összekeveredtek a nevek nálam, talán Zotyapapás NK-1 nevűnek a magonca lehet.

Saját elnevezésem a Galaxy, jól hangzik:)

Nem tudom mikor kell a paw-ból vágni, gondolom kihajtás előtt tavasszal, majd szólj.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41764)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41764

Nagyon szép! Milyen fajta magjáról lett? Prima??? :))
Tavasszal mindenképpen kereslek oltóág ügyben! :) Már csak a különleges termése miatt is! :))))Galaxy a te általad adott én lenne különben? Én hívhatom ugye "Fütyipawrika"-nak?? :D

gáborke Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41763

Szépen nőnek a termések.  Szinte minden virág kötött, teljesen önporzó ez a magonc úgy tűnik, szelekció nélkül sikerült kifogni egy jó darabot:) (Galaxy)

Az egyik kicsit félreérthető termés lett:)

xtaki Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41762

KOSZ!
van vagy 30 virag.

remenykedjunk! :)

Előzmény: 55judit (41756)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41761

Különben bármelyik fajta jó lehet, kivéve Sunflower, legalábbis itt a fórumon(és nálam) nem túl népszerű. :) Prolific, Prima1216, Wells, Overleese. Ezekről van a legtöbb tapasztalat és eddig jól beváltak. Az első kettő köt leghamarabb termést!

Előzmény: Dmitrij Petrovic (41760)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41760

Tényleg kissé ritkás a lombozata a fenológiai állapotához képest! Az elágazások száma is kevesebb mint nálam, valószínű ezért sem kötött még termést a tied! Mondjuk nálam is csak az alján kötött ami kötött...

Balesz21Ha a dmkertnél láttad, akkor én nem ajánlom....még ha igaz is lenne amit írnak, akkor is húzós az ár, de közel sem olyan fejlettségű növényt küldenek mint amit írnak... Az meg, hogy 2 év múlva terem....3 éve vettem, de még mindig legalább 2 év mire teremni fog az enyém. :) 
Különben más növényeikkel megvagyok elégedve, de ez a "prima trükk" aljas volt.

Előzmény: 123János (41757)
Balesz21 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41759

Sziasztok!

Milyen fajta indián banánt érdemes venni? A prima fajta milyen? Láttam egy kertészetnél 90-110 cm méretben, 13 ezerért :D Nem sok ez egy kicsit? 

zoolko Creative Commons License 2017.06.06 0 0 41758

Üdv!

Nekem is van isaim, de sajnos most is eldobálta a virágokat. Az növény növekedésének elején metszetted, netán ha emlékszel, hogy hány fő szárat, vagy szárakat hagytál. Én nem metszettem még, lehet ez a baj.  

Sok virág, virágzik, közben elszárad, így nagyon kevés köt, egy-kettő terméskezdemény elkezd nőni, majd az is leesik. 

Köszönöm válaszod! :)

Előzmény: bakonyi gyerek (41735)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!