3-4 métert? Te jó ég! Én is levágtam 1-1,5 métert, de mégse ennyit. Nagyon érdekes, hogy volt egy kivim amit fára futtattam, s direkt nem takartam. Ugyanúgy elfagyott a felső része mint a többinek, s ugyanúgy nem az alsó része. Pedig -22 volt nálunk, s ez messzebb van a háztól. lehet, hogy a többi se fagyott volna el takarás nélkül se?
Szia Arth_ur! Pontosan erre gondoltam. Ha ennek a magját elültetem,évek múltán ugyanilyet fog teremni? Nálúnk évek óta ősztöl tavaszig kapható a zöldségesnél,ez a keresettebb. Mi is ezt vesszük ha van. Eltaláltam,hogy ültetek de már csak ősszel tudok maghoz jutni.
és legjobb tudomásom szerint csak kicsit abnormálisan fejlődött Hayward, ami nem felel meg az EU szabványnak (mint a kétszikű tojás, vagy régebben a görbe uborka), ezért külön válogatják, és csak ritkán lehet kapni.
Minden bizonnyal. Metssz le a tetejéből egy kicsit, a vágásnál látod, hogy el van-e száradva. Sajnos, el lesz, minden bizonnyal. Ha zöld, akkor ne vágd tovább, de nem hiszem, hogy az lesz. Ha az új hajtások beindulnak, nőnek felfelé, előbb-utóbb úgyis le kell vágni az elhalt részt, illetve nincs értelme otthagyni.
5 tő tavaly kiültetett kivim van. Az a problémám, hogy a föld felett kb 5-10 cm-rel már vannak apró hajtáskezdemények, de a magasabban levő részeken viszont semmi.( Még rügyeket sem látok)
A fiú és a lányok is hasonlóan produkálnak. Megfagyott volna a magasabban levő rész?
Helló mindenki! sajnos a télen elfagytak a Hayward kivijeim ... Tudna esetleg adni vki? Debreceni Szegedi átvétel megoldható, árban megegyezünk .... nekem ráér őszig is nem sürgős. email: kzs92@gmail.com
Nem kell, csak lehet. Az Actinidiák igen jól porozzák egymást, nem kell, hogy a porzó fajazonos legyen. Egy a fontos, egyszerre nyíljon mind a két (porzós és termős) virág. Ezt a nemesítésben is kihasználják. Egyre több a fajhibrid.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valaki közületek, akinek van már termő kivije és a télen mért a kivinél -20 fokot vagy hidegebbet. Gondolom, az ilyen kivit már nem nagyon lehet takarni, max. a tövénél.
Kíváncsi vagyok, hogy mi a tapasztalata, hogyan viselte ezt a kivi?
Akkor ez azt is jelenti, hogy az Actinidia kolomikta (pl. mandzsu kivi) fajoknak se jó egy Weiki (arguta) porzós? Ha van egy dr. Symanowskim, akkor azt mi porozza?
A Hayward egy termős fajta (nincs belőle porzós is), tehát ha megbízható forrásból származik, akkor biztosan termős. Egyébként virágzáskor fogod majd meglátni, hogy tényleg termős virágot hoz-e.
Fotókat találsz a neten bőséggel, ránézve egyszerűbb megkülönböztetni őket, mint leírni.
Kedves Arth ur! Köszönöm a felvilágositást. Nagy örömömre kihajtanak ujra a kiwijeim. A Hayward kiwiről hogyan tudom megállapitani,hogy porzós vagy termő növény? Üdv.: István
Kedves Arth ur! Teljesen igazad van,nagyon pontatlanúl tettem fel a kérdésem. Van egy pár Ken s Red-samci r.(porzós és termő) és egy "Hayward"(nem tudom milyen) kiwim. A minap vettem az Auchanban egy Actinidia arguta 'Solo' önporzós kiwit. Ez az együttes megtermékenyitheti-e egymást? Üdv. István
Nálam sem akarnak hajtani "a fiatalok". Még várok, és reménykedek. Bár egyre kevésbé.
A két öreg tövem (Hayward + Tomuri) szálvesszői sértetlennek néznek ki, zöldek, élnek, de a rügyek többsége sajnos nem hajtott ki rajtuk, míg lentről, tőröl már hajtanak.
Mint ahogy már írtam,a tavaly telepített szőrös kivieim elfagytak,szinte a földszinéig,habár 40 cm kupacolás,1 méter magasságig takarás és árnyékolás védte őket.De úgy látszik nem volt elég a -25 fokos 4 napig tartó fagynak.A 4 Hayward és egy Tomuri nem hajt egyáltalán,az Oriental Delight kivin kb. 40 cm-g rügyezik.A magról vetett kivik sem hajtanak.Azt szeretném kérdezni,van-e még esélye annak,hogy kihajtsanak a kivieim.Mert a gyökerük szerintem él,mert állandóan nedveznek.Sannálnám ,ha elpusztulnának.mert nem is voltak valami olcsók,és már a támrendszerüket is megcsináltam.Ha nem maradnak meg minikiviket ültetek a helyükre,mert azok nagyon jól bírták a hideget.,és már szép rügyesek.Megszeretném kérdezni,hogy hány szálon futassam a kordonra ,egyen,vagy többön?Tisztelettel kertész peti.
Kedves Fórumozók! Uj fiú vagyok a fórumban. Mindjárt kérdezni szeretnék. Az elmúlt napok minuszai miatt lefagytak a kivijeim hajtásai. Most szomorúan fityegnek az indákon. Kihajt a növény ujra? Mi a teendő ilyenkor? Visszametszés, milyen mértékig? Tapasztaltabb termesztők segitsenek. Köszönettel: István
A zsinórra futtatás a csavarodással még akkor történt, amikor nem olvastam a fórumot. Most már tudom, hogy nem igy kellett volna.
Bizonytalan vagyok, hogy 1 vagy 2 szárat tartsak meg darabonként.
Most már azt is tudom, hogy kettőt egybeültetni nagyon helytelen, de ez már történelmileg igy alakult nálam, igy ültettem el, mert cserépből kivéve, rögtön földbe tettem, nem szedtem szét.