Szerintem sem igazán számít, bár a kétlapos - elvileg - alaposabban kever?? - talán, nem tudom, egykarosom még nem volt, de mivel a kétkaros szuper... ha már lehet választani, inkább ezt választanám a későbbiekben is:-)
Az egykarosban azt hiszem kisebb a maximálisan süthető kg-os kenyér??? Egyébként ahogy itt olvasgattam a hsz-ekben, a legtöbben kilós kenyeret szoktunk sütni.
Az 1 kg-os alaprecepteket: fehér búza liszt teljeskiőrlésűvel keverve és a csak teljes kiőrlésű lisztből készülő kenyérhez valót is beírtam korábban. Ha kisebb kenyeret süthet valaki a gépén, elegendő ezt a receptet, ill. minden hozzávalót arányosan lecsökkenteni.
Ja és a kenyérsütők többségének használatijában lb-ben (fontban) adják meg a kenyér súlyát, a váltószám 0,45. Magyarán egy kétfontos kenyér 90 dkg-os - tehát nem is 1 kg-osra, hanem 2 fontos - 90 dkg-osra vonatkoznak az alapreceptjeim:-)
Kedves Siletto, nem másolnám be újra a recepteket, de beírom a hozzászólásaim számát, légy szíves olvass vissza, az alább megadott hozzászólásaimból kimásolhatod a recepteket:
413-as hsz.
377-esben receptek: francia, barackos, tejes, tojásos és európai fekete kenyér
370-esben: alaprecept az 1 kg-os kenyérhez, továbbá ebben leírtam a pizza (langallo, pompos - ugyanaz a tészta) receptjét, bemásoltam egy kakaós kalács receptet és
szinten a 370-es hozzászólásban írtam le a saját "fejlesztésű" :-) karácsonyi édes, fűszeres kenyerem receptjét is - ezt idén csináltam először, de egészen fini és illatos lett:-)
359-esben fotó a bekészített hozzávalókról és a pizzához megdagasztott-kelesztett tésztáról
"Használja valaki egyáltalán azokat a recepteket, amiket a kétkaros gépben süthető kb. 1 kg-os kenyérhez írtam??"
Szívesen használnánk, tudsz adni egy linket? Ellenőrizni fogjuk a lapátokat, és kipróbáljuk a javasolt SAFT élesztőt is. Remélem, kapható a sarki boltban.
A gép formája biztosan nem jelent gondot, nekem is Hausmeisterem van, az ovális formájú HM-1300-as típus.
Nem használok gyárilag előkészített kenyérlisztet. A többségükben adalékanyagok is vannak (térfogatnövelő, csomósodásgátló stb.), nekem emiatt ezek nem tetszenek. Külön - külön vásárolom meg a hozzávalókat, a liszteket általában a Herbáriában, s ezeket keverem a receptben megadott arány szerint.
A csak teljes kiőrlésű lisztes 1 kg-os kenyérhez teljes kiőrlésű progin: 320 ml + még 1 nagy adagolókanálnyi víz 560 gr liszt 2 kis só 3 nagy cukor (leginkább barna cukor) 3 nagy vaj vagy olaj 2 kis zacskós porélesztő
Vannak olyan bolti bekevert lisztfajták, ahol az ELŐKÉSZÍTETT KENYÉR (ez az én gépemen pl. 3 óra 20 perces) programot kell használni, de a FRANCIA program is jó lehet. Ezekben az un. önkeltetős lisztekben van élesztő is, ezért azt már pluszban nem kell hozzáadni.
kb. kétujjnyi langyos tejbe egy kis cukor, belemorzsolni az 50 gr-os friss élesztő kb. EGYHARMAD részét. Nekem villanytűzhelyem van, így bekapcsolom az egyik lapot és mellé - a lap közelébe - teszem a csészét, így a tűzhely melegének hatására sec-perc alatt szépen felfut az élesztő. Akkor jó, amikor szép "habos" a teteje.
1 kg-os kenyérhez porélesztő: 2 kis adagolókanálnyi
Vagy rossz a recept, vagy kevés az élesztő, vagy nem volt jól a helyére téve a keverőlapát - ezért nem keverte szépen össze... bármi lehet.
Érdemes pontról pontra kizárni a lehetőségeket: pl. tutira ellenőrizni, hogy jól van-e a lapát betéve, kipróbálni a gyorsélesztős receptet - ha ezzel jó, akkor az élesztő volt a hibás. Az 1 kg-os kenyér TUTI alapreceptjét korábban már bemásoltam többször is, keress vissza és próbált aszerint, hátha a recepted rossz... stb.stb.
Használja valaki egyáltalán azokat a recepteket, amiket a kétkaros gépben süthető kb. 1 kg-os kenyérhez írtam?? Mert azokkal a receptekkel tényleg mindig szép a kenyér.
Már írtam többször is, hogy a SAFT francia gyorsélesztő a legjobb. A kezdetek kezdetén végig kísérleteztem az összes porélesztőt, ami csak Magyarországon kapható (a legolcsóbbtól a legdrágábbig), és a SAFT bizonyult a nyerőnek. Ez stabil és megbízható MINDIG !!! Még akkor is, ha pl. a már felbontott és két napja a hűtőben tárolt zacsiból öntöm a kenyérhez - mert hogy egy zacskó egy kenyérhez sok, miután csak két kis adagolókanálnyit kell az 1 kg-os kenyérbe tenni.
Az, hogy nem sül meg a teteje - hanem szinte fehér - valóban inkább konstrukciós, de legalább is az adott gép gyári hibája, programhiba, lehet.
Köszi a választ. De ha nem dolgozott az élesztő, attól még lehet finom a kenyér? Merthogy a lenti képen lévő kenyerünk nagyon finom (ma is azt reggeliztem :) annak ellenére, hogy olyan "csomós" a teteje. A kenyér alsó fele szép tökéletes.
"Hausmeister ügyben ugyanabban a cipőben járunk", én holnap viszem szervízbe. ( Ha el tudom érni őket.)
Ma volt a párom a Media Marktban azt mondták, hogy ez már a szervízre tartozik, no és ami érdekes, éppen akkor egy ugyanilyen sütőt vittek vissza, azzal, hogy nem süti meg a kenyeret. ( Ha 3 napon belül vittük volna vissza, akkor kicserélték volna.)
Egy kevés langyos tej egy bögrébe/tálkába, kiskanál cukor bele, elkeverni, bele a friss (nem por!) élesztő és mehet meleg helyre (én a radiátorra teszem) kb 20 percre, fél órára. Ezalatt az élesztő bedagad és habként indul felfelé a bögrében.
én nemrég jártam úgy, hogy a még szavatos élesztő nem emelte meg a tésztámat, gondolom valamitől megdöglött, és akkor volt ilyen szép keletlen tésztagombócom.
Mindig ötösével veszem a friss élesztőt, de a második ilyen után ki is dobtam azt a sort.
Kenyérsütő gépet akarok venni, vmi olcsóbb kategóriát. Szívesen venném bárki tapasztalatát, tanácsát. Mi a vélemény a Sencor sbr 930ss vagy Bomann CB 593 ról ? Milyen gépet érdemes venni és hol (12EFt-ig) ?
Sziasztok, hozzáértő véleményre lenne szükségem. Gyakran sütünk gépi (Hausmeister) kenyeret, többször sikerült is, de rendszeresen előjön a képeken látható jelenség, amikor a kenyér ilyen torz lesz. Íze finom, de a teteje teljesen amorf. Tudja valaki, hogy mi okozhatja ezt a hibát?
Mekkora kenyeret sütöttél? Én csak 80 dkg-osat szoktam, de a large-ot állítom be (csak pár perc a különbség) és french programon sütök mostanában, dark színen. Nem mondom, hogy sötétbarna a teteje, de nem is fehér. Olyan világosdrapp.
Köszönöm a tanácsokat, de se a törülköző, se az alufólia nem használt.
A gép süt, de a kenyér fehér, mint a papír.
A program végét követően bekapcsoltam külön a sütést, 30 percre, de ez csupán az üstben található részt "kérgesítette" meg, elektromos kenyérvágóval tudtam csak elvágni.(Kemény volt, mint a beton.)
Ezt a kevert lisztet nem ismerem, nem tudok róla mit mondani, de tény, hogy van benne élesztő, tehát a pluszban hozzáadott élesztő, vagy eleve felesleges, vagy nem is kell annyi, mint amennyit az élesztő nélküli lisztekhez írnak a receptek. Ez lehet a gond, kedves Attila.
Én az egyszerű, sima - hagyományos - fehér búzalisztet keverem általában az Auchanban, vagy a Herbáriában vásárolt Bio (amit a Biopont Kft. gyárt, vagy éppen amilyet kapok, most éppen ABO MILL) rozsliszttel, vagy teljes kiőrlésű rozsliszttel, vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel.
Egyszer - csak úgy kíváncsiságból - olvassátok el, hogy mi minden van a "gyárilag" bekevert lisztek TÖBBSÉGÉBEN, elárulom nemcsak élesztő. Háát köszi, de olyasmire semmi szükségem a házi kenyeremben, mert ha mindenféle térfogatnövelő, meg csomósodásgátló szert szeretnék "enni", akkor nem "bajlódom" a házi kenyérrel, egyszerűen veszek egyet a boltban, abban ugyanis szintén ilyenek vannak.
Hausmeister HM-1300-as, két lapátos gépem van kb. két - két és fél éve, mindenféle alufóliás-törölközős stb. praktikák nélkül a kenyereim teteje-oldala-alja-közepe tökéletes, szép színű, jó ízű. Egyszerű, természetes dolgokat használok, vajat, vagy olajat, de semmi esetre sem "vizes" margarint, barnacukrot, mézet olykor sima kristálycukrot. A legjobb porélesztőt, vagy futtatott hagyományos élesztőt. Ennyi a titok, ha ez egyáltalán titok...
Az ABO MILLből én a félbarnát használom, 1/2 kg + 3 dl víz, + 1 kávéskanál só, alapprogram.
Nagyon jók még az Aldiban kapható lisztek, sokféle van belőlük. Mindet kipróbáltam, talán nincs is olyan, ami nem ízlett volna. Az elkészítés módja a zacskón megtalálható. A Lidliben kapható kenyérlisztek közül nekünk a Ciabatta jött be, azt elég gyakran sütöm, a többi valamiért mindig összeesik sütésnél. Lehet, hogy túl sok a víz, amit ajánlanak hozzá? Nem tudom... Ha rövidített programon sütöm, akkor még elég elviselhetők.
Összefoglalva: Ha nincs kedved, időd, energiád saját keverésű liszttel és egyebekkel kísérletezni, akkor ajánlom az Aldis liszteket. 1 kg-ból 2 db 75 dkg-s kenyér lesz.
1./ 310 ml víz, 560 gr liszt (400 gr fehér+160 gr teljes kiőrlésű tönkönybúzás, vagy teljes kiőrlésű rozs), két kiskanál porélesztő, 2 kiskan. só, 3 nagykan. olaj, 2 nagykan.cukor, ALAPPROGRAMON sütve;
2./ 320 ml víz, 560 gr liszt (400 gr teljes kiőrlésű + 160 fehér búzaliszt), 2 kisk élesztő, 2 kisk só, 3 nagykan olaj, 3 nagykan cukor TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve;
3./ 320 ml + 1 nagykanálnyi víz, 560 gr csak totál teljes kiőrlésű liszt, 2 kisk. élesztő, 2 kisk só, 3 nagykan olaj, 3 nagykan cukor TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve.
Ha a kilóstól kisebb kb. 75 dkg-os - 1,5 fontos és kizárólag csak teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret akarunk sütni (mert pl. nem mindenki szereti a családban és elég a kevesebb is):
1./ 260 ml víz+2 kiskanálnyi víz, 460 gr teljes kiörlésű 2 kisk só, 2 nagykan cukor, 2 nagykan olaj, 2 kiskan élesztő - TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve.
A csak totál teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér zömök, nem olyan magas, sűrűbb.
Egyébként néha nekem is feljött a tetejéig, hát nem mondanám, hogy az volt a legszebb kenyerem, de levágtam a felső részt és attól még fincsi volt és lehetett szépen szeletelni is:-)
Ha úgy érzed (ahogy pl. a férjem), hogy neki ez a kenyér kicsit édeskés, lehet a cukrot picit csökkenteni... bár szerintem a 3 kanál méz vagy cukor totál jó, csak a bolti kenyérhez képest számít kicsit édesebbnek:-)