Bocs., de ezt nem hagyhatom ki. El sem tudom képzelni, hogy egy olyan pacák vinné el a Császári
Kupát (és ez az igazán bombasztikus ebben az egészben), aki 2014. szeptemberében (tehát mind-össze 4 - éve) lépett csak be a profi Sumo "mókus-kerekébe". Merthogy a 2014. őszi Aki Basho - n
debütált Mz - ként. Ez egyszerűen hihetetlen. Persze akkor éppen csak 18 éves volt. Igaz, Hakuho
éppen 16 volt, amikor Mz - bejelentkezett, de Takakeisho iszonyat gyorsasággal rágta át magát a
Mz - Jonokuchi - Jonidan - Sandamme - Makushita - Juryo kásahegyen, hogy azután a Makuchi-ban
is szinte "fénysebességgel katapultáljon" a Sanyaku - ig. Én sem fogadnék nagy pénzzel az ellen,
hogy a 2019. (a következő) Hatsu alkalmával már Ozeki lehetne a "törpe óriás".
Amúgy most sajnálom nagyon, hogy nincs itt egy Hakuho. Vagy épp egy jó formában kévő Kakuryu. Ők mindig tökéletes erő-felmérők. Most úgy megnézném Takakeisho-t Hakuho ellen. Tényleg ennyire jó a fiatal, vagy csak jól lavíroz a gyengélkedő mezőnyben?
Sok múlhat az utolsó napokon, nem tudom, Takakeisho-nak mekkora az állóképessége, de ha a legutóbbi 3 tornából indulok ki, akkor azt látom, Takakeisho bizony a végső napokra is tudja tartalékolni erejét. Most Aoiyama ellen majdnem megégett (azóta se értem, mi volt ez az összezuhanás), de végül is ismét egy problémásabb ellenfélen van túl. Takayasutól pedig ma olyan mozdulatokat láthattunk, amik talán Takakeisho ellen is működnének. Fura módon én a holnapi napra mégis Takakeisho-t látom esélyesebbnek, de remélem hogy Takayasu győz, mert szeretnék tőlük a végén egy rájátszást is látni. Azt viszont már pártatlanul fogom nézni, győzzön a jobbik.
Valami azt súgja, hogy izgalmas lesz a basho vége. Úgy vélem, hogy Takayasu holnap legyőzi Takakeishot, aki szerintem így is az ozeki rangért lép dohyora januárban.
Takayasu általad is említett esetéről - fogásáról szólva csak annyit, hogy a japán küzdősportoknak (és
így természetesen a sumo-nak is, mint például a judo-nak, és a jiu-jitsu-nak is), az egyik legfontosabb
elvi és gyakorlati fogása, hogy az ellenfél legyőzéséhez a lehető legnagyobb mértékben, a lehető leg-hatékonyabban kell / lehet kihasználni annak a lendületét-mozgási energiáját. Ebben az esetben is ez
történt, Takayasu mesteri módon alkalmazta ezt, élt a grúz által figyelmetlenül - szinte könnyelműen -
felkínált lehetőséggel.
Ha figyelmesen megnézed Takakeisho Tamawashi-val szemben vívott, ugyancsak tegnapi mérkőzését,
szinte ugyanezt láthatod. A Komusubi szinte ugyanezzel a fogással élt és totál hatékonyan. Amint azt
kiválóan lehet látni a video-linken, Tamawashi szinte lerohan a dohyo-ról a saját lendületétől sodorva.
Takakeisho - mint azt írtam is - látszólag szinte csak kívülálló szemlélőként részese ennek a dolognak.
Persze nem ez a tényleges helyzet, Ő nagyon is tudatosan működött közre ebben a mozgásban.
Szerintem az iskolákban az ilyen fogást is teljesen tudatosan mutatják - tanítják a kezdő Rikishik-nek,
mivel az ilyen fajta bűvészmutatványokra már csupán amiatt is szükség lehet, mert igen termetes és
komoly test-tömegeket kell mozgatni és a lehető legkisebb erőbedobással.
A 12. napon számomra ismét szolgáltatott Shouhozan némi showt. Micsoda pofonok. Ichinoyo-tól pedig láthattunk egy szép győzelmet. Na ugye, ha nem adja fel a meccset idejekorán, akkor tud ő fordítani. De ami talán a legjobban tetszett ma, az Takayasu megmozdulása. Mekkora erő lehet benne. Tochinoshint fél kézzel úgy penderítette ki a dohjo közepéről, hogy egyszerűen lefékezni nem tudta magát. Oké, biztos nincs 100%-os állapotban a grúz, de ilyet akkor sem látni minden nap. Takakeishoval szemben továbbra sincs ellenszer. Csak azt nem értem, miért vállalja fel mindenki a nyílt összecsapást? Semmi trükk, egymásnak ugranak, és Takakeisho letarol mindenkit.
Amúgy én is észrevettem már hogy az alacsony, zömök embereknek sokkal jobb a reakció-idejük, a fordulékonyságuk, és gyorsaságuk. Talán a gravitáció miatt, talán az agy-ideg kapcsolat miatt (rövidebb az impulzusok menetideje) van ez, de a futballban is nagyon jól megfigyelhető ez. Uruguay-nak például van egy olyan védője, aki 162 cm magas (pedig a védőknél nem árt a magasság, hogy kifejelhessék a beívelt labdákat), és mégis kivitték a VB-re, és nagyon is jól teljesített. Mert szükség volt egy gyors, szemfüles, jó reflexű játékosra is.
Lehet hogy ez a Yusho valóban Takayasu és Takakeisho között fog eldőlni. Függetlenül kettejük eredményétől (mármint hogy jelenleg Takakeisho vezet) szerintem a fiatal az esélyesebb. Kettejük meccsén fog nagyon sok minden eldőlni. Szemtől szemben véleményem szerint nincs esélye Takayasunak, valamiféle trükköt kéne alkalmaznia a győzelem érdekében. Például a Kakuryu féle "vontatással" kéne próbálkoznia, vagy amit Takayasu előszeretettel alkalmaz, az előre taszigálás után hírtelen maga felé (vagy a föld felé) húzás. Itt most sok múlhat a tapasztalaton, amiben bár Takayasu előrébb jár, viszont Takakeisho szerintem ebből a szempontból már most egy lángész, és szerintem őt nehéz lesz átverni.
Nagyon jó szeme van a bírónak, a Takayasu - Ichinoyo meccsen én biztosra állítottam volna, hogy Takayasu előbb kilépett, ám a lassításokon jól lehetett látni, hogy hajszálon múlott bár, de Ichinoyo lábujja csúszott ki hamarabb. Azon kívül nem igazán láttam még olyat, hogy a dohjo megtörjön. Vagy Ichinoyo kegyetlen súlya miatt, vagy a mai dohjok se olyan stabilak már mint egykoron :)
Kintamayama videójában feltűnt egy rövid időre Masutoo, és még kommentet is fűzött hozzá. Tudja valaki hogy mi volt ez?
Aoiyama harci stílusa engem sokkal inkább emlékeztet Chiyotaikai-ra, mint Takakeisho harcstílusa. Bár méretben és alkatban egyáltalán nem hasonlítanak, de a tsupparik ott vannak.
Shouhouzan - Chiyonokuni. Ezt nevezem én igazi szumónak! Néha a legátlagosabbnak tűnő összecsapások okozzák a legnagyobb meglepetéseket.
Takakeisho már a tegnapi napon is nagyon magabiztos volt, de ma, mintha még egy szintet lépett volna előre. Egyszerűen akkora kezdőlendülete van, hogy tényleg ő a buldózer. A többi rikishi helyében én valamiféle taktikát bepróbálnék már ellene, mondjuk félreugrani előle az elején, mert szembemenni vele jelenleg kész "öngyilkosság". Persze, nem túl stílusos, de egy veterán, taktikus birkózó lehet hogy meg tudná viccelni a jelenleg dózerként taroló Takakeishot. Mondjuk ez se biztos, mert Takakeishi is elég okos és taktikus. Van egyáltalán gyenge pontja a jelenlegi formájának?
Az Aoiyama és Ichinoyo közti párhuzamot már én is felfedeztem. Nem csak a testalkatuk miatt. Mindkettő eléggé rapszodikus birkózó, ha olyanjuk van, hamar feladják a meccset, máskor viszont még a Yusho lehetőségének a szele is megérinti őket. Meg olyan morcos mindkettő, mintha folyton elégedetlenek lennének valamivel :)
Hát igen, eléggé papírforma-borogató ez a torna. Én egyedül Takakeisho jó szereplését tudtam valamennyire helyesen megtippelni a torna előtt, Takayauban még valamennyire bíztam, de a többi három az abszolút meglepetés.
Aoiyama is szoros üldözőve lépett elő. Ha Takakeisho holnap kikapna, a többi üldöző meg mind győzne, nagyon szoros és izgalmas lehetne az utolsó 5 nap. Persze nem annyira színvonalas mintha itt lennének a nagyok, de kétség kívül szoros lenne.
Én is látom a fiatalok bizonyítási vágyát, talán miattuk érdemes leginkább nézni ezt a tornát. Mindenki szeme előtt ott lebeg, hogy Mitakeumi hasonló szituációban (persze akkor ő már eleve magasabb rangban volt) bizony tudott élni a lehetőséggel. A Sanyaku ezen a tornán (még ha a sérülteket nem is számolom) igen kiábrándító. Takakeisho az egyetlen akire nem lehet panasz a rangosabbak közül. Takayasu is bizonyíthatná végre, hogy ha kell, be tudja gyűjteni a lepattanót, de valahogy ez mégsem jön össze soha neki.
Szeretnék megemlékezni pár alacsonyabban rangsorolt birkózóról, valószínűleg úgyse kerülnének máskor szóba: Nagyon sajnálom Chiyomaru-t, úgy néz ki, zuhanórepüléssel fog megérkezni a Juryo-ba. Volt egy nagyon jó sorozata tavaly, és a januári tornán is jól futott, már M5-ös szinten volt, aztán azóta folyamatos Makekoshi... Nagyon sajnálom, olyan egyedi arc ő a szumóban, tipikusan az, akit megjegyez az ember. Remélem fog még felfelé ívelni az ő karrierje, mert szeretném még látni. A másik nagy bánatom Gagamaru. Ő már sajna a Juryo-ból is kicsúszott, és gurul egyre lejjebb. Én még abban reménykedek, hogy a közeljövőben valahogy Ura és Terunofuji fel tudja magát verekedni Juryo-ba, talán Gagamarunak is összejöhetne még, lenne ott pár fiatal reménység, tanítvány (unoka), és ott lenne még Takekaze is akit szintén kedvelek, akkor aztán igazán megérné nézném a Juryo tornákat is.
Szerintem jó kis meccsek voltak a 7. napon. Én nem hittem volna hogy Takakeisho töretlen sorozatát egy felemás formában lévő Mitakeumi fogja majd megtörni. Mellesleg szerintem jó döntés született, nem volt ott semmiféle hajhúzás... Takayasu eléggé elszúrta a mai napot, így kezd ő is kiszállni a versenyből.
Én is biztos vagyok abban, hogy Kisenosato visszavonulása óriási hisztéria és csalódás lett volna, de valahogy azt érzem, hogy pont a japán közönség viszonylag hamar napirendre tért volna a dolog fölött, sőt, gondolatban teremtettek volna egy Mítoszt Kisenosato körül. Közszájon forgott volna egész Japánban, hogy "Kisenosato visszavonult, pedig ha maradt volna, biztosan lealázta volta a Mongolokat most egy pár évig, de kár, hogy nem maradt még egy kicsit...". Tehát ez a mítosz élt volna tovább, és soha nem kellett volna kiderülnie, hogy végül is ezek csak romantikus japán álmok lettek volna...
Mellesleg én egészen biztos vagyok abban, hogy ha Kisenosato nem japán, akkor már rég visszavonultatták volna, talán már tavaly.
Hirtelen eszembe jutott Terunofuji, és Ura, utána is nézek, hol állnak most.
Talán annyiban nem egészen analóg a más sportág-béliek "időben - nem - visszavonulás"-ának dolga,
annyiban nem húzható rá erre az ügyre, amennyiben elfogadhatjuk azt, hogy ez egy "japán sport", sőt
ezen túlmenően japán nemzeti ügy és hosszú ideje (pontosan 15 éve, így Takanohana visszavonulása
óta - Ő volt az első és mindmáig egyetlen japán Rikishi, aki megkaphatta a kinevezést. Most az, hogy
érdemtelenül, avagy mondjuk megérdemelten kapta, e pillanatban szinte másodlagos kérdés, a honi
sportszeretők már úgy vártak erre a nagy "mongol express" árnyékában, mint anno az ókori Spártában
Keonidas győzelmi jelentésére. Másfelől pedig - ahogy nézem a jelenlegi japán "spílereket" (Goeido - t,
Takayasu - t, Mitakeumi - t és aktuálisan éppen most Takakeisho - t, nem nagyon látni közöttük olyan-valakt, aki belátható időtávlaton belül eséllyel pályázhatna erre. Éppen emiatt adódhat, hogy talán ez
az esetleges visszavonul(tat)ás jóval nagyobb lelki hullámokat verhet, indíthat el, mint az a két "F1 -
kise a tornát hagyta ott. de már jöttek a nyilatkozatok, hogy majd januárban megmutatja, meg hogy az már tényleg "all in" lesz...
a kyujo okaként a takakeisho elleni küzdelemben beszerzett térd, más források szerint könyöksérülését említették, de szerintem ez full kamu.
biztos nincs igazam, de ha egy "nemjapán" yokozuna tolta volna végig azt, amit kise lassan két éve, nem hiszem, hogy a kyokai ennyire türelmes lenne.
a többi meccshez: goeido mintha nem haszálná az eszét, és ahogy számítottam is rá, takaysu is behúzta az első vereségét. külföldi sumo fórumokon nagyon sokan őt tartoják a legnagyobb esélyesnek, de én a négy sorban megnyert meccse után sem érzetem benne a yushot, de persze ez még csak a torna első harmada, szóval nincs itt még semmi sem lefutva.
nekem a yoshikaze takanoiwa meccs tetszett még nagyon, és ha megnézitek a ryuden-myogiryu meccs ismétlését, az egyik közelin lehetett látni, hogy mygiryu keze ért le először, de lehet itt is érvényesítették a dead body szabályt, vagy csak nem vetták észre.
Nap meccse szerintem: Takayasu - Tochiozan. A meccs közepén Takayasu majdnem veszített, ám akkor még tudott korrigálni. Azt hittem akkor, hogy lélektanilag ezáltal felülkerekedett, de aztán valahogy mégis Tochiozan nyert.
Nap érdekessége: A Hokutofuji - Tochinoshin meccs volt. De nem feltétlenül a végkimenetele miatt, hanem mert olyan dühös volt mindkét fél, hogy azt hittem, ősi ellenségek. Tochinoshin-tól elég nagy sportszerűtlenség volt szabálytalan indulás után (szerintem szándékosan) lelöknie Hokutofuji-t. Aztán persze a bosszú nem maradt el, Hokutofuji is rendesen felhúzta magát, és meg is nyerte a meccset, amivel a Grúz csak még idegesebb lett.
Takakeisho eddig megállíthatatlan. Őszíntén, nem látok jelenleg olyan karaktert aki nála esélyesebb lenne jelenleg. Ha már fiatalok, Abi se rossz.
Kisenosato akkor most visszavonult, vagy csak a tornától lépett vissza?
Hát az már igaz, nem lehet mindenki James Hunt, (vagy ugye legújabban Nico Rosberg) hogy egy vagány világbajnoki győzelem után fiatalon, fityiszt mutat a világnak és azt mondja, "én eljutottam a csúcsra, most minek próbálkozzak vele többet?" és stílusosan visszavonul. Pedig ez nagyon epikus lezárása lehetett volna Kisenosato pályafutásának. Hogy a Takarafuji ellen bemutatott bravúros, SÉRÜLT duplagyőzelme után lazán, mondjuk a családjával töltött több időre hivatkozva, a csúcsot már elégedetten megjárva visszavonult volna, nem kis döbbenetet, szomorúságot, de még talán annál is nagyobb felhajtást kerekítve ezzel a sportnak, ami talán még jót is tett volna neki. De ezt persze már lehetetlen innen megmondani. Meg Kise se gondolhatta ezt, még legmerészebb rémálmaiban sem. Mindenesetre, ami most így végül történt, az bárcsak máshogy lett volna...