Sziasztok! Szerintem felesleges azon görcsölni milyen Sarti. Mindenki tudja eldönteni ki mit szeret csinálni nyaralása alatt, milyen partokat környezetet részesít előnybe. Az ,hogy rajtunk kívűl kik nyarlnak éppen az adott helyen nem nagyon érdekel ügyanis nem mással foglalkozok. Voltunk már egy pár helyen Görögországba /sziget, szárazföld/ de Sithon félsziget gyönyörű. Mindenkinek jó nyaralást! /12-nap és indulunk/ sziasztok Erika
Hát igen, ez a sok magyar egy helyen jelenséget én is inkább negatívnak látom, mint pozítivnak. Ugyanis ha külföldre megyek, akkor az adott ország nyelvét, kajáit, kultúráját stb szeretném hallani, nézni, nem pedig a magyarokat. Azt hallom eleget máshol...
A másik dolog az olcsóság... az magával hoz egy olyan színvonalat, ami nem biztos hogy a legjobb nyaraláskor. Ja nem a szállásra gondolok, mert az még lehet jó, mert olcsó...
Pár megjegyzés, immár törzs utazóként Sartiról. Strandon nincs zuhany, minden apartman előtt a bejáratnál van, zuhany vagy lábmosó csap. 6 éve van legalább banán, fánk stb vontatás, kicsit feljebb Sarti Beach részen ami a falutól max. 2 km séta a parton, ja és szörf, kajak stb. úgyszintén, még vízibicikli is. Ha nyugalomra vágysz találni olyan részeket is, gyerekeseknek kifejezetten Sarti Beachet ajánlja mindenki lassan mélyülő part miatt. Boltok tömkelege már a Az autóút mellett is van szupermarket nem is kicsi.
Bocsi hogy beleugatok. Az hogy ideális vagy sem, mindig attól függ ki mit szeretne.
Sarti nem nagy lélekszámú, pici ám mégis lehet szórakozási lehetőségeket találni. Írod hogy a nyugalom fontos. Kérdés hogy ez a nyugalom mikor is fontos. Gondolom (éjszaka)alvás idején. Tény hogy az ófalu központi része nyüzsgő zajos, ott szállást keresni csak olyannak érdemes aki éjszaka bulizik, nappal meg mikor mások a strandon vannak rápihen egy keveset a következő bulira, aztán délután kimegy fürdeni este megint ..... Vannak nagyon nyugis részek, ahonnan pár perc sétával el lehet érni a faluba. Pár bolt arra is van, de az is tény hogy a nagyobb vásárlás és kajálást az ófaluban kell bonyolítani. Ott van pl. az emlegetett húsbolt, nem messze tőle a halas, boltok tömege. A strand egy kicsit macerásabb. Ha gyerek van akkor figyelni kell, mert vannak gyorsan mélyülő részek. Egy valami ami nekem hiányzott, az a zuhany a parton. Két éve voltam, lehet azóta más a helyzet. A parton nincs nagy nyüzsi. Mindenki elfér nem rugdalják a fejedre a homokot. De viszont az is igaz hogy csak egy részén van lehetőség bemenni a partról a kitelepült vendéglőkbe, valamit inni fogyasztani. Én sportolási(vizi) lehetőséget nem is láttam. Lehet ez is változott. Vontatás, banán, ernyőzés ilyesmit nem láttam. Esténként a két párhuzamos utcában kaja,pia lehetőség tömkelege, a tér körül pedig éttermek, bárok. Tehát lehet szórakozni is.
Sok helyen jártam már Európában, a Mediterránium nagy részét ismerem. 2 éve Sartin is megfordultam, és vegyes érzésekkel tértem haza: néha úgy éreztem magam, mintha Magyarországon lennék, görög szót biztosan kevesebbet hallottam, mint magyart. Ennek megfelelően "specializálódott" a vendéglátás is. (Még az éttermi pincérek is sokszor magyarok voltak.) Szóval a Krétán, vagy Korfun érezhető igazi "görög" feeling bizony itt nem található. De hát ez egy kicsit más igényeket elégít ki, őszintén szólva két éve én is az olcsósága miatt választottam: apartmanos elhelyezés: 25000 Ft/hét, ezt nem lehet überelni! Ne keressen senki csodálatos ókori, középkori műemlékeket, felejthetetlen építészeti remekeket!
Ennek ellenére a vendéglátás színvonala kielégítő, a tenger és a part minőségekifogástalan! A táj szépsége LÉLEGZETELÁLLÍTÓ, be kell járni a félszigetet, csodálatos, Európában egyedülálló öblök, sziklás vad partok, csodás tiszta vízű strandok!!!
Hurrrááááá, kezdődik............ "Kréta fan" olvtársunk elkezdi itt is a szardobálást azokra akik Sartit választják.
Mert hát ugye az csak "pörköltzabáló büdös paraszt" lehet aki Sartit (vagy ne adj isten Paraliát) választja. És aki oda megy az meg is érdemli, és jobb is ha oda megy, mert így legalább nem rontja a levegőt Krétán ahova ő megy.
De azt sem nagyon értem ám, hogy emberek megmondják "ez szar, ez meg nem. Én még nem találkoztam három emberrel akiknek uaz. lenne elvárása. De az hogy neki nem tetszik hogy a girosba nem tesznek valamit, és attól kezdve az egész egy kalap szar, és ezt bizonygatja (erőlteti a nézeteit) másoknak, ledegradálva őket ha mégis megkockáztatják az odautat, valahogy rosszindulatúnak betegesnek tartom.
Egyiknek (olvtársunknak is) az a legfőbb, hogy nyugodt néptelen partszakasz legyen ahol százméterekre nincs egy teremtett lélek, nem hall ricsajt, bunkó paraszt handabandázást, a másiknak hogy nyüzsgő népes bulis élettel teli part legyen. Aztán esténként csak ő legyen a tavernában, és nyalják ki a seggét mert betévedt.
Nincs ember a világon aki más ízlése szerint válogatja az olvasnivalót, a zenét vagy a nyaralási helyet.
Teljesen igazad van. Annyit teszek hozzá, hogy bármelyiket is kedveled, csend , nyugalom, vagy pörgés éjszakai élet, megtalálhatod Sartin! Akár csak a strandolásban is, nyüzsgő kávéházas napernyős strandrész, csendesebb lassan mélyülő homokba fekvős strandot egyaránt.
Mivel sosem voltam még Görögországban, ezért szerettem volna egy tárgyilagos összehasonlítást, plusz minusz dolgokkal. Avagy ki miért megy ide, és nem máshova...
Pont hogy nem húztam le Sartit, hanem realista vagyok. Sarti pedig azoknak "jut", akik nem akarnak, vagy nem tudnak szétnézni, ugyanennyi pénzért kis utánajárással lehet jobb helyeket találni, azzal együtt, hogy Sarti nem egy rossz választás.
Tehát nem jártál, és valszeg máshol sem nagyon, így nincs összehasonlítási alapod. Pedig bopat össze szerette volna hasonlítani más helyekkel, illetve el szerette volna "helyezni" görög viszonylatban Sartit, és kérdezett. Erre te azt javasoltad neki, hogy menjen és nézze meg, ne hagyja befolyásolni magát - pedig szerintem pont ezt szerette volna elkerülni.
Nyilván a teljes képhez hozzátartozik a szárazföld is, de a szigetek sokkal jobbak, és mindegyik más. A szárazföld sokszor csúnya, iparosodott, szóval oda nyaralni ne nagyon menjen az ember, szerintem, ha már választhat.
"Senki sem ismerheti meg Görögország igazi arcát, ha valamelyik görög szigetet választja nyaralása helyszínéül - állítják a Görögország-rajongók és a tapasztalt görög törzsutasok. Aki tehát hamisítatlan görög élményre vágyik, látogasson el a "háromlábú félsziget"-nek gúnyolt Halkidiki félszigetre. "
Kb 10. éve jó kompromisszum volt azoknak, akik nem akartak sokat utazni, viszonylag épkézláb környéken szerettek volna Görögországban nyaralni, de azért nem drágán. A Halkidiki-félsziget eleve elég szép.
Manapság sajnos kezd egyre rossz értelemben turistás lenni, nagyon kiépült, nagyon sokan vannak, és sokszor azok, akik kikérik maguknak, hogy miért nincs rántotthús az étlapon, de azért messze nincs ott, mint Paralia és társai. Szerintem aki a tíz évvel ezelőtti Sartit keresi, az kicsit másképpen, de Thassoson megtalálja, sőt. Én azt mondanám, hogy mára ilyen alsóközép-kategóriás üdülőhely lett, és azért még bőven elviselhető, ha az embernek nincsen saját autója, stb.
Szóval a szigetekkel (kivéve Evvia) nem konkurál, de még a Peloponészosszal sem. Ha igazi görög érzés kell, szállj fel Pireuszban egy menetrendszerinti körkompozásra, és járj végig 4-5 közepes szigetet (Naxos, Milos, Mykonos, stb.), menj el Krétára, hajózz el Pireuszból Hydrára, ésatöbbi, de ez itt már offtopik.
Olvasgattam ezt a fórumot, már 1x2x, de nem tudok rájönni, hogy Sarti mennyire jó hely, mennyire Görögország? Azaz jó helynek számít, vagy csak egy átlagos a sok közül? Mennyire jobb mint a szigetek, vagy a déli tengerpart? Mennyire egyedi, a strand, a falu stb? Vagy másik dolog, miért jár ide ennyi magyar? Annyira jó, vagy csak azért mert olcsó?
Sziasztok..minden rendben itt Sartin minden változatlanul finom.Az aszfalt út is elkészült a Sarti beach és a falu között.Szeretettel várlak benneteket:)Minden jót addig is..:)