ezt mondom, hogy kb 3000 példát lehetne erre hozni
de ha nincs rá példa, akkor ez így nincs és kész
és olyan sincs, hogy "rámeditálunk" a jövőre vagy a múltra
nekem ez mindig úgy volt meg, hogy az erő érzékenyek így véletlenül időnként megláttak ezt-azt
de nem azért, mert "keresték" az adott időpontot vagy szereplőt vagy bármit
még ugye Tarkin is mondja, hogy Vader látnoki képességei is csődöt mondtak.
Szóval hogy ez egy elég keveset érő, nagyon kis esetleges képesség.
Yoda és Kenobi az OT-ban sem kelti feltétlenül azt a benyomást, hogy ők olyan nagyon jól látták volna a jövőt. Minden erejükkel terelik Luke-ot, hogy az majd úgy jól alakuljon, aztán lesz, ami lesz (ráadásul ellent is mond nekik)
Pedig nekik aztán lett volna idejük fürkészni a jövőt :D
Ez mit jelent egészen pontosan? Hát immár az összes élőszereplős és rajzfilmes sorozat összefügg, nincs olyan, hogy valami kizárólag valaminek a folytatása. Ez a Disney kánon aktuális felvonása.
"TESB/Yoda: Az Erő által sok mindent látsz meg. Más helyeket. A jövőt... a múltat."
Szóval igazából Lucas cseszte ezt el, hiszen akkor elég lett volna Vadernek is egy picit rámeditálnia Leiára, és máris megvannak az ellopott tervrajzok. :P Sajnos már az eredeti trilógia sem volt minden apró részletében konzisztens.
Ez jogos. Illetve amit mindenkisenkije mond, hogy 3000 eset lehetett volna, amikor jól jön.
De ettől még elméletileg Yoda szavai szerint lehetséges. Az, hogy lehetséges nem jelenti azt, hogy akkor minden jedi képes rá, mindenkor.
A te példáddal kapcsolatban, ugye Yoda szavai szerint minden sötétbe burkolózott Palpi miatt, szóval lehetséges, hogy sok jedi képesség nem működött. Ami történt a ROTS-ban, azt sem látták ugye előre a jedik, még homályosan sem.
Kicsit olyan coelhos bölcsesség. Amíg küzdesz, életben vagy. :)
Hát igen, azért szerencsés fickó ez az Ewan McGregor ;)
Nekem is tetszett a fiatal Ahsoka színészcsaj. Most utólag úgy gondolom, a por szándékos volt a klónháborús visszaemlékezésnél, hogy kettejükre figyeljünk, ne a környezetre. Az mi lehetett, hogy Anakin váltogatott jó Anakin meg sith Anakin/Vader között? Eszerint ez mégse a meghalt Anakin megnyugodott jó útra tért szelleme, csak valami emlékkép?
"viszont a jedi-erőnek hála, vissza lehet kukkantani a múlt egy kívánt pontjára, mintegy szem és fültanújává válni valaminek, amiről amúgy lemaradtak hőseink"
Milyen jól jött volna ez a képesség Obi-Wannak és Yodának, amikor a "Who could have done this?" kérdést tették fel a halott padawanok holttesteinél guggolva.
ez a múltba nézés nem volt már vmelyik előző Ahsoka részben is? én úgy emlékszem. de emiatt nem fogom újranézni :)
de értsétek meg végre, ez a sori tényleg a Rebels +1 évada. abban márpedig ezek a dolgok mind benne voltak, bálnák, múltbanézés, világok közötti világ. ennek fényében el lehet dönteni, érdemes-e tovább nézni.
Dicsérjétek az Urat. Dave Filoni egy isten vagy.
A klónok háborúja és a Lázadók rajongói biztosan imádták ezt a részt nekem csak egy kellemes kis kikapcsolódás volt; hála az égnek, végre nem akadtam fenn semmin. Vagy csak hallgattam Obi-Wanra, és kikapcsoltam a tudatos énemet?
Jól kiválasztották a kislány Ahsokát játszó színész csajt. És mindig öröm számomra Haydent fénykardozni látni. Azt viszont nem értettem, hogy igazából most mi volt a lecke. Az, hogy mindig harcolni kell? Vagy mi?
Egyébként most láttam először zoknit a Star Warsban. :)
És Ásókát a fejdíszei nélkül. Kicsit bizarrul néz ki csupaszon a homloka. Egyébként sokkal jobban áll neki a világos öltözék, mint az a sötétszürke.
A végén ez a Megtalálom őket, megígérem Az Erő legyen veletek! párbeszéd szinte szó szerint A Birodalom visszavág végét idézi. :)
A mai rész legfontosabb pillanata számomra ez volt:
A világok közötti világ az jobban zavar, annak még ennyi lehetőségét sem látom. Olyan mintha azért lenne benne, mert az erőszellem már unalmas és valami újat kell mutatni.
ma reggel még jobban pörgetnem kellett ezt a részt, mondanám töltelék rész volt, de ugye nincs mit tölteni. megtudtuk, hogy a Jedik nem csak a jövőbe, hanem a múltba is látnak, ha valaki nyomot hagy egy tárgyon (wtf?). ez a world between worlds nem volt értelmezhető sajnos, mondjuk úgy, hogy egy nagy katyvasz volt, egy öncélú faszkodás, ami arra szolgált, hogy megint megrángassanak vele valamit, ami le volt már fektetve, ti. a jedik, ha meghalnak, eggyé tudnak válni az erővel és slussz passz. nincs köztes dolog. vagy szellemalakban jönnek át a való világba, vagy az erővel való eggyé válás után tudsz a halott jedi mestereddel talizni. ez a köztes szitu most itt, totál öncélú újdonság. ezek az új X szárnyúak komoly hangszigetelési eljáráson estek át, hangtalanul suhannak a légtérben, legalábbis a kabinban semmit sem hallani:) Anakin tanítása átment valakinek? nekem nagy homály az a rész. ha nem harcolsz meghalsz, ezzel vette rá Ásókát, hogy visszamenjen és több órányi víz alatti lét után visszatérjen a felszínre? vagy mi az isten akart ez lenni? fuhh, facepalm. és persze azok a kibaszott bálnák....🤡🤡🤡
az nincs, de hogy a múltat látod, vagy a jövőt, azt nem mindig könnyű eldönteni jó, itt most egyértelmű volt, ráadásul Ahsoka "hívta le" a konkrét infót
egyébként láttunk már olyat az eddigi filmekben, hogy egy erő használó a múltat látta volna?
maximum filoni és a felületes SW nézők (= a jelenlegi nézők kb 90%-a) szerint
ez bizony Yoda szavainak és az eddig látott filmek félreértése
az erő ugyan "üzenhet", afféle látomások szintjén az erőhasználónak (jedi/sith), de hogy a jövőt látja-e, a múltat látja-e, miért látja, biztos jól látja-e stb... az sosem bizonyos, inkább csak afféle sejtés (a jövő mindig mozgásban van)
olyanról pedig szó sincs, hogy mint egy "távcsövet" lehetne alkalmazni a dolgot, hogy így előveszem és visszanézek egy adott időpontra
most hadd ne hozzak erre 3000 példát, hogy pedig milyen jól jött volna ez a képesség Luke-nak, Vadernek vagy a teljes PT Jedi rendnek! hovatovább, az általunk ismert SW saga is valami teljesen más volna, ha ilyesmire képesek lettek volna :D
csupán arról van szó, hogy az egyesek által zseniálisnak tartott, az "SW megmentője" Filoninak voltaképpen fingja nincs az SW-ről, mesél valamit bele a vakvilágba, aztán amikor már nagyon belebonyólódik, akkor ilyen hülyeségekkel "kimeséli magát" a saját zsákutcájából, csak hadd mesélje még tovább és tovább a hülyeségeit
"viszont a jedi-erőnek hála, vissza lehet kukkantani a múlt egy kívánt pontjára, mintegy szem és fültanújává válni valaminek, amiről amúgy lemaradtak hőseink (újabb plot device, pipa)"
egyébként múlt héten írtam itt, hogy vagy a golyót lehet majd összeragasztani (várjuk ki a végét...) vagy valaki HIRTELEN rájön, hogy ha Ezra is bálnával ugrott "oda", tehát akkor ez másnak is sikerülhet, bláhhh... ez a Filoni ugye valami középső csoportos óvodás, ugye?
hát perrrrsze, hogy Ahsoka nem halt meg (hülye néző, aki ezt gondolta!)
és igen, most jöhet a mantra, hogy de bezzeg, ha a rebels 3427. epizódját láttam volna, akkor... csakhogy a nézők nagy része NEM látta ezeket és az egyértelmű alkotói szándék az volt, hogy a néző itt megdöbbenjen, hogy meghalt a főszereplő (drámai fordulat, a sztori komolysága, tétje stb...), hogy aztán a pofájába lehessen röhögni ezzel a tök felesleges (és unalmas) Anakin szállal, a halál előszobájának ajtajában lévő lábtörlő-világgal
szerencsére odáig nem fajult a dolog, hogy a félbevágott térkép-labdát valahogy működésre lehessen bírni, szóval hogy a végén AZ SE vesszen oda (de persze, messze még a sztori vége...)
viszont a jedi-erőnek hála, vissza lehet kukkantani a múlt egy kívánt pontjára, mintegy szem és fültanújává válni valaminek, amiről amúgy lemaradtak hőseink (újabb plot device, pipa)
de sőt, hirtelen arra is rájöttek, hogy hülye térkép NÉLKÜL is el lehet jutni oda, ahová amúgy eddig csak térképpel tűnt lehetségesnek
de akkor ez miért nem jutott eszébe idáig senkinek???
szóval ebben a részben olyan 5 percenként hozták az alkotók nehéz helyzetbe saját magukat, hogy utána valami egybites huszárvágással máris továbblendítsék a sztorijukat
magyarul a történet telis tele van fölösleges hurkokkal, tényleg nincs semmi tétje az egésznek, egyértelműen improvizálnak, valami történik mindig, valami ad okot némiz izgalomra, de aztán gyorsan kiherélik a dolgot és kapunk helyette egy következő rettentő izgalmas felvetést
ma kimaxoltuk a bálnákat, de be kell valljam, a végén ahogy ugrottak a köztársasági flotta mellől, az lenyűgözött :)
szimpi az új kiskölyök, ha tippelnem kéne, a végén majd őt fogja Ahsoka tanítani Sabine helyett.
az Anakin-es részek elmentek, bár akkora hatást nem tett rám mint számítottam, viszont a klónháborús múltbéli részek jók voltak, csak a portól semmit se lehetett látni... illetve erről a világok közti világról se tudtunk meg túl sok újat, illetve nem értem, hogy a meghalt jedik amúgy itt "éldegélnek", és néha kiruccannak Erő-szellemként? :)
most már remélem semmi sem jön közbe (a bálnák megállnak űrrákot enni vagy ilyesmi) és a következő részben Thrawn is szerepel. valószínűleg Zahn könyvbéli hatalmas csaták nem lesznek, esetleg a Chimera vs a most is látott hármas új köztársasági cirkáló formáció. vagy simán megeszik a bálnák Thrawn hajóját reggelire.
eszembe jutott még valami, hogy az SW még Lucas fénykorában ügyesen pozicionálta magát a hard sci-fi és a fantasy közé félúton, ezért is hívtuk űroperának is. Filoni alatt az egyensúly a fantasy irányába csúszott el, aminek nyilván mindenki aszerint örül vagy sem, hogy melyik szélével szimpatizál jobban. én is inkább a sci-fi vonalat erősíteném, de nekem Filoni SW világában is jó érzés tartózkodni, a kicsit más, rá jellemző történetei és karakterei mellett szerintem sikerült megőriznie a régi optimista/reményteljes SW érzéseket. amit számomra az ST a végére teljesen hazavágott. hiába volt benne ezer csillagromboló vagy napszopó.
"egyébként szerintem ha van is benne valamiféle telep, akkor az jó sokáig kibírja, legalábbis soha még senki sem aggódott a filmekben, hogy lemerül a kardja"
Nekem rémlik olyasmi, hogy a kyber kristály az energia telep, és nem merül le.
2:13-tól amikor rázárják még a blast doort is, Qui-Gon-t háttal látjuk, szóval nem derül ki, hogy bármit is állítana a kardon, de akár az is lehet.
vagy az is belelátható, hogy amikor elkezdi átfúrni a blast doort is, akkor az Erővel hangol valamit az erősségen..
egyébként szerintem ha van is benne valamiféle telep, akkor az jó sokáig kibírja, legalábbis soha még senki sem aggódott a filmekben, hogy lemerül a kardja :) mondjuk évente feltöltik vagy ilyesmi...