Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
A hőingadozás nem igazán kardinális. A beállított hőmérséklet 20 fok C. Reggeli begyújtás előtt 19,2 fok C szokott lenni a hálóban 60cm magasságban. Ez a hőmérő nálunk az etalon. Délután 4 óra felé szintén ennyi a hőmérséklet este 8 körül felmegy 20,4 fok C-re majd reggelig kb 1 fok C-t hűlik a levegő.
Ma nem gyújtottunk be délelőtt, és most 18,5 fok C van a hálóban bukóra nyitott ablak mellett.
Azért fizetem, mert nem mondtam fel a szerződést, és nem tértünk rá a leolvasásos fizetésre. Nem engedte a szolgáltató, csak márciusban..addig is oda gyűjtjük a pénzt.
Semmi más indoka nincs. Tavaly július óta 500 m3 gázt égettünk el.
Energetikai felmérést ismereteim szerint nagyon hamar el is végzik Neked, vannak erre szakemberek, és most sorozatban gyártják őket mindenféle oktatásokon...biztos van egy ilyen tenyésztett darab valahol a közeledben is, én is tudok egyet itt. A falak rétegvastagságából nyílászárókból kiszámolják az épület energia igényét, persze födém stb figyelembe vételével...
Innen ha csak az égésteret nézem részemről egy tipp: kb egy 25 kW-os kazán elegendőnek tűnik... ha a többi képet nézegettem, ahol az ingatlan további része van, szerintem annak elegendőnek kellene lennie, de ezt szakemberre kellene bízni, aki a helyszínen felméri...
Nekem 22-es van pufferrel, és reggel gyújtok be meg este, ha hideg van. Én ma csak most gyújtottam be egész nap nem ment a kazán, mert nincs rá szükség.
A legnagyobb hidegben begyújtottam reggel 6-kor, akkor megraktam a kazánt kb 3/4-ig, az kitartott este 6-7 óráig. Akkor begyújtottam újból, és kb 10 órakkor raktam rá, ha kellett, de akkor is kb 4-5 hasáb fát. Sokszor találtam reggel parazsat a kazánban.
Tamás
UI: a mai napig felégettünk 55 mázsa fát, tavaly szeptember óta. 2 gyerek plusz 2 felnőtt a ház alapterülete 78 nm, és ugyanekkora a tetőtér is (72 nm). Én a fát 1200 Ft-ért vettem tavaly...a gáz átalányom most is 32 ezer felett van valamivel, ami évi majd 400 ezres értéket jelentene. Nyárra meg ott a napkoli, és Isten áldja a gázszolgáltatót.
Nem az én tapasztalatom, de szerintem érdemes rajta elrágódni: ne említsünk gyártót, mert semmi köze a gyártmánynak a témához, a lényeg az, hogy vezérelni kell, és azt is meg kellene érteni, hogy időben változó tényezőkről van szó. Nem régiben át kellett építeni egy 4 utas szelepes rendszert ESBE rendszerre, mert pont elég lett volna a kazán, de mivel minden hőt elnyelt a ház, így túl hideg volt a visszatérő, ennek eredménye pedig a komoly kátrányosodás, és az ezzel járó minden bosszúság, gond és probléma.
Van benne vasalat, de kicsit mi is félve néztük. Asszem szakinak meg kell mutatni. Én itt azt olvastam, hogy 25kW-os kazánba egy nap 2x raknak fát egyesek. Az azért nem rossz. Úgy néz ki, hogy 32-es kazánt kell vennünk.Abba elég sok fa elfér egyszerre.
Off:
Hali,
hát én arra a betonlépcsőre nem mernék felmenni, legalábbis így ahogy a képen látszik... Kissé vékonyka a beton a hajlatokban.
Szerintem. Vagy van valami alatta???
Megnéztem a kandallódat, és ez elég profinak tűnik. Nem hiszem, hogy sokkal hamarabb leégeti a fát, mint a kazán. A kormos ajtó= gyantás, vagy/és vizes fa, papír stb.
A faelgáz kazán nagyon jó kis masina, de kényes. A nem megfelelő tüzelőanyaggal pár év alatt tönkre lehet tenni. A kandalló jobban bírja a gyűrődést. Nem akarlak lebeszélni, hisz nekem is az van, és szeretem, de félek csalódás lesz neked. Ugyanúgy pakolni kellesz, csak még plusz rohangálhatsz ki a kazánházba is :(
Hát nekem igaz, hogy csak 18Kw- os az atmosom, de 1,5 óra brikettel, jó két óra fával. Nem hiszem, hogy a puffer befolyással lenne erre, inkább a fa fajtája, ill. nedvességtartalma. Milyen fával fűtöttél? Mert ha puhafa, vagy 2 évnél fiatalabb, akkor hamar leég. Egy 25Kw- os kandalló és egy 25Kw- os kazán égésterének és hőcserélő felületének nagysága között nem lehet túl sok különbség. Sajnos a kazán összhatásfoka kisebb lesz, mert sok hő a kazánházban reked- tapasztalat : ((
Köszönöm az infókat! A vízteres kandallóból elegünk lett(EdilKamin Aquatondo 25kW), mert óránként rakni kell rá, naponta tisztítani a kandalló üvegét. Az alsó szinten 50nm hely van a fának 2,2m magasságban. Azért gondoltunk a faelgázosítósra, hogy ne kelljen 1-2 óránként pakolni a tűzre.Persze tudom, hogy ez csak pufferrel fog menni.
Nem akarok okoskodni, de miért nem veszel egy vízteres kandallót+puffert? Hiába jobb valamivel a hatásfoka a kazánnak, a kazántesten keresztül elbukod a nyereséget, meg még többet is. A kazánházban meg tárolhatod a már száraz fát, brikettet, vagy mosókonyha?
Az esbe szelepnek és a laddomatnak ugyanaz a feladata biztosítani kell a kazánba visszatérő víz hőmérsékletét. Az esbe 60C-nál nyít a Laddomat pedig 78C-nál vagy 72C-nál ez úgy lehetséges ,hogy két termosztát patront adnak hozzá 32Kw alatti kazánohz a 78-as kell a 32kw felettihez pedig 72-es. Ez esbe szelepet neked kell összeállítani egy szivattyúból és egy visszacsapó szelepből. A Laddomatba viszont bele van építve a szivattyú és a visszacsapó is. Szerintem a Lado sokkal profibb ha engem kérdezel biztos Laddomatot vennék a helyedben.
Ami még felmerült bennem: van itt aki ESBE, van aki Laddomat21-et. Igazából a laddomat az esbe autmata verziója? Valaki le tudná írni a különbséget?mert nem sok infót találtam a neten:( Előre is köszönöm! Üdv:Tamás
Hát az jó kérdés, mert egy kb a házzal együtt gyártott borzalom, mindenféle tábla nélkül:( Most vettük a házat,és le kell cserélni. Ezt szaki ki tudja számolni? Gondolom ez nem segít:) http://picasaweb.google.hu/thommey.photo/EladHZ#5285588132239288882 Akkor ezek szerint a Atmos is elmegy puffer nélkül. A hőmérséklet ingadozást egy évig kibírjuk, mert eddig is puffer nélküli vízteres kandallóval fűtöttünk. Köszi! Üdv:Tamás
Csak csatlakozhatom az előttem szólóhoz. A Vigas semmivel nem jobb, mint az Atmos. Ha valaki azt állítja, hogy a Vigas azért jobb, mert elmegy puffer nélkül is, az csúsztat, sőt hazudik. Persze, elmegy puffer nélkül is, de az Atmos is. Puffer nélkül állandó küzdelem az élet a hőingadozás ellen, azzal pedig élmény lesz a fűtés.
Nem akarlak befolyásolni, de, ha megnézed az ATMOS gyártói honlpját www.atmos.cz , akkor láthatsz több gyári direkt bekötési rajz ajánlást.
Tehát lehet direktbe is kötni az ATMOS-t, csak az optimális működés érdekében ajánlják melegen a puffert.
Nem gondolom, hogy jobban ártana a direkt bekötés az ATMOS-nak, mint a VIGAS-nak. Valószínűleg az ATMOS hazai importőre jobban szeretné tudatosítani, hogy az optimális üzemeltetés eredményez hosszabb élettartamot és jobb hatásfokot.
sziasztok leszereltem a nyomtatottlapot a kezelőpanelről és nem találtam rajta egy betüt sem. a vezetékeket lehet tudni hogy honna jön /w1 hálózat;w2 ventillátor;w2 vészhőkapcsoló/
Sziasztok! Tegnap végigolvastam a topikot, és arra jutottam, hogy Vigas lesz a nyerő, mert működik puffer nélkül is. Persze jövőre az is lesz, de egyenlőre nincsen rá keret. A kérdésem az lenne, hogy hagyományos 1970-ben épített 100nm lakóterületű,dupla régi fa nyílászárókkal szerelt házba elég-e a 25kW-os, vagy 40-es kell? 150KHUF a különbség árban:( Viszont később szeretnénk tetőtér beépítést, ami még 70nm lesz,de akkor szigetelés is kerül a házra kb 20cm. Ezek fényében? Előre is köszönöm! És köszönöm a sok értékes infót, amit itt találtam! Üdv:Tamás
khmmm nem elég éles és részletes, no meg tudni is kellene, hogy melyik vezeték hova tartozik. Az jutott eszembe, hogy nincs feliratozva a nyomtatott áramkör? Az sokat segítene...
Sajna ebben így nem tudok személy szerint segíteni, de ha esetleg fényképeket tudnál mellékelni akkor lehet, hogy össze tudjuk dugni a fejünket virtuálisan.