Szia! Azért ne keverjük az élőzést a stúdiómunkával, az két teljesen külön műfaj. Én a magam részéről "haragszom" is a stúdiózásra, mivel nem értek hozzá, és kikerül a kezem közül a saját elképzelésem, ezért inkább a live-tracket propagálom. Szeretem a dalaimat koncertről-koncertre rekreálni, a stúdió vegytisztaságától félek, hogy teljesen beszáradnék. Persze egyszemélyes zenekarnál megint más a helyzet, annak is megvan a maga bája. De azt csak a trackerekig űztem, a mai reasonökig képtelen vagyok eljutni.
Én amúgy személy szerint kifejezetten általánosságban beszéltem a Cure gitárhangzásáról, tehát nem az új lemez kapcsán, mivel azt én sajnos alapvetően értékelhetetlennek tartom. Csak így félúton kapcsolódtam be, és félreérthető lehetett. Ami meg a szintiket illeti, nemtom mellőzték -e az új albumról, annyit még nem hallgattam..:-(
átalakítanád mp3-ra? az jó lenne és utána felrakhanád a yousendit.com-ra, így Arisocat is letudná tölteni, megtudná hallgatni . Előre is köszi a fáradozást, várjuk !!
Egyáltalán nem érzem úgy, hogy keményen fogalmaztál volna, így nem is rágtam be emiatt. Sőt, amint láttad próbáltam poénosra venni a figurát (mégha maga a halálhír egyáltalán nem volt az). Ez ügyben mégegyszer mae culpáztam a DM topicon is. Megírtam ott, hogy elég sok topicra irok be mostanában (Cure, Mission, Siouxsie, DCD, Dark wave & gothic, sőt mostmár saját DCD topicot is nyitottam).Szóval kicsit felületes voltam és a Daryl B. helyesbítését átugrottam, így értelmeztem félre az egészet. Cikis volt mindenesetre, de nem halálos.
Akik hallották a zenémet, leginkább a korai magyar alternatívokhoz hasonlították. A szövegek néhol morbidak, tele van társadalom kritikával is persze.
Régebben csináltam én is persze 'érkaszabolós' zenéket, de ezeket visszahallgatva egyáltalán nem vagyok rájuk büszke. Mégha voltam valóban 'lent' (depresszió, szuicid gondolatok...stb), akkor sem hangzik feleolyan hihetően sem, mint pl. amikor Robert majdnem sírós hangon énekel a 'This morning' -ban.
A 'Signal to noise' nem rossz dal, olyannyira, hogy Roberték morfondíroztak azon is, hogy az legyen az A-oldal és a 'Cut here' a B-oldal.
A 85 előtti B-oldalak ingadozásához: ne felejtsük el, hogy akkor lényegében évente adtak ki lemezt, mindegyik változást jelentett hangzásában a másikhoz képest és stílust is váltottak. A 17 Seconds album B-oldalas számát ('Another journey by train' -t) jóval korábban megcsinálták már. Igazándiból mondhatjuk azt, hogy erre az albumra szinte tényleg csak annyi számot rögzítettek amennyit végülis kiadtak. Bár a 'The final sound' nem lett teljes, lévén felvétele közben kifogyott a szalag.
A Japanese Whispers pedig eredendően kislemezgyűjtemény azok B-sidejaival. Voltak az elektronikusak ('The walk', 'Let's go to bed', 'Upstairs room'), voltak a kicsit borultabbak ('Just one kiss', 'Lament') illetve a jazzasek ('Speak my language', 'The lovecats' és 'Mr.Pink Eyes' is). Eklektikusak, da ha tudod mi miért készült és nem vagy nagyon 'orthodox-fan', tudod a vidám dalokat is értékelni.
A Top -hoz rögzített két B-oldalasok nem egetrengetően jó számok (a 'Throw your foot' popos, a 'Happy the man' a korábbi Cure -t idézi meg.)
A Head on the door albumnál multkor nem említettem, de a másik kedvencem (az 'Exploding boy' mellett) a 'Stop dead'.
Úgyhogy minőségbeli ingadozás ide-vagy oda, én korrektnek tartom a 85 előtti B-sideokat.
A WMS -es B-oldalakat pedig szintén szeretem ('It used to be me', 'Ocean -méghogyha ez a 'Treasure' tesója is, - 'Adonais', 'Home', 'Waiting' : egytől-egyik jó számok. Még a 'Pink dream' -et is komálom.)
Egyébként egész korrekt kis hangtechnikai fórum kerekedett itten. (Megjegyezném, hogy hangmesternek tanultam de nem a szakmámban dolgozom.)
A gitárokhoz ilyen szinten nem értek persze, de otthon nekem is van egy kisebbfajta házistúdióm. Mivel többnyire digitális cuccaim vannak, én nem fikázom őket annyira. Van egy YAMAHA 01W digitális keverőm (beépített effektek tömkelege persze), rögzítésre 8 sávos ALESIS ADAT XT -t használok (digitális, S-VHS szalaggal működik, éppen ezért korlátozott kissé a felhasználhatósága: nincs non-lineáris szerkesztésre lehetőség, lassú a visszacsévélés...stb, de 6-7 éve amikor vettem, örültem!)
Elég nehezen besorolható zenei stílusban nyomulok. Főképp szinti, kevés gitár.
Megjegyzésképpen írom: a WMS album rögzítésekor a Cure is használt ALESIS ADAT -ot. Mellesleg aki hallotta a 'First pass mixes' -t vagy a Volume 16 compilation CD -n a 'Club America -roxy mix' -et, észreveheti a különbséget a végleges albumváltozathoz képest. Ennyit számít az utólagos keverés (arányok, panoráma, effektek).
A 2004 -es Cure albumból is többet ki lehetett volna hozni hangzás szempontjából ha az utólagos keverésnél többet pepecselnek. Egyébként a Cure hangzásához a szintetizátor is hozzátartozik, amit itt mellőztek tisztességesen. Amit meg használtak: elég hasonló hangszíneket sütöttek el több számban is.
Az 'It used to be me' -t végül is a japánoknál felrakták az albumra. Annyira eklektikus a lemez, hogy szerintem simán belefér, csakúgy mint a poénkodásból felhozott 'A pink dream' is. Én szeretem bizonyos esetekben az 'egyhangulatú' (nem monoton) lemezeket. Gyakran van úgy, hogy nem akarok az egyik pillanatban vidám lenni, a másikban meg búvalbélelt. Ezért csináltam meg a WMS búvalbélelt változatát is. Ha ezek a számok lettek volna rajta, feltehetőleg kevesebb fikázódó hang lett volna anno. Vannak trú orthodox fanok, akiknek a vidámkodós Cure egyáltalán nem jön be. Találtam egyéb Cure fórumot valahol (nem tudom, hol), ott még mindig a 'ki az igaz gruftie' meg a 'Robert Smith csak nyekereg a halálról míg Ian Curtis legalább megtette' tipusú beírások vannak mindig.
Előre közlöm, hogy az internet szolgáltatómat (TVnet) holnap megint el fogom küldeni a picsába, mert 5 percenként megszakad az ADSL.
Ami a csöves cuccokat illeti: úgy láttam a 2004 -es albumhoz kiadott DVD -n, hogy a stúdióba egy jó régi analóg EMI pultot is szereztek. Tehát itt nem a digitális technikára kell fogni a hangzást hanem a 'koncepcióra'. Biztosan Ross bácsinak is voltak ötletei (pl.: hogy egyszerre játszva vegyék fel a lemezt, mint a TIB -t).
Most függetlenül attól hogy éppen milyen aktuális cuccon tolja a Cure, azért az a bizonyos védjegyszerű hangzás minden lemezen ott van. Ez benne a lényeg. Ezt mindig hozzák, minden variációban, minden technikában, minden felállásban, de mindig picit árnyaltabb vagy másabb mint eddig, köszönhetően ezeknek az új dolgoknak és kísérletezéseknek. Nem is lenne jó, ha minden lemez egyformán szólna. Ezért is használnak más gitárokat, más erősítőket, más producereket, más stúdiókat stb. Nem tudom milyen lehet az a Schecter gityó amúgy, de nem hinném hogy nagyon gagyi:) Én sokáig olyan basszgitárt szerettem volna venni, mint amit Simon is használ pl a Trilogy Disintegration settben ( Eccleshall 441 bass, tovább customizálva ), de miután megtudtam az árát a készítőjétől, már nem is akartam annyira. Viszont a Trilogyban a Kiss alatt használt aranyszinű Epiphone Jack Cassady signature bass kishazánkban is kapható (legalábbis egyetlen darab), ráadásul közel 100 rugó árengedménnyel, úgyhogy vegye már meg valakki mert állandóan számolok.
Akkor ezek nem jó infók? Vagy ezután vásárolt be? Vagy tán te Line6 endorzer vagy?! :-P (csak viccelek!!!)
Pontosabban pedáloknál a BOSS-okat említik Robinál, nade ott az EHX Memory Man meg az Electric Mistress - ez azért magáért beszél, ebben keresendő a szaund...;-)
(Aztán ezek mellett meg értetlenül áll ott a végén a Zoom 505 nevű ...izé..! Robi is mindent megvesz a tescoban :)))
Na, tényleg nem OFF-olok tovább, csak hirtelen szemet szúrt, hogy szóba került a LINE6, amitől én úgy istenigazából nem voltam elájulva. De mondtam is asszem, hogy én 1990-ig (vagy max. a Wish-ig) jegyzem az egyedi Cure-hangzást. És tényleg csak egy zárójeles megjegyzés, de tényleg nem szemétkedésből!!! A LINE6-et 1996-ban alapították, há' hogy a túróba játszott volna azon Smitt 92-ben? :-o
A rivera jazz mindazonáltal igen tetszetős cucc, mindig ki akartam próbálni!
Te vagy az élőadó, én mára már csak hobbyzenész, pedig alig kezdtem el ;-)
Jó a Line6, persze nem az olcsóbb tranyós multieffektes széria, hanem a fejek, de pont az a jó a Spiderekben, hogy elég közel fekszenek a csövesekhez hangzásban, és a Flangert, Tremolót, Echot leszámítva minden effekt jó benne, sőtt a torzító modellek is elég finoman állíthatóak, de a ami miatt igazán szép hangja van az a kiválló minőségű egyedi Line6 hangszóróknak köszönhető.
Nem hiszem, hogy Robert csak kiteszi villogni a LED-eket 92-óta, főként mivel felismerhető a hangja az albumokon, mint írta ezt szokta használni, egy csöves fejjel, azok közül melyeket írtál is.
Amikor még zenekar is volt, meg próbák, akkor még volt egy Boss GT-6-os kölcsönbe, ezt kötöttem össze a Spiderrel 3-as loop kábelezéssel + egy ősrégi Rivera Jazz fejjel+ládával, azon minden stílust lehetett volna játszani.
Egyébként ezt maga Alapi István (Edda) mondta a rendszerről, mivel párszor alaposan letesztelte, nem csak szólóval ;-D
Persze, otthoni stúdiózgatásra aláírom, hogy nagyon előnyösek és "kényelmesek" ezek a multieffektek, én pl. itthoni zeneszerzésekre egy kis tötty behringer wampot használok, ami arra jó, hogy a hangkari line-injébe valamennyi dinamikát hazudjon, de azért ezek a cuccok élőzésnél - szerintem - elég komolytalanok. Aki pl. gitározik, és mondjuk huzamosabb ideje, az tudja, hogy milyen egy egészséges dinamikus csöves szand, és egy ehx pedál, és akkor az onnantól kezdve képtelen tranyós, vagy ilyen boss cuccokhoz nyúlni. Szóvalmeg persze, király egy gombnyomásra "just like heaven" hangot csinálni, de azért ez inkább egy "felhasználóbarát" szempont. :) Másfelől meg elkényelmesedés. Én annak idején egy regent 50B-vel cure-oztam végig az országot, és marha büszke voltam rá! :) És akkor egy alkalommal a seggem alá raktak egy twin reverbet...meg aztán pláne, egy classic 30-at...
Bocs az OFFért!!!!!! Én a magam részéről a WMS-ről már elmondtam hellyel közzel a véleményem, meg a JW-ről is. Az újról pedig nem szeretnék nyilatkozni. :)
helyszín: Süss Fel Nap (Budapest) időpont: február 27. kedd 20.00
belépő: 1000 Ft infó: 21 órától a Szép lesz c. új lemezével a Holt Költők, 22 órától Retro-metro-getto-techNO a Nulladik Változattal, 23 órától a Flop intelligens erő 'grancsa' ! Haláli kedd! www.hkt.hu www.nulladik.hu www.sussfelnap.hu
Én a Tone portot használom a Line6-tól, házi zenebarkácsoláshoz abszolút korrekt. Mivel ez gyakorlatilag egy külső hangkártya, azon kívül hogy modellez sokmindent, felvenni piszok jól lehet vele gitárt meg éneket, végülis erre találták ki. Van benne egy "Like heaven" nevű gitárhangzás, aminél feltüntetik hogy Robert Smith-től van.Természetesen megadják az összes infót benne hogyan állította elő ezt a híres soundot, a pick up állástól kezdve az utolsó effektig. Mondanom sem kell hogy egy az egyben a Just like heaven hangzás jön elő a gitárból, király érzés nagyon:)
Nagyon szép amiket írtok, de szerintem 100-ből 98 embertől távol áll. Nem lehetne esetleg másról értekezni. Mondjuk a WMS-ről vagy a JW-ről. :-D Ez csak vicc volt, nehogy komolyan vegyétek!!!!
Mondjuk azt, hogy Robert mit mond, és mit használ az nagy kettő, ezeknek marketing céljuk is lehet, bármelyik cég felkeresheti, hogy x koncerten jelenjen meg egy line6-el vagy boss-szal vagy más egyszerűbb cuccal. Jó, mondjuk a dunlop crybaby még nem meglepő, nade azért az egy komoly cucc...!
Koncerteken meg hát attól függ mikori... Nekem úgy rémlik, sokféle minőségi cuccot láttam már mögötte Ampegtől kezdve Hiwatton át a Peavey-ig, bár igaz, pedálilag a guitargeek-en is mintha boss-okat írnának, mindenesetre meglepő :) Mondjuk nekem hangzásilag azért a 90-ig tartó éra az izgalmasabb, és azért egy oranzson megnézném, hogy modellezős gumierősítőket, vagy játékpedálokat használt-e. :)
Line6-ben jók az effektek?.. Én úgy emlékszem, abban valami digitális multieffekt-processzor van, vagy mégsem?...
A 12 húros valóban nem rossz neki, de mondjuk a 6húros bézt annyira nem hiányolom, 1996-ig megvolt nélküle. :) Te amúgy Schectert hallottál már, fogtál a kezedben ezek szerint? Azért azt, hogy "nincs felharmonikusa", meg nincs sustainje, azért túlzásnak tartanám..!:) Meg hát az sem igaz, hogy a ragasztott nyakkal csak zúzni lehet :D
Persze, biztos vagyok benne, hogy Line6-ot használ, meg Boss pedálokat, és Cry-Baby wah pedált (de ír még egyet ami nem jut eszembe). Erről meg a gitárokról, van egy elég részletes nyilatkozata Robertnek a 2000-es BF kapcsán, ahol még azt is elmondta, hogy általában mit hogyan kevert be az albumon, és hogyan rögzítete a gitár sávokat, meg mindent (otthon vhol. még megvan csak találjam meg).
A koncerteken is megfigyelhető, még azt is elmondja, hogy a chorus általában annak a tetején van, és 2 állást szokott használni, de ha a Line6-ra van kötve akkor abban eleve jó a kchorus, és azt szokta használni, meg a delayet (villog is szépen mindíg a koncerteken)
Amit hiányolok a TC albumról, az a 12 húros Ovation/Takamine gitár, és bizony a Fender Jaguar Bass VI is kevés helyen van, meg ennek is el van tolva a hangzása.
Paul a HeaveNoise-ból viszont fantasztikusan használja, remélem az új albumukon is ilyen gyakran, és hangsulyosan fog szólni, mert ez a hangszer 'kegyetlen' gyönyörű hangokat ad ám ki ;-)
A Schecter eleve túl tömör hangú, nincsenek felharmonikusok, és utócsengések, mint ugye ami jellemző a Fenderekre a laza illesztésű csavaros nyak miatt. Inkább zúzni lehet vele, mint zenélni. A pickupje is lefogja még azt a maradék pattogó hangzást is, és így az egész hangja olyan, mintha párna alól hallgatná az ember, erre rájön még a digitális cuccok tömege, és dugult fül hatás van.
A Trilogy-n is nagyon sajnálom, hogy Robertet alig lehet hallani, főleg a baritone-on, nem értem miért... :(
Robertnek Boss pedálja van..?! Elhiszem ha te mondod, de azért elég nehéz. :) Nálam is megfordult körülbelül 7-8 féle BOSS termék, hál'Istennek mára már egy kivételével megszabadultam mindegyiktől. Nem kell? :)
Nekem is Line6 Spider II-es erőlködőm van, meg Boss pedálom, mint Robertnek, neki is van persze egy csövese, és a kettő együtt szól mindíg neki a Wish óta...
Elég annyi, hogy aki már hallgatott csöves effektet, és erősítőt, azt nem lehet átverni. Azok a tömör riffek, amiket ezen az albumon a Cure felvonultat soha a büdös életbe nem fog úgy átjönni, mint ahogyan csövesen jönne, és ez bizony durván leamortizálta az album hangzásvilágát.
De ha már itt vagyunk beszélhetnék a gitár helytelen megválasztásáról, egy régi szétszáradt gitárt kellett volna inkább választani a Schecter helyett, akkor talán lett legalább résnyire nyílt volna az ablak a nyitott térérzet felé, ami miatt szeretem a Cure-t.
Sokat gondolkodtam már mi nem tetszi kaz albumon, és tulajdonképpen a hangzása az ami nem, a többivel semmi bajom. Mondom értem mit akartak kihzni, de ezt csak analóg módon lehetet volna megszólaltatni izlésesen.
A hangzásra visszatérve csak annyi, hogy manapság már azért olyan digitális kütyük és technikák vannak, amivel a megszólalásig tudják modellezni szinte bármely erőlködő, láda, gitár, mikrofon stb..hangját. Gondolok itt elsősorban a Line 6 termékekre, hihetetlen miket tudnak, és Robert is használ ezek közül ezt-azt. A lényeg, hogy szinte képtelenség megmondani hogy eredeti vagy modellezett hangot hallunk. De igazából ez is csak részletkérdés, jó dalt kell írni, és akkor mindegy hogy Top 20-on tolják és Regent-en, vagy milliós cuccokon:) A Lost akkor is überkirály azon a lemezen!!!!!
89-ben a lullaby miatt még a multimédia be merte vállalni, az szvsz kb nullszaldó volt (azóta is életem legjobb, megismételhetetlen koncertje)
Sajnos tartják az áraikat, itthon pedig nem lehet sajnos megfizetni lassan a belépőket. Mivel a lemezeladás fekszik a letöltések miatt, egyik-másik előadó fő bevételi forrása az élő koncert maradt (és most gyorsan leszögezem, ha Robi elmenne most nyugdíjba, az összes egyenesági-oldalági-testvér -rokon stb. unokai fokon tud még a tejbe aprítani valót meríteni a munkásságából:), ami ugye ezeket az árakat generálja.
Ha igaz, akkor megértem a koncert szervezőket...........enyiért indokolatlanul nagy kockázatot vállalnának és valszeg ennyi embert nem érdekel a Cure Magyarországon.................szóval marad az esetleges fesztivál fellépés.
"...valamilyen szempont szerint mégis lehagyták arról..." - üzletpolitika, mind a kiadó, producer, és bizony Robi bácsi is benne van a bizniszben (de ezzel semi bajom, másképpen nem lehet fenntmaradni ennyi éven át, gondoljunk csak bele 25 év alatt hányszor formálódott át a zeneipar, és hová tart ma is? Hol van mostanában az ilyen zenékre nagy igény? /sajnos kicsi a tábor/ A Cure csodálatos, hogy közben maradhatott nagyrészt a stílusánál, miközben soha nem a nagyközönségnek szólt, leszámítva pár slágerré emelt dalt. Ezért, és ilyen minőségben bizony keményen, és ugyesen, átgondoltan küzdenie kell, a hasonló negyed évszázados zenekaroknak).
Gondolom ha az lenne a tendencia, hogy a Cure rossz B-Sideokat tesz fel a kislemezekre, akkor a rajongók nem lennének ennyire elszántak. Jó példa erre a TC album 11-14 szám a 20-ból a CD kiadásokon. Lehet neked sem lenne ekkora gyűjteményed akkor, legalábbis nem hallgatnád olyan gyakran a maxikat. :D
Márpedig a kislemezek, ha sikeresek, akkor elég szép bevételt hoznak, mivel majdnem mind elkel, és mindezentúl a slágerszám mellett tartalmaznak egyéb toborzó számot is, mi folytán aki eddig nem ismerte, talán érdeklődő, és később talán rajongó lesz, a rajongó meg tisztában van vele miért veszi meg, és akkor már veszi a nagylemezt is. Brilliáns taktika.
Az 'Untitled White' albumról: túl spontán lemez, de nem a 80-82-es taktikával a hangzás terén, jobb lett volna picit csiszolgatni, mert így elég bifsteak. Nem csak egy producer csere kellett volna, hanem másik stúdió, a Geffen hangzása qvára nem egyezik a Cure hangzásvilágával. Értem, és érzem én mit akartak elérni, de ha már ilyet akarnak, akkor miért nem b...ták ki a stúdióból a digitális jelen helyzetben('fos') techikát, ilyen 'együttjátszásos' esetekre csöves cuccok kellenek, kellettek volna!