Keresés

Részletes keresés

Lydie Creative Commons License 2001.07.02 0 0 3143
Kedves Tibor,

sajnos nem talalkoztunk medvevel, pedig szivesen megneztem volna egyet (ugy messzebbrol). A Yogi Bear magyarul a Maci Laci, o sem volt ott. Gyerekkoromban nagyon szerettem ezt a rajzfilmet, bar ha jol tudom, Maci Laci egy igazi grizlimedve volt. Itt Tennessee-ben csak kisebbek vannak. Most jelent meg a National Geographic uj szamaban egy cikk a grizlikrol, mint mindig, nagyon jo kepekkel.

Berlet: van egy National Parks Pass, ami $50 egy evre es a belepoket fedezi. Akkor tenyleg megeri, ha legalabb harom nemzeti parkba sikerul eljutni vkinek. Szerintem meg lehet venni a National Park Services honlapjan is.

Most valoban nehezebb volt kempinget talalni, a legjobbak mar tele voltak, ezeket tenyleg erdemes jo elore lefoglalni (foleg, ha gyerekekkel utazik az ember). Meg igy is volt, de sajnos nem volt kellemes elmeny, mert este 2 ora alatt 4 incs (10 cm) eso esett es egy flesh flood (hegyrol lejovo aramlas, ami elvitte a hegyoldal felet is) a mi satrunkon is atment es mire visszaertunk, csak ot centi latszott ki belole. Ezen kivul egy fa, aminek elmosodott a gyokere radolt a kempingre, szerencsere ettol senkinek nem lett baja. A satrunkat masnap kellett markoloval kiemelni, a satron kivul minden megmenekult. Orulok, hogy tuleltuk, korabban akartunk visszaerni a helyunkre, de jo, hogy elkestunk. A turazas jo volt, ha vki arra jar a Chimney Top volt a legjobb, eleg nehez osveny, de nagyon megeri a latvanyert.

Előzmény: Tibor Arato (3132)
Tiborcsik Creative Commons License 2001.07.02 0 0 3142
Szerencsére nálunk még több az állami mint a nem állami egyetem és a színvonalkülönbség sem olyan nagy, állítólag. Igaz, már az sincs ingyen, mindössze a magán az sokkal-sokkal drágább.
pestiutca12 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 3141
Tiborcsik,
Sajnos nagyon is stimmel. Az egyetemi költségek majdnem mindenkit adosságba sodornak.
Vagy a szülöket, vagy a diákokat, akik adott esetben kénytelenek student loan-t felvenni, kb. 8%-os kamatra, amit aztán mikor végeztek, ugy tudom 20 év alatt kell visszafizetniük.
Sok szülö már a gyerek születésekor nyit egy külön számlát a majdani egyetemi költségekre.
De vannak állami egyetemek is, ahol a tandij olcsobb, bár itt is lehetnek problémák.
Szoval képtelenség erröl igy röviden irni, - tulajdonképpen semmi nem általános és minden államon belül is nagyok lehetnek a különbségek.
Ez igy röviden leirva csak félreértésekre ad lehetöséget, - és csak azért irtam, hogy legyen mégis egy halvány elképzelésed, hogy mennyi pénz a havi brutto $4000.00, - ami a kimutások szerint kb. a duplája az "átlagos" Amerikai fizetésnek.
Előzmény: Tiborcsik (3140)
Tiborcsik Creative Commons License 2001.07.01 0 0 3140
Bocs, az egyetemi tandíjat nem számoltam, ez azt jelentené, hogy ha két gyereked jár egyetemre, az kábé elviszi az összes éves jövedelmed?

Valami itt nem stimmel.

Veszett Kutya Creative Commons License 2001.07.01 0 0 3139
"Milosevik utban van Hague, Netherlands-ben. "
Ki az a Milosevik? Mi az a Hague? Milyen nyelven van ez a mondat?

"Kell nekik a $$$$$$$$$$!!!!"

Öröm ilyen okos embereket látni, mint te, Tibi.

Előzmény: Tibor Arato (3115)
Tiborcsik Creative Commons License 2001.07.01 0 0 3138
Vagyis ha jól számolom, ebből a brutto 4000-ből mérsékletes beosztás esetén havi minimum 1000 USD marad ruházkodásra, kikapcsolódásra, félretenni.
Előzmény: pestiutca12 (3137)
pestiutca12 Creative Commons License 2001.07.01 0 0 3137
Tiborcsik,
Elöször is $4000-bol a kereseti ado kb. 30-40% között ingadozik, függ attol, hogy egyedül állo vagy családos és hány gyerek.

A lakbér árak között nagyon nagy különbségek lehetnek, attol függöen hogy melyik államban laksz, - nagyvárosban vagy kertvárosban, és a város melyik részében.

Vegyük pl. New Jersey államot. Itt az átlag lakbér egy két háloszobás plusz livingroom, konyha, fürdöszoba - havi $800 - $1000 körül.
Villany nyáron a légkondi miatt lehet havi $100 (vagy több) télen kb. $50 (vagy több).
Fütés-fözés-moso/száritogép használat-meleg viz, (ha gáz fütés van) lehet kb. havi $60-$100 (nyáron kevesebb)
Telefon alapbére csak local hivásokkal kb. havi $30.00 (attol függ mennyi extrád van, mint call waiting, caller ID, etc) - de lehet venni "csomagokat" is ami olcsobb lehet.
Távolsági hiváshoz külön kell alapbért fizetni, (havi $5 ?) plusz a hivások.
Internet havi $20 - 24 ora / 7 nap egy héten (minden benne van, mást nem kell fizetni)
Viz kb. $30-40 havonként.
Gyerekeim zsebpénze kb. $30-50 havi volt. Mikor egyetemre kerültek, az egyetemi tandij évi $27 ezer volt fejenként (ez egy közepes ár)
Mozijegy átlagban $8 - $10 darabja.

Supermarket bevásárlás 2 felnött/2 gyerek, kb. havi $500 (coupon-okat használva és ovatosan!!) Szeszes ital nincs benne, de ha érdekel, nem olcso.
Ruházkodás, lotto, stb. ez teljesen egyéni és sokban függ attol is, hogy hol vásárolsz. De pl. egy egyszerü rövid ujju nöi pullover kb. $30-$40 körül, - egy normális irodai ruha $80-$100 és ettöl több, - átlagos férfi öltöny $200-$400 körül, - egy pár nöi zokni $3 körül, stb.

Benzin havi $80-100. Olajcsere, és egyébb fenntartáshoz szükséges javitások könnyen belekerülhetnek $200-600-ba.

Betegbiztositás 2 felnött/2 gyerek (a mi esetünkben) havi $200.

Vakácio/sporolás egyénenként változik.

Ha kimegyünk vacsorázni 4-en (a család) - ez kb. $60-70, ital nélkül.

Ez csak az én tapasztalatom, - a kiadások, ahogy irtam, ahány hely, ahány ember, annyi féle.

Viszont ahogy én hallottam, az a fizetés amiröl te irsz a magatok esetében, nem egy általános fizetés otthon. Több helyröl hallottam, hogy sok, értelmiségi munkakörben dolgozo család, ennek a feléböl kell kijöjjön, és nincs modjában hogy 30-40%-al rendszeresen tulköltekezzen.

Előzmény: Tiborcsik (3135)
Tiborcsik Creative Commons License 2001.06.30 0 0 3136
schgy! Bocs, a linket elszúrtam, helyette:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9021304&uq
Tiborcsik Creative Commons License 2001.06.30 0 0 3135
Hi all!
(kb ennyi a perfekt angol tudásom, úgyhogy) ha kérhetném a törpieket:

1. Akármit írtok ide angolul, azt kéretik utána (bármilyen rosszul is) leferdíteni magyarra. (Az orosz ösztöndíjas topikban is így teszünk, megtiszteljük az egyéb olvasóinkat is)

2. Apropó schgy, téged talán érdekelhet ez a topik: Hol vagytok külföldi ösztöndíjasok?

3. Harmadrészt engem igen érdekelne a rendőrök kb. 4000 dolláros jövedelmének részletei is, mert így nehéz megítélni, ez mire elég.
Az se sokat mond, hogy az USÁ-ban 39,6/36/31/28/15 az adósávok, ha nem ismerjük a sávok határát és legalább az egyéb (TB, stb) járulékokat. Nálunk ugye az adósávok 20/30/40 %-osak, amit megtetéznek tízegynéhány százalékos egyéb járulékokkal, vagyis a kiskeresetűeknek bruttó jövedelemük nem egészen 2/3-ad része marad a zsebben, míg a nagykeresetűeknek konvergál az 50 %-hoz.

Vegyünk példának okáért egy átlagos (picit átlagon felüli) magyar munkavállalót, aki megkeres bruttó cirka 590 dollárt. Ebből a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok levonása után megmarad nettó kb. 350 dollár (ez kábé egyszázezer forint). Ha a család szerencsés, akkor a feleség ennek kb. felét, vagyis 170 dollárt visz haza havonta. Az mindösszesen 520 USD, egy négytagú családra.
Ezen kívül átutal még a bankszámlára a Társadalombiztosítás (pontosabban ezévtől az APEH –adóhatóság) havi mintegy 33 dollár családi pótlékot, de ez éppen hogy csak elegendő a bankszámláról inkasszált havi központi tévé-díjra, kábel tv előfizetésre, kötelező gépkocsibiztosításra, plusz egy pici életbiztosításra (csak esemény, fedezeti rész nélkül).

Az 520 dollár havi elköltése a következőképpen zajlik:
Havi minimum 85 dollár lakbér vagy lakáshiteltörlesztés.
Közös költség 50 USD, ez tartalmazza a házmester, szemét, lift, lépcsőház takarítás és egyebeket.
Havonta egyszer teletankolni a kocsit, vagy városi buszbérletek plusz fél tank az kb. 35 USD.
Kommunikációs díjak havi min. 60 dollár (vezetékes telefon 37, mobil 10, Internet hozzáférés 13)
Hideg + melegvíz díjak havi minimum 25 dollár, villanyszámla 20 dollár.
Kisebbik gyerek költségei havi 20 dollár (iskolai étkezés + osztálypnéz + zsebpénz, ez utóbbi heti 1,5 dollár, egy mozijegy plusz egy ifjúsági folyóiratra elég pl.)
Nagyobbik gyerek havi költségei kb. 100 USD (kollégiumi díj + utazás + költőpénz).
Bevásárlások hétköznap heti 35 dollár (fogkrém + tej + kenyér + hús + mosópor + stb. Az havi 140 dollár.
Hét végi bevásárlások heti 35 dollár (vasárnapi ebéd, stb.) szintén havi 140 USD.
Lottóra havi 15 dollár, ez a legfontosabb. :((((

Ezt ha mind összeadjuk, az 520 dollár bevétellel szemben 695 dollár kiadás, amiben
ugyan még nincs benne a ruházkodás, pihenés, nyaralás, kultúrálódás, takarékoskodás költségei, de ezekről viszonylag könnyű lemondani hosszú évekre, ami viszont bámulatos, hogyan képesek a magyar családok havi jövedelmüket legalább 30-40 %-kal folyamatosan túllépni? Nna ez a magyar csoda! Csoda, hogy még élünk… Magam előtt is rejtély, hogyan tart ki a büdzsé minden hó utolsó napjáig, pontosabban pontosan tudom, mikor kinek vagy minek maradtam adósa, honnan került egy kis plusz pénz, ami sohase biztos, de azért köszönöm, megvagyunk. Voltunk már jobban is, de rosszabbul is, az biztos.

Szal, mire elég ott kinn nálatok holmi havi 4000 dolcsi?

Üdv: Tib

Tibor Arato Creative Commons License 2001.06.30 0 0 3134
Szappan; Az nem dik-szilend hanem Dixieland.
Persze ha az akarsz lenni, akkor jol van.

The Southern States of the U.S. collectively; Dixieland.

Dixieland jazz New Orleans.

Dixie Land.

Előzmény: szappan (3128)
Tibor Arato Creative Commons License 2001.06.30 0 0 3133
Boogieboard- Bodyboard, nagy dolog!

Kerekkel meg kerek nelkul. A bord mintaja tok egyforma.

Tibor Arato Creative Commons License 2001.06.30 0 0 3132
Ja majd kerdezd meg "Yogi Bear"-t.
Előzmény: Lydie (3131)
Lydie Creative Commons License 2001.06.30 0 0 3131
Holnap megyunk a Great Smoky Mountains-ba, majd megkerdezem oket a berletrol. Egyebkent tenyleg el tudom kepzelni, hogy foszezonban betelnek a parkok. Eddig a Yosemite volt a legzsufoltabb, ahol jartam.
Előzmény: Tibor Arato (3130)
Tibor Arato Creative Commons License 2001.06.30 0 0 3130
Ha jol tudom ket fele boogi boagrd van szarazfoldre es vizre.
Tibor Arato Creative Commons License 2001.06.30 0 0 3129
En taborozasrol,meg lakokocsi parkolasrol beszelek.
Előzmény: Lydie (3121)
szappan Creative Commons License 2001.06.30 0 0 3128
milyen dzsangat szivtal mikor a bugiboardozokat lattad mauin? Wazze nekem is mar bejott egy ket dolog,de ez a bugizok mauin,nagyon allat lehetett szekszi dikszilend
Előzmény: Tibor Arato (3120)
Lydie Creative Commons License 2001.06.30 0 0 3127
Viszonylag olcso (lakas mindenkeppen), illetve joval olcsobb, mint a keleti part peldaul. Szerintem auto nelkul teljesen elvezhetetlen. Megneztem egy AAA konyvben, egy vonatszeruseg van, MetroLink a neve, ez a reptertol megy a varos keleti reszeig, vannak meg buszok, de ha olyan a menetrend, mint itt, akkor nagyon sok ideig tarthat eljutni az egyik helyrol a masikra.

Kulturalisan eleg jo, de visszaeses, ha Budapesthez vagy szokva. Azert pl van balett, nagyon jo symphony, sot meg operak is. A legtobb rendezveny azonban az egyetemen van. A parkok nagyon jok, szerintem St Louisban is, hatalmasak es lehet sportolni. Vannak muzeumok is, vegulis van hova menni, de ide, ahogy Mark Twain mondta, minden 10 evvel kesobb jon pl a keleti parthoz kepest (ezert akart o itt lenni, amikor eljon a vilagvege...). Szerintem baratsagos varosok, nekunk viszonylag sok amerikai baratunk is van.

Az egyetem St Louisban nagyon jo, Washington University. Konnyebb ugy valaszolni, ha kerdezel.
Ami nekem hianyzik, hogy nem lehet este setalni menni, csak egy rovidke utca van erre a diakoknak. Meg igy ket ev utan, mar nagyon mennek mashova.

Előzmény: Silan (3126)
Silan Creative Commons License 2001.06.29 0 0 3126
Én még sosem voltam St. Louisban. Azért érdeklődöm, mert elképzelhető, hogy elvetődöm oda. Ha jól tudom, van metró is, annyira tán mégsem lehet rossz a tömegközlekedés. De főleg az érdekelne, hogy vajon milyen lehet egy ilyen városban élni.
Előzmény: Lydie (3125)
Lydie Creative Commons License 2001.06.29 0 0 3125
Tipikus Midwest varos. Mikor St. Louisban voltam egy workshopon egybol "otthon" erteztem magam. Belvaros felhokarcolokkal, bankokkal, senki az utcan csak ebedidoben, nagyon rossz tomegkozlekedes. Az egyetem is pont ott van a belvaros es a rosszabb negyed folott, majd jonnek a suburb-ok, lezart utcak. Ja es a Mississippi folyo is ugyanolyan szinu volt, mint az Ohio-folyo. Ugyanolyan muzeumok (bar epp van Gogh kiallitas volt!). Ugyanolyan az uthalozat is a varosban. Egyetem mellett ugyanolyan park... csak itt tobb domb van. Ja es a folyo masik oldalan itt is uj allam kezdodik. Sot Mark Twain is jol ismert minket.
Előzmény: Silan (3124)
Silan Creative Commons License 2001.06.29 0 0 3124
Milyen szempontból ugyanolyan?
Előzmény: Lydie (3123)
Lydie Creative Commons License 2001.06.29 0 0 3123
Majdnem, egy szinte ugyanolyan varosbol, csak egy kicsit keletebbre es iv nelkul. :)
Előzmény: Silan (3122)
Silan Creative Commons License 2001.06.29 0 0 3122
Van-e itt valaki St. Louisból?
Lydie Creative Commons License 2001.06.29 0 0 3121
Jo reggelt! Reservation, mire? Nekunk meg nem volt soha szuksegunk ra ahhoz, hogy bejussunk, turazzunk, satrazzunk. Igaz, tobbnyire nem foszezonban utaztunk. Arrol hallottam mar, hogy ha vki a Colorado folyon szeretne lemenni a sajat hajojaval, akkor olykor 10 evet is kell varnia.
Előzmény: Tibor Arato (3119)
Tibor Arato Creative Commons License 2001.06.29 0 0 3120
Lattam boogie board-dozokat Hawaii-ban Maui szigeten,de magam nem probaltam meg.
Előzmény: howdy (3117)
Tibor Arato Creative Commons License 2001.06.29 0 0 3119
Nem tudom mifele berletrol beszeltek. A legtob Nemzeti Parkban sokszor 1 evvel elore reservation-t kell biztosittani.
Lydie Creative Commons License 2001.06.29 0 0 3118
Koszonom a jotanacsot. Nincs berletem, de majd akkor a tervezett Northwest turara beszerzunk egyet. Az tenyleg jol hangzik, most meg nem kell, mert a Smoky az egyetlen ingyert. A Southwesten mar voltam tobb parkban is, de biztosan van meg mit megnezni/megjarni.

Mas: Szoktatok nezni a Simpsonst? Nekem nagyon amerikai es nagy kedvenc is. Otthon nem szerettem, mert akkoriban meg nem igazan ertettem.

Előzmény: howdy (3117)
howdy Creative Commons License 2001.06.29 0 0 3117
Szia Lydie, ha a Southwesten jarsz, irok listat, mit erdemes megnezni errefele. Van berleted? Iden mi vettunk, 50 $, 12 honapig jo az osszes nemzeti parkba, megeri, ha te is egy ilyen nagy kirandulo vagy! Break2nek uzenem, ha erre jar, utmutatasai alapjan vegigkalandoztuk ismet Kaliforniat, megtanultunk boogie board-ozni, remek moka. Csok mindenkinek!
Előzmény: Lydie (3108)
schgy Creative Commons License 2001.06.28 0 0 3116
Meg belül nem nagyon tudtak volna vele mit csinálni. így legalább nem nekik kell elítélniük.
schgy
Előzmény: Tibor Arato (3115)
Tibor Arato Creative Commons License 2001.06.28 0 0 3115
Nem hittem volna, hogy ez megtortenik, de az elobb nezten CNN-t es bemondtak, hogy Milosevik utban van Hague, Netherlands-ben.
A Jugok kormany meg is tuladot rajta, pedig volt boven elenzek. Kell nekik a $$$$$$$$$$!!!!
Tibor Arato Creative Commons License 2001.06.28 0 0 3114
Unoka ocsem lanya aki Plimuth Michigan-ban el jovo honap 7.en eskuszik Bpesten. Egy magyar fiu veszi el es a magyarorszagi hazassag szamittani fog az USA-ban. Nem kell megegyszer eskudni.
"T"
Előzmény: Classic Girl (3106)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!