Keresés

Részletes keresés

istenics Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1005

Helló!

Atmos kazános rendszer nem működik az ismerőseidnél? Ilyet már hallottam itt a fórumon tavaly, viszont van aki el van tőle ájulva.

Attól is függ ki szereli be, azaz mennyire szakember az a "szakember", illetve mennyire lövik be a rendszert.

Puffer: az én megítélésem szerint jó ha van. Plusz 2-300 ezer, de szerintem megéri.

Nem kell foglalkozni annyira a kazánnal, mehet 100 % teljesítménnyel, a plusz hő nem a házba hanem a pufferbe tárolódik, ahonnan a tűz leégése után is kaphatunk meleget.

Előző hosszászólás szerint a VIGAS-t kellene összegyúrni az ATMOS-sal :-)))

Előzmény: kisüsti66 (1001)
gaga04 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1004
Ebben egyetértünk, de szerintem a ház energiaszükségletétől is függ a puffer szükségessége. Hogy van szigetelve a házad? Nekem kb. ekkora, de csak 18Kw- os a kazánom és ez is jóval nagyobb lenne a kelleténél puffer nélkül. Kb. 35- 36/ év mázsa a fogyasztásom. Ahogy te tüzelsz nem romlik a hatásfok? Mert nekem is rendelkezésre áll a fa, csak pénzért :)
Előzmény: Jenki 70 (1003)
Jenki 70 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1003

"Azt senki nem vitatja, hogy egy alacsony hőmérsékletű fűtési rendszernél vagy időjárás követő szabályozásnál elengedhetetlen a puffer használata, de egy radiátoros kialakításnál nem minden esetben szükséges."

A 993-as írásomban írtam ezt. Akkor ebben egyetértünk.

Előzmény: gaga04 (999)
Jenki 70 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1002

Hello !

Nem igazán melegítés az, inkább a lánggal felizzítom a faszenet.

Kátrányosodás csak a gázosító kamrában van, a kazán többi részén semmi. 65 fokos visszatérő minimum.

Tavaly november óta üzemel, beengedték szerelni mert én voltam a kivetelezője.

A légellátás egy fix zsalus nyitott ablakon keresztü biztosított ( 20 cm x 120 cm )

Édesanyámnál van ledepózva és folyamatosan minden évben van pótolva az elfogyott mennyiség, ami száradhat.

kisüsti66 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1001
Sziasztok ! Új vagyok a fórumon. Eldöntöttem, hogy jövő szezonra a gázfűtésemet kiegészítem egy faelgázosító kazánnal. Örülök, hogy rátalálta a fórumra. Az elmúlt napot azzal töltöttem, hogy visszaolvastam tíz oldalt. Érdemes volt, mert eddig Átmos kazánban, gondolkodtam puffer tartállyal összeépítve.(1, 5 illa a beszerelési költsége) Itt a fórumon olvastam más típusokról is. Vígas, Buderus, Herz, Künzle. Felhívtam mindegyiket az ár és a puffer igény miatt. Ezt tapasztaltam:

Bunderus 24 KW megközelítően 500,000 ft puffert igényel a 1,5 milláshoz nem kell puffer

Vigas 24 KW 1500 € puffert nem igényel

Künzel 24 KW 528,000 ft puffer nélkül is üzemel de ajánlják hozzá a puffert

Herz 24 KW 5000 € puffer nélkül is üzemel de ajánlják hozzá a puffert

Atmost nem írom mert van az ismeretségi körömbe pufferrel használják naponta be kell gyújtani két óránként rakni nem estek hanyatt tőle az ismerőseim.
Ha most kellene választanom Vigast vennék mert az kijöhet 600,000 körül igaz, hogy macerássabb vele a fűtés például ősszel mikor keveset kell fűteni biztos naponta be kell gyújtani de ez nem lenne gond.
Röviden ennyi innentől kezdve folyamatosan figyelem a fórumot hátha el tudok lesni valami okosságot.
Írjatok, írjatok, írjatok.
istenics Creative Commons License 2009.02.11 0 0 1000

Szia

Látod! Vigas kazán, előző hozzászólás...működik.

Én nem vonom kétségbe, de én tuti csinálok puffert, igaz nekem el is fér.

Előzmény: gaga04 (999)
gaga04 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 999

Én sem akarok veszekedni :)

De olvassátok el rendesen, amit írtam! Láttam mindkét tipust működni puffer nélkül+ a gazdák tapasztalatai. Nekem Atmosom van pufferrel, falfűtéssel, tehát a Vigassal nincs tapasztalatom, csak amit a gazdája mondott. Valóban, a vezérlése jobb, de ~50000- rel drágább. Mindkettő gazdája nagyon meg volt vele elégedve, persze egyikük háza sem volt leszigetelve. Valóban -és ezt nem írtam- , egy jól leszigetelt házból indultam ki. Szerintem manapság legalább annyira elterjedt eljárás a házat leszigetelni, mint a régi kazánt lecserélni faelgázra. Ebben a pillanatban a legkisebb kazán is legalább 2x túl van méretezve egy átlagos ház esetében. Egyszerűen muszáj a puffer fűtésrendszertől függetlenül, mert az egy megpakolást közvetlenül beengedni a házba= a megfővéssel. Ezt a szabályozható ventillátorfordulatszám nem tudja kompenzálni.

Előzmény: gorazs (992)
istenics Creative Commons License 2009.02.11 0 0 998

üDV!

Írod, előfordul, hogy kialszik a tűz, ilyenkor megmelegíted a fát.

Nem kátrányosodik nagyon a kazán?

Mióta üzemel Neked a ketyere? Beengedték rakni egy ilyen kis térbe a kazánt?

Nálam számolgattak légköbmétert meg mindent, pedig nagyobb az alapterületem.

Nem adsz el akácot? :-)))))))))))))

Jenki 70 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 997

Hello !

Mivel nekem adott helyre kellett beépítenem a kazánt 1,6 x 2,1 méteres helységbe és puffer elhelyezésére nem volt módom ezért jött számításba a VIGAS.

Szabályozhatóság szempontjából és a puffer mellőzhetőségének figyelembe vételével a VIGAST választanám.

Ha az ATMOS-nak olyan vezérlése lenne mint a VIGAS-nak akkor az ATMOS-t.

A kettöből kellene egyet összegyúrni.

Vagy még talán a VIESSMANN Vitolig 150 ami szóba jöhetne, de az már egy magasabb árfekvés és sajnos nálunk nem forgalmazza a magyarországi képviselete.

A töltőkamra mérete 120 literes (25 kW). Hogy hány kg fa fér bele egyszerre még nem mértem le, függ attól mennyire tudom stokizva bepakolni. Ha teljesen leégett akkor 1,5-2 M30-as ládával befér. Mennyi fogy el havonta nem tudom, mert a fa rendelkezésre áll, nem veszem.

A fűtött ház alapterülete 110 m2.

00.00-03.00 - 20 fok

03.00-03.30 - 22,5 fok

03.30-06.00 - 20 fok

06.00-08.00 - 22,5 fok

08.00-11.00 - 20 fok

11.00-12.00 - 22,5 fok

12.00-16.00 - 20 fok

16.00-23.00 - 22,5 fok

23.00-24.00 - 20 fok

10,5 óra 22,5 fokkal 13,5 óra 20 fokkal.

A kazán autómatikája alapból átfujja a kazánt, csak az a baj, hogy az időtartam fix, nem állítható. 3 percig működteti a ventilátort, az lenne a jó ha ez az érték legalább 6-8 perc lenne. A szervizessel beszéltem nem tudta megmondani, hogy a kódolásában lehet-e ezt az értéket változtatni, utánna jár, de még nem hívott.

"ha jól értem: éjszaka a termosztátot beprogramozod, mintha melegebb kellen a lakásban, de pl fél óra múlva visszaáll a termosztát?"

Így van a közbeiktatott rövid bekapcsolásokkal az átfújás mellett fenntartható a parázs.

Előzmény: istenics (996)
istenics Creative Commons License 2009.02.11 0 0 996

Ha Te most döntenél Atmos vagy Vigas kazánt vennél?

Most a Buderus és társairól ne beszéljünk, mert az számomra megfizethetetlen.

Kb hány kiló fa fér el egyszerre? Havonta hány kiló fa vagy mennyi köbméter fát tüzelsz el? Mekkora kéglit fűt a kazán?

Írtad 20-22,5 fok között van beállítva. Mikor 20 mikor 22,5? Éjjel ennél kevesebb?

A kazán automatikája alappból átfújja a tűzteret?

ha jól értem: éjszaka a termosztátot beprogramozod, mintha melegebb kellen a lakásban, de pl fél óra múlva visszaáll a termosztát?

Előzmény: Jenki 70 (995)
Jenki 70 Creative Commons License 2009.02.11 0 0 995

Hello !

A valós tényeket osztottam meg veletek arra reagálva, hazudik az aki azt állítja, hogy puffer nélkül tud üzemeltetni VIGAS kazánt.

A VIGAS nem jobb a többi kazánnál, sőt vannak nála sokkal jobb konstruciók, igaz nem ebben az árfekvésben. Erről régebben már írtam, azt is leírtam, hogy az ATMOS kazántest kialakítása jobb mint a VIGAS-é.

Én nem azt állítottam, hogy 1 napra elég egy töltés. Pl. ha este 22 órakkor megtöltöm a kamrát fával abból a következő napra is marad. Másnap elég csak késő délután újra megrakni azzal a következő nap reggeléig kifűt. Ezen a napon viszont már kétszer kell megpakolnom. Természetesen ez enyhe időre vonatkozik.

Nincs folyamatos fűtés, 2 beállított hőmérsékletre (20 és 22,5 fok) kapcsol a kazán a beállított időprogramoknak megfelelően. Napközben és éjszaka csökkentett hőmérsékleten üzemel a rendszer. Ugyanaz a programozható termosztát vezérli a faelgázosítót amelyik a gázkazánt.

A kazán ha nincs hőigény óránként átfújja a tűzteret a parázsfenntartására, továbbá a napközbeni és az éjszakai időszakra beiktattam a programba (szobatermosztát) rövid fűtési időket és ez segít a fenntartáshoz. Nem mindig sikerül akkor jön a forrasztó pisztoly.

Még egy fontosv dolog, hogy száraz 4-5 éves akáccal tüzelek.

Részemről ez nem vita, csak reagáltam bizonyos állításokra.

Előzmény: istenics (994)
istenics Creative Commons License 2009.02.11 0 0 994

Üdv!

Vigas, Atmos, Buderus stbstb????

Azért kár vitázni erről, mert mindenki a sajátját részesíti előnybe vagy épp hátrányba.

Volt fórumozó akinek pufferes Atmos-a volt, és panaszkodik, de olyan is aki Atmos puffer nélkül istenítette a rendszert.

Szerintem ez függ a kialakított rendszertől, mert szerintem a 2,5 millás Buderus kazán is üzemelhet xarul, illetve függhet a lakók ígényeitől. Valakinek 2-3 fok hőingadozás kevés, nekem személy szerint sok.

Ami viszont tény, azok a SZÁMOK /hőveszteség és hatásfok figyelmen kívül hagyásával:

-400 köbméter gázhasználat/ hó = 13600

-13600/15 =906,6 kg SZÁRAZ FA!!!/ hó

-906,6/30=30,2 kg SZÁRAZ FA/ nap.

Ennyi elméletileg befér a tűztérbe, DE ha egyszerre berakod max hat óráig ég, de égjen 12 órán keresztül. A másik 12 óra alatt mi történik???? Kif fűt, miből és hogyan?

Vagy a Vigas 24 óráig képes parazsat tartani? ha így  van akkor tényleg a legjobb, jobb, mint a 2,5 millás Buderus, mert még Ő sem tudja ezt produkálni.

Előzmény: Jenki 70 (993)
Jenki 70 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 993

Sziasztok !

Az elöző hozzászólóhoz csatlakozva reagálnék a Tisztelt gaga04 930-as írására !

"Ha valaki azt állítja, hogy a Vigas azért jobb, mert elmegy puffer nélkül is, az csúsztat, sőt hazudik. "

Hát képzeld el működik puffer nélkül a VIGAS kazán. Nálam nincs tároló és mégis közel olyan konfortot nyújt mint a gázkazán. A heti egyszeri, enyhébb időben 10 naponkénti salakolás mellett napi egy vagy kétszeri rárakással folyamatos fűtést tudok produkálni. Igaz a fát bekell termelni, viszont nem kell naponta begyújtani. Nagyon ritkán alszik ki akkor viszont elég egy forrasztó pisztollyal átmelegíteni a szenesedett fát ( kb. fél perc ) és már indul is a szerkezet.

Nincs hőingadozás, a szobatermosztát vezérli a faelgázosítót is ugyan úgy mint a gázkazánt.

Sőt tudok olyan üzemet ahol 5 db 80 kW-os VIGAS van beépítve és puffer nélkül működnek, egy kb 200-as átmérőjű gerincre dolgoznak rá a kazánok. Minden gond nélkül működnek.

Azt senki nem vitatja, hogy egy alacsony hőmérsékletű fűtési rendszernél vagy időjárás követő szabályozásnál elengedhetetlen a puffer használata, de egy radiátoros kialakításnál nem minden esetben szükséges.

A VIGAS a ventilátor fordulatának szabályozásával tudja a teljesítményét azonos értéken tartani, a hőelvétel függvényében. Ez a szabályozás hiányzik az ATMOS-ból.

Előzmény: gaga04 (930)
gorazs Creative Commons License 2009.02.10 0 0 992
Nem akarok veszekedni de neked van mindkét kazánról tapasztalatod (mármint mindkettővel fűtöttél), és el tudod dönteni így a fórum alapján hogy ki hazudik és ki csúsztat?
Előzmény: gaga04 (930)
istenics Creative Commons License 2009.02.10 0 0 991
Milyen mobillal? Még most gyártják Kínában? :-))

Alfato! Nem tudom van e érdekeltséged a faelgázosító "bizniszben", de mint mindennek csak van valami hátulütője, valami negatív része.
Ennek micsoda? Mire kell odafigyelni?
Ha túl sok negatív akkor jöhet a privát mailre :-))
Előzmény: Alfato (988)
spucc Creative Commons License 2009.02.10 0 0 990

Mindent kicserélek, csak az ősi "radal" radiátorok maradnak.
A rendszerem marad nyitott, és ebből következően, Al. miatti korróziós gondok miatt, 5 rétegű cső, falon kívül vezetem. Nem nagyon érdekel az esztétika. Meg az 5 rétegű sokkal olcsóbb, mint a réz. A magas hőmérséklet nem gond, lesz fűtésköri keverőszelep. Kézi, semmi cécó. Ha később mégis kell, motorizálom.
És értelemszerűen a rendszer szivattyús.

Reményeim szerint, egy gyorsreagálású, állandóan változó igényeimhez igazítható rendszert sikerül összeállítanom. A lehető legjobban elszeparálom az egyes fűtési köröket, amelyeket már a pincében , ha kell nyitni - zárni tudok.

A felesleg megy a pufferbe, ennek gazdaságos kivitelezésén agyalok, lásd puffer fórum.

Már megvan az indirekt HMV tartály is, napkollektoros opcióval. Köszönet Alfato-nak, ő beszélt rá. A HMV kapcsolással kapcsolatban még vannak számomra kissé homályos területek...Majd kérdezek...

Egyébként szakítok az "ősi" beidegződésekkel; a nyitott tágulási, ami egy boilerféle, nem a padláson, hanem az emeleti fürdőszobában /8 m magasan /lesz, vizszintesen. Lesz rajta mipolán-csöves vízszint- mutató, és nem fog elfagyni.

Előzmény: Chapi (989)
Chapi Creative Commons License 2009.02.10 0 0 989

Szia !

Hasonló helyzetben vagyok én is.

Marad a grav. rendszered az Atmossal, vagy zárttá teszed ?

Üdv. Chapi

Előzmény: spucc (987)
Alfato Creative Commons License 2009.02.10 0 0 988
Akkor jelentem ma elkészítem a képeket!

Tamás

UI: csak mobillal remélem megfelelő lesz.
Előzmény: spucc (987)
spucc Creative Commons License 2009.02.10 0 0 987

Már megvan az Atmos, de nincs telepítve. Most nálam őskommunista Marabu kazán van gravitációsan, és a fiamnál, az ősszel elkészült vízteres kandallós fűtés, amit magunk építettünk, és szuperül bevált. A fórumokon tanultam a legtöbbet.
Előzmény: istenics (984)
lac1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 986
Aha!
Megvannak a képek:

este

A kép a "pakolás" megtekintése után kb. 7-10 perccel készült. Ilyen sötétben rönköket pakolni nem egészséges.
Az alábbi kupacról van szó, ez még az odafele világosságban készült, több órával, csak zoom-os képből kivágással, azért ilyen szemcsés.

kupac
Előzmény: spucc (965)
lac1 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 985
Tudok én ettől cifrábbat is. A néptánc egyesület vezető barátom erdejének a határa vitás, a szomszéd belevágott (miközben a sajátját vágta), vagyis ellopott, itt van egy jogi huzakodás, az erdészet vagy valamelyik szakhatóság meg feljelentette engedély nélküli vágásért. Mert hogy "arra" a részre nem volt vágási engedély.
Előzmény: Alfato (973)
istenics Creative Commons License 2009.02.10 0 0 984

Akácra, tölgyre kell ráállnom, és bepróbálkozok a fenyővel is, mert azt tudok olcsón szerezni.

Nekem sincs még faelgázosítóm, egyelőre én is csak ismerkedek a témával.

Most próbálok olcsó fát beszerezni, minden ismerősömet kutatom fel, de itt nem lopott fáról beszélek. Már szlovák kapcsolatokat is ápolok :-)))

Betárolom a fát, de a következő télre nem építem ki a rendszert. A fa is áll addig, meg hátha lejjebb megy az EURÓ addig, mert így 25-30 %-kal drágább, mint pl egy fél évvel ezelőtt.

Atmosod nincs, de hagyományos kazánod van?

Előzmény: spucc (982)
istenics Creative Commons License 2009.02.10 0 0 983

Miskolc és környékéről beszélek, itt nincs ilyen szabály, akár 30-40 cm átmérőjű fákat hoznak.

Erdészeti köbméternek hívják, nem oly régen vett a kollegám is, neki is normál vastagságú.

Előzmény: Freedomocska (981)
spucc Creative Commons License 2009.02.10 0 0 982

A 977 hsz. említett linkje szerint a 15 % os fa súlya:

A fafajok nyers sűrűsége (g/cm3 15% nedvességtartalomnál)
Balsa 0,16 Vörösfenyő 0,59 Tölgy 0,69
Nyár 0,41 Cseresznye 0,60 Kőris 0,69
Jegenyefenyő 0,45 Juhar 0,63 Körte 0,72
Lucfenyő 0,47 Nyír 0,65 Teak 0,75
Erdeifenyő 0,52 Tiszafa 0,65 Akác 0,77
Éger 0,53 Dió 0,66 Gertyán 0,83
Hárs 0,53 Bükk 0,68 Puszpáng 0,95
Fűz 0,56 Szil 0,68 Ében 1,08

Tárolás: én úgy oldom meg, hogy a kertben leások két akác oszlopot kb 4 méterre, eközé rakom az 1 méteres rönköket, lehetőleg alulra a nagyobb átmérőjűeket, azok lassabban száradnak. 1 m magasan a két oszlopot összekötöm kb horganyzott kerítés feszítődróttal, majd 2 m magasan is. A drótot csavarással megfeszítem. Olyan magasra pakolom, hogy a rönköket még könnyen rá tudjam tenni. 2-2,5 m magasan meg is van az 5 köbméter, a tetejét letakarom kátránypapírral.
Úgy tervezem, a tetején lévő vékonyabbakat előveszem 2 év múlva, a többit később. Ha olyat is hozok, ami lábon száradt, / könnyű, és tele van szújárattal / azonnal felhasználom.

A fenyő tüzelése Atmosban izgalmas kérdés, vagy méginkább a forgácslapé. Nem lesz e túl magas a füstgázhőmérséklet? Én tudok olyan valakiről, aki forgácslappal tüzel, és nagyon meg van elégedve.

És ha magas a füstgázhőfok, ez "csak" hatásfokromlást jelent csupán, vagy kazánkárosodást is?

Még nincs saját Atmos tapasztalatom, ősztől remélem lesz.

Előzmény: istenics (979)
Freedomocska Creative Commons License 2009.02.10 0 0 981
Ha jól tudom erdei köbméterben csak a 11 cm vagy kisebb átmérövel rendelkező fát adják-mérik (bár én is vettem vastagabbakat erdei köbméterrel számolva).
Előzmény: istenics (979)
istenics Creative Commons License 2009.02.10 0 0 980

Mennyi idő alatt fűtöd fel a puffert és milyen hőmérsékletre? Hogy van megoldva? 2 szobatermosztátod van? Egy kezeli a gázkazánt egy a puffer vizét pörgeti?

Nagyon várom, várjuk a képeket :-))

Előzmény: Alfato (971)
istenics Creative Commons License 2009.02.10 0 0 979

Ez igen kimerítő válazz volt köszönöm, viszont további kérdéseket szül.

Van erdészetnél ismerősöm és erdészeti köbméterben fogom vásárolni a fát, így hála égnek kilőve a súly probléma.

Hogy 2 évig tárolnom kell, arra sajnos már a tanácsaitokból rájöttem. Igazából nem is lehet elvárni, hogy szárítgassa a fát a tüzépes, mert akkor horribilis lenne a fa ára. Egy bajom van ezzel csak, mégpedig a telkem nagysága, jobban mondva "kissége" .-))

Fenyő jó az ATMOS kazánokba, a gyanta nem öli meg?

Ugyanis fenyőt nagyon jó áron tudnék beszerezni, és arra gondoltam, hogy a puffert este gyorsan felfűtöm, majd keményfával tartanám.

Ez így életképes?

S még egy nagyon fontos kérdés: egy 2 évig száradt fának mennyi a tömege?

Akác, nyír, fenyő STB.? 

Előzmény: spucc (969)
Alfato Creative Commons License 2009.02.09 0 0 978
Na akkor jól gondoltam...és ezek szerint, mármint a táblázat szerint is a tapasztalatom is megfelelő volt.

Tamás
Előzmény: spucc (977)
spucc Creative Commons License 2009.02.09 0 0 977

Természetesen ezt kimásoltam, innen:

www.kee.hu/kerttechnika/targyak/anyagtan/epfa.doc

A cser az a csertölgy a feleségem is ezt állítja.
Előzmény: Alfato (976)
Alfato Creative Commons License 2009.02.09 0 0 976
Ehhh ez velős lett, akkor az vagy sem?
Előzmény: spucc (975)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!