Sziasztok!
Bajban vagyok! Nem tudom eldönteni, hogy milyen tv-t vegyek? 106 cm es LGplazmát 180e ft-ért(ugyanilyen 160 e ft, de noname)vagy ekkora méretű, de drágább lcd-tv-t.Már van egy 16/9 es 96 cm-es vierám, de az megjelenésekor kicsit húzós volt...most harmadannyiért van picivel nagyobb átlójú...(más márka)és jó-e az egytuneres, amelyben a fele képernyőt monitorként, a másik felét tv-ként lehet használni..?
véleményetek?
Ilyen, sajnos. Bele kell torodni,bar a merteket igy latatlanban nyilvan nehez megitelni. De teljesen sotetben bizony lathatsz ilyesmit, sima 19es monitoroknal meg most is 80-100k ba kerul egy olyan amin legalabb homogen a megvilagitas.
Amit a CRT-ről írtál, azt eddig is tudtam, és szerintem amit én írtam, az nem mond ennek ellent.
A kérdés az, hogy pontosan mit jelent az LCd-nél a válaszidő? Erről viszont te sem írtál. De ha tudod, érdekelne. Mondjuk megguglizhatnám, de így egyszerűbb :)
Szia! Akkor ugyan azzal a taggal beszétünk :), ő adta meg a szervíz számát, ahol beszéltem egy szervízessel. Azt mondta a szervízes, hogy valóban lehet ilyen jelenség, persze nem drasztikusan. Ja és hozzátette, hogy plazmát kéne venni és az nem csinál ilyet. Csak egy 20m2-es napplaiba nem akarok 104-es képet, mert a 82 is nekem nagy jelenleg. na mind1...
Összenéztük egy Samsunggal is - bolti körülmények között, fény stb... - tök jó volt az LG is. Kicsit magaba szálltam, hogy lehet ez valami hypohondria nálam, ugyan is sötét szobában az LCD monitor is világít, a blank screen képernyőkímélőnél, stb... Volt aki azt mondta, hogy át kell szokni a CRT után az LCD-re. Hagyom, had menjen, tapasztalok... elvégre 2 év gari van rá. Bár LG terméket még sosem kellett szervízbe adnom, remélem nem ez lesz az első.
Az LG ügyfélszolgálatával jó tapasztalataim vannak. Bár akivel én beszéltem, kissé törte a magyart... Beszélj velük is, hátha mást mondanak. 06-40-54-54-54 (gyk: 06-40-LG-LG-LG... :))
Nah... hát én meg időközben beszéltem a XIII. kerületi LG szervízzel, azt mondják ők is, hogy igen csont sötét szobában, sötét jelenetnél van ilyen hatás, mert hogy vanalhonnét meg kell világítani a képet. Szóval akkor ez ilyen? Más típusoknál, valaki tapasztalt esetleg hasonlót. B@ssza a csőrőmet, hogy kiadok ennyi cash-t egy tv-ért és bár minden másban tökéletes, sötét képnél "sarokbanfénylés" van... >:
"Minél nagyobb a válaszidő annál mosottabb lesz a gyors mozgás mivel pixel képtelen követni a 64µs alatt lezajló sorkirajzolást." Pontosabban fogalmazva a függőleges kioltás sebességére és a sorkirajzolás sebességére van kihatással a pixel válaszideje.
Egy kicsit kevered a dolgokat. A CRT-ben az elektronsugár µs alatt végigpásztáz egy sort. Pontosan 64µs alatt rajzol ki az elektronsugár egy teljes sort (PAL norma esetén). Az a 20ms amit keversz az a képcsőre felvitt foszforréteg utánvilágításának ideje ami lehetővé teszi, hogy egymás után (20ms késleltetéssel) két félképet jelenítsenek meg melyet az emberi szem tehetetlensége miatt 1db teljes képnek látunk. Viszont a digitális paneleknél (LCD, Plazma, OLED, stb.) a válaszidő a pixel állapotváltozásának idejét jelenti. Mivel a digitális paneleknél nincs utánvilágítás azaz ha a pixel kialszik, az azonnal kialszik ezért nem lehet váltottsoros (interlace) módon megjeleníteni a képet mint a CRT esetében ahol a foszforréteg gondoskodik arról, hogy a két egymáshoz képest 20ms időkülönbséggel rendelkező képet egynek lásd. Tehát a digitális paneleknél csak a teljes képet lehet kirakni (progressive megjelenítés). PAL szabvány esetén egy sor 64µs alatt kirajzolódik és a teljes képet 40ms ideig kell a képernyőn láthatóan tartani. A pixel válaszidő ezekre van hatással. Minél nagyobb a válaszidő annál mosottabb lesz a gyors mozgás mivel pixel képtelen követni a 64µs alatt lezajló sorkirajzolást. Éppen ezért van jelentősége az OLED megjelenítőknek mivel ezeknél a válaszidő már igen közel áll a CRT elektronsugarának sebességéhez.
Na de itt pont arról volt szó, hogy mennyire van "utánhúzása", azaz ha ellövik mondjuk a labdát, mennyire húz csíkot maga után. Arra próbáltam rávilágítani, hogy ha nem csal a gondolatmenetem, akkor egy 20 ms válaszidő alatti LCD legalább olyan jó, de inkább jobb, mint egy képcsöves tévé. Azokra meg ilyen panasz nem szokott lenni.
Az a gáz, hogy szuper a készülék, ha nem sötét képet mutat épp, fantasztikusan szép képe van. Nem tudom mit csináljak. Reklamáljak az eladónál, vagy kérdezzek rá az LG szervízben, hogy ez mennyire lehet normális? Szóval egyik szemem sír, a másik nevet :
Látatlanban nehéz mit mondani. Mindenesetre az LCD-nek a működési elvéből következően bvan háttérvilágítása. Lehet, hogy ezt látod. Az a baj, hogy a boltban nincs annyira sötét, hogy mindent pontosan kipróbálhass.
4k? Én márciusban vettem LG 42PC1R-t 280-ért... Az LCD sem sokkal olcsóbb, és az újabbakon is látszik a kisebb nézési szög, bár nem annyira, mint a régebbieken. De attól még létező probléma.
Újonnan csomagoltam ki egy LG 32LC51-et és azt tapasztalom, hogy sötét képeknél (éjszakai, stb...) a képernyő 4 sarka zavaróan fénylik. Ez gáz... gyári hibás, vagy mi a rosseb? Csak nem ilyen eredetileg gondolom...
200 fps? Egy sima képcsöves TV ugye 50 Hz-cel frissíti a képet (20 ms), de igazából az is két félkép (40 ms) -- igaz, a két félkép nem feltétlen ugyanannak a képnek két fele. Szóval jó esetben is 20 ms, és azon senki nem szokott utánhúzást látni. Szerintem ami ez alatt van az jó kell legyen, nem?
Hmm az en LCD-mnek is 8 msec a valaszideje de rohadtul nem huz rajta csikot semmi normal kepnel. Az, hogy nehany fps fan a 200fps es jateknal esetleg egy loszer helyet 2 nyomjelzoset lat, nem kesztet ongyilkossagra. :) Normal esetben tokeletesen megfelel, pedig en eleg haklis vagyok az ilyesmire, elvegre ezzel keresem a kenyerem. (Teszem hozza akkor mar CRT, de sajna az nehez, es sok helyet foglal. No meg nincs is eleg nagy belole mostanaban) Szanalmas, hogy most olyan problemak megoldasat harangozzak be nagy hanggal az LCDnel es a plazmanal is, amik nelkuluk soha nem is leteztek volna. :) Nehany szempontbol egy 4 ezer forintos crt is kenterbe ver barmilyen plazmat vagy lcdt.
Érdekes a probléma, elvi síkon az LCD nyer, hiszen annak nagyobb a fényereje, a mama pedig valszeg nem rendez tul sok csaladi osszeroffenest, ahol faltol-falig ulnek a vendegek es mindenki az egy darab tevet bamulna (LCD nezhetosegi szoge elvileg ugye kisebb, de az ujgeneracios daraboknal mar elhanyagolhato a kulonbseg, raadasul nagyon egyszeruen megnezheted a helyszinen, hogy eleg-e neked.) Aztan vagy megveszed, vagy nezel egy plazmat.
Ezt a nezesirany dolgot teszteld meg eloben, es en is az ujgeneracios LCDket tudom ajanlani :) Az pedig, hogy az ujgeneracios plazmak mennyire hajlamosak a beegesre, ugyanugy par ev mulva derul majd ki, es nyilvan a Panasonic akkori prosija is pont ugy hallgatott akkor rola, mint a tarkonbaszott csuka a szatyorban, akarcsak most. :) Lutrira meg vegyen 4k ert az tévét, akinek hét anyja van.
Az élettartam egyrészt vicc, mivel az elsőgenerációs plazmákra is ugyanannyit hazudtak, es lehet hogy most is lehuzza, csak eppen akar mar parezer ora utan rohamosan romlik a minosege. Nem azt mondom, hogy ertelmetlen plazmat venni, de ezek elegge aggaszto, es megfontolando dolgok. Sajtoprosibol tajekozodni es plane masoknak tanacsot adni pedig nem tul szerencses. :)
Hát, ez sem pontos, már ami a látószöget illeti. Az újabb LG LCD-k valamivel ugyan jobbak, de még mindig beszükül kissé, ha oldalról nézed. A plazma meg nem... Különben ezt is egyszerű ellenőrizni.
Ez a kérdés mindenkiben felmerül, aki nagyméretű készüléket szeretne vásárolni. Bár a verseny eldőlni látszik az LCD javára, ez főleg a jó marketingnek köszönhető. A plazma tv hátrányaként a beégést szokták megjelölni az LCD-televízió gyengéje pedig a pixel hiba lehet. A plazma készülékek kicsit érzékenyebbek a környezeti hatásokra, fényviszonyokra, viszont fényerőben és kontrasztban jobb adatokkal rendelkeznek. Látószög tekintetében nincs jelentős különbség.
köszönöm a segítő tanácsot(és másoknak is), de ma délelőtt szomorúan láttam, hogy akció vége, ugyanaz a tv 60 rugóval drágább..na annyit nem adok érte, úgyhogy várok, míg nem jön újabb hasonló(106 cm)
köszönet mégegyszer, legalább tudom, ha gagyit veszek...
( csak ahogy én látom: mintha a plazmák szebb képet mutatnának ugyanolyan méretben, azonos demoval)
1 tuneres hipersávos tv vevő. Kezdetben ugye voltak a tv adásokra kiosztott frekvenciasávok (meg volt OIRT meg CCIR, de ezt hagyjuk). A csatornák nem követték egymást folytonosan, voltak kihagyások. Az ún. VHF sáv a tv vevőkben 1-12-es csatorna számot kaptak, de volt közöttük "szünet", például a rádiótelefonok, URH rádióadások miat, stb. Utána jött az UHF sáv, ez magasabb frekvenciákon van, de itt is van kihagyás a VHF 12-es és az UHF 20-as csatorna között. Ezek a kihagyások a kábel- és a hipersávok, ha egyszerűen akarok fogalmazni.
az LG 47"-osokat gyárt. Persze ezek már full HD felbontásúak (1920x1080), enélkül relatíve annyira drágák lennének - nem mintha így nem azok -, hogy nem lehetne eladni őket.