Keresés

Részletes keresés

borsodi bakker Creative Commons License 2007.03.23 0 0 2467
Van a kempingben étterem, a faluban (másfél km) pedig kisbolt, ahol mindent megvehetsz (mármint a szokásos kajákat és innivalókat). Plusz fent a Kolostornál a menedékházban is van meleg kaja.

Üdv
Bakker
Előzmény: Pistike (2466)
Pistike Creative Commons License 2007.03.23 0 0 2466
Kaját lehet venni a környéken?
Vagy van ott valami étterem?
Előzmény: baluzoli (2463)
baluzoli Creative Commons License 2007.03.22 0 0 2465
Embere válogatja. A barátnőm nagyon jól beszél németül és nem igazán akarták megérteni. Ettől az apró nyelvi problémától eltekintve nagyon segítőkészek voltak.
Előzmény: Zivos (2464)
Zivos Creative Commons License 2007.03.22 0 0 2464

Nem nemet? Szlovakiaban azt tapasztaltam, hogy sokkal tobben beszelnek nemetul, mint angolul. Egyebkent ha akarja, akkor mindenki megerti a masikat.

Előzmény: baluzoli (2463)
baluzoli Creative Commons License 2007.03.22 0 0 2463
Mi a alpesi tipusú emeletes faházban voltunk. 2 ágy volt a földszinten, 3 az emeleten. A házban van wc és zuhanyzó. 250 SK/fő +50 SK az autó.4+2 fő elfér, mert a lenti ágy franciaágy.
Milyen nyelven beszélnek ? :) Természetesen szlovákul és érdemes felkészülni a kéz+papír+toll nyelven :) Esetleg angollal keverve.
Előzmény: Pistike (2461)
Pistike Creative Commons License 2007.03.21 0 0 2462
Van egy 125 kódszámú turista térképem, Volovské Vrchy 1:50 000. Vadiúj, a 7végén vettem Kassán, nem használtam. (Roznava- Spisská Nova Ves - Spisské Podhrade - Krompach - Medzev terület).
1000 Ft a kikiáltási ára (postaköltséggel).
Pistike Creative Commons License 2007.03.21 0 0 2461
Szia!

Hány személyes és mennyibe kerül a faház?
Tisztálkodó helyiségek milyen messze vannak?
Mi is a nyáron mennék oda, 4 felnőtt plusz 2 kölök.
Milyen nyelven lehet velük beszélni?

Köszi előre is!
Előzmény: baluzoli (2457)
Műhód Creative Commons License 2007.03.21 0 0 2460

Még összefuthatunk júniusban!:)

Most úgy tervezzük, hogy 22-től-július 3-ig leszünk Podlesokban.

Úgy láccik ilyenkor és fagyosszenetekkor nincs sorban állás a Sucha belán.

(A webkamera szerint tegnap +4 fok is volt a Klastoriskoban.

Ezért gondoltam, hogy cuppogott a hó...)

Előzmény: baluzoli (2459)
baluzoli Creative Commons License 2007.03.21 0 0 2459
A csapatismerős?A mélység titkaFriss húsCsorba tónálCsorba tónál 2.
Előzmény: baluzoli (2457)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.21 0 0 2458
A Paradicsomban csak különleges "tehetséggel" lehet elvtévedni. Egyébként van egy szlovák kiadású kis vékony zseb-utikönyv róla (úgy látom, hogy sorozat lesz különböző szlovákiai terepekről), magyar nyelven. Én meg is vettem, csak most nem találom, így nem tudom a címét pontosan beírni.
Előzmény: Műhód (2451)
baluzoli Creative Commons License 2007.03.21 0 0 2457
Köszöni szépen jól +van :)
Csütörtökön reggel indultunk, és laza 2,5-3 órás autózás után megérkeztünk Podlesokba. Szállás nem foglaltunk előre. A kemping kihalt - sehol egy sátor :) - , így könnyen kaptunk az egyik faházban szállást. Nagyon hideg volt a házban, de a 2 kicsi elektromos hősugárzó pillanatok alatt bemelegítette. ( Éjszakára az egyiket ki is kellett húzni a nagy meleg miatt. Kinnt lefagyott a kocsi. )
Rövid Becherovkás koccintás után elindultunk a Sucha Belán . Az egyik társunk először járt a Paradicsomban. Hatalmas tériszonnyal rendelkezik - otthon már a sámlin állva is szédül-, de itt köszönhetően segitőkezünknek ( és a becherovkának) lazán vette az akadályokat. A szokásos csúcs sör mellett a hátizsákban tartalék söröket is elrejtettem - gondolva az esetleges felismerésekre :) , de egy szlovák társaság kivételével senkivel sem találkoztunk útközben. ( ők nem olvasták -pechjükre- a topikot)
Sokszor jártam már ezen az útvonalon. Nyáron , késő tavasszal, őssszel és télen is, de talán ilyenkor - tavasz és tél fordulóján - mutat a legkevesebbet magából a természet.
A hó márcsak foltokban található, a fák pedig még téli öltözetükben, szürkén nyúlnak a magasba. Szerencsénkre az időjárás kifogástalan volt.
Felérve elfogyasztottuk a szokásos csúcssört és kicsavartuk a Becherovkás üveget. Korgó gyomrunknak köszönhetően rövid tanakodás után elindultunk visszafelé a kempingbe. Itt a kemping mellett található étteremben jó étvággyal megvacsoráztunk.
Másnap a Csorba tó felé vettük az útirányt. Itt még tart a téli szezon. Síelő, síelő hátán. Mivel a beülős felvonót drágának találtuk, ezért gyalog indultunk felfelé. Én - mivel a cipőm nagyon csúszott a havon - 1300 méter tájékán az egyik sípálya lábánál maradtam( jó, az igazsághoz tartozik, hogy mint sofőr lusta is voltam menni), a társaim 1800 méterig felmentek. Ez kb. 3-3,5 órás túra volt. Utólag bánom, hogy nem mentem velük. Lennt a sípálya mellett régen homályba veszett orosz tudásomat eleveníthettem fel a rengeteg orosz síelőnek köszönhetően.
Szép 2 nap volt, bár a Szlovák Paradicsom szépségét nem ilyenkor mutatja.
Végig videóztam és fényképeztem a túrát. 1-2 képet hamarosan felteszek.
Előzmény: Műhód (2454)
Műhód Creative Commons License 2007.03.20 0 0 2456

Szép túra!:)

Nagyon tocsogott a hó?

Előzmény: OLAJFALÓ (2455)
OLAJFALÓ Creative Commons License 2007.03.19 0 0 2455

Sziasztok,

A hosszú hétvégén szuper idő volt a paradicsomban, 15-én egy Csingó-Tamásfalvi kilátó-Hernád áttörés-Klastorisko-Fehér patak-Csingó útvonalon mindössze egyetlen élő emberrel találkoztunk Csingó határáig, ő is éppen Klastoriskon rendezkedett a vendéglátó létesítményben de sört nem adott :(

Pénteken a Tátrában kirándultunk egyet aztán gondoltam szombaton már nagyobb mozgás lesz itt is, de nem, egész nap 5-10 emberrel találkoztunk velük is inkább az útvonalak végén.

Egyébként Csingón a Hotel Flórában laktunk,  a szállodáról és az étterméről is csak jókat tudok mondani.

Útra fel

OLAJFALÓ

Műhód Creative Commons License 2007.03.18 0 0 2454
Na mi újság a Paradicsomban?
Előzmény: baluzoli (2446)
Műhód Creative Commons License 2007.03.17 0 0 2453

A szovjet megszállás alatt kötelező volt torzítani a túristatérképeket is.

Ezért célszerű újabb térképeket használni.

Ez a cikk a magyar túristatérképek torzításairól szól:

http://www.fomi.hu/honlap/magyar/szaklap/2005/11/4.pdf

Előzmény: Jeon Ji Hyun (2450)
Pistike Creative Commons License 2007.03.16 0 0 2452
No, kicsit korrigálnom kell magam. A Hátizsákkal sorozat túra ötletnek jó, de még VÉLETLENÜL SE INDULJON SENKI NEKI CSAK A KÖNYVBEN TALÁLHATÓ TÉRKÉPKIVÁGAT-tal. Mert az eltéved, mint én ma Jasov-ban...
Ami valljuk meg így utólag nem kis dolog ;)
Műhód Creative Commons License 2007.03.15 0 0 2451

Nekem nincs útikönyvem a Paradicsomról.

Régebben hajtottam a Firon András féle könyvre, de nem tudtam beszerezni.

Kivettem a könyvtárból, gondoltam kiírom azt ami érdekel.

Innen a két átirat.

Elvittem magammal, de lexikális leírásokat tartalmaz tájegységenként, túraleírások helyett, így azután csak kigyűjtöttem belőle a mászható vizes kanyonok neveit.

Ezek:

a Suchá Belá kanyon,

-         a Klástorská roklina (5726,15 Z),

-         a Zelena dolina (8785, 15 Z),

-         a Mali Kisel(2829/b, 18 M), Kiselen…,

-         a Sokolina dolina (8741, 25 Z),

-         a Piecky (Biela) dolina (8741, 7 Z),

-         a Velky Sokol – Kamená vráta- Róthová roklina (8772, 4 Z),

-         a Zejmarská roklina.

Mire ezeket megjártuk és már néhányszor végigmentünk a Hernádon,

kialakultak a szimpatikus útvonalaink.

Na ekkor találkoztam a Hátizsákkal Szlovákiában 40 gyalogtúrás leírásával.

Azért nem vettem meg, mert nincs rá szükségem.

A saját céljainkat jobban szolgálják a mi összeállításaink. (jobbak is:)

Nem vándortúrázom, hanem letáborozunk Podlesokban és onnan járjuk be

a kedvenc útvonalainkat kb. 9-10 napon át Amikor Csingóból célszerű indulni, átmegyünk oda kocsival, és Pilába sem szoktunk átgyalogolni, mert ha az ember

napokon át folyamatosan megy -ha az idő engedi- akkor be kell osztania az erejét.

A Tátrába is át szoktunk ruccanni.

Idén is szeretnénk ott barangolni három napot.

Három térképem van, de a kedvenc az 1 : 25 000-es 4-es számú Vku mapa.

Annyira jók a jelzések a Paradicsomban, hogy elég memorizálni indulás előtt

az útvonalat, aztán mutatják az irányt a táblák.

Jeon Ji Hyun Creative Commons License 2007.03.14 0 0 2450
Nekem 7 koronás térképem van. Csehszlovák korona. ;-) Néhány változás történt azóta, de azért használható.
Előzmény: Pistike (2449)
Pistike Creative Commons License 2007.03.14 0 0 2449
Kint lehet kapni, talán már itthon is a Hátizsákkal Szlovákián át sorozat Szlovák Paradicsom része, a sorozat 2-es kötete. Ebben 40 gyalogtúra útvonala van. Gondolom ismered, én ezt szoktam böngészni.

Megjegyzem érdemes a Felvidéken bevásárolni térképekből, könyvekből, ha Szlovákiába megyünk kirándulni, mert 50 százalékkal olcsóbban tudjuk megvenni, mint itthon.
Előzmény: Műhód (2441)
baluzoli Creative Commons License 2007.03.14 0 0 2448
Egyeztetünk!:)
Előzmény: Műhód (2447)
Műhód Creative Commons License 2007.03.14 0 0 2447

Június végén is megtalálunk ott?

Mert akkor vissza is hívnálak!

Előzmény: baluzoli (2446)
baluzoli Creative Commons License 2007.03.14 0 0 2446
Keresd a képen látható embert! :)
Március 15-16. a Szlovák Paradicsom területén fellelhető.
Szia Baluzoli! jelszóra a legközelebbi kocsmában egy sörre vendége vagy :)
Na jó borovickával :)baluzoli
Műhód Creative Commons License 2007.03.14 0 0 2445

Különösen a figyelmedbe ajánlom a két kedvenc egynapos túrámat.

Azok nagyon jók!

A Mali Kyselnél is megéri 40 percet vétkezni a menetiránnyal szemben.

Úgy szoktuk csinálni, hogy ha jönnek velünk szemben, akkor ácsorgunk 1-2

percig, azután megyünk tovább lefelé.

Egyébként kb. ugyanannyian használják azt a kanyont menetiránnyal szemben,

mint szabályosan. A Hernád veszélyesebb, mégis kétirányú.

Előzmény: Pistike (2444)
Pistike Creative Commons License 2007.03.13 0 0 2444
Köszi szépen, én is.
A pihenő napok alatt előveszem a térképet és átbogarászom amiket írtál.
Előzmény: Műhód (2439)
Műhód Creative Commons License 2007.03.13 0 0 2443
Igen.
Előzmény: Jeon Ji Hyun (2442)
Jeon Ji Hyun Creative Commons License 2007.03.13 0 0 2442
Ez a Firon András féle régi könyv? Alapos és vicces is egyben, pl. "48+16-os vla + domború sziklán 11 léncos sziklatálca + vashíd (lánccal) + 21-es vla + korlátos vashíd", de ezt csak hirtelen választottam, biztosan van cifrább rész is.
Előzmény: Műhód (2441)
Műhód Creative Commons License 2007.03.13 0 0 2441

A Szlovák Túristaparadicsom c. könyv alapján készült a Hernád áttörés részletes leírása és a Gömör-Szepesi érchegység ismertetése.

A többi saját. Ebbe a topikba készültek régebben.

Most csokorba kötöttem őket.

Előzmény: wdriver (2440)
wdriver Creative Commons License 2007.03.13 0 0 2440
Műhód
most nyomtathatunk ezerrel ;-))

köszi a leírásokat
ezek hol vannak normálban?
(ha vannak valahol)
Műhód Creative Commons License 2007.03.13 0 0 2439
Gömör-Szepesi Érchegység

(Szlovák Paradicsom, Slovensky raj)

Ez a terület vitathatatlanul a Kárpát-medence legszebb tájai közé tartozik.

Ezt a területet, amely mindössze 142 négyzetkilométeres, a régi magyar leíró földrajzból Gömör-Szepesi Érchegység néven ismerhetjük. Turisztikailag 1918-ig erről a vidékről legfeljebb Sztracena-Dobsina környékét jegyezték.

A bizarr, karsztos geológiai alakzat az ősfenyvesek illatában és az alpesi meg kárpáti flóra teljes pompájában temérdek kristálytiszta vízfolyást, csermelyt, patakot, zúgót, zuhatagot, sőt több tavat rejt a mélyén. Területe kisebb, mint Budapesté…

A helyi rendellenes mikroklíma életben tartja a havasi gyopárt, a természetvédelem oltalmában együtt él itt a medve, a hiúz, a farkas és az ember.

(Megtalálható még: 1950 féle lepke, a pataki pisztráng, angolna, köviponty, szalamandrák, keresztes vipera, sasok, sólymok, ölyvek, zergék, őzek, szarvasok, vaddisznók, vadmacskák.)

A legmagasabb vízesés 60 méterről zúdul le, ezer méter feletti csúcsból 21-et találunk.

A gyalog végigjárható kanyonok némelyike százötven-kétszáz méteres falak között húzódik és helyenként egy (!) méter széles.

E varázslatos világban a relatív szintkülönbség 723 m, ami nem csupán szédítő látványossággal, de rendkívül kemény túrákkal szolgál.

A szakadékok, szurdok sorozatán, a napi túrán leküzdött szintkülönbség halmozott mértéke

elérheti az ezer métert , s egyaránt van benne meredek hegyoldali ösvény, szurdokjárás, sziklamászás, vízesés-kapaszkodó- igaz lánc segítségével, fatörzs- és doronglétrahídon, olykor 50-100 méteres vaslétrarendszereken. Télen alpinista felszereléssel, jégcsákánnyal járható…

A Szlovák Paradicsom nem csak üdülőhely, hanem szigorúan védett Nemzeti Park, rezervátum. 2000. óta a világörökség része.

A jelzett utakról letérni tilos! Indulás előtt tanácsos a Hegyi Szolgálatnál érdeklődni a terep járhatóságáról. A bajba jutottaknak mindenki köteles azonnal segíteni, vagy segítséget kérni másoktól…

Kizárólag felfelé szabad menni: -

a Suchá Belá kanyonban (5725, 8 Z),

-         a Klástorská roklinán (5726,15 Z),

-         a Zelena dolinán (8785, 15 Z),

-         a Mali Kisel-en (2829/b, 18 M), Kiselen…,

-         a Sokolina dolinán (8741, 25 Z),

-         a Piecky (Biela) dolinán (8741, 7 Z),

-         a Velky Sokol – Kamená vráta- Róthová roklinán (8772, 4 Z),

-         a Zejmarská roklinán (8769, 58 Z)

Menet közben kizárólag előre és a lábunk elé nézzünk! Csakis szilárd, száraz talajon állva, megállva gyönyörködjünk a tájban! Mindkét kezünk szabad legyen!

Veszélyes a doronglétrahíd. Ha egy kicsit vizes, nagyon csúszik. A legveszélyesebbek a csúszós, nedves fatörzsek. (Megoldás: egymás segítése. Elől-hátul ügyes ember.) Rendkívüli figyelmet követelnek az egymásra torlódott uszadékfákból álló csúszós torlaszok.
Műhód Creative Commons License 2007.03.13 0 0 2438

A két kedvenc egynapos túrám a Szlovák Paradicsomban.

Egyik egynapos túra: Cingov – Cingov (Csingó)

A Csingói parkolóból sétálunk le a Hernád felé.

A sárga jelzésen 50 perc alatt jutunk el a Tamásfalvi Kilátóhoz. (Tomásovsky vyhlad)

A zöld jelzésen balra kanyarodva erős meredélyen ereszkedünk le a Hernád völgyébe. (Hornád) Ez kb.20 perc.

Innen jobbra fordulva a kék jelzés vezet a Hernád-áttörés doronglétráin, sziklatálcáin át a Létánfalvi Malom kőhídjáig. (Letanovsky mlyn) Én egy óra alatt szoktam megtenni. Innen öt perc egy vízparti büfé.

Ezután tovább kék jelzésen láncokba kapaszkodva, újabb sziklatálcák és hidak vezetnek egy órán át a Kolostor  Szakadék bejáratához. (Klástorská roklina)

Ez a másfél kilométeres szakadék a létráival, doronlétrahídjaival 224 métert emelkedik.

Így általában beletelik egy óra amíg a zöld jelzésen felkapaszkodunk a Menedékkőhöz, Vörös Kolostorhoz, vagy népszerű nevén: Klástoriskohoz.

Hosszabb pihenő és egy kis sörözés után a sárga jelzésen a terasz alatt jobbra elhaladva tíz percig együtt megyünk a kék jelzéssel, majd jobbra fordulva csak a sárgán  fél óra alatt leereszkedünk a láncokkal, sziklatálcákkal, fakorlátokkal segített úton arra a helyre, ahol a Kysel siet a Fehér Patakba. (Biely potok) Imádom a Fehér Patakot!

Innen a zöld jelzésen balra, a patak folyásirányába fordulva, elindulunk a Hernád irányába.

Doronglétra-hidakat és hidakat használva nagyjából egy óra alatt egy nagyon hangulatos, sodró, erősen csobogó, kristálytiszta patak mellett érünk a Tamásfalvi kilátó alatti réten a Hernádhoz. Ér felnézni, megnézni, merre is kezdtük a túránkat.

Jobbra fordulva a kéken fél óra alatt ballagunk vissza Csingóba, ahonnan indultunk.

Gyönyörű útközben Hernád, és a parkoló melletti szálloda éttermében is jól főznek…

Másik egynapos túra: Podlesok – Podlesok

Podlesokból indulunk –általában sokadmagunkkal - a zöld jelzésen fel a Száraz-völgybe. (Suchá Belá)

Ez a kanyon négy kilométer hosszú, és 420 métert emelkedik.

Annyira népszerű, hogy időnként hosszú sorokban várnak a túrázok arra, hogy feljussanak a létrákra, létrarendszerekre. A várakozás elnyújthatja az egyébként 2 órás menetidőt.

Fent az esőház környékén érdemes megpihenni.

Innen szabályos túraútvonalon a sárga és a piros jelzésen haladva egy óra alatt

eljuthatunk egy átlagos erdei úton Klastoriskoba. Ezt a megszokott út.

Aki azonban egy kis szabálytalankodásra hajlandó, az Klastoriskot egy másik úton, még két másik kanyonon áthaladva érheti el. Így:

Az esőházzal szemben egy stop táblával védett egyirányú kanyon kijárata bújik meg.

Ez a Kis Kysel, vagyis a Maly Kysel.  Gyönyörű hely, szelíd, zöld kanyon.

Egy közepes magasságú létra, és két doronglétrahíd-rendszer segíti az áthaladást. Elsőbbséget adva, könnyen el lehet kerülni a szembe jövőket, ezért sokan ezen az úton- az előírt haladási iránnyal szemben - közelítik meg Klastoriskot. Aki ezt választja, annak a kék jelzésen kell lesétálnia. Jó két kilométer megtétele

után érkezünk a Nagy Kysel, (Velky Kysel) bejáratához.

Tovább haladva a kék jelzésen, 5 perces kaptató után érünk el a Kysel bejáratához.

Ezt nem lehet kihagyni! Jobbra fordulva a sárga jelzésen 25 perc alatt bejárhatjuk a Paradicsom legvadabb kanyonjának járhatóan maradt részét. Megnézhetjük felülről az

Óriás Vízesést. (Obrovsky vodopád)

(A Kyselt egy rosszul eloltott tábortűz felgyújtotta 1976-ban. Hetekig égett, majd egy eső oltott mésszé alakította a szikláit, azóta nem járható.)

A Kyselből kijövet ismerős helyen találjuk magunkat.

Jobbra felfelé kapaszkodunk a kék jelzésen Klástoriskoig. Kb. 30 perc. Útközben jobb oldalt a lezárt Kysel kanyon hatalmas sziklafalai fehérlenek.

Az étteremből kijőve, balra fordulunk. A sárga jelzésen a Kolostor szakadék (Klástorisá roklina) mellett gyufaszálnak látszó fenyőkkel borított hegyoldalak között ereszkedünk le a

Hernád völgyébe.(Fél óra).

Nem megyünk át a felújított függőhídon, hanem alatta balra fordulva folytatjuk az utunkat

a kék jelzést övező sziklatálcákon a Hernád fölött-mellett. 75 perc alatt jutunk ki a Hernád-áttörés kezdetéhez. Itt a híd mellett ömlik a Hernádba egy kristálytiszta patak, a Nagy Fehér Víz. (Velká Bielá vodá)

A kék jelzésen folytatjuk utunkat Podlesok felé. Bő húsz perc múlva megérkezünk  célunkhoz, és a gombaszerű hordónál megihatunk egy hideg sört…

Ezt a két egynapos túrát azért javaslom, mert két nap alatt négy kanyont jár be, végigmegy a Hernádon, a Fehér patakra is elvisz, és a Tamásfalvi kilátóra is.

Nincsenek benne unalmas üresjáratok, visszautak. 

Egy-egy nap alatt, túlfáradás nélkül bejárható, gyönyörűséges útvonalak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!