Most, hogy említed a 24 éves Yago Takanori-t, halványan emlékeztem arra, hogy iszonyat rövid pálya-
futást követően jutott el idáig. A Kyushu 2018..Banzuke mellékleteként közölt karrier-története szerint
a 2017. májusi (Natsu) Basho alkalmával említi a hivatalos lista első ízben 23 évesen Makushita15TD-ként. Ugyanaz év szeptemberében már Juryo13W és gyakorlatilag további bő 1 éven belül került fel a
Makuchi osztályba. Kíváncsi leszek, hogy miként folytatódik ez a menetelés.
Információ és tárgyi tudás hiányában csak feltételezni tudom, hogy amatőrként valami nagyon fontos
címet / rangot nyerhetett a sumo - sportban, hogy ekkora avance - val kezdhette a profi pályafutását.
Anno Mitakeumi Hisahi - ról írtad, hogy amatőr Yokozuna - ként egyetem sumo - bajmokságot nyert.
Valóban Ő is nagyon fiatalon (23 évesen) és magas rangban (Makushita10TD - ként) kezdte a 2015.
évi, márciusi (Haru) Basho alkalmával és még ugyanaz év novemberében (a Kyushu-n) már Makuchi-ban versenyzett. Szóval itt valami nagyon hasonló esettel állhatunk szemben.
Az a furcsa, hogy bár Chiyotaikait én egy nagyon jó, emlékezetes, stílusos, (már-már legendás) Ozekinek tartom, viszont a saját idejében mégsem ő volt a legjobb Ozeki, (szerintem legalábbis) hanem Kaio. De a jelenlegi mezőnyből nem tudok olyan Ozekit mondani, aki Chiyotaikai szintű kultuszstátuszba lenne.
Ha jól láttam ez halántékra ment. Azt hittem csak pofozkodni szabad teljes tenyérrel. Ez már majdnem boksz :)
Egyébként még Takanohana, Akebono, Mushasimaru idejében volt egy Ozeki, aki állandóan ezt csinálta. Nagyon ellenszenves volt ez a technika, ezzel együtt az ürge is.
Az igen! Én még az Eurosportos időkben követtem a sumo-t, meg ha ide belinkeltek összefoglalót megnézem, de ilyen KO-kat még soha nem láttam. Van itt fejelés, könyöklés, jól helyezett állba vágás.
a téli jungyo egyik állomásán takanoiwa dagadt arcúra pofozta a tsukebitoyát, (akit kórházba kellett vinni kivizsgálásra) mert állítolag az elfelejtett valami rettenetesen fontosat. takanoiwát azonnal tokióba rendelték, shibatayama oyakata szerint szigorú kivizsgálásnak néz elébe.
Az angolnyelvu NHK World muholdas tanyerrel foghato csak, hazai szolgaltatoknal nem elerheto, gondolom a budapesti szallodasok a japan turistak miatt teszik elerhetove.
Magyar kommentárral sajnos hosszú évek óta nincs szumó (2007 óta egész pontosan), de legnagyobb döbbenetemre, legutóbb az egyik budapesti hotelben megszállva, a délelőtti órákban kapcsolgattam a TV-t, és belebotlottam az NHK World csatornába, amiről és teljesen azt hittem, csak külföldön fogható csatorna. Angol kommentárral adták benne az éppen aktuális szumó tornát. Úgyhogy, akinek olyan előfizetése van, akár nézheti a TV-ben is e sportot. Kérdés, hogy mennyien tudják fogni az NHK World csatornát? Szerintem igen kevesen...