Áldjuk a döntésünket, hogy hazajöttünk vasárnap a kocsival, még azóta is kint dekkolhatnánk, és a holnap reggeli járat is teljesen bizonytalan.
Akkor most jön a beszámoló:
Pénteken sikerült bejárnunk a bútorkiállítást, gyakorlatilag mindent megnéztünk, ami érdekelt. Bár tény, hogy tövig lejártuk a lábunkat, estére jajgattunk rendesen. A szállásra még bőven világosban megérkeztünk (Milánótól 30 km-re északra). B&B-ben szálltunk meg, nagyon elégedettek voltunk a szállással. Drága volt (Milánóhoz mépest még így is megfizethető), de tényleg teljes kiszolgálásban volt részünk. Üdvözlőital, keksz, süti; az előtérben kirakva folyamatosan többféle üdítő, ásványvíz, csoki, cukor, mogyoró.
Kis pihi után elindultunk kocsikázni, meg trattoriát keresni. Hát, bizony nem volt egyszerű, a kis külvárosokban nem tolonganak az éttermek. Szerencsére megtaláltuk a helyiek kedvenc pub-trattoria-szórakozóhelyét, nagyon kellemes esténk volt.
A reggeli egyenesen fenséges volt, melegszendvics, házisüti, kávé-tea-narancslé, vaj-lekvár-méz-nutella és többféle gyümölcs. Vendéglátóink nagyon kedvesek voltak, bár alig beszéletk angolul, így kissé nehézkes volt a kommunikáció.
A szombat városnézéssel telt: voltunk Monzában, megnéztük a pályát; Milánóban sétáltunk a belvárosban, a dóm környékén, és megnéztük a bevásárló utcát is. Az idő sajnos nem volt túl barátságos, elkezdett esni egy kicsit. Úgy döntöttünk, elmegyünk a Comói tóhoz, bízva a jobb időben. Odaérve először még ott is esett, kicsit autókáztunk a tó körül, majd az eső után, mikor kisütött a nap sétáltunk egy nagyot Comó belvárosában. Nagyon tetszett a tó környéke, szívesen visszamennék egyszer.
Délután már itthonról ment a hiszti, hogy hogy fogunk hazajutni. Este a házigazdáknál a neten tájékozódta, de néhány elérhetetlen telefonszámontúl nem tudtam meg semmi érdemlegeset. Úgy döntöttünk, nem foglalkozunk tovább a dologgal, élvezzük az estét, aztán reggel kimegyünk a reptérre, és minden kiderül.
Este bementünk Monzába, hogy keressünk egy új helyet, ahol vacsorázhatunk. Rengeteget mászkáltunk, de össz-vissz egy trattoriát találtunk a belvárosban, de az annyira tele volt, hogy kint álltak sorba az emberek. Mivel már nagyon éhesek voltunk, úgy döntöttünk, visszamegyünk a péntek esti helyre, abban legalább nem csalódtunk.
Reggel 6-kor indultunk a reptérre. A bérautót tele tankkal kellett visszavinni, így a reptérhez érve, a környéken elkezdtünk benzinkutat keresni. De vasárnap reggel nem úgy van az, hogy bemegyünk és tankolunk! Minden kút zárva, egy automata volt csak, ahol kp-val vagy a kút saját kártyájával lehet tankolni. Pénzből nem ad vissza, és olyat se lehet, hogy teletank, aztán fizet. Így bementünk Bergamóba (így itt is volt egy kis városnézés) pénzt váltani. Szinte sehol egy lélek, csak a vasútállomásnál, de ott meg senki nem volt hajlandó váltani. Végül találtunk egy nagyon szép kávéházat, ahol megreggeliztünk. Az így felváltott pénzzel már tudtunk tankolni. :)
Kocsileadás után irány a reptér, a hazautat meg már elmeséltem.
Jelentem, nekünk sikerült tegnap hazajutnunk Milánóból! :)
Tegnap reggel jöttünk volna haza a Wizzair járatával, de mint ismeretes, törölték. A szerdai járatra kaptunk volna helyet leghamarabb. Este 8-ra sikerült hazajutnunk egy olasz sofőr segítségével, aki Bp-n keresztül Nagyváradra tartott. :)))
A reptéren bemondták, hogy van egy autó, ami Mo-n kersztül Romániába megy fél óra múlva, lehet csatlakozni. 100-ért hazahozott kettőnket. (Ami ahhoz képest olcsó, hogy a 17 órás menetidejű buszokra 21e/fő lett volna a jegy...)
Igen, ez általában így szokott lenni minden légitársaságnál. A személyes tapasztalatom az az, hogy a hét közepei indulással és hét közepei érkezéssel egész olcsó jegyeket lehet kifogni még egy hónappal előre is :)
Jaa értem, tehát a hétvége ott töltésével olcsóbb. De ez mondjuk turista szemmel nézve nem rossz. Ez általánosságban igaz a légitársaságokra, vagy csak egyre?
Nem, úgy értettem, hogy ha mondjuk hétfőn repülsz oda, és csütörtökön vissza, akkor az sokkal drágább szokott lenni, mint ha mondjuk pénteken repülnél és hétfőn vissza.
Nem attól függ. Általában azok távolabbi időpontok, így eleve olcsóbb, és egy oda-vissza út esetén ha van egy szombat a két időpont között, akkor olcsóbb szokott lenni.
Április 18-ig Lufthansa akció, annak akit érint: Ha április 18-ig foglalsz jegyet akkor 5000 Ft-al olcsóbban kapod meg! https://promotion.lufthansa.com/hu_europe/
Ki mit tud róla, hogy mennyire megbízhatóak az olaszok? Februárban e-mailen lefoglaltam a szállásunkat, előleget nem kért, visszaigazolta az időpontot, hogy minden ok. Azt írta a tulaj, hogy pár nappal az érkezésünk előtt még írjak egy megerősítő levelet. Írtam neki pénteken, majd miután nem jött válasz tegnap este, majd ma este is. Egyelőre semmi. Azt hiszem elkezdek aggódni...
A mi időpontunkra a ryan drágább lett volna (a wizz mindenestől 24e két főre ápr. közepén), ráadásul ugye pozsonyig el kell menni. Nekünk meg épp ellenkezőleg, a reggeli indulás jobban passzol, így az indulás napján már fél 8-kor Bergamoban leszünk, és van egy teljes napunk. De ez tényleg egyénfüggő, kinek milyen a programja.
Ami még nagyon tetszett,az a Via Osoppón, a Rubens melletti utcában szó szerint belebotlottunk a szombat reggeli piacba.Választék,forgatag,olasz temperamentum,élményszámba ment.
A Megane helyett meg azért lett Smart,mert egy héttel előtte értesített a kölcsönző,hogy nem tud ilyet ott adni,azonos áron adott volna Alfát,de ha már módosítunk,akkor a párom ragaszkodott volna a teljes körű biztosításhoz,ezzel viszont az ár borította volna a költségvetést.
Nyoma sem volt a tengerparton néha tapasztalt tunyaságnak.
A reptér kicsi de kultúrált,minden tájékoztatás a helyén,nem kell tartani tőle,nem lehet eltévedni.
A forgalom ugyan elég nagy,de jól halad,a GPS jól jön kezdetben.
Vigyáni kell azonban az egyirányú utcákkal és a hétvégére vonatkozó megváltozó behajtási és parkolási szabályokkal.
A szállodák összességében jók voltak,a reggeli ugyanaz mindennap,de a választékból adódóan kiadós,így elég kora estig.
Nem a szorosan vett belváros,de biztonságos környéken van mindkettő.
A négy csillagot sokallom,3pluszosnak mondható,az ebay-es áron pedig megfizethető.A szobákban kifüggesztett árakat nem éri az biztos.A berendezés újszerű,a fürdő tágas,a személyzet segítőkész.
A tömegközlekedésről nem szereztem tapasztalatot,de majdnem minden helyen ahol megfordultunk,láttam a metro jelzését,tehát elérhető minden azzal is.
A kocsi főnyeremény volt,hétvége lévén jelentős forgalomban ugyan de jól lehetett haladni.Előzékenyek,udvariasak.A parkolás viszont nagyobb kocsival reménytelen,a Smarttal találtam helyet még a Via Torinón is.
Fölösleges a teljes körű biztosítás majdnem a bérleti díjnak megfelelő pénzért,az előítéletekkel szemben nyugodt,biztonságos mégis dinamikus a közlekedés,
gyakorlott sofőrnek nem lehet gond.
Így 140 EUR volt biztosításssal,600 EUR-os önrésszel 88 lett volna.
Az árat a letétből a visszavitelkor vonták le,a zárolás két nappal később lett feloldva.
A táblák áttekinthetőek,pontosak,jól követhetők.
Étel-ital mint itthon,árban-minőségben-választékban teljes a párhuzam.
30-35 EUR a belvárosban is elég volt egy étkezésre kettőnknek.
Az élelmiszerboltok feltűnően olcsók.Mi egy Carrefourban vettünk némi italt és rágcsálni valót,de ahogy láttam minden más is olcsóbb vagy legfeljebb annyi mint itthon.
Bevásárlásra (ruha,cipő) nem a belváros való,az extrém márkákhoz társul a körítés és az ár.
Az említett outletben sem dobnak utánad semmit,de a kedvezmény 30-50%.
Szóba jöhat még a más irányba levő Fidenza Village is,azt majd legközelebb...
A Corso Buenos Aires boltjai,választéka többé-kevésbé itthon is elérhetőek,az árak összehasonlításában nagy jelentősége van az euróárfolyamnak,így 270 körül közel azonosnak mondható a hazaival.
Összességében fejenként az útiköltségen és a szállásdíjon felül a szorosan vett kiadásokra 200 EUR ment el,ebben étel,ital,belépők,városnézés,üzemanyag,
képeslap,minden benne van.
A vásárlás ebben persze nincs...
Egy jó cipő nem árt ha van,a bevásárlóturizmus sok gyaloglással jár.
Az emberek átlagosak,nem olyan jól öltözöttek,mint ahogy gondoltam.
Az is lehet,hogy a felső tízezer nem keveredik,vagy mi nem keveredtünk olyan helyekre,ahol megfordulnak.
Még a Brera negyed is,ami igényesbe hajló,olyan középszerű.
Végül is,egy iparváros,de azért semmi nyomasztó.Az idegenvezető szerint a II. világháború a földdel tette egyenlővé a várost,úgyhogy sok látnivaló nincs.
A különbségek elég látványosak,néha kapkodtam a fejem az autócsodák után.
Ami tetszett,az Bergamo,úgyhogy ha legközelebb megyünk,a középkori emlékekkel bíró városokat célozzuk meg vagy valami toszkán körutat tervezünk.
Ha bárkinek kérdése lenne,a nevem alatt talál elérhetőséget,használja bátran.
A pozsony-bergamo Ryanair járat 20 perces késéssel indult,teljesen tele.
A késést behozva gond nélkül landoltunk.
A Smartot az előrendeléssel a kezemben könnyen megkaptuk,1000 EUR lett zárolva a számlán.
A városba 40 perc alatt értünk.
Az első szálloda (Rubens) számomra kissé idejétmúlt berendezésűnek bizonyult,más megközelítésben konzervatívabb ízlésűeknek való.
A legfelső szinten levő üvegfalú étterem viszont élményszámba ment.
Az üdvözlő ital után begurultunk a belvárosba,este 10-kor gyakorlatilag üres volt a dóm tere.
Másnap az eredeti tervnek megfelelően a Serravalle Outlet volt a cél,ez egész napos programnak bizonyult,visszérve pedig még volt erőnk újra bemenni a divatutcákba (Montenapoleone,stb.) tátottuk is a szánkat az árakat látva.
Ekkor kaptuk az értesítést,hogy közalkalmazotti sztrájk (?) miatt a szombatra tervezett városnéző út vasárnapra került át.
Szombaton reggeli után átköltöztünk a Concordba,ez modernebb.A recepció nem lelte a foglalásunkat,a saját laptomon mutattam meg a visszaigazolásunkat.
Erre adtak egy szobát a lift gépháza mellett,amit határozott fellépésre azonnal cseréltek is egy valóban jóra.
Ezután kihasználva az autót kimentünk a 30 km-re levő középkori kolostort megnézni,na ez hiba volt mert majdnem a 11.30-as zárásra értünk oda és csak 3-kor nyitottak volna újra.
Vissza a városba következett a Corso Buenos Aires oda-vissza,na ez már elérhetőbbnek bizonyult,de összességében vásárlásra az outlet a nyerő.
Este séta,vacsora a Porta Nueva környékén.
Vasárnap üzletek ugye zárva,jöhetett a kultúra.
Délelőtt korán bementünk a Brera múzeumba (új kedvencet találtam a festők között)
aztán időhúzás a Via dantén majd fél háromkor kezdődött a városnéző túra a ZaniViaggi sárga buszával.
Ez ugyan 55 EUR volt fejenként de mindenkinek csak ajánlani tudom.
Angol nyelvű idegenvezetés nyakbaakasztós vevővel és fülhallgatóval és tényleg mindenhová elvisznek ami számít.
Az útvonal: Scala-Viktor Emmánuel árkád-Dóm-Grom fagyizó(!)-egyórás városnézés busszal nagy körben a porták végig járásával-Sforza kastély-Utolsó vacsora (az árban benne van a belépő).
Fél nyolcra végeztünk és a páromnak nem akaródzott meccsre menni ezért maradt a Brera negyed és egy hangulatos vendéglő.
Hétfőn délelőtt vissza a Corso Buenos Airesre,a kinézett holmik felvásárlása után
kiköltöztünk és irány Bergamo.
Délre értünk fel a várba,elbóklásztunk mert hétfő lévén a múzeumok zárva,egy könnyű késői ebéd után még egy kör a új városrészben,majd indultunk a reptérre.
Megtankoltuk és leadtuk az autót majd időben indult a teljesen tele gép.
Szakadó hóesés várt Pozsonyban március 15-én ami kitartott ímiskolcig...
A szokott 4 helyett 5 és fél óra alatt értünk haza.
A műsor ennyi volt,a benyomásaimat és a tapasztalataimat majd egy másik hozzászólásban.
Májusban 4 napra megyünk Bergamo-ba (ott lesz a szállásunk). Azt tervezem, hogy 1 napot Milánóban töltünk. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e Bergamóból elvonatozni mondjuk a Lake Iseo-hoz és mennyi az út?
Vagy egyáltalán belefér-e 4 napba ennyi minden? Mi az amit a környéken esetleg érdemes megnézni és nincs messze?
Sziasztok! Most találtam ezt a topicot,nagyon szuper! én is hozzászólnék: Már 2szer voltam Milánóban a vatera segítségével. ott ütöttem le meccsbelépő+szállást. Nagyon jó áron volt, aztán a honlapjukat megnézve sem lett volna drága. www.milanmania.hu És így tutira megvolt a meccsjegyem is. A szállás is kítűnő volt. Családias hangulat és a házigazda, Attila készségesen segített mindenben. egy villamossal bent voltunk a dóm téren a szállásról. az biztos hogy jó a tömegközlekedés Milánóban. szóval szerintem ha biztosra akarsz menni akkor ajánlom Attilát! most megyünk a márciusi hosszúhétvégére,már nagyon várjuk! üdv
Csak az érdekesség kedvéért a dolgok jelen állása szerint az Utolsó vacsorára márciusban 24,25,27,28 napokra van hely egy-egy időpontra.
Áprilisban egyáltalán nincs üres időpont.
És ha valaki a most kinn van,ma (vasárnap) a hölgyeknek ingyenes a belépés a múzeumokba és a kiállításokra a nőnapra tekintettel.
Áprilisban lesz egy ingyenes hét,de ingyenes jegyet igényelni kell:
XII Culture Week April 16-25, 2010 MiBAC opens for ten days all public cultural location for free: monuments, museums, archeological area, archives, libraries all over Italy. Reservation is compulsory: free tickets should be reserved only through call center 02-92800360.