Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
A tartály tetejéről a cső ide ebbe az ESBE szelepbe csatlakozik, ami beszabályozza a ház előremenő hőmérsékletét. A meleg víz a gázkazánon keresztül megy.
Őszintén mondom, nem ismerem a Prüllert, még hírből sem.
Az Atmoson is két tekerentyű van, az egyik, mint azt Te is behatároltad a kazán termosztátja, ami leállítja a ventit, ha elérte a beállított max hőmérsékletet. A másik a füstgáz hőmérséklet beállítására hivatott, aminek az a feladata, hogy akkor állítsa le a kazánt, ha már elégett benne a fa, vagyis kialvóban van a kazán. Azt írtad, hogy egyik potmétert (nevezzük most így, valójában egy termosztát) egészen le kellett venned 40 fok C-re hogy menjen... ha ez kapillárisos, értsd egy vékonyka cső vezet valahová, akkor keresd meg a csövecske végét, hogy az a helyén van-e. A másik lehetőség, hogy ez a termosztát megadta magát...
Mondom nem ismerem a Prüllert, de az Atmos az ilyen (azt sem láttam megbontva és nem is akarom :-) )
Meg mondom őszintén nem tudom a Vigas intelligensebbnek tűnik, de nem ismerem, az Atmos szerkezeti kialakítása állítólag jobb...őszintén: szerintem amelyikhez olcsóbban jutsz hozzá, de szerintem csak pufferrel.
Ja és azért van csak a kazán bekötve direktbe minden puffer és egyéb nélkül mert igy is hatalmas összeget vitt a szerelő, meg uj kazánház is kellett, uj kéménnyel. És akkor ennyire futotta.
Köszönöm a választ Lackonak. Csak nekem annyi bajom van ezzel az egésszel, hogy egyszerüen leállt a kazán, és fél percenként azt játszotta , hogy ki-be kapcsolt. Lebontottam az elektronika burkolatát, és mögötte van két tekerős müszer 0-120 fokig skálázva. Az egyik a tulmelegedés elleni lekapcsolást végzi, ezt tapasztaltam már mivel 90 foknál teljesen leállt minden. A másik lehet a visszatérő viznek a valamilyen szabályzója mivel ez 60 fokra volt belőve. Na most már mikor leállt vagy megbolondult minden én ezt a tekerőt lejjebb tekertem 50-re. Ment is utána egy napot, de most már majdnem 40-re kell lehuznom hogy egyáltalán felfütsön a kazán 70-80 fokra. Ez szerintem nem megszokott jelenség. Most a nyáron tervezem puffer beépitését meg HMV tartályt és akkor engedhetem 90 fokig. De most nem lehet mert ha 90-ig füt akkor 30 fok van a lakásban. Szoval szerintem ez a rendszer igy eléggé hiányos. A kazán tipusa Prüller de szerintem ez mindegy mert mindegyik ugyanazon az alapelven müködik. Esetleg ha valaki tud javasolni valamit a tél hátralevő részére szivesen fogadom, csak ezt huzza még ki valahogyan.
A TV 60 °C hőszabályozó keverőszelep elengedhetetlen eleme a központi fűtés
szabályozásának. Biztosítja, hogy a kazánba visszatérő víz hőmérséklete ne csökkenjen 65 °C alá. Meghosszabbítja a kazán és kémény élettartamát, csökkenti a kátrányképződést a kazánban.
A kazán üzemhőmérsékletének nem szabad 80 °C alá esnie,
különben a kazán élettartama lényegesen csökken 2 évre.
Ha jól értelmezem, akkor Te kétszer gyújtasz be, és teljes kapacitással nyomatod a pufferbe a hőt. Én is így tervezem valahogy, bár annyit jó lenne megoldani, hogy az esti rakás adjon parazsat reggelig, és akkor újra megraknám a kazán, így napi egy gyújtással megoldanám.
Mert ugye éjjel kevesebb hőmérséklet kell bentre, reggel meg felkelek egy fél órával hamarabb és megdurrantom, hogy az asszony meg a gyerek melegben legyen :-)
Nekem is kb akkora házam van mint Neked, 75 nm alapterület, és két szint. Ha nagyjából sikerül ugyanazt elérni, mint ami Neked van, akkor már boldog leszek.
Melyik fajta Atmos-od van? A sima vagy katalizátoros?
Hello. Valaki meg tudja mondani miért olyan fontos a kazánba visszatérő viz minimális hőmérséklete???. Nálam ez 60 fok, de most meg van kergülve a vezérlés, és nem akar 60 alatt füteni. Van egy szabályzo micsoda amin ezt a 60 fokot lejebb tudom tekerni, és megy is 45-50 körül. Csak ez nem-e árt neki. Szoval ezért érdekelne, hogy miért van ez a hőmérséklet meghatározva??? Ha valaki tudja! Pls. Fontos, mielött dobhatom ki a kazánt.
Részemről ez a kérdés mindösszesen a kényelemről szól. Be kell-e gyújtani avagy senem...részemről az a napi kétszer 20 perc ami a begyújtásról szól semmi az életemből, de a kazán padlón megy, míg van benne fa...
Tegnap reggel 7-kor gyújtottam be, de mivel nem értem haza időben csak este 10 után, a feleségem este 9-kor hívott, hogy bekapcsolja a gázkazánt, mert 19 fok van bent...számomra ez megfelelő teljesítmény.
Az tény, hogy az Atmos vezérlése gyerekcipőben jár a Vigashoz képest, de ezt már leírtam én is korábban...
Az meg, hogy Buderus vagy Atmos... :-D ugyanaz a kazántest, de csak így csendben, hogy senki meg ne hallja ;-)
Megmondom őszintén: én csak felhasználó vagyok semmi több. Ami a hátulütője: mint azt sokan mondták: megfelelő fa kell hozzá, viszont pont tegnap láttam a nagyon nagy előnyét: az elgázosítással igenis nagyobb előremenő hőmérsékletre lehet sarkalni a rendszert, mert egy hagyományos kazánnál sok helyen nincs vezérelve, és ég ahogyan ég...ugyanaz a fa nálam jobban elég, mint egy hagyományos kazánban.
Igazából engem csak az vezérel, hogy jól lehessen élni, egy egyre kevésbé élhető világban úgy, hogy a kényelmünk se csorbuljon olyan nagyon. Vagyis élvezem a begyújtásokat a fiaimmal, és együtt hamuzzuk ki a kazánt (olyankor veszekedés van, hogy ki húzza ki :-) ), közben egy olyan rendszer van a pincémben, amire gyakorlatilag nem kell csak naponta kétszer figyelmet szentelni.
Új rekordról számolhatok be! A rekord helye: otthon nálam A rekord alanya: DC70 S (atmos) +2000 l pufi Tárgya: Kinek ég tovább:
Nos teljes 85 fokos pufferekkel este 11- kor raktam rá utoljára és reggel 6 óra 20-kor még masszívan égett.
A lényeg: egész nap, közel 95 fokra telítődött a puffer, miközben nonstop ment a meleg a lakásra. Édesem 8-kor rakott rá, hogy mire hazaérünk még ne fogyjon le a puffer. 13h-kor jött a telefon, hogy nyitott a hűtőhurok, mi legyen, minden 100-on.
Hazaértem 19h- kor és találtam parazsat, a puffer alsó mutatója 85-ön!
Nem hencegés, csak megosztom!
Na jó azt azért aláírom, hogy egész nap 2 fok felett volt itt az időjárás. Na de tegnap este, viszont nem.
"A hõtárolás magas hatásfokot jelent. Megfelelõ méretû hõtartállyal (lakásnégyzetméterenként körülbelül 10 liter), amely kellõképpen fel van szerelve, a kazán optimálisan 25-50 kW-os kapacitással üzemel, magas hõmérsékleten és 70-90 százalékos hatásfokkal a fûtés egész idõtartama során alatt. A minimális füstképzõdés kielégíti a szomszédokat és Ön tûzifát, ezáltal munkaráfordítást takarít meg. üzemi hõfokra, azaz 80-90°C-ra fûthetõ fel. Ezután a kazán már elsõsorban a házat fûti, a fölösleget pedig a tartályban raktározza. 3-4 órás égés után a tartály feltöltõdik."
Ezt a www.termoventiler.de oldalon találtam ajánlom neked is.
Üdv! Pontosan ezt taglaltam én is lejjebb, csak Te pontosabban fogalmaztál miszerint:
"az a kérdés ,hogy egy visszafojtott kazán egy megrakással mennyi energiát képes előállítani egy névleges teljesítményen üzemelővel szemben"
A lényeg szerintem,hogy a 90%-os hatásfokot csak 85-90 fokos vízzel lehet elérni, ha fojtom az égést, akkor romlik a hatásfok. Szerintem a fojtásnak akkor van szerepe, ha este magára hagyjuk és reggelre szeretnénk még parazsat. Márpedig ha csúcson veretjük, akkor érdemes eltárolni az esetleges plusz energiát.
Már csak abba kellene segítség, hogyan lehet kiszámolni, hogy mekkora házhoz mekkora puffer javasolt.
Valahogy azt is meg kellene tudnom, menni víz van a jelenlegi rendszeremben.
Miért? Naponta hányszor rak a kazánra? Mekkora háza van az illetőnek? Lehet a 60 mázsa nem is oly vészes. Valaki 55 mázsát írt eddig, az legyen 100.000 Ft, 5 hónapra az havi 20.000, és volt egy kutya kemény hónap, ahol nekem repkedett a 450 köbméter gáz, ami 60.000 Ft, de most is csapatom a 30-40 ezret. Tehát fele körül van az még így is.
Nem értek a fákhoz / én is itt kértem segítséget és kaptam is/, de megérzésem szerint az almafa kutyafüle, ha jó lenne, azt javasolnák az elgázosítókba. Szerintem a berakott fa átmérője se mindegy és az almafák nem túl vastagak :-)
Ha meg tök ingyen van neki, akkor ne sírjon szerintem, hanem tegye össze a két kezét. A puffert szerintem feltétlen rakja be.
A 100 %-ot úgy értettem, hogy fojtás nélkül, teljes erejéből fűt a kazán. Persze, hogy nem ennyi a hatásfok. Ha vizesebb a fa, akkor még az 50 % is kérdéses :-( Mint ahogy a gázkazánnál is van veszteség, még a kondenzációsnál is, nem beszélve arról, hogy a gáz sem mindig 34 MJ/kg :-))
Szerintem ami a legjobb: egy nagy szigetelt puffer tartály, ezt felfűteni 3-4 órán keresztül teljes égéssel, száraz fával, majd rátenni egy pár hasáb fát, reggelig parázs, majd megint bedurrantani sígy tovább sígy tovább.
Termosztát vezérli a puffer előremenő csövén a keringetőt és tuti egységes fok van.
Szereintem ezen most kár vitatkozni ,hogy melyik kazán jobb vezérlés szempontjábol biztos jobb a vigas és azzal is egyet értek ,hogy a kettőből kéne egyet összegyúrni.
Szerintem akármelyik kazánt be lehet kötni puffer nélkül csak nem javasolják. Amúgy a 25-ös atmosnak 3 óra az égési ideje névleges teljesítményen és 100 literes a tüztere 20 literrel kisebb mint a vigas. Névleges teljesítmény szerintem a vigas sem égne sokkal tovább. De mivel vissza van fojtva és sokkal profibb a vezérlése ezért tovább ég (mivel jobban szabályozható) szerintem. Már csak az a kérdés ,hogy egy visszafojtott kazán egy megrakással mennyi energiát képes előállítani egy névleges telesítményen üzemelővel szemben ahol a felesleget el lehet pufferelni.
Az nem igaz, hogy nem üzemelnek mert valóban fűtenek vele csak ők arra számítottak, hogy naponta kétszer kell megrakni és nem kell naponta begyújtani. Most azt mondja a srác, hogy csináltatna egy kazánt nagy ajtóval (150 ezerért) és azt pufferolná egy 3000 literes tartállyal. Igaz, hogy nem akáccal fűt hanem alma meg körtefával mert az van ingyen de ezekből már elfűtött vagy 60 mázsát és hol van még a tél vége. Én nem csak a plusz költség miatt nem szeretnék pufferolni hanem hely hiányom is van. Messzebb kerülne a háztól a kazánom.
Na ez lenne a lényeg, a 100%=90% hatásfok. Ezt mondjátok már meg végre, hogy puffer nélkül is lehet teljes terheléssel üzemeltetni? Mert szerintem nem, és az hatásfokromlás, ami nagyon nem mindegy nekünk, akik pénzért vesszük a fát.
Atmos kazános rendszer nem működik az ismerőseidnél? Ilyet már hallottam itt a fórumon tavaly, viszont van aki el van tőle ájulva.
Attól is függ ki szereli be, azaz mennyire szakember az a "szakember", illetve mennyire lövik be a rendszert.
Puffer: az én megítélésem szerint jó ha van. Plusz 2-300 ezer, de szerintem megéri.
Nem kell foglalkozni annyira a kazánnal, mehet 100 % teljesítménnyel, a plusz hő nem a házba hanem a pufferbe tárolódik, ahonnan a tűz leégése után is kaphatunk meleget.
Előző hosszászólás szerint a VIGAS-t kellene összegyúrni az ATMOS-sal :-)))