Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Elkezdtem kisérletezni a küllönbözö beállítási lehetőségekel, értem ide a végálláskapcsolókat. És lenne egy költői kérdésem. A kazán vízhőmérséklete nincs összefüggésben a füstgázhőmérséklettel? Csak azért mert nálam csak egy jelzőlámpa van az ideális füstgázhőmérséklet mutatására. A használati utasítás szerint fell kell füteni a kazánt 75-80 fokra, és addig tekerni az állítócsavarját amig a jelzőlámpa nem világit. Felküldtem a gépezetet (kikapcsolt keringetővel) 80 fokra és ugy csináltam ahogy irva volt. Ezután inditottam a keringetőt, ahogy esett a vizhőmérséklet ugy kialudt a lámpa is. Ezután hagytam füteni a cuccot, de még nem érte el a 70 fokot se mikor megint kigyulladt a lámpa. Ezért kérdezem hogy van-e összefüggés a kettö közt. De most rászánok egy két napot vagy hetet és odaköltözök a kazán mellé és figyelni fogom a különbözö beállításoknál a reakciókat.
Én nem azért akarok többet költeni, mert gazdag vagyok vagy ilyesmi, hanem azért, mert napközben egyáltalán nem vagyok otthon, s tudom, hogy meg kell fizetnem ha gázkazán nyújtotta kényelmet akarok.
ha igazat szólnak itt a faelgázosító tulajok, akkor nem kell majd óránként raknunk a kazánra, s már ez naggggyon jó :-)
Tekergetés: én is csinálgattam, de rá kell jönni valamire: ha azért tekerget az ember, mert spórolni akar, akkor már nagy baj van. Akkora házat kell építeni, amennyit belak az ember. Én sem nagy házat építettem, ellenben otthonos. Ha tekergettem, akkor megjelentek itt-ott páralecsapódások, állandóan zárni kellett az ajtókat, amitől meg rabbá válik az ember. Annyit csináltam meg, hogy az emelet teljesen lezárható, ha megöregszem és nem lesznek itthon a gyerekek.
Nálam egységesen 22 fok van, egyedül a hálóban van 20, illetve éjszakára 20,5.
Hát igen, különböző emberek , és különböző élethelyzetek vannak. Meg vágyak is.
Én pl sokat vagyok itthon, és szeretem tekergetni a csapokat, így automatizálási igényem minimális, az is inkább a biztonsági kérdésekre korlátozódik.
Az új kazántól csak azt várom, hogy ne kelljen óránként menni a picébe, és kevesebb tüzelő fogyjon. Reggeli meleg? Nekem az is elég, ha nem lesz reggel akkora hideg, mint eddig, remélve kicsit segít ebben a puffer. Csak kicsit, mert 1 m3 nem sokra elég.
Amúgy lehetne még ragozni, én mindenesetre értelek, és egyet is értek veled.
Kicsit meglep, hogy a 25-50 -es nem biztos hogy elég, többen állították, hogy jó lesz, az egyik közülük fagázosító kereskedő. Egyébként a szivattyú kiválasztási nomogram szerint:
én a 25-50 éa a 25-60 között alig látok különbséget, bár a harmadik fokozatban már számottevő, tény.
De köszi a megjegyzésedet, ami egy igazi faelgázosító kazántulajdonos gyakorlati tapasztalata. Jobban oda fogok figyelni a dologra. Lementem a pincébe, és megnéztem milyen az én régi szivattyúm, mint kiderült egy Salmson MXL 50-32. Ez megfelel a Grundfos 32 -60 nak. Lehet, hogy ezt fogom a kazánkörre tenni. Ezzel csak egy a baj, kb 15 éves, igaz hibátlanul működött.
Jobban megnézem majd a szivattyúhollandi belső átmérőjét is, lehet, hogy inkább kicsit nagyobb gömbcspot rakok.
Amikor építkeztem én is sok dolgot olcsón csináltam meg. OFF Például a tetőm cakli-pakli 250 e Ft volt, és csak a cserepet kellett felhordanom a megállapodás szerint. ON
Tehát lehet spórolni, DE én ezen nem merek és nem tudok. Sajnos nincs műszaki érzékem sem tapasztalatom e téren. Kis gyerek voltam amikor anyámék szénnel fűtöttek, de szenvedtek és jégverem volt reggelre, s összevetve, gázzal olcsóbb, mint szénnel, mert bizony 100-120 mázsa elhuppant.
A lényeg: nincs keringetőm, ingyen sem kaptam. Szerintem is kicsi a 22/50
Ajándékba se kapok semmit, próbáltam a legjobb minőségű cuccokat választani, amire több év garit vállalnak. /Vettem kínai csaptelepet 2 hónapra, 3000 Ft, most 15000 Ft-os van, évek óta/
Én, mint írtam automata rendszert szeretnék. Ha lusta vagyok és nem rakok a tűzre, akkor is meleg legyen, és ne kelljen semmit kapcsolgatni. A rézcső elég drága az igaz, de sajnos le kell nyelnem. Elég messze lesz az ATMOS a mostani gázkazántól, ami alatt található a radiátorok elosztója.
Jól írod: érdekelt a szerelő hogy jól csinálja. Én nem érek rá javítgatni a rendszerem, meg bevallom laikus is vagyok. Tehát fizetek kicsit többet, de cserébe azt kérem, amit elvárok. Azért vagyok ezen a fórumon, hogy megfelelő szakit találjak, a Ti ajánlásotok alapján, illetve tanulhassak, hogy egy adott szaki ne vágjon át.
Tényleg örülnék, ha 700-ból kihoznád, mert akkor csinálhatnád az enyémet is, persze jó pénzért :-))
Ha beleszólhatok, a Grundfoss 25-50 elegendő lesz? Csak mert annak a szállítási görbéje igen hajaz a 25-60-ra, de csőellenállásra veszettül érzékeny, mert nem szállít annyit stb. Nálam minden 25-60-as III fokozatban megy, és úgy érzem, mintha nem lenne néha elég puffer töltésére, mert sokáig áll a kazán, és mire azt a víztömeget átmozgatja...sokáig tart, persze nem tenne jót a gyors mozgatás sem, de ennél azért gyorsabban kellene mennie a folyadéknak, hogy a töltés is hatékony maradjon.
Lehet h pontatlanul irtam le dolgokat. Kazánom már van, jelenleg is üzemel (de csak a kazán minden extra nélkül), Tartályom is van egy 500 lityis amit a Hmv-re szánok. Ami nekem igazábol kell: 2000 lityis pufi, Váltó-keverőszelepek, gondolom még plusz egy keringető is, ezek a nagyobb tételek. Ha belefér akkor jön még egy napkollektor. Az euróra nincs gondom mivel kint dolgozok. A 2000 lityit azért akarom mert az már talán elég sokáig kitart tüz nélkül. Ami a rendszert illeti, igen szeretném minél intelligensebbre, hogy majd esetleg az asszonynak csak dobni kelljen a kazánba ha nem vagyok otthon.
Azt mondod: "persze, ki lehetne hozni olcsóbban...". Ez a lényeg. Ha valaki másképp gondolkodik, meg lehet tenni. Ez a lényeg.
Azért kicsit magyaráznám az "árképzési " szempontjaimat, mivel az ördög a részletekben van, mint modják:
1. Én a 25 -ös helyett megelégednék a 22 kw-al is, a méretei ugyanazok, csak egy kicsit kisebb a fűtőfelülete. Tűztér, hamutér, stb u.a; ugyanannyi fa fér bele. Ár, amit írtam, tudtommal.
2. Én a 25/50 grundfos szivattyút használtan vettem 5 ezerért, egy kissebb fűtéskörit újonan 13 ért, a harmadik lesz a régi, ami jelenleg is van. Nekem nem kellett negyedik szivattyú.
Egyébként a grundfos-t egy barátom adta el, 1 évet használta. Ha ez nem lenne, a kazánkörbe én is újat vennék, de csak oda, és szerintem kicsit olcsóbban. De mért baj, ha esetleg bedöglik a fűtésköri, vagy a HMV szivattyú? Nem lesz belőle kazánkárosodás, legalábbis remélem.
3, Az esbe tudtommal csak 28 e.
4.Az úszó visszacspók tudtommal sokkal olcsóbbak, nem tudom pontosan, én ajándékba kaptam.
5.Az összes termosztátom kapilláris, és váltóérintkezős. Tokozás nélkül 2000 ft/ db. Nekem fog kellni kb 4 db. Tokozás: villanyszerelési műa. doboz, 2000. De ebben , vagy ezekben lesznek kapilláris hőmérők, és kapcsolók, kontrollámpák is.
6. szobatermosztát: ősrégi MMG, nekem jó lesz. Ingyen van, megbízható. De ha mégis kell programozható, 10- 14 e.
7. STS 20: tudtommal 16-18 ezer csak, de ez nem nagy különbség.
8. Tágulási: nálam nyitott, egy használaton nívüli villanyboilerféle is megteszi.
9. A szigetelés nélküli 1000 literes puffer 105 ezer volt, még egy hete. Nyomásálló, bizonylatolt, stb. Szigetelés: belül kasírozott aluszerű valami, majd egyszerű ágybetét szivacs, vagy kőzetgyapot, üveggyapot telercs.Majd meglátom. Külső burkolás: forgácslap.
10.A 200 literes indirekt boiler ár kb stimmel, bár én kéthőcserélőset vettem / napkollektor opció / , és a fűtőszál is csak beépítési lehetőség. A HMV-t nyáron egyelőre én is gázzal csinálom. Bár már 3 olyan emberrel találkoztam, aki nyáron is Atmossal csinálja a melegvizet úgy, hogy a puffert is feltölti. Az egyiknél nincs is egyáltalán gáz, és a fűtöpatron sincs benne, a napkolit tervezi.
11. Biztonsági szelep 1700/db. Nyomásmérő 1800/ db.
12.Rézcsövek 90 e ft? Ha mondod, elhiszem. Én mindenesetre a meleg, és nagy átmérőjű, kazánközeli részeken maradok az 1" vascsőnél. Kicsi lassabb, mint a réz, az biztos. Ára biztos sokkal olcsóbb.
13. Fűtésköri keverőszelep: 1", réz, kézi, / ha kell lehet rá motort tenni / 8100 volt 2 hete. /KV=6 / Sokkal több embernek van egyszerű kézi 3 utas szelep beszerelve, mint gondolnánk.
14. Kék tágulási kérdésen még nem rágtam át magam, de kb 20 ezer lesz.
Egyéb szerelvények, idomok, csapok, 100 - ra becsülöm, úgy érzem felfelé kerekítve. De az igaz, hogy az ilyek " egyebek " nél mindig tévedtem, és lefele.
Szállítások: az említett dolgok mindegyike elfér egy utánfutón is.
És még egy : Óriási a különbség abban, hogy MAGAMNAK csinálom, vagy ELADÁSRA . És ez nemcsak munkadíj vagy profit kérdés. Egy szerelő abban érdekelt, hogy ne kelljen visszamennie, ne szidják utólag, és ezért gyakran indokolatlanul drága anyagot épít be, ráadásul ezek beépítése neki is egyszerűbb.
Persze ki lehetne hozni olcsóbban, de a gázkazán kényelmét nem akarom feladni. Találtam én is 120-ért szigeteletlen tartály, de plusz 100, és gyár szigetelt. A használt, esetleg már nem garanciális cumótól én félek egy kicsit.
Persze ha az euró 250, akkor 1,1 ből meg lehetne oldani.
Úgy lesz sokkal több, hogy rengeteg apróság kell hozzá, mert a fittingek sem ingyen vannak, meg a csövek sem, meg a forrasz anyag stb, plusz füstcső, meg kutyafüle...sok motyó kell hozzá, persze nem lesz 500 ezre tétel, de akkor is sok anyag kell még a fő elemek mellett.
Egy jó példa erre, hogy a napkollektoros rendszereknél igen sok esetben a napkollektor 40% a teljes bekerülésből, és megesik, hogy az alatt van....
Szerintem sokat lehet spórolni, ha az egyes alkatrészeket magunk szerezzük be, különböző helyekről. És ebbe beleértem esetlegesen a használt, net-en hirdetett alkatrészeket is. És sokat lehet spórolni saját kivitelezéssel, saját szállításokkal.
Tény, hogy ehhez szabadidő idő kell, meg némi műszaki ismeret.
Csak azért mondom, mert gyakran mondják, hogy ennyibe kerül és kész.
Nem feltétlen van így , csak akkor, ha komplett kiadod a teljes kivitelezést, és a hozzá tartozó anyagbeszerzést. Ha van mozgástered, talán a felére is csökkentheted az árat. Szerintem ez a fórum is ebben segíthet.
Hogy egy példát mondjak:
Atmos 22 kw 350 e, 200 l napkolis indirekt boiler 140 e, 1000 literes tartály 105 e / szigetelés nélkül, azt Te megoldod valahogy /, Esbe, 3 db szivattyú, egyéb szerelvények 100 e, csövek, egyebek, meg amiről elfelejtkezetem 100 e, összesen 795 e.
Oké, legyen az egész külső szerelői / nem az általad végzett /munkadíjjal 1 mill. De hogy lesz másfél, nem tudom?
Nem akarlak elkeseríteni, de a mai euró ár mellett, nem fogod tudni 7-800 ezerből kihozni. Egy 30 KW Atmos 430.000 és ez igen csak a kezdet. Mondjuk attól függ, mennyire intelligens rendszert akarsz. Nekem jelenleg 1,5 millás ajánlatom van: 25 KW Atmos, 1000 L puffer, 200 HMV 2 hőcserélős, plusz és ami nagyon fontos (!!) a szivattyúk, keverőszelepek, termosztátok. Én úgy akarom megcsinálni, hogy ha kialudt a tűz, automatikusan, külön állítás nélkül induljon a gázkazán.
A lényeg: a pufiban mindig legyen melegvíz, mert ha lehűl, akkor több energia kell újra fűteni. Amúgy sok fa feleslegesen ég el.
A közeljövőben tervezem faelgázosító beszerzését. Addig már eljutottam, hogy Vigas vagy Atmos , de melyik legyen ez itt a kérdés.
A fórum ill. Vigas oldalak alapján azt szűrtem le, hogy ehhez nem szükséges puffer. Ha ez így van akkor ez a típus lenne olcsóbban létesíthető. De vajon jó is?
A tartályt csak akkor tudja tölteni, ha a ház nem igényel abban az időpillanatban...ha másképp csinálod akkor nagyon lusta lesz a rendszer...szerintem.
Előreláthatólag igy fog kinézni: a kazán az 30kW-os, a ház 2x90 négyzet, nyilászárok újak szigetelés majd lesz (anaygi forráshiány). A pufit 2000 lityire tervezem, van egy 500 as tartályom HMV-re amibe csináltatok két hőcserélőt, az egyikre napkoli másik ugye a kazán. Valahogy ugy gondoltam hogy egy szobatrmosztáttal kéne vezérelni valahogyan a lakásbol. Meg még ami piszkálja az agyam: ha befütök akkor elöbb a pufit füti a cucc vagy a lakást? Mert ugye mire 2000 litert felfüt, ha vele kezdi akkor mire lesz a lakásban meleg? Továbbá két tartályhoz két keverőszelep dukál? Mi a javaslat? Honeyvell? Esbe? Laddomat? Meg még ott lesz a napkoli is. Olyan 7-800-ezerrel számolok.
Biztos igy van, jobban értetek hozzá, ahogy olvastam a hozzászolásokat sok "ős faelgázositó" van itt. Na mindegy nyáron bővitem profira a rendszert, aztán hadd dübörögjön. Akkor majd hozom én is a tapasztalataim.
Ha minden szükséges anyagot Ők hoztak, mint a csövet és a fittingeket, akkor szerintem reális is lehet, mert nem a 6 órai munka került 100 ezerbe, hanem annak a felét ha nem többet maga az anyag tette ki.
Nekem az egész rendszer kialakítása volt asszem 150. Ez maga a kazán telepítése, bekötése, puffer etc kialakítása. Az tényleges munkadíj volt.
2 napig tartott, mert még el kellett mozdítani a bojleremet is.
Kazán keringető meg csőtermi volt. Be is volt állitva a helyére. Annyit kellett neki hogy a régi totyát kiszedték hogy odaférjenek a csonkokhoz. (kb. 1 métert rángatták) Max tarthatott 6 órát a müvelet.