En a kis fahazamat(uveggyapottal szigetelve)1962-ben vasaroltam 11,500 ert. 39 eves a hazam es meg nem dult ossze. A saletrom nem uti ki a falakat, nem vizes. Szep teglabol vannak felhuzva a kulso falak. Meg ma is olyan szepen nez ki mint amikor vasaroltam. Ha most kene megvennem 75-80 ezret fizethetnek erte. A hitelkartyam az equaty line-hoz van kotve amire 9%-os a kamat. A napokban felhivott a bankom, mert felkell ujittani az equaty line szerzodest, egy bizinyos ido utan. Az uj szerzodessel igeretet kaptam, hogy a hitelkartyam kamatja 6% megy majd le.
Minapsag konnyen lehet hitelkartyat kapni, de az nem jelenti azt, hogy azzal jo a credit history-d.
Ha adosagod van es fizetsz ra kamatot, jobb a credit history-d. Ha nem hiszed el,kerdezd meg a credit hivataltol. Ha van egynel tobb hitelkartyad es nem hasznalod oket, az is ellened van.
Minden jot."T"
Tehat csak egy szisztemen beluli osszehasonlitas realis.
En Budapest ,kozpontjanak kozpontjaban egy 1885 epult palotaban vettem egy oroklakast ezelott 6 eve.Ara es atepitesi koltsegei kb.70000 USD volt.135 negyzetmeter,80 cm.es kulso falak,dupla ablakok,erkely,4,20 magas.
A forgalom kelos kozepeben,de zajtol tokeletesen izolalt,hang mint alapduruzsolas eszlelheto.
Mindenhez kozel,parkolni nem kell ,nem szukseges a varosi kozlekedesemhez auto (mellettem a metro is)
Az en koromhoz es varosi szokasaimhoz mintha ram szabtak volna...Masnak egy kin lenne,ha kutyat tartani akar ,zoldbe elni akar.
Orvostanar baratom vett egy telket a fovaros legvegen,az erdo szelen.Raepitett egy hazat (kb.egy evig tartott az epitkezes).Ketemeletes ,kertes,garazsos,gyermekjatszoterel ellatott kohaz.
Bevalott koltsegei mai 110000 USD.
Mert rokonaval es kezdovel terveztette a hazat, most statikai problemai vannak a teraszal es az elvezeto kanalis sem perfekt.
Szeret kint elni,autojaval kb.40 perc a korhaz.
A haz ugy van megcsinalva hogy barmikor befogadhat egy gyermeket es az unokakat,.Kerteszkedik,dolgozik ,barkacsol.
Ket eletfelfogas,ket lehetoseg,a mai Budapesten...
Nem specifikusok azt elismerem.
A legtobb tarsunk blocklakasban (kb.60-80 negyzetnmeteresben) el,ha megvette a lakast amiben lakik akkor azert kb.3-5000 USD-art reszletre es hitelre is fizetett.Sokat utazik a munkajahoz,harcol a gaz es villany,vizszamlakkal es azzal a tenyel hogy a blockhazakat ugy epitettek hogy csak egy gaz-viz szamlalo oraja van es ha egyesek nem fizetik a szolgaltatasokat,baj van a szolgaltatas fentartasaval.
Szerintem a ket rendszert nem is lehet osszehasonlitani. Mar eleve az hulyeseg, hogy egy ingatlanban 30 evig "ingyen laksz" +22 ezer dollar haszon. Es amit keszpenzzel veszel meg, akkor abban nem "ingyen laksz"? Megjegyzem hogy az amerikai tarsadalom szo szoros ertelmeben "fogyasztoi" mig Magyarorszagon masok a fogyasztasi es megtakaritasi szokasok.
En inkabb azt hiszem hogy masok a lakasak,hazak iranti elvarasok a ket kontinensen.Biztos hogy kozos: a kenyelem,a biztonsag kerelme.De mar nem ugyanaz a kornyezet kivalasztasanak lehetosege,az autos,parkolos,kertesz ember es az urbanus,mar strukturalt kornyezetben lakast kereso vagy azt csaladi-munka erdekeinek alarendelo helyzete.
Disznocskam, nem ertem ezt. De sebaj, nem is kell ertenem. Ugyanis regebbi hazak felujitva elegge kaphatoak pl. belvarosban. Az meg hogy 3-4 generaciora elegendoek az amerikai hazak - nem igaz, mivel a fa 25-30 ev multan elkezd rohadni, hiaba "World's Largest and Best (American)".
Figyelj, az amerikai gazdasági körforgásnak ez egyik összetevóje, hogy nem építenek - direkt - házakat 3-400 évre, hanem mint írtam 3-4 generációra. Ez az állandó megujulás több fö elönnyel jár, a munkaalkalmakkal nem áll le a körforgás, elérhetö a lakás és van belöle elég, kapható, s ha nem is csampion de meglehetösen kellemes lakást biztosít, modern...
Majomkám, szar helyen nem építenek új házat. Otthagyják. Vagy lerombolják az egész negyedet újra (nem újjá)építik. Meg hely is van.
Egy országban ahol a 63-ban épült 65000-es futballstadion 1980-ra elavult, s ahol építenek helyette másikat, modernebbet, ami 90-re üjra megérett a lebontásra. Érted ezt? Nevezd ezt pazarlásnak, de ez a körforgás biztosítéka. Sebaj, majd megtanuljátok 600 év mulva. Megérteni meg soha.
Mint üttörö ott voltam a csodálatos Népstadion avatásán 51? 52? nem emlékszem. Csodáltuk. Kérdezem, hogy majd ott akartok Olimpiát rendezni? Vicces lesz.
Ez nekem Amerika.
Itt csak egy europai volt bankar van.Nem hiszem hogy nagy a kulonbseg a hitelkartya elvei kozott.
A klasszikus bankok ,tehat nem az Amerikaban ismert refinanszirozo intezmenyek,megallapitanak,a fizetesedbol,jovedelmedbol (esetleg ha ott a kontod az oda befolyo osszegekbol) egy limitet amit esetenkent valtoztatnak.
Ha valami csunyat teszel,felkerulsz egy interbank fekete listara.
Classification by per capita Income 1995
and cumulative world Income vs Population distribution
Income Maldistributiuon 185.6 %
Quality of World Economy 22.5 %
GDP95 GDP POPULN POPULN Income Cumulative
Million $ %world Million %world capita %INCOM %POP
World GDP by regions for 1990 1995 1999 in current US$ billion US$ Billion (current) . 1990 1995 1999 Variation%
WORLD GDP 22088.7 24520.8 27357.9 + 23.85
North America 6647.1 7443.4 8744.0 + 31.55
Central + South America 837.5 1011.4 1089.9 + 30.14
Western Europe 7204.0 7862.0 8621.7 + 19.68
Eastern Europe + FSU 1209.2 811.5 828.9 - 31.45
Middle East 814.3 986.2 1105.1 + 35.71
Africa 453.4 452.1 510.6 + 12.62
Far East + Oceania 4923.2 5924.2 6475.7 + 31.53
World Percapita GDP by regions for 1990-95-99 in current US$ 1990 1995 1999 Variation %
World Average 4,205 4,326 4,563 + 8.5
North America 18,470 19,461 21,832 + 18.2
Central + South America 2,362 2,621 2,656 + 12.4
Western Europe 15,779 16,824 18,134 + 14.9
Eastern Europe + FSU 3,103 2,071 2,115 - 31.8
Middle East 6,261 6,669 6,796 + 8.5
Africa 734 680 651 - 11.3
Far East + Oceania 1,672 1,860 1,921 + 14.9
Muris, de u. a. nem fizetnek lakbért. 30 év után meg ott az equity. Ez a spórolásnak egy vállfaja.
Muris, mi?
Számoljunk - bár elöttem már leírták -
A $100.000-ért vett ház 30 év után $400.000-et ér.
Havi $1050 a mortgage x 360=$378,000. Azon kívül, hogy az illetö ingyen lakott 30 évig a tiszta haszon $22.000.
Muris.
Faház.
A legkorszerübb 21. századi anyagokból van.
És csak a váza fa.
Nem vizes, nem penészes. Kitünöen füthetö és hüthetö. Elérhetö. 2-4 generációnak elég.
És speciel imádom. Rendkívül könnyü a karbantartása. Nem hullik a vakolat:).
Muris.
Nehany hivatalos adat az atlag jovedelemrol(1999)
A teljes beszamolo itt van: (126 oldalas nagy file)
Itt pedig egy rovidebb osszefoglalas.
E szerint:
atlag jovedelem egy haztartasban: 40800 dollar egy evre Viszont az abra alapjan kiderul, hogy Del huzza le az atlagot, az osszes tobbi korzet felette van.
32.3 millio szegeny van, ami a lakossag 11.8%-a ( azert ez elegge mas mint az MTI szama)
A hazak arait is meg lehetne itt nezni, de most nincsn kedvem hozza. :-(
P Kálmán, megtudnád magyarázni, hogy a házban lakás szempontjábol, - esztétika, kényelem, parktikusság, stb. - mennyivel jobbak az otthoni tégla házak?
Mert ahogy irtam, ugy a szigetelése mint a felépitése gazdaságos és idöbiro.
Esztétikailag meg mind a kettöt lehet gyönyörüre épiteni.
Esetleg a tüzbiztonság... de ügyelni mindenütt ajánlatos.
Inkább szerintem csak annyi, hogy figyelembe kell venni, mik az adott ország adottságai és kihasználni a gazdaságilag adott lehetöségeket.
Gyors ellentmondás Pestiutcának: én mindíg kifizettem mind a három kártyámat, a hitelhistóriám még is tökéletes: kocsira, házra gond nélkül kaptam hitelt. Talán akad itt egy amerikai banki szakember aki ebben tudna nyilatkozni.
Break: mindennel egyet értek, amit mondtál, különösen az emberekbe nevelt fogyasztási kényszerről - és ne felejtsük el a konstans reklámáradatot, ami szép tisztára most amúgy sem túlzsúfolt kobakjaikat.
Én is eszem éttermeben egy-két alkalommal hetente, sőt, amióta jobban keresek, néha egy jobb éttermet is megengedhetünk magunknak. Mindezek mellett nagyon sokszor főzünk, nem is igazán spórolásból most már, hanem mert egészségesebb és finomabb. Az órabéreddel meg csak akkor számolhatsz, ha Neked fizetnek túlórát. Nekem nem, csak úgy elvárják, hogy napi 10-12 órát dolgozzak.
A credit rating-ed nem romlik azzal, ha minden hónapban rendesen fizetsz (ilyen minősítés nincs is a credit report-odban) - szerintem ez egy mítosz - legfeljebb csak annyi hátránya van, hogy lassabban emelik a bankok a hitelkeretedet. De az enyém már így is a csillagos egekben van, pedig mindíg kifizetem én is a kártyáimat.
A lakbér nálunk is hasonló (amit irtam 800: egyszobás, 1000: kétszobás) az elég putri környék, szebb kétszobásak itt is felszaladnak 1400 köré, különösen ahogy közeledsz NYC felé. A benzin most esett le 1.46-ra, eddig 1.60 környékén táncolt.
Tibor: Virginia valóban egy olcsóbb állam. Mint mondod, itt még nevetségesebben hangzik a 27-52 ezer dolláros csóróság. Szerintem nálatok 52 ezer évente az egy jó kis felsőbb középosztály.
A 20% fölötti kamat (hallotam én már 25%-ot is) a hitelkártyára annak van, akinek más nem ad hitelt, csak rabló bankok. 9% az csak csalogató kamatláb lehet, általában 15-17% a kamat, ahogy Break2 írja. Ez engem különösebben soha sem érdekelt, mert - mint mondottam - mindíg kifizetem a kártyáimat.
Pestiutca12: azt írod nem akarsz meghazudtolni, de éppen azt teszed. Ha nem hiszel nekem gyere ide és nézd meg magadnak. Lehet, hogy az én környékem speciális, mittudomén, lecsúszott kábítószer-kereskedők laknak itt, de amit írtam az akkor is így van. Egyébként az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy pár autó a hallgatóké, akiknek nem kell, csak egy egy-két szobás lakás, de az apuka luxus autóját hozták el otthonról, de nem ez a tipikus. Egyébként a luxusautóknak megvan a magyarázata, de nincs kedvem kifejteni, mert úgyis csak mindenki lerasszistázna itt.
Ha pedig Te boldog voltál a faházadban, akkor annak nagyon örülök, egészségedre. Én nem lennék az. Abban viszont igazad van, hogy azért építkeznek fából, mert az olcsó - de ilyen erővel akkor már barlangokban is lakhatnánk. És a minőségről most ne nyissunk vitát, ki-ki jöjjön el és hasonlítsa össze az itteni bódékat egy jó kis otthoni téglaházzal.
Egyébként örülök, hogy ilyen sokan hozzászólnak (szemmel láthatólag az USA-ból), még ha különbözik is a nézetünk - így legalább pontosabb képet kapnak az otthoniak az országról.
break2, - Abban tényleg igaza van Tibornak, hogy ha mindég kifizeted a hitelkártyád a honap végén, ...you will not be able to establish a credit history for yourself. (bocs, nem ment magyarul)
A logikáját egyszer megmagyarázták, de már nem emlékszem rá pontosan.
15-17%-os hitelkártya az elég magas, - ettöl tudsz találni sokkal jobbat is ha kutatsz a net-en. (amiben te szerintem amugy zseniális vagy:-)) De ha mindég kifizeted, akkor persze mindegy.
Különben Mass-ben a benzin most ment lejjebb, közép ár $1.60/gal, - 2 háloszobás lakás az állam nyugati felében $900 - $1200 körül.
A lakber a mi kornyekunkon ket haloszabas lakasert 1000 es 1400 dollar kozott van.
Benzin epp 2 dollar alatt gallononkent.
Hitelkartyaim kamata 15-17% (kiveve amikor meg uj a kartya, mert akkor az elso felevben 5-6%)
Viszont en is minden honapban kifizetem az egesz szamlat. Amugy nem tudom, hogy ettol miert romlana a hitel history-m. Azt hittem, az csak akkor romlik, ha keson fizetek be egy szamlat, vagy ha csodbe megyek. (Azt ertem persze, hogy a hitelkartyat kiado bankok azt szeretnek ha nem fizetnem ki az egeszet, mert akkor felszamolhatnanak kamatot nekem. Ebbol elnek. De ha nem "engedelmeskedek" nekik attol meg nem kene, hogy foltot hagyjanak a lapomon.)
a jo hir: amit tenykeny mondasz a>azon embereknek, akik abba a bizonyos nyomorgó 1/3-ba esnek, legalább a 2/3 saját maga tehet arról, ha anyagi gondokkal küszködik.
Szamokba, aranyokba en nem akarok belemenni, lehet, hogy igazad van; lehet, hogy nincs: nekem mindegy. Ami szamomra erdekesebb tema az az, hogy mi lehet az oka ennek a jelenségnek. Szerintem ez itt (USA) annyira fogyasztoi tarsadalom, hogy valami egeszen kulonleges belso ero, vagy csaladi-kornyezeti hatter szuksegeltetik ahhoz, hogy ne ugy nevelodjon fel az ember, hogy a fogyasztas szellemet automatikusan magaban hordozza. Tehat sokan azert vesznek dolgokat, mert valahogy ugy erzik, hogy ez a termeszetes, erre ra vannak szorulva, pedig a mi (te es en) szempontunkbol nem is. Azaz pazarolnak. Persze ez is altalanositas, hiszen vannak (es bizonyara sokan) akik szembe fordulnak ezzel a dologgal, lasd hippik, zoldek, punkok es egyeb alternativok, de azert a nagy tobbsegre tenyleg nem ez jellemzo.
>képtelen kontrolálni a gyerekes vásárlási ösztöneit.
Igen vannak ilyenek boven. De miert? Mert erre (is) lett nevelve. Persze ha valakinek van akaratereje es felismeri a folyamatot akkor ellen lehetne allni. Azt hiszem a pszichologusok mar kitalaltak egy szot a vasarlasi kenyszerre, amit szinte ugyanugy kell kezelni, mint barmely mas szenvedelybetegseget.
>Azt továbbra is fenntartom, hogy a 27-52 ezer dollár az egy rossz vicc.
Ketten afeleseggemmel egy keresetbol hosszu evekig kijottunk: evi 30ezer brutto alatt. Nem nyomorogtunk ugy mint az altalad idezett kisnyugdijas, de nem minden nap futottunk be telen, es megneztuk, hogy melyik kuponnal vasaroljunk melyik kozertben (ahova biciklivel jartunk mert autonk nem volt.)
>Hitelkártyát csak az nem kap itt, aki nem akar,
Na jo, visszavonom amit mondatm: tenyleg lehet mindenfele kokler cegtol kapni kartyat, nagy kamattal, alacsony limittel. Ezek eszembe se jutottak, amikor az elozo hozzaszolasomat irtam, mert ebbe epeszu ember nem megy bele. Persze ha valaki nagyonn rosszul all anyagilag akkor nem biztos, hogy ezt kelloen fel tudja merni.
Sokszor 4-5 fős családok egy-két hálószobás lakásokban ...A parkoló tele luxusautókkal
Reg megtanultam, hogy masok tapasztalasaival nem szabad viatkozni. Tehat ha te ezt lattad akkor az biztos igy is van/volt. En nem ezt lattam. Nalunk, itt a szilicium volgy mellett, csak a gazdagoknak van igazan luxus autojuk. Ezek alatt a felso kozeposztalyt is ertem, meg a dotkomos ujgazdagokat is.
Ami pedig a főzést illeti, nem értek veletek egyet.
Azt hiszem felreertettel: en nem azt mondtam, hogy mindig olcsobb ettermben enni, mint boltban venni a dolgokat, hanem valamikor olcsobb. Mi peldaul heti 1-2 alkalommal megyunk enni etterembe vagy hozatunk haza keszeteolt. A tobbi napokon igenis fozunk. (Egyebkent ha azt nezzuk, hogy amikro dolgozom akkor mekkora az oraberem, es ha a hazi koszt arahoz hozzaadnank a fozessel eltoltott idomnek megfelelo orabert akkor majdnem mindig olcsobb lenne etteremben enni. De ezt nem lehet tenni, mert nem lenne egyensulyban az eletem, ha mindig csak dolgoznek.)
>Egyébként melyik Santa Cruz van tőlem 400 mérföldre északra? Santa Cruz, California, tőlem 3000 mérföldre nyugatra van.
Ugy tunt valamyik hozzaszolasodbol, hogy Los Angelesben elsz. Elnezest a felreolvasasert.
Pelhos Kalman ur; Te New Yersey-ben elsz. Tudod az arak nem mindenhol egyformak. Itt eben a virginiai varosban ahol en elek a megelhetes sokkal olcsob mint mondjuk NJ-ben. Itt nem vagy topis ha legalab $24,000 keresel evente. A lakber ket haloszobas lakasra $400 korul van.
A hitel kartyaval kapcsolatban; En a szamlat minden honapban teljessen kifizetem. Persze ez nem jo, mert ha mindig ezt tennem romlana a hitel history-m. Vannak bizony sokan akik nyakig vannak hitelkartya adosaggal mint ahogy te mondod. Azert van a sok, bank-ruptcy, de utanna ujra talpra allhatnak ha van eszuk.
Az en hitel kartyam kamata 9% nem 20%!
A varosban jelenleg $1.10 gal. benzin. Mennyiben kerul ugyan ez NJ-ben?
See ya "T"
P Kálmán,
Csak az amerikai házakhoz lenne egy hozzáfüzésem.
Mi, N.J.-ben laktunk 26 évig. (Wayne környéke)
Volt egy kis házunk 3 háloszobával, ebédlö, stb. és egy szokásos "finished basement".
A házak nem "idiotaságbol" vannak itt fábol épitve, hanem azért mert rengeteg van belöle (fábol) és ennél fogva sokkal olcsobb mint a tégla.
De a szigetelést és tartos megépitését igenis NAGYON jol tudják csinálni.
A mi házunk amikor eladtuk, már közel 50 éves volt, mégis ugy a fütés télen mint a légkondi nyáron, mindég nagyon gazdaságos volt.
Se a szél nem fujt át rajta se nem nyikorgott, meg az esö se csepegett be a tetöröl.
Még egy dolog
Nem akarlak meghazudtolni, de olyan helyen ahol 4-5 fös családok élnek egy kis, 1-2 háloszobás egyszerü lakásban együtt, soha nem állnak Mercedesek, BMW-k, Porsche-k, vagy Cadilac-k lent a parkoloban. Itt valami nagy félreértés lehet!
No ez klassz, végre legalább tényleg arról folyik a szó, hogy ki hogy látja Amerikát, nem a siralmas magyarországi turista-rablásokról. Azért remélem nem robban ki egy újabb lekommunistázási hadjárat a téma során.
Szóval, break2 válaszára válaszolva: valóban igaz, hogy egy kis túlzásba estem. Monjuk úgy, hogy azon embereknek, akik abba a bizonyos nyomorgó 1/3-ba esnek, legalább a 2/3 saját maga tehet arról, ha anyagi gondokkal küszködik. Van haverom aki 100000 fölött keres és anyagi gondjai vannak, mert egyszerűen képtelen kontrolálni a gyerekes vásárlási ösztöneit. Szeretném megismételni, hogy az átlagos amerikai iszonyatosan pazarló életmódot folytat egy átlagos magyarhoz képest, ehhez szerintem nem fér semmi kétség.
Azt továbbra is fenntartom, hogy a 27-52 ezer dollár az egy rossz vicc. Ha én New Jersey-ben (ami egy elég drága hely) meg tudtam élni 12 ezer ösztöndíjból a feleségemmel mint tanuló, akkor 24 ezerből bárkinek bárhol el kell tudnia boldogulni egy kis családdal - kivétel a silicium-völgy és egy-két nagyváros gazdagabb részei, de ott meg ne akarjon élni, aki csóró. No már most én nem luxus életről beszélek, de azért nem is nyomorgásról. Nyomorgás az, amikor a magyar kisnyugdíjas két szelet párizsit kér a közértben, mert többre nincs pénze, vagy mert nincs pénze arra, hogy a hűtőjét bedugva tartsa.
Hitelkártyát csak az nem kap itt, aki nem akar, no meg egy-két körülmény nehezítheti a dolgot: 1) ha külföldi vagy 2) ha hosszabb ideje állás nélkül vagy 3) ha valamikor személyes csődöt jelentetél 4) ha rendszeresen nem fizeted egyéb hiteleidet vagy közmű számláidat, stb. Egyébként szinte tényleg bárki szerezhet hitelkártyát, csak persze nagyon kedvezőtlen feltételekkel (>20% kamat). Vannak külön kis bankok, akik aljas módon ezekre a rétegekre szakosodnak.
Ami az átlag hitel terhet illeti, a pontos számra nem emlékszem, de arra igen, hogy amikor a hírt hallotam a rádión, hogy hány millió ember tartozik hány milliárd dollárral, akkor gyorsan kiszámoltam az átlagot, és az több ezer dollárra jött ki - a több tízezer túlzás volt a részemről.
Amit a BMW-ről irtam: hallgatóként egy elég lecsúszott lakás komplexumban laktam, ahol a lakók nagy része biztosan megfelelt volna az MTI által közölt statisztika szerint a "csóró" kategóriának. Sokszor 4-5 fős családok egy-két hálószobás lakásokban, kb. 800-1000 dollárért havonta, ami itt - sajnos - olcsónak számít. A parkoló tele luxusautókkal: BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Lexus, Acura, Cadilac (a Camry-ket, Accord-okat, Maximá-kat nem is említem) és persze egy rakás SUV. No már most, ha esetleg a csórók beérték volna monjuk egy Toyota Corolla szerű autóval (ne adj Isten!), akkor egy-két év alatt elég pént spórolhattak volna össze, hogy be tudjanak fizetni egy kisebb házra (itt 150000 körül kezdődnek és 5% lefizetéssel (azaz 7500-al) már lehet hitelt kapni, ha nem is túl kedvezőt). No de a BMW fontosabb volt. Persze volt a parkolóban jócskán 15 ével Oldsmobil meg Chevy, laktak ott igazi csórók is - nagy részük egyetemi hallgató.
Egyébként vannak az USA-nak valóban nagyon segény környékei, ez így igaz. A déli államokban egész településeket találhatsz, ahol mindenki lakókocsiban lakik, és az egész családnak van egy széteső félben lévő kis teherautója. Azután meg ott vannak a belvárosi nyomornegyedek, amiről most inkább ne is nyissunk vitát. Én csak annyit mondok, hogy egy átlag magyar nagyon jól el tudna éldegélni, ha annyi pénze lenne (vásárlóerőben átszámolva - nem banki árfolyamon!), mint itt a csóró 1/3-nak.
Ami pedig a főzést illeti, nem értek veletek egyet. Persze ha párolt cápaszeletket akarsz magadnak csinálni, akkor lehet, hogy azt olcsóbban megkapod egy sarki kisétteremben, de én például egy nagyon jó kis kínai vacsorát tudok csinálni (csirke, zöldségek, rizs, szósz), négy adag, 10 dollár alatt. Ha pedig amúgy rendesen magyar módra főzöl egy kondér gulyáslevest vagy babfőzeléket, amit aztán 2-3 napig is ehetsz, akkor még olcsóbban úszod meg a kaját. Persze az amerikai átlagemberek nagy része - különösen a fiatalabb generáció - nem is tud főzni, és erre büszkék is. Nemrég ment egy TV reklám, ahol az apuka büszke volt szakácsi tehetségére, mert egy mikróban felmelegített egy virslit. Én rendszeresen elkápráztatom vendégeinket egy paprikás csirkével, vagy egy gulyáslevessel.
Arról, hogy az átlagos amerikai ház értéke 175000 dollár: ezt nem szabad forintra átszámolni. Itt New Jersey-ben 175000-ért egy kis, mondjuk három hálószobás, FAHÁZAT kapsz, ami még csak nincs is olyan jól megépítve. Amiben már szívesen ellaknék, az 300000 körül kezdődik. Egyébként megjegyezném az otthoni olvasóknak, hogy itt iszonyatosan elterjedt az az idiotizmus, miszerint még a legnagyobb villákat (7-800000 dolláros, de akár a többmilliósokat is) fából építik, ócska szigeteléssel, belül farostlemezzel, kívül műanyag vagy alumínium palánkokkal vonják be. Tíz év után az egész ház nyikorog, ha fúj a szél. Ismét tisztelet a kivételnek, vannak környékek, ahol még ismerik a téglát és a vakolatot, de ez nagyon ritka.
No, mára ennyit. Jöhet a keresztre feszítés.
Kálmán
Tibor: ha magyarokra vágysz, gyere New Jersey-be. It vannak helyek ahol az emberek fele magyar.
Break2: Biztos elsétáltunk egymás mellett egy párszor az István folyosóin, de - őszintén szólva - a saját osztálytársaimon kívül csak a csinosabb lányokra emlékszem. Egyébként melyik Santa Cruz van tőlem 400 mérföldre északra? Santa Cruz, California, tőlem 3000 mérföldre nyugatra van.
break2; En olyan helyen elek ahol a magyarokat ket kezemen megtudom szamolni.
Amint latom irasodbol, rengeteg magyar elhet Friscoban.
Orulok, hogy sok klasz dolgot tudsz nekunk bemutatni.
En sokszor etkezek felesegemmel vendeglokben miota nyugdijas vagyok. Valoban igazad van, hogy szokszor olcsobban jon ki az ember ha vendegloben etkezik.
Ma este Kinai vendegloben vacsoraztunk, 20 dollar alatt.
"T"
Neked is koszonom.Tarsaimat is figyelmeztettem milyen jo break 2 topicja.WEgy profeszionalis kiadvanya az erdekesnek,hasznosnak magyarul beszelok szamara.Minden tiszteletem tovabbra is az Ove.
(Ja es szerintem nekunk ismernunk kellene egymat, mert en eggyel feletted vegeztem az Istvanban matek tagozaton. Amugy meg Santa Cruzban elek, toled 400 merfoldre Eszakra.)
Nem minden szörfös rossz ember. Kemény külsõjük sokszor valóban érzõ szívet takar. A felesleges közhelycsattogtatás után pedig rátérhetünk arra, hogy mivel támaszthtajuk alá a fenti állításokat.
>Nem csodálkoznék ha lehetne tanulmányt találni a dohányzás egészségre hasznos hatásairól
Mar megtortent. Keszult egy tanulmany a Philip Morris megbizasaraol Csehorszagban a dohanyzas anyagi vonzatairol az orszagra nezve. Az jott ki, hogy mivel a dohanyosok hamarabb halnak meg, ezert az allamnak kevesebbet kell rajuk kolteni az egeszsegugyi teren es mas tamogatasok formajaban. Tehat a dohanyozni hasznos es az allamnak buzditania kellen a dohanyzast.
Kesobb bocsanatot kertek, hogy ezt a kovetkeztetest vontak le.
>Az amerikaiak 1/3-a pedig csak azért nyomorog, mert iszonyatosan pazarló életmódot folytatnak.
Az teny, hogy sokan vannak akik pazarloak. Azt viszont ketsegbe vonnam, hogy mindenki aki 'csoro' azert nyomorog mert pazarol. Peldaul hitelkartyat eleve nem kap az aki szegeny. Kicsit ordigi kor jellegu persze a dolog.
>Főleg a hitelkártyákra felhalmozott több tízezer dolláros hitelt nyögik,
Ismet ellentkeznek az altalanositassal. Persze vannak akik ezt csinaljak. Talan meg sokan is vannak, valamint a hirek roluk szolnak. De akinek nincsen kartyaja, az nem fog addossagot igy felhalmozni.
>De azért az egyszobás lakás előtt ott áll az 500-as BMW
Megint csak reszigazsag szerintem amit mondasz. Azt alairom, hogy kocsi az mindenkinek kell. Es sokaknak foleg mielott a lakas osszejonne. De azert BMW helyett sokan 15 eves Oldsmobile-lal is megelegszenek.
>minden este étteremből jön a kaja
Ehhez csak annyit fuznek hozza, hogy jocskan van olyan (gyors)etterem, ahol a kaja olcsobb, mint ha magad megvenned a belevalokat es megcsinalnad a vacsorat. Es nem mcDonalds-ra gondolok (ahol meg sose ettem), hanem mexikoi, thai, kinai kajakra (es burgeresekre is.)