Sziasztok!
Mi pontosan egy éve tettünk egy 10 napos igen aktív körutat Izlandon egy kis létszámú csoporttal, körbeutaztunk a part mentén, sokszor letérve az 1. útról (pl. Snaefellsnes), illetve voltunk bent a Felföldön is. Életünk egyik legfantasztikusabb utazása volt ez. Nincs honlapom, de a http://sandorson.freeweb.hu/ címre felpakoltam szöveg nélkül néhány képemet.
Felülrol lefelé: 1. Skaftafell gleccser; 2-3. Breidamerkurjökulsárlón gleccserlagúna; 4. Stykkishólmur; 5. Strokkur gejzír; 6. Reyjkavík; 7. Reydarfjord; 8. Vatnajökull gleccser olvadékvizei; 9. Kempingezés a Myvatn (tó) mellett; 10. Mayvatn-Krafla Viti krátertó; 11. Kék-lagúna; 12. Eldgja hasadék (Felföld); 13-14 Landmannalaugari színes hegyek (Felföld); 15. Eyjafjord; 16. Gerdubergi bazaltoszlopok
Az egyik napon, amikor fenn voltam a Perlan kilátóteraszán, észak-északnyugati irányban, nagyon távol egy hegy sejlett fel...földrajzi ismereteim szerint abban a direkcióban csak a Snaefellsnes lehetett, ami pedig van vagy 120 km-re Reykjavíktól, szóval azért tiszta levegőért nem kell a szomszédba menni... :-)
"Állítólag nagyszerű a kilátás, csak a helyi felhőviszonyok miatt még senki sem látta... :)" ez milyen aranyos már : )
komálom az északi népeket, és a humorukat : )
Ő a Perlan (=gyöngy).
Ocsmány melegvíztartályok Reykjavik fölött.
Aztán rájöttek, hogy be lehet szépen burkolni. Az üvegkupolában étterem van, körben kilátóterasz.
Állítólag nagyszerű a kilátás, csak a helyi felhőviszonyok miatt még senki sem látta... :)
A tartályok közötti belső térben kiállítások vannak és egy gejzír (természetes, nem mű)
Nem a legaktuálisabb képek, bár a táj kortalan, mint tudjuk... :-)
Szóval, a fotóim rendezgetése közben most jutottam el odáig, hogy az 1998-as kis izlandi kiruccanásom néhány fényképét felpakoljam egy albumba a kép.tár.hu -ra.
Előre szólok, hogy kocafotós vagyok, a képek minőségéért ne tessék szidni a szegény vikinget, aki amúgy is kimerült Vinland felfedezésében... :-))))
Nahat ez nem semmi, az igaz iszonyu nagy es hideg szelek fujtak Gronland felol, de ezt nem gondoltam volna hogy leszakajtja a kocsi ajtajat, majdnem legalabbis. Kicsit csaloka volt mert amikor kedden erkeztunk olyan szep napos meleg volt, aztan masnapra meg ho is esett. A buszos kirandulasok jok voltak, az egyiken egy nagyon jofej pasi volt a turavezeto, rengeteg infot nyomott izlandrol, a masodik napon viszont egy fura no volt, aki allandoan ilyen izlandi nepdalokat enekelt, borzalmas hangja volt. Es a busz tele volt nyugdijasokkal, akik olyan ot percnel tovabb nem birtak a buszon kivul tartozkodni, igy sok helyen nem toltottunk sok idot, viszont nem is szamitott annyira mert aznap volt a Blue Lagoon is, ahol mindenki ment a maga utjan, tenyleg most belegondolok hova a fenebe tuntek a nyugdijasok, egyet se lattam uszkalni... Na szoval ebbol a szempontbol jobb az autoberles, bar mi szerintem meg igy is tobbet lattunk ket nap alatt, kocsival valoszinuleg a felehez se talaltunk volna oda. Azert remelem ti is jol ereztetek magatokat a kalandos ut ellenere.
Béreltünk autót (Toyota Yaris) 2x2 napra (a Hertznél 5900ISK volt a napi ára a két áprilisi napon, és 1000 koronával több a májusi 'summer rate'-tel; 1 ISK kb 3 forintot ér)és tulajdonképpen jól sikerült.
Leszámítva persze azt, hogy még a főutak egy része is nehezen járható ilyen autóval (egyik helyen, egy köves földes úton - amúgy főútvonalon - egy kicsit kicsúsztunk) és, hogy a Sjaefellness félszigeten - ami az útikalauz szerint különösen szeles hely - a szél majdnem leszakította az ajtót, amikor a kollégám megpróbált kiszállni. (Ez utóbbi kaland azzal járt, hogy elszakadt az autó középső pántja és nem tudtuk bezárni, amit egy közeli - a cég által megbízott szerelő - csak úgy tudott helyretenni, hogy közben kicsit deformálódott a lemez. Ez aztán súlyos pénzekbe (50 e ISK, de csak azért ennyi mert volt biztosításunk)került.
A biztosítás önrésze nem százalékos, mint nálunk, hanem a saját rész 50e ISK-ig terjed (a másik típust vélhetően a biztosítók, csak saját autóra ajánlják, illetve lehet, hogy az autóbérlőknek is így jobb.)
Vitatkozni nem nagyon lehetett, ha összetörjük az autót az itthon is sokba kerül.
Szóval, aki autóbérlésbe fog ügyeljen rá, hogy szeles időben (Izlandon mindig van szél) érdemes ajtónyitáskor két kézzel fogni az ajtót, és érdemes lehet terepjárót bérelni (jóllehet egyáltalán nem biztos, hogy annak ajtaja ellenállóbb lett volna a széllel szemben.)
Igaz kifejezetten a terepjárót a felföldi utakra ajánlják (ott csak azzal lehet járni), azok viszont május végéig le vannak zárva (mi ezért nem béreltünk terepjárót).
Minden viszontagság ellenére - hacsak valakinek nincs minimum 3-4 hete - érdemes autót bérelni. Mi elég sokat mentünk (eljutottunk fenn északon Akureyrin túl a Myvatn tóig, délen pedig az egyik közelebbi gleccseren túl egyészen Víkig (ahol aztán nagyon rossz lett az idő).
Április végén még jó idő volt, túráztunk is a legnagyobb izlandi vízeséséig (Glymur, 200m magas egy hatalmas szurdokban) május 2-3-án viszont nagyon hideg volt (-2,-4 fok napközben, erős széllel és északon hóeséssel).
Sok kőoszlopra én is tettem követ, ami ugye azt "jelenti", hogy biztosan visszatérek még...
Mi tegnap erkeztunk meg, szinten Londonbol mentunk, a Virgin Travel-nek van most egy nagyon jo tavaszi(nemcsak tavaszi) ajanlata, amiben szallas reggeli repjeggyel 2-3-4 ejszakara lehet menni. A hotel nagyon jo helyen volt tenyleg 5 perc seta a foutcatol es minden hotelben es vendeghazban le lehet foglalni ezeket az egynapos turakat(sokfele variacioban es arkategoriaban), onnet fel is szednek es vissza visznek. Mi ket ilyenre fizettunk be, a Golden Circle(Geysir, Gulfoss, Tingvellir, +nehany extra) es a Blue Lagoon tour, amiben benne van az egesz Rejkyanes peninsula lavamezokkel, es a Blue Lagoon-ban valo par oras martozas is. Sajnos a turahajok nem mentek a nagy szel es nemi vihar miatt, igy nem lattunk se balnat se puffint, dehat ehhez kell a tobb ido, hogy az ember ki tudja varni a joidot. Viszont mindenki aki megy annak azt tudnam ajanlani, hogy koltopenzt kb. ketszer annyit tervezzen be mint amennyit eredetileg vinne, mert az araktol hanyattestunk. Igaz lehet jokat kifogni, pl. finom helyi hal es zoldsegleveseket, egyszerubb eteleket turhetobb aron, de meg igy is remiszto milyen dragasag van. De mindenkeppen megerte menni, a hely eszmeletlen szep, egyedulallo, kristalytiszta levego es viz(kiveve a melegviz ami siman zaptojasszagu mindenutt), es szerintem ilyen rovid idobe is sokminden latnivalo belefer.
Van már Izlandra is diszkont légitársaság, Iceland Express a neve. Londonból indul, de ennek ellenére is ez az egyik legolcsóbb megoldás. Részletek: www.utikonyv.com
Mi meg ket masik ismerossel megyunk 29-tol 2-ig, azert koszi az ajanlatot, nem tudom mennyire nehez igy eljutni helyekre pl. busszal, azt olvastam, hogy vannak ilyen egy napos buszos kirandulasok, ami nagyon koran indul es 3-4 helyi latvanyossag belefer egy napba. Mi nem hiszem hogy berelunk autot, legalabbis ha tenyleg mas modon nem lehet eljutni sehova. Majd mindenkepp szamolj be hogy sikerult. A majus 1-et ott is unneplik, lehet hogy akkor ott is megall az elet?
Repülővel szombaton. A jegy ára 235e+reptéri illeték (azaz 257e)(Mivel benne van egy szombat éjszaka, majdnem feleannyiba kerül mint egyébként)
Szerencsére a cég fizeti.:)
Bbtop!
Nincs kedvetek beszállni egy autókölcsönzésbe 27-28 án (és esetleg május 1-3-án). Mi egy kollégámmal megyünk ketten, lenne még 2 (esetleg 3) hely az autóban.
Annyit már kiderítettem, hogy tömegközlekedéssel nem nagyon lehet elérni semmit (megbízhatóan).
Koszi, tenyleg sokminden neznivalot talaltam ami belefer par napba, barcsak tobb idot tudnank ott tolteni, igy is mar alig varom. Talaltam par kepet ezekrol a termeszeti csodakrol az interneten is, hat tenyleg gyonyoru helyek vannak arrafele.
Mar vettem egy utikonyvet, allitolag vannak ilyen egynapos igen intenziv kirandulasok reykjavik kornyeken, remelem ilyenkor is es nem csak turista foszezonban, most ezt olvasgatom.
Sziasztok!
Mi a honap vegen megyunk izlandra, de csak rovid idore par napra, ha valaki tudna ajanlani szep es reykjavik-hoz kozeli helyeket, amit ilyen rovid ido alatt be lehetne jarni, vagy mindenkeppen erdemes megnezni annak nagyon orulnek,
koszi
Nem tudtok olyan linket ajánlani, ahol négy csillagosnál szerényebb hoteleket lehet találni és esetleg foglalni is? Illetve mennyire reménytelen dolog szerintetek kint szállást találni, ha előre nem foglalok? (május 1. és 4. között 3 éjszakáról lenne szó, előtte még kint leszek 4 napot, de az már le van foglalva).
Sokaig gondolkodtunk, hogy terepjarot bereljunk-e, de az nagyon sokba kerult. Azt viszont megtudtuk, hogy a kolcsonzok a S. Jimnyt felfoldi utakra (terkepen F jelzessel) NEM javasoljak !!! (A fotok alapjan en sem vagnek neki ilyennel...)
Kerdes: a Snaefellsjökull tenyleg csak majusig maszhato meg ?