Mivel u.n. folytonérő málnám van, mindig található egy két virág, de az is lehet, hogy azért vannak mindig ott mert oda épitették a fészküket. Különben rengeteg vadvirág van a közelben és gaz a kertemben.Két napja szembe spricceltem Zolone-val, vagy kibirta, de lehet, hogy nem találtam el.
Kedves málnások.
Nekem még nem érik, eléggé hűvös helyen van a kertem.
Azt kérdezem, hátha valaki tudja, a poszméh eszi-e vagy porozza a málnát. valahogy el kell hesegetnem mert nem merem majd szedni, ha ott zümmög a közelemben.
tegnap a fellelhető négy érett szemet igazságosan megzabáltuk a párom+én meg a két dög.:O))
még legalább öt szem félig érett málna van azon a tövön.:O)) hatalmas szüret lesz a hétvégén...
nagyon aranyosak.:O)) egy csomót nőttek...majd lefényképezem neked. aranyos kis fehérek még...
sajnos az egyik tövet pont elgázolta egy vakond....az elég satnya.:O)
összeszámoltam hétvégén, 13 szem málnánk van már a töveken.:O))) aranyosak. remélem fincsi lesz életünk első málnatermése. nem győzzük majd szüretelni.:O))))
Valamikor április elején ültettem 25 tő málnát. Nagy része szépen ki is hajtott.
Volt azonban vagy hat amelyek nem akartak neki indulni.
És mit tesz a teremtő?
2-3 most kezdett el alulról hajtani...
Nem értem a málna lelki világát. A telekhatáromon a kerités betonlábazata alatt (30 cm mélyen) átmászott a málnám, és egy csomó új hajtás van, pedig ott teljes árnyék van. Ősszel átmászom és hazatelepitem őket.
No lám, új ismeretek!
Ha ez így van, akkor érés előtt és közben is permetezhetsz! Mert a málnát 3 naponta szokás szedni, ha jól termő és az időjárás is kedvező.
A málnát pedig "poloska ízűvé" tevő rovarkártevő is akkor garázdálkodik, amikor a málnát te is fogyasztod!
Frimi
Hi!
Ha folytontermő fajta, akkor igen. De ez függ a vessző erősségétől is! Augusztus végén- szeptember eleje környékén a hajtáscsúcsokon fog teremni a fagyok beálltáig. Persze ez csak "kóstoló", tehát ne számíts valami nagy termésre. A málna a másodéves vesszőn, tehát jövőre hozza a termést (ez esetben a "fő" termést) és ez alól a szabály alól a folytontermő sem kivétel.
Frimi
Frimi.
A málnáim most bujnak ki földbűl az öregek mellől. max 5-10 cm-esek. Fognak ezek idén teremni vagy csak jövőre? Úgynevezett "folytontermők"
kösz.
Hi!
"Mentőkötélként" próbáld meg úgy visszametszeni, hogy csak egy-két nodusz (levél csomó) maradjon a talajfelszín fölött. Ugyanis előfordul, hogy a gyökérzet gyengesége, meg az átültetés okozta sokk miatt a sok levelet nem tudja ellátni tápanyaggal. Hátha segít! Sokat nem veszítesz.
Frimi
jelentem a málnák jól érzik magukat.:O))
12 tőből egy egy kicsit ramaty, de a többi felélénkült. az az egy gondolom elpusztul idővel, elkezdett barnulni az amúgy sem sok levele.:O(
akkor ugyláccik egyszerre gondoltunk a málnákra.:O))))) nyamnyam....
sajnos tegnapra virradóra a 12 tőből kettő elég gyatrán néz ki. a két legkissebb. kicsit fonyadtak a levelei. remélem még rendbejön.
a többi él és virul.:O)) tegnap locsolni sem kellett hála az időjárásnak.:O))