Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Tegnapi tapasztalatomat szeretném megosztani kátrányosodás témakörben. A kazánom hőmérséklete nem ment 80 fok C alá, mégis "szép" fényes kátrány réteg alakult ki az égéstérben. Az alkalmazott fa: tölgy, talpon száradt, vagyis olyan nagyon nedves nem lehet, de nem ég intenzíven, inkább parázs van semmint láng. Vagyis a tökéletlen égés okozza a lerakódást, és kisebb részben lehet ludas a kazán hőmérséklete? Nekem így tűnik.
Hja kihagytam a pályázatot: idén majd csak áprilistól lehet pályázni, addig sajna nincs lehetőség. A lényeg, hogy ne legyen megkezdett a beruházás. A tavalyi eljárási rend szerint nem számított megkezdett beruházásnak az, ha csak előleg számla lett kibocsátva, mely a rendelés szándékát feltételezi.
Szerintem érdemes várni a kiírásig a fűtési szezonnak úgyis hamarosan vége (remélem).
Elméletileg ha szépen fel van vágva mindenképp, csak nekem még nem sikerült sohasem ennyit összepakolni...
Amúgy a kérdésedre válaszolva: amennyiben nincs más irányú hőelvét akkor mindenképp képes 2 m3 víz felfűtésére, akár még kicsit nagyobb hőmérséklet különbségre is. (itt megjegyezném, hogy az alkalmazott fa szárazsága már fontos).
Az az igazság, hogy nem ismerem a Totya kazánokat, és ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy nem tudok igazsággal szolgálni a fogyasztással kapcsolatban, mert én gázról tértem át fára. Sajnos korábban nem fűtöttem szilárddal...
Ami tapasztalatom van: ebben az évben (az első évem) én kb eddig 60-65 mázsa fát használtam el. Az én házam kb 75 nm alapterületű, de ugyanekkora emeleti résszel is bír, szerintem energia igényre hasonló lehet. A házam szigetelt, nyílászárók nem lettek cserélve csak utólagos szigetelést kaptak azt is januárban.
A kérdés innentől az, hogy az alap az milyen kiépítésben lenne...szerintem, ha itt is olvasgattál, akkor érdemes puffer kiépítésével növelni a hatékonyságot, és nem utolsó sorban a saját kényelmedet is, legyen itt szó akármilyen típusú kazánról (az én olvasatomban a Vigasnak is jót tesz ha van hozzá, de itt megjegyeznám, hogy évekkel korábban az Atmost 1 év garanciával adták puffer kiépítése nélkül, és 2 évvel ha puffert is építettek mellé).
Sok összetevője van: a meglévő rendszert mennyire kell szétcsapni, szeretnéd-e HMV-re is használni (szerintem érdemes), előre gondolkodva ésszerű napkollektorral kiegészíteni (nem kell fejjel neki rohanni, hanem a lehetőségét már előre megalapozni) stb stb.
Sziasztok Attila vagyok és szeretnék érdeklődni a faelgázosító kazánokról.Szeretnék egyszer egy alap csak fűtésre használható atmost . Nekem egy totya 4-esem van de zabálja a fát évi 15-18 köb fát használok egy 110nm2 es házba.Atmossal ez mennyi lenne ? És mennyibe kerül egy alap kazán beüzemelve? köszi attila Ez volt az előző hsz-em, de véletlen a felségem nicknevével.
Légyszíves, ha tudsz segíts nekem ebben a dologban, valamint a pályázattal kapcsolatban is szükségem lenne infóra.
Sziasztok Attila vagyok és szeretnék érdeklődni a faelgázosító kazánokról.Szeretnék egyszer egy alap csak fűtésre használható atmost . Nekem egy totya 4-esem van de zabálja a fát évi 15-18 köb fát használok egy 110nm2 es házba.Atmossal ez mennyi lenne ? És mennyibe kerül egy alap kazán beüzemelve? köszi attila
Gondolkodom egy faelgázosító kazán vásárlásán és érdekelnének a tapasztalatok, hogy egy 160 négyzetméteres lakásra kb. mekkora kazán kell, milyen típust érdemes venni, mennyi fa fogy el egy fűtési szezonban és mennyibe kerül egy ilyen beruházás, és az egyéb jótanácsokat is szívesen fogadom. Ebben szeretném a véleményeteket és a segítségeteket kérni!
Javitsatok ki ha tévedek. Járattam az agyam amig a Prüller reakcióit figyeltem a különbözö beállításoknál, és arra jutottam, hogy esetleg következőképp müködik a laddomat. Be van fütve a kazán, nyomatom mondjuk 80 fokig, keringető teker, és itt jön a laddomat szerepe ha leesik a vizhőmérséklet 60 fokra , egyszerüen lezárja a viz utját amig el nem éri megint az üzemi hőfokot, vagy ezt az ESBE csinálja? Csak azért érdekelnek ezek a dolgok mivel ugy döntöttem , hogy mindent beszerzek én magam több helyről és a szerelő csak beköti az elképzeléseimnek megfelelően.
Hogy lehet megmérni? Első közelítésben, ha egyszerű, bontsd meg kicsit a szigetelést, és tedd oda az ujjad, és becsüld meg. De ne teljesen lent, hanem pl. az alsó harmad közepén . Aztán mehetsz feljebb, kitapogathatod a rétegződést. Ha van az alsó harmadban használaton kívüli csőcsonk, tegyél bele hőmérőt. Csak így tudod meg, hogy mennyire van tele a puffer.
Ahogy spucc is írta, fontos lenne tudni, hogy alul hány fokos a puffer, amikor kialszik a tűz. Nekem ugyanekkora kazánom, és kb ugyanekkora házam, és 1200 l pufferem van. Mostanában nem melegszik át 75-80 fokra a teljes puffer, de a legalján kb 50 fokos szokott lenni egy adag leégése után. Ez jópár órát bír még.
Szerintem akkora a ház hőigénye, hogy nem melegszik annyira a puffer. Hány fokos a puffer amikor kialszik a kazán? Több puffer se tárolna több meleget, ha nincs amit eltároljon.
Mi nem működik pontosan? Plusz puffer akkor kellene, ha olyan meleg van nála, hogy a felesleges hővel nem tud mit kezdeni, és abban eltárolhatja. Szerintem...