ja még annyit hogy 5éve dolgozom TV studioban .... elég jártas vagyok a nonlineáris világban ....jelenleg rendszeresen vágok immix videocube, DPS velocity, pinnacle liqiud edition pro 5.5, adobe premier 7.0pro, és Vegas5 progikkal
hát te kevered a szezont a fazonnal .... a mozifilmes DVDket ne emlitsd egy lapon a házi DVD vel ...a mozifilmek ARII filmes kamerával készülnek .... teljesen más eljárással.....
az interlacet nem kell eltávolitani mert minőségromlást okoz TV-n nézve PC-n meg ha szabvány DVDnak megirod minden progi leszedi mielőtt szegényre a hülyeséget rátukámálod javaslom néz utánna témának a neten......
Szeretnék egy miniDV kamerát venni. A 4 közül melyiket és miért érdemesebb megvennem? Milyen tulajdoság amire érdemes odafigyelni vásárlás elött? Eléggé mozgalmas dolgokat vennék fel, pl kerékpárral videozás... Így a jóféle képstabilizátor fontos lenne.
Sony digitális videókamera DCR-HC14E, Mini DV-rendszer, 2,5" LCD képernyő, 800 000 pixel CCD, Carl Zeiss objektív, 10 x optikai és 640x digitális zoom, 16:9 üzemmód, USB-kapcsolat 99990 Ft / db
JVC digitális videokamera GR-D24, 1/6 hüvelykes, 800 000 pixeles CCD, 2,5" LCD képernyő, 16x optikai és 700x digitális zoom, 3 D zajcsökkentés, képstabilizátor, színes kereső, automata lámpa, DV-kimenet 109990 Ft / db
Canon digitális videokamera MV700i, 800 000 képpont, 18 x optikai és 360x digitális zoom, képstabilizátor, 16:9 képarány, éjszakai mód, analóg és digitális ki- és bemenet, 18 digitális effektus 119990 Ft / db
Panasonic digitális videokamera NV-GS15, Mini DV, 2,5" LCD képernyő, 24x optikai és 800 x digitális zoom, képstabilizátor egyidejű állóképfelvétel SD-kártyára, színes éjszakai felvétel, DV be-és kimenet, sztereó zoom mikrofon zajcsökkentéssel, SD kártya, PC USB állóképáttöltő készlet 139990 Ft / db
Nem tudom elindítani a Premiere Pro 1.5-t. Ugyanazt csinálja mint a trial verziója, bejön a töltő ablak, alul irkálja, hogy éppen miket tölt be, és akkor egyszercsak bejön a windows hibaablaka.
Jól felkavartam itt a dolgokat. :-)
A tapasztalat fogja eldönteni, hogy mit hogyan csináljak. Legutóbb S-Video-val, szedtem le a filmet, legközelebb FireWire-al fogom. Aztán majd kialakul.
Pöttypalcsa! Mi különbség van a Canapous ProCoder 1 és a 2 között?
Szia!
Na szóval, azt válaszd majd amit kipróbáltál, és be is vált!
Pár állításnak ellenszűlnék:
Interlace bizony, amit már én is mondtam, és bármilyen fajta mozgásnál "csíkozódás lép fel".. amit megfelelő időben el kell tüntetni, kiváve, ha nem hallottuk még a PC-fogalmát..
Én abban a tudatban vagyok, ha veszek egy DVD-filmet, az nem INTERLACE..
Néznének is a pc-sek, és nem mindenki használ power dvd deluxát, vagy mediaplyer 9-10-et, mert ezek tudják szürni, persze ha még lehet! erre min visszatérek..
így jól me lehet a DV file-unkat.. de ez ugyanaz mintha kiszürnénk, csak élőben végzi..meg DV file-nak még aza lényege, hogy interlace.
mikor kell kiszürni a csíkokoat? mielött konvertálnád a file-t, mert ha konvertálva van, akkor már semmi nem csinál vele semmit..mert innentöl nem digitálisan van két réteg(a csíkok), hanem már olyan a video, szóval felmásolás, vágás, exportálás, még mindig DV, tömörítés csíkmentesítéssel együtt...
mellesleg egy mpg nem nagyon lehet interlace, így nem is tudja mi szürni, nyugodtan lehet próbálkozni, nekem nem jöt össze..
mellesleg meg semmi baja ha megnézed tv-n, mondom ugyanaz mindha vennél egy DVD filmet, csak te csináltad:D
és mivel már nem interlace, csak egy csíkos video, ezrét a tv-sem kezd vele semmit..
és ha mind ez müködne, akkor sem adhatod oda haverodnak, nézd mit alkottam, mert fogalma sem lessz arról hogy hogy kéne megnézni...
vagy lehet használatiutasítást gyárani mellé..
Premiere-t tessék szives békén hagyni! Ezzel fel lehet ám húzni.. Ha tudod kezelni rendesen, akkor nem mondasz hülyeségeket, hogy ez meg ez ugyaz azt tudja..
Mellesleg meg rohadtul nem kell olyan erős gép neki... képzeld, én már egy PI-esen is vágtam vele:D lehetett, csak idő kérdése...
DV-t re van kifejlesztve, azt nagyon jol kezelni...
egyelőre enyit, várom a feleményeket, és mégeszer, ez mind az én tapasztalatom, meglátásom, halgasd meg a véleményeket, próbáld ki őket, vond le a saját tapasztalataidat, és alkoss:D
én barátommal videozom, rohadul senki nem segített nekünk, de azrét rájöttünk egy-s másra...
1év volt mire rájöttünk, hgoy létezik olyan hogy interlace,és hogy mi az isten az, és hgoy melyik nemnormális találta ki...mert sok értelme sztem nincsen, és tudom a müködési elvét ...
huh, most jol ellenszegültem mindennek, bocsesz
"Jobban szeretem, ha mindenki utál, mint ha színeskednem kell bárki szeretetéért."
shakespeare
monitoron jo lesz ha a végtermék pl DVD .... mert a DVD lejátszo program "leveszi" rola.... asztalival játszva meg TV-n csak ugy lesz jo ha meghagyod!!..... ha meg divxbe stb akarod majd áttömni akkor tömöritésnél kell deinterlace hez pipát tenni
Hát az tuti, hogy most a káosz közepén vagyok, főleg, hogy eddig azon voltam, hogy tüntessem el a csíkokat, és most olvasok egy újabb véleményt, hogy nem szabad.
TV-n még nem tudtam kipróbálni, és jövő hét végéig nem is fogom tudni. Igazából én olyan megoldást szeretnék, hogy TV-n is és monitoron is jó legyen. Ha nincs más, akkor 2 verziót kell majd mindig csinálnom...
szoval a csikzodást nem szabad eltüntetni az az interlace ami abbol ered hogy TV váltottsoros képmegjelenítésű a monitor meg nem ez gyors mozgásoknál csikosodást okoz monitoron nézve de gondolom a vágás után DVDre irod és TV-n nézitek majd ? akkor meg elveszted félképeket és TV-n nagyon szar lesz .... mellesleg power DVD tudja a deinterlacet ha azzal nézed...
a premierhez meg P4 2.6 @ 1GB ram kell hogy normálisan menjen célkárty nélkül mig a vegas5 ugyanazt nyujtja egy cerka733@640SD ram verzioban ....mindkettőt használom
Sziasztok Mindenkinek! Apró, de nekem nagyon fontos kérdésem lenne:
SonyCDR HC-14 DV kamerát szeretnék venni, de elötte meghallgatnám azok véleményét akinek már van. Kérem osszátok meg velem a tapasztalatotokat. Előre is köszi.
Ismét köszi a hozzászólásod, megint sokat okosodtam. :-)
Egyébként megvan a Premier Pro 1.5 és az Elements is. Még nem néztem, majd az esti programom lesz...
Viszont még annyit, hogy nekem S-Video-val abszolut nem csíkosodik, pedig a TV kártyám sem egy extra, de viszont vágni szeretnék, így tovább próbálkozok a FireWire-al.
Mikrofont szeretnék venni!
Kicsit profibb felvételekhez..
Ha valaki tud ajánlani egy árban elérhető, erre a célra használatos mic-t, és akkor az anagyon jó lenne..
én két lehetségest találtam:
-http://shop.hangaruhaz.hu/product.php?bid=eecc35ed493cab34e8a42fff5916bb70&begin=0
-http://shop.hangaruhaz.hu/product.php?bid=e4a1ffe80715779497f237a08923e163&begin=0
Nincs valakinek tapasztalata velük?
Melyik lenne a jobb?
Előre is köszike szépen!
Az S-videóval is akadhatnak problémáid csíkozás terén, főként ha átdolgozod..
S-video azért sem jó, mert azt egyből letömöríte, így ha utána bármit akarsz vele kezdeni, ujra kell tömöríteni, ami elég nagy minőségvesztéssel ját..
Ráadásul ha a DV-t dolgozod át, és ujra elmented DV-be, akkor elméletileg semmit nem romlik a minősége. És itt jön a canapus, amivel tömöríted le, hogy ne foglaljon eszméletlen sok helyet, vagy hogy dvd-re tudd írni.. szóval a canapus csak mellékesen tünteni el a csíkokat, nem az az ídő..
S-videó probláma az is, hogy a hangot nagyon szereti elcsúsztatni, legalábbis a TV-tner hibájából, meg hát nem digitális...
ellenben firewire átvitelén a digitális jelnek köszönhetően semmi változás nem lesz..
a hang halál pontos, kiváve ha nemjólvette a cam:D
ja, és ne a eltömörített file-t hasonlísd össz a felvett mpg-vel, hanem a DVfilet..
ha szebb az s-video, akko vlamit rosszul csinálsz:D
mellesleg az S-video-n történő diginél is jelentkezik a csíkozás..
ha másért nem, vágás miatt mindenképp firewire!
ja, és ezt kicsit jobb minőségben akár vissza is töltheted a cam-ra, persze ha tudja..
Tv-tuner hagcsúszásról még anyt, hogy hiába van erős gépen, mégis csúszik
Na meg canapusnál sokkal többmindent be tudsz állítani a tömörítés fajtájáről, mint egy tv-tunertél, meg annak élőben kell csinálnia, szal...
na ennyi!
Jó a progi (Canopus), tényleg eltünteti a csíkokat, de akármennyire is nézem, én az S-Video-t jobbnak látom. Ráadásul azzal egyből mpeg2-be veszi fel, így megspórolom a deinterlacing idejét. Egyetlen hátránya, hogy nem lehet szoftverből kezelni a kamerát. Egyenlőre még mindkét módon leszedem a filmet, de most jobban hajlok az S-Video felé.
A minőségkülönbség amit látok, hogy az S-Video-nak egy picit tisztább a képe. (Egyszerre néztem a két videót egymás mellett)
Ezzel kapcsolatban a tapasztalatokat szívesen meghallgatom(elovasom:-)
Tényleg, van olyan progi, vagy eset ez a pro is tudja-e, hogy menet közben egyes részeket lassítsak, vagy gyorsítsak, tehát ne csak az egésznek lehessen állítani a sebességét.
Én ilyen feladatokhoz a Sony Vegas 5 programot szoktam használni. Egyrészt a jelenetek sebessége állítható 25-400%-ig, másrészt egy sebességgörbével további -100-tól 300%-os sebességállítás végezhető el. (az eredő így 12x gyorsítás is lehet) Igen jól olvastad -100%, vagyis a lejátszást "vissza lehet fordítani". Sőt a sebességgörbén töréspontokat lehet megadni és a pontok között megadható hogy lineárisan vagy 4 féle görbe által leírt módon változzon a sebesség. Igy akár szinuszhullám szerint is változhat a sebesség, vagy jelenetismétléshez lelassíthatod és visszapörgetheted a videót.
Igaz a jelenet hangját nem tudja a sebességgörbéhez igazítani a program, csak ha az egész jelenet sebességét változtatod. Viszont ilyenkor előírható a hangmagasság megtartása, így a gyorsításnál pl. nem cincog az emberi beszéd.
A kockázódással még csak egyszer találkoztam, de még nem is csináltam sok felvételt, ~30 percet. A link érdekelne: kaosznagymester@mailbox.hu
Egyébként arra vetttem, hogy komolyabban foglalkozzak vele, így a Pro-t fogom megszerezni. A videókat szeretném "össze-vissza" vágni, zenét alá, gyorsítani, lassítani. Tényleg, van olyan progi, vagy eset ez a pro is tudja-e, hogy menet közben egyes részeket lassítsak, vagy gyorsítsak, tehát ne csak az egésznek lehessen állítani a sebességét.
Most este ki is próbálom a DV-s leszedést (+ deinterlacing) , még a filmek többsége a kamerán van.
Szia!
Ha sokat probálkozol vele rájössz hogy a firewire az a jobb megoldás...
legalábbis jobbnak kéne hogy legyen:D
Kozkázás:
ezt én is tapasztaltam, viszont nem tudok rá magyarázatot adni.. a DV-nek a tömörítése jelenik meg.. viszont azt mondhatom, hogy semmikép sem a vágóprogram hibája.. néha jön csak elő ez a kockázás? mert én úgy vettem észre, hogy csak egyes-esetekben jelenetekben jön elő.. lehet okozhatja a töbszöri áttömörítés, de ez meg azért hülyeség, hogy pont hogy nem "áttömöríti" a progi a dv-t,mikor megint abba elmented, hanem csak átszámolja.. visztont ha olyan effekt van rajta, amit teljes átalakítást igényel, ott már előforulhat.. szóval ez nekem is néha gond...
progi:
ajánlom a Adobe Premiere-t, 6.5 vagy Pro 1.5, én a pro-t szeretem, de pl. barátom a 6.5-öt... ez egy full profi, király progi, érdemes megtanulni kezelni.. viszont, ha nem nagyon akarsz bibelődni vele, akko adobe premiere elements , ami talán a uleadhoz hasonlít, mert sokmindent lehet vele egyszerre csinálni, és egyszerübb is a használata...
Ha felmáslotad firewire-n keresztűl a DV file-t , és ezzel szépen össze-vissza vágtad, akkor jöhet a tömörítés: Canapus Pro Coder 1, vagy 2. Tömörítésben ő a király...
Ha kell az 1-hez tudok linket adni(e-mail), a 2. az sokat foglal..
Én ezzel mpeg-et csinálok, ahol beállítom a Non-interlaced-et, a fild-eknél, és tökéletes a kép... ez pedig mehet is DVD-re, mert ezt az mpg-t már nem kell ujra konvertálni, hanem a prginak pont jo(én Adobe Encore-t használok dvd és menüje elkészítéséhez). szóval a kiírás inentől már nem sok idő...
Most próbáltam az áthúzást S-Video-val TV kártyán keresztül és nem olyan rossz. FireWire-n keresztül megnyugodtam, hogy el lehet tüntetni a csíkozódást, ami elsőre nagyon megijesztett, viszont néha kockásodik a kép, és nem tudom, hogy miért.
Tehát egyenlőre kísérletezgetek, hogy a jobb.
Egyébként ha FireWire-al húzom, akkor Ulead VideoStudio 8-at használok. Ha van erre a célra esetleg jobb akkor légyszi szólj. Lehet, hogy a kockásodás a progi hibája?
A szaggatásnál erre éppen nem gondoltam, egyébként 3 éve fényképezek analóg fényképezőgéppel, így a záridő és a társai számomra nem ismeretlenek.
A kamerázás világába viszont csak most léptem be...
Azért nem kellene így kiakadni. Már megbocsáss, de visszaolvastam jópár hozzászólást hidd el, mielött kérdeztem volna, és már nagyon sok trükköt megtanultam, amit köszönök is nektek, hogy ezt előre tudni fogom, de számomra nem derült ki, hogy ezek közül mik a jók.