Van egy üveg tetejű, 3 oldalról üveg 3X6 m-es D-re néző fűtött 'pálmaházam', ami a 4. oldalával a lakóelőtérhez csatlakozik és egy 3X5 m.es ugyanolyan hidegházam, amit csak a Nap fűt. Ebben a kettőben. A paprika már kikelt.
Megnéztem, hogyan készíted a tésztát. Nagyon guszta! Nincs is jobb a házilag készített tésztánál! Én is magam készítem, de 1/2 kg liszthez 5 tojást szoktam tenni. Ha kisebbek a tojások, akkor egy pici vízzet is adok hozzá. Sózni nem szoktam csak a főzővizet.Nekem inkább a nyújtás okozott gondot, de vettem gépet, így a nyújtás és vágás is megoldódott.
Itt van minden, amit a gyúrásról tudok, én írtam, fotóztam.
Viszonylag könnyű a dolgom, mert van egy konyhai ezermestergépem, az kidagasztja, nyújtógépem nincs, az az egyetlen, ami cefet meló, főleg, ha át kell, hogy látszódjon a tészta alatt a gyúródeszka. Tésztagyártó megint csak van, azzal szélesmetéltet és cérnametéltet szoktam csinálni. Ezenkívül lasagne-hoz és túróscsuszához alkotok még tésztát. A többit, amit látsz a fotókon, egyszer csináltam, hogy le tudjam fotózni, de nagyon macerás, így aztán a cvekedli, krumplis tészta nálam széles metéltből van:) Garantálom, hogy ízérzésben nem oszt, nem szoroz a tészta alakja...
Száradnak a tésztáim, most fűtök rájuk a vendégszobában is. Holnapra beszáradnak, szerintem csinálok egy jó kis piskótát is, ha már ennyire zsugorgattam a tojásokat:))) Meg holnap újra begyúrok egy másik tészta adagot, abból cérnametélt lesz... Tegnap kimentem a mozgóbolthoz, ott beszélgettünk a szomszéddal. Mondja, hog mind kibújtak a hagymásai és most mi lesz velük. Mi lenne, néztem rá, semmi, márciusra szépen meglódulnak és ennyi. Minden évben január vége körül látszani kezdenek a hagymások hajtáscsúcsai, minden évben esik rá eső, hó, nyaldossa fagy, mégis virágpompával üdvözlik a tavaszt. Azért mindenben nem kell katasztrófát látni. Ő volt az, aki ősszel teljesen kétségbeesett, amikor egy vaddarázs, vagy ilyesmi a pulóveremre szállt. Ott sápítozott, hogy te jó isten, és most mi lesz, majd pedig fel kellett mosnom, amikor a mutatóujjamra vettem a darazsat, majd magasra emelve szépen elröptettem onnan. Én nem értem meg, minek van az ilyen falun, ha a tyúkszar neki büdös...
Nagyon jól leírtad a teendőket és az erőbefektetés feltételeit. Bizony be kell azt állítani! Úgy megy könnyen.
Két kapálógépem van, az őszi mélyszántást a 10 lóerőssel /MPM 10/, a nyári gyomirtást a 2 lóerőssel végzem. A nagyot arrébb tolni még a kerekén is nehéz /manapság, - mikor vettem 1979-ben még könnyű volt/, de annyira kiegyensúlyozott, hogy beindítva én is sétálok mellette. A kicsi meg annyira fürge, hogy jól ki kell lépni mellette, ha csak éppen a gyomot nyesem le a fold tetejéről.
Hehe.. itten tök egyszerű a rotakapa, olyan, amiért geregerkergegerge egy fillért sem adna:)))) De azért majd megmutatja, hogyan bánjak vele, remélem....
Elég erős ez a gép, elvileg 5.5Le. Az MTD motor viszont alsó kategóriás de ez sem jelent semmit, én egy más alsó kategóriással 10 évig gyűrtem a földet. A hajtás és a váz az legtöbbször 3-4 fajta váltakozik különféle motorokkal így a motorból nehéz lenne megmondani a váz tipusát. A lényeg hogy a szarva állítható és at se felejtsd el hogy a gép üzem közben legalább 20 centivel mélyebben van, a szarva meg mégtöbbel, attól függ hova van állítva a csoroszja. Én azt szoktam mondani hogy az a jó ha a gép vízszintes mikor bele van eresztve a földbe. Ha előre billen akor acsoroszja nagyon lent van ha meg hátra akkor nagyon fönt. Na ez után kell beállítani a szarvakat ami akkor a legjobb ha nyújtott kézzel álhatsz mellette, enyhén rogyasztott könyékkel. Igy nem kényelmetlen tartani, emelni, lenyomni. Ha minden tuti akkorr sokkal könnyebb dolgozni. Satuban fűrészelni,reszelni is úgy a legjobb ha a satu magasság a függőleges helyzetben tartott kar könyék magasságánál van. Nem is gondolnád mennyi erőt lehet megtakarítani. A kaszanél hosszáról és a kocs elhelyezkedéséről már nem is beszéek. Egy a lényeg, azért van rajta állítási lehetőség hogy beállítsd. Ettől függetlenül a rota kapa nem női szerszám!És igen veszélyes is tud lenni!