Keresés

Részletes keresés

Maci_P Creative Commons License 2022.01.29 0 0 19321

Az általd írt problémák sajnos tényleg ott vannak, de talán nem lesz nagy gond belőle: sok a homokon próbálkozó, sokan csinálják majd intenzíven, 1-2 éves korukban termőre fordítva neveleni - itt feltehetően mire a filoxéra megjelenik, a tőkék legyengülnek, kipusztulnak - legalábbis az intenzív termelésnél nem szoktak a növények túl hosszú ideig élni. Mások meg majd kivágják, mert esetleg más élethelyzetben már nem lesz idejük a szőlőre, beleunnak akármi. Egyrészüknél meg simán kipusztul a vesszőkkel átadott kórokozók miatt - mert ne legyünk naívak, ezek a fajták már a forrásnál sincsenek vírusmentesítve, ha kit tudja milyen tőkékre ráoltják, majd továbbadják, simán megy vele minden (ESCA, vírus, viroid, baktérium).
Az, hogy ki hogy tudja, és meddig ezeket a fajtákat árusítani, nem lehet tudni. Elvben most nem kell hozzá papír, 1000m2 alatt, csak őstermelői. Egyedül azt nem tudom, hogy akik majd árusítják, azok a növényvédelmet kellően gondosan végzik-e, nem lesznek esetleg szermaradványok. De amíg ezeket árusítják, talán kevesebb szőlőimport lesz.
Félreértések elkerülése végett: én örülök, hogy sokan nekiállnak szőlővel foglalkozni, mert az jó dolog, a saját termés a legfinomabb. Jó az a csoport is, mert sok mindent meg lehet beszélni. Pár év után már lesz sok embernek tapasztalata ezekkel a fajtákkal, rájönnek, hogy nem mind való az adott területre. Sajnos a szőlő maga eleve nem minden területre való, ezt persze tudomásul kell venni, de azért hazánk nagy része alkalmas.

Előzmény: Amita13 (19319)
Amita13 Creative Commons License 2022.01.29 0 1 19320

Ebben azért ne legyél biztos! Ha ismered a FB-s szőlős csoportot, akkor láthatod, hogy egyre több a házilag dugvány nevelő, aki azt és csak azt ültet. Még csak nem is ukrán fajtákat csak. És nem kis méretben, magának, pár tőkét. Viszont akkora méretet meg nem éri el, hogy engedélyeztetni kéne. Viszont így a filoxéra itt nevetgél a kertek alatt.

Arra meg, hogy a "szakirányítás" meg fogja akadályozni, ne vegyél mérget. Amiről nem tud, azt ellenőrizni sem tudja. (Azt hiszem, arról meg már volt itt a fórumon is szó, hogy beleszólni sem tudnak pl. hogy egy kertben mi van ültetve, még ha nem is saját fogyasztásra termeszt az illető, de a bejelentés kötelezett méretet nem éri el az ültetvény).

Előzmény: vártán (19318)
Amita13 Creative Commons License 2022.01.29 0 2 19319

Igazából abban a párbeszédben az zavart, hogy egy kezdő érdeklődött, kapott válaszokat, de aki meg merte említeni, hogy hát filoxéra és ha olyan a talaj, akkor inkább oltvány, akkor jött a leoltás, hogy de mit képzel, és hogy az újabb fajtákból nincs oltvány, de a dugványok is milyen jól, sőt jobban fejlődnek. Szóval semmi "szerintem", vagy "nálam, az én kertemben". 

Amúgy nem igen értem, hogy nagyobb volumenű termelést hogy merhet valaki dugványra alapozni - mert a hozzászólások után szerintem a talaj minőséget nem nézik. 

Picit veszélyesnek érzem ezeknek a félinfóknak a terjesztését egy olyan közösségben, ahol nagyon sok a laikus. Persze, senki nem lesz felelősségre vonható, ha valaki pórul jár, de azért az én lelkiismeretem nem lenne tiszta.

(Az nekem egy másik beszélgetésből jött le, hogy a szószólok zöme nem magának termeszt, hobbiból, hanem eladásra, amikor megkérdezték, kinek milyen színű meg alakú szőlő jön be. Aztán derült ki, hogy a röpke közvélemény kutatás célja az volt, hogy mit visznek majd a népek jól a standról... Ízről pl. nem esett szó :)).

Előzmény: Maci_P (19314)
vártán Creative Commons License 2022.01.29 -1 1 19318

Így van! Azért nem látnak a laposföld hívük filoxérát mert az országban csak oltványszóló található, hivatosan csak erre lehet engedélyt kapni.

Ha nincsen kanyaró azért nincs mert magas szintű az átoltottság. 

Hiába akarják itt néhányan az ukrán színvonalat, az itt nem lesz általános, maga a szakirányítás fogja megakadályozni nagyon helyesen. 

Előzmény: öreg_néne_b (19316)
zsorsz Creative Commons License 2022.01.29 -4 1 19317

Maradj inkább csöndben!

Előzmény: van_Persil (19313)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.01.29 0 1 19316

Azért a filoxérát tagadni nem vélemény kérdése.

Előzmény: Törölt nick (19315)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.29 0 3 19315

Így igaz, minden fórumon vannak olyanok akiket olvasva, elgondolkodik az ember hogy  "hát na khmm". De pl. a filoxériát kérdezőnek kell eldönteni, hogy a kapott válaszokból melyik utat választja. Mindenhol vannak olyanok , akik azt gondolják  hogy tapasztaltabbak a többieknél, őket tudni kell kezelni. A megfelelő kommunikációhoz, mindkét oldalnak, ( kérdező-válaszoló) nagyon sokat kell tanulni még ebben az internetes világban. Én úgy gondolom,  hogy ha a válaszoló nem kijelentő módban válaszol,  hogy ne érezze a kérdező hogy őt kioktatják, akkor kialakulhat egy egészséges társalgás, akár vita is. Az én tapasztalatom,én így tanultam, én így csinálom, én így gondolom, s rögtön nem érezzük, hogy kioktatva akarnak tanítani minket😉 

Előzmény: Maci_P (19314)
Maci_P Creative Commons License 2022.01.29 0 6 19314

A filoxéra miatt leírtam én is oda egyszer-kétszer, hogy aki homokon tolja, vagy pár éve állt neki kötött talajon, szőlőt száz éve nem látott területen, persze hogy nem látja. De azt is leírtam, hogy ezen fajták genetikában jórészt viniferák, egy kevés gombabetegség elleni rezi génnel, nem várható el a filoxéra gyökérrezisztencia tőlük, de persze valamilyen szinten, egyes fajtákban létezhet. Nem tudom, mennyire értették meg...
Egyébként van ott sok okos ember, de sajnos néha durva szakmaiatlanságok is megjelennek. Engem ott leginkább az zavar, hogy a természetet, a talajt tönkretéve, durván intenzív módon próbálják sokat a szőlőt termeszteni (locsolás, durva tápagyagozás), csak azért, hogy tőkénként 20-30+kg-okat szedjenek. Bár tudom, hogy nagy igény van az ipari(hidroponiás, vizen és műtrágyán nevelt, melegházas) ízetlen paradicsomora, a 20Ft-os vizes-zsemléra, a felfújt kenyérre - és igen, tudom hogy van, aki nem tud megfizetni jobbat, de annál sokkal többen veszik az ilyeneket, mint amennyi szegény van.

Előzmény: Amita13 (19312)
van_Persil Creative Commons License 2022.01.29 -16 1 19313

Látom, nem bírtad értelmezni, amit leírtam.

Előzmény: zsorsz (19305)
Amita13 Creative Commons License 2022.01.29 0 1 19312

Hát, nekem akkor lett fura érzésem, amikor valakit konkrétan leugattak, mert aggódott a filoxéra miatt a gyökérnemes dugványoknál, mert nála kötött a talaj. Mert a "szakértő" még sosem tapasztalt filoxéra fertőzést a szőlőjében. És tök mindegy, milyen a talaj... Az oltvány nem kell, elég a gyökereztetéses dugvány. 

Ez a vélemény kissé megingatott az ottani "szaktanácsokkal" szemben, pedig sok jó tapasztalat, hasznos tanács is van a csoportban.

Előzmény: Törölt nick (19309)
Amita13 Creative Commons License 2022.01.29 0 0 19311

"Emberi arc méretű levelek"

Nálam az Emerald seedless levelei minden évben ekkorák... Pedig nem egy újsütetű ukrán fajta. :)

Előzmény: laca5 (19307)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.28 0 0 19310

https://m.youtube.com/watch?v=A6sfKbeltjg

Kulicz úr nagyon jól bemutatja  hogy lehet ezt kialakítani.

Előzmény: zsorsz (19293)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.28 0 1 19309

https://m.facebook.com/groups/806081833478435/?ref=group_browse

Ha valaki még nem ismerné, ez egy csemegeszőlő fajtákról, termesztésről csak őszintén nevű csoport,  kb.5000 taggal. Ott  azok a nagy tudományos emberek valahogy másként "tanítják" a nem tudományos embereket.😂😂😂

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.01.28 0 1 19308

Ha erre gondolsz, akkor 33:05-nél lefejeli a szőlőfürtöt. Nem manipulált videó.

Előzmény: laca5 (19307)
laca5 Creative Commons License 2022.01.28 0 0 19307

Bár ez már nem a kérdésedhez tartozik, de csak nekem van olyan érzésem, hogy a fickó be van videotechnikailag illesztve egy felnagyított háttérbe? Emberi arc méretű levelek, férjnél nagyobb fürtök tömege, túl nagy bogyók és mintha az élesség-kontraszt is eltérő lenne.

Előzmény: zsorsz (19306)
zsorsz Creative Commons License 2022.01.28 0 0 19306

A kérdésre laca5 19300 tökéletesen adta meg a választ!

Előzmény: vártán (19304)
zsorsz Creative Commons License 2022.01.28 0 0 19305

Akkor is tanítás ha olyan dolgokat mond amik a könyökömön jön ki(40 éve művelek szőlőt),ráadásul a kérdéshez köze nem volt az oktondiskodásának.

Előzmény: vártán (19304)
vártán Creative Commons License 2022.01.28 -5 2 19304

A tanítás nem kioktatás! Itt ezen a fórumon nem az a baj hogy sokan az elemi dolgokkal sincsenek tisztában, hanem az, hogy a föld lapos és ezt hirdetik. Ha azt mondom gömbölyú én vagyok a tudatlan, mert annyi eszem sincs, hogy elhiggyam azt amit a saját szememmel látok.

Tiszteljük a tudományt és hirdetőit!

Előzmény: zsorsz (19278)
Barret02 Creative Commons License 2022.01.28 0 0 19303

Ez így van! Ha túl hosszúra metszem a termő vesszőt,a végébe tolja az energiát.Ez tapasztalat.

Előzmény: laca5 (19300)
zsorsz Creative Commons License 2022.01.27 0 0 19302

Ezt gyanitottam, értékes info, köszönöm!

Előzmény: laca5 (19300)
peti42 Creative Commons License 2022.01.27 0 0 19301

Köszönöm.Holnap megpróbálom.

Előzmény: Törölt nick (19299)
laca5 Creative Commons License 2022.01.27 0 3 19300

Az én tapasztalatom az, hogy ha fent (magasan) is van termő rész akkor az alsó részén, ahová Te kordonkart gondolsz, nem akar fejlődni. Felesleges oda a kar mert csak sorvad. Ha árnyékolni akart vele fent vízszintesen akkor lent a szőlő amúgy sem akar hajtani. Talán ez a csúcsdominancia következménye, nem tudom, de én már jártam így kis pergolán. Fentre dől a Kraft lent meg csak vegetál.  

Előzmény: zsorsz (19285)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.27 0 0 19299
Előzmény: peti42 (19286)
renko60k Creative Commons License 2022.01.27 0 0 19298

Amit it leirtál anak semi köze nincs a kötődéshez.

Előzmény: peti42 (19297)
peti42 Creative Commons License 2022.01.27 0 0 19297

Én nem értek hozzá,de több helyen olvastam.

erlandieri x Riparia Teleki-Kober 5BB

Kober osztrák szőlész szelektálta Teleki Zsigmond T.5A fajtájából. Mésztűrése az előző fajtához képest gyengébb 35-40 mészfok, magasabb mésztartalmú talajokon kevesebb termést ad a nemes fajta. Bő vesszőhozamú, erős növekedésű, jól gyökeresedik (gyökerei mélyre hatolnak), a vegetációs időszakot kissé kitolja, jól adaptálódik, a talaj iránt nem igényes, szárazságtűrése megfelelő. Egyes csemege-szőlőfajtáknál a virágelrúgást elősegíti azáltal, hogy az asszimilátákat a hajtásokba és levelekbe irányítja a fürtkezdemények helyett. Klónjai: Teleki-Kober 5BB Cr.2 (kiemelkedően szárazságtűrő!)-K.18, Teleki-Kober 5BBWei.48-K.5, Teleki - Kober 5BB K.21.

Előzmény: renko60k (19296)
renko60k Creative Commons License 2022.01.27 0 0 19296

Szerintem semi köze nincs az alanynak a kötődéshez. Ukránok nem igen oltanak és még is sok probléma van a kötődésel egyes fajtáknál.

Előzmény: peti42 (19290)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.27 0 0 19295

Ha ismered a Preobrezséniét akkor nem csodálkozol rajta, ja meg David lecserélte a földet a kertjében😉

Előzmény: zsorsz (19293)
peti42 Creative Commons License 2022.01.27 0 0 19294

Köszönöm a fáradozásodat.Remélem sikerül.

Előzmény: Törölt nick (19292)
zsorsz Creative Commons License 2022.01.27 0 0 19293

Értem, nem ismertem, nem tudtam hogy ennyire menő, de azért a méterenkénti (vagy 1,5-2 m)szőlőket is ugyanígy lehetne fagyvédeni, nem? 
Az a egy tőke… jobbra- balra 4 m, félelmetesnek tűnik.

Előzmény: Törölt nick (19288)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.27 0 0 19292

Teleki 5c ben lehet tudok segíteni, egy kis utánajárás kell majd jelzem, rendeztem én is spanon keresztül .

Előzmény: peti42 (19290)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!