Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2012.05.29 0 0 907

A fajtáját nem irtad, pedig lényeges lenne.

Ha esetleg Hayward-Tomuri páros volt, akkor tudsz rendelni most is:

http://cserkert.hu/kategoria/15/gyumolcsfa_gyumolcstermok.html

Előzmény: tmari28 (906)
tmari28 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 906

Köszi a választ.

A második kérdésem változatlanul érvényben van.

Előzmény: bombaba (905)
bombaba Creative Commons License 2012.05.29 0 0 905

Porzós.

Előzmény: tmari28 (904)
tmari28 Creative Commons License 2012.05.28 0 0 904

Szeretném megkérdezni, hogy ez a kivi virág porzós vagy termős. Amennyiben porzós, az lenne a kérdésem, hogy tudna -e valaki eladni két-három ilyen fajta termős tövet? Nem most, hanem ősszel. Ha konténeres, akkor most is lehet.

Arth_ur Creative Commons License 2012.05.23 0 0 903

Ha lehet, az "elhúzás"  helyett én eleve abba az irányba vinném ferdén, amerre ki tudja kerülni az akadályt.

Előzmény: fajdkakas (902)
fajdkakas Creative Commons License 2012.05.23 0 0 902

Szerintetek a kivi főszárát elhúzással is ki lehet nevelni? A hely miatt úgy tudnám kialakítani mint az elhúzásos kéményt, 1,5 méterig függőleges, majd jön a kb 30 fokos "elhúzás, melynek vízszintes vetülete 0,5 méter, végül újból függőleges. 

Vajon az elhúzásnál nem torpan meg a lendületes fejlődése?

szabjoz Creative Commons License 2012.05.22 0 0 901

köszönöm!

Előzmény: Flanell (900)
Flanell Creative Commons License 2012.05.22 0 0 900

Ha arról van szó, amire gondolok, akkor írd be a keresőbe:

Kivi termesztése Magyarországon.

Előzmény: szabjoz (899)
szabjoz Creative Commons License 2012.05.22 0 0 899

Megpróbáltam a Ninovarga linket megnézni, de már nem működik. Nem mentette le valaki véletlenül?

Előzmény: Arth_ur (892)
olvas0 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 898

én is beállnék a sorba ugyanezért...

Előzmény: aBaluuuu (897)
aBaluuuu Creative Commons License 2012.05.22 0 0 897

Köszönöm a jó tanácsokat:)

Veszprémből nem megy valaki ehhez a Danek Úrhoz? Csak mert nekem építeni kell a nemzetgazdaságot viszont egy emberes méretű asimina érdekelne ha nem horror áron van.

Törölt nick Creative Commons License 2012.05.22 0 0 896

Berakom ide is.Ha lenne még valaki jelentkező,akit érdekel a káki és az paw-paw vásárlás,az most csütörtökön délután egy órára jöjjön fel Nyitrára Andrej Danek úrhoz.Paw-paw-ból 20 fajtát,kákiból kb.100 fajtát tart és szaporít.Ezenkívül vásárolható nála naggyümölcsű húsos som,édesmandula,naspolya,házi berkenye,több madárberkenye fajta,fekete berkenye(arónia),többféle eperfa,akébia,szőrös és kopasz kivi,fanyarka(Amelanchier),kamcsatkai mébogyó,fügefajták.

Az érdeklődőknek elküldöm mailban a címet.

olvas0 Creative Commons License 2012.05.21 0 0 895

Sziasztok,

tavaly ültettem kivit, már az fél siker hogy nem fagyott el, de szeretném egy kicsit meggyorsítani a növekedését, mert nekem pirinyó palátáim voltak csak. Mit javasoltok? Mivel serkentsem a fejlődését?A kis kocsányain vannak levele meg kizöldült már majd egy hónapja de nem indult meg növekedni.

Köszönöm

bombaba Creative Commons License 2012.05.18 0 0 894

Ha az alsó hajtás erőteljesebb, akkor azt engedd az égig. Ha beindul, nem fog csavarodni csak megy felfelé. A fölötte levőket meg levághatod, az alsó, erőteljes nagy esőllyel le fogja hagyni.

Előzmény: aBaluuuu (893)
aBaluuuu Creative Commons License 2012.05.17 0 0 893

Kezdem már kapizsgálni ezt a kivi nevelést de amíg az elsőt az ember jól meg nem csinálta addig olyan bizonytalan:) Az enyémnek kicsit tekeredett a törzse amit tavaly kineveltem:S No de mindegy türelmetlen vagyok és annyira nem is veszélyes csak jó lesz így:) A problémám az idén amit írtál hogy lejebb jobban hajt mint fent és nem tudom hogy az alsó hajtásokat engedjem e vagy lecsípjem a végüket esetleg az egészet hogy ugye a törzsön azon 1,8m magasságig ne legyen oldalág csak a csupasz törzs. Csak egy pár hajtásom feljebb is elfagyott remélem még kihajtnak hogy ne legyen ilyen csumpis :)

Bár a középen van egy nagyon hajtó vessző és gondoltam azt feleresztem hátha magasabbra jut és jövőre az lesz vízszintes kar.

Arra lennék kíváncsi hogy a most telepített ipari méretű ültetvényen hogy fogják megoldani a kinevelést.

Előzmény: Arth_ur (891)
Arth_ur Creative Commons License 2012.05.17 0 0 892

Nagyjából igen.

Csak azt felejtsd el hozzá sürgősen, ahogy nálunk sokfelé hagyományosan metszik a szőlőt (rövid-, meg hosszúcsapos metszések).

Ahogy délebbre, pl. az olaszoknál csinálnak fej feletti vízszintes lugast (pergolát, pergolettát), olyasmit lehet ezeknek is.

ha visszaolvasol, találsz linket Ninovarga kivinevelési ismertetőjéhez, az részletes, képekkel illusztrált leírás.

Előzmény: artamira (890)
Arth_ur Creative Commons License 2012.05.17 0 0 891

Nincs itt semmi ellentmondás, csak érteni kell egy kicsit a növényt. A lényeg az, hogy egy friss hajtás általában annál erőteljesebben nő, minél inkább függőlegesen hajt. A kivinél ez még azzal is párosul, hogy a hosszabb hajtások, ha már nem nőnek erőteljesen, elvékonyodnak, és nekiállnak kapaszkodni, tekeregni. Az előző évi hajtások rügyeiből pedig nem a hajtásvéghez közeliek, hanem alsóbb rügyek szoktak erőteljesebben hajtani.

Amit a Nálunk is termőn olvastál, az teljesen jó, a leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy egy ültetvényen egy lépésben kialakítsd a törzset és az egy darab vízszintes vázkart is. Amíg vezeted felfelé a hajtást, addig nő amennyire tud, és ha megvan 4 méter, következő évben megvan belőle a szűk 2 méteres törzs, meg lehajtod belőle a bő 2 m-es vázkart.

De természetesen nem kizárólagos mód, és a helyzettől függően lehet jó másképp is, csak az alapelveket tartsd meg: legyen erős, egészséges törzs, amiből kijön a szükséges számú és hosszúságú vízszintes vázkar, és legyen annyi hely, hogy ezeken erőteljes, a saját súlyuktól nyár végére lehajló, növésükben leálló szálvesszők nőhessenek, hisz ezek lesznek a következő év termői.

Ha a törzset és a vázkar(oka)t 2 (vagy 3 ) év alatt tudod csak kialakítani, mert egy év alatt nem nőtt eleget ehhez, abból sem lesz baj, csak erős, egészséges hajtásokból alakítsd ki, ne valami kis tekergő vacakból. Az meg aztán tovább variálja a lehetőségeket, ha nem csak egy vázkart akarsz, ez meg csak a befuttatni szánt terület méretétől, alakjától függ.

Előzmény: aBaluuuu (889)
artamira Creative Commons License 2012.05.17 0 0 890

Sziasztok!

Én is most  vettem3 db. kiwit, 2 lányt és egy fiút.

Sajnos nem sokat tudok róluk, de a Spectrum Home-on most volt egy műsor hazai kertésszel a neveléséről és Ő azt mondta, hogy 2 méter magasra felkell növeszteni, majd vizsszintesen engedni, valami lugast késziteni neki, mert csak a vizszintes 1 éves ágakon terem. Gyakorlatilag mint a szőlőt, csak ezt magasabbra kell engedni és alulról szüretelni. 

Csak kérdem, hogy szerintetek is igy a helyes, vagy más a tapasztalat.

aBaluuuu Creative Commons License 2012.05.17 0 0 889

Köszi a válazt Arth ur. De nem az volna a lényeg hogy 4-5 méter magasra futassam? És utána hajlítsam el? Merthogy a kivi csak felfele nő oldalirányba nem fut?

Legalábbis én abban ahitben nevelem hogy ha elérte a 4-5 métert akkor kell elhajlítani 1,7-8 m magasan és az lesz a termőkar. A nálunk is termő fórumon legalábbis azt mondták hogy így kell máshogy nem jó.

Ahogy Te mondod aszerint oldalirányba is tökéletesen hajt a kivi és nem vékonyodik el a vége?

Most egy kicsit megzavarodtam :D

Előzmény: Arth_ur (888)
Arth_ur Creative Commons License 2012.05.17 0 0 888

Én elvágnám kb. abban a magasságban, ahol elvinném vízszintesbe, vagy az az alatti első erős hajtásnál. Ha onnan hoz egy jó erős hajtást, abból meg lehet oldani jövőre a termőkart.

A másik megoldás, ha már most elteszed vízszintesbe azt az egy métert, ami van, aztán jövőre vagy leváltod, ha hoz erősebbet helyette, vagy ha a végén is hajt 1-2 méteres új hajtást, azzal toldod meg, és kész.

Előzmény: aBaluuuu (885)
bombaba Creative Commons License 2012.05.14 0 0 887

Kösz a címet, de nem én akarok venni.

Előzmény: szabjoz (886)
szabjoz Creative Commons License 2012.05.14 0 0 886

Ők küldenek is, és nincsenek messze. Budakeszi és Telki közt van a telephely.

http://treemail.hu/gyumolcstermok

Előzmény: bombaba (884)
aBaluuuu Creative Commons License 2012.05.11 0 0 885

Szerintetek a tavaly ültetett kivim nevelését idén hogy folytassam? 3 méter magasra nőtt. Még növeszteném 1-2 métert mielőtt elhajlítom de a legfelső hajtás hajt a leggyengébben. Kérdés hogy hagyjam mindet

hajtani és majdcsak nő felfele is vagy mitévő legyek?

bombaba Creative Commons License 2012.05.11 0 0 884

1. Bp-n nem tudok "bolt"-ot ajánlani, ahol venni tudsz kivit. Keress a neten egy csomagküldőt akárhol az országban és rendelj házhozszállítással. Más is így szokta, ha nem tud a lakhelye közelében kertészeti árudát. A kivi házi szaporítása még nem megoldott, másutt nemigen fogsz találni.

2. Magról ültetéssel kapcsolatban:

- kérdés, hány évet szánsz az első saját termésű kividre. Ui. Ha ültethető kivipárt veszel, akkor optimális esetben min. 3-4 év az első termésig, ha minden ok, megfelel neki a talaj, elég a víz, nem túl sok a nap, megfelelő tempóban nő, nem éri fagykár, nem rágják el a pajorok a gyökerét, és ezenkívül mindent jól csinálsz. A felsorolt nem optimális lehetőségek mindegyike újabb évvel-évekkel tolja el az első termést.

- ha mindezek elé egy magról vetést is beiktatsz tapasztalatlanul, az összes buktatójával, akkor még pár évet hozzátehetsz az előbbihez.

Az egyenleged: kb 2000 ft kiadás ellenében  jópár év veszteség.

Ha mégis magozni kezdesz, olvass vissza itt a topikban, nemrég írta le vki a módját.

Előzmény: L.Laszlo0 (882)
cakpak Creative Commons License 2012.05.10 0 0 883

Sziasztok!

Tavaly tavasszal ültettem kivit. De úgy veszem észre hogy a Hayward

kivim elfagyhatott mert még nem hajt. A fiú kivim is most kezdet tőből hajtani. Várjak még lesz még belőlle valami szerintetek vagy ültessek másikat. Ha van valakinek Hayward kivije eladó akkor kérem írjon.

Köszönöm

L.Laszlo0 Creative Commons License 2012.05.10 0 0 882

Ok, jobban utánanézve csak az a kérdés, hogy Bp.-en mit ajánlotok, hol vegyek Hayward és Tomuri kiwit?

Illetve, ha jól olvastam magról csak hím/porzós kell ki, meg lehet oldani úgy, h veszek 1 haywardot aztán sima bolti kiwi magról ültetek neki porzót??

Előzmény: L.Laszlo0 (881)
L.Laszlo0 Creative Commons License 2012.05.10 0 0 881

Üdv Mindenkinek!

Kiwit szeretnék vásárolni, és kicsit elbizonytalanodtam, ezért lenne néhány (laikus) kérdésem:

- akkor a Hayward kiwinek nem szűkséges porzó "társ" önmagát beporozza??

- a boltba vásárolt szőrös kiwi, többnyire Hayward ? Ezeket akár magról is lehet ültetni?

Mit ajánlotok, Budapesten hol tudnék jófajta kiwifát venni??

Előre is köszönöm,

Laszlo

borsika79 Creative Commons License 2012.05.04 0 0 880
Köszönöm a választ.
Előzmény: Arth_ur (878)
Arth_ur Creative Commons License 2012.05.04 0 0 879

Már megtárgyaltuk többször, hogy "a takarás" az lehet többféle, és szolgálhat több célt. 

Egy sima körbebugyolálás (geotextil, jutazsák stb.) csak a napi hőingadozást mérsékli pár fokkal, így attól tudja valamennyire megvédeni a hajtást, hogy nappal nagyon beinduljon a napsütés melegétől, aztán hajnalra meg átfaggyon a hirtelen lehüléstől.

Ha a masszívan túl hideg hajnali minimumoktól kell megvédeni a növényt, akkor pedig sátoros (vagy hasonló), a föld hőjét felengedő, de a levegő felé szigetelő tkakrás kell. Erre jó a földkupacolás is, de magasabbhoz már jobb a kukoricaszár, hőszigetelő tábla stb.

Előzmény: Htomas79 (877)
Arth_ur Creative Commons License 2012.05.04 0 0 878

A válasz egyszerű: nem.

Ez nem egy stabilan öröklődő tulajdonság, hanem a körülmények kiváltotta fejlődési hiba.

Egy magról kelt növény pedig egyébként sem hordozza általában a szülő gyümölcs jó tulajdonságait, ha nemesített, szelektált fajtáról van szó.

Előzmény: borsika79 (872)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!