Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2015.07.13 0 0 1181

ez egy eléggé minimál megközelítés. nem túl zavarvédett. próbáld ki amit betettem. 

Előzmény: Danixy (1180)
Danixy Creative Commons License 2015.07.13 0 0 1180

Ellenállás: 10K ohm GND-re kötve.

Csatolt kép szerint van bekötve.

Előzmény: halaloszto (1179)
halaloszto Creative Commons License 2015.07.13 0 0 1179

nem a vezetéket kell kicserélni, hanem meg kell pakolni némi zavarvédelemmel. persze az árnyékolt vezeték, vagy akár a csavart is segít, de meg lehet oldani anélkül is.

első körben mekkora ellenállás van a nyomógombhoz? 

ez a minimum: http://www.mikroe.com/chapters/view/69/chapter-6-examples/

aztán lehetne tenni valami túlfesz levezető szupresszort, ferritgyűrűt.

Vajk

Előzmény: Danixy (1178)
Danixy Creative Commons License 2015.07.13 0 0 1178

Sziasztok
Egy kis segítségre lenne szükségem.

Beépítettem az első teszt arduino rendszeremet.
Ház autóómatizálás No:-1 projekt. :-)

1 db. arduino nano
1 db (nyomó) villanykapcsoló kb. 8-10 méter távolságra. (10K ellenálással bekötve)
1 db ssr relé

Feladat, egy nyomás villany felkpcsol, egy nyomás villany lekapcsol.

Teszt környezetben minden rendben működöt.
Ténylegesen falba behúzott vezetékkel már előjöttek a problémák.

Alap esetben működött, de ha a közelben bekapcsoltam pl. egy elektromos csiszoló gépet akkor felkapcsolt, majd pár újraindítás után lekapcsolt.
Ha az arduinoról lehúztam a kapcsoló vezetékét akkor nem jelentkezik  probléma.

A vezetékek: 1 pár 1,5-ös réz villanyvezeték külön csőbe húzva.
2. próbálkozás árnyékolatlan UTP kábel

Sejtésem, hogy a vezeték lesz a hibás.

Milyen vezetéket kellene a falba behúzni?
(szinte mindenhol a 230-as vezetékek közelében futnának a vezetékek.)
Mi az amit még elronthattam?

Segítséget előre is köszönöm.

//gomb köt gnd-pin4
//ledPin -> relay +5v * gnd *pin 6
//teszt 2015.07.07  feltöltve

const int ledPin =  6;
  const int nyomogomb =  2;
  int ledState = LOW;

void setup() {
  pinMode(ledPin, OUTPUT);
//  pinMode(nyomogomb, INPUT_PULLUP);  //ezt kivettem
}

void loop()
{
    if(digitalRead(nyomogomb)==LOW)
     {
        if (ledState == LOW) ledState = HIGH;
        else ledState = LOW;
       digitalWrite(ledPin, ledState);
       delay(300);  
       while(digitalRead(nyomogomb)==LOW) {;}
     }
}

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.10 0 0 1177

Pont ez a bajom a legtöbb termosztáttal és légtechnikai vezérlővel is: egyszerűen túl buták. Pedig nem kellene túl bonyolult kód a vezérlések finomításához - csupán némi józan paraszti ész és logika. 

Így keveredtem az Arduino témához is. Vettem egy hővisszanyerős szellőztető rendszert ebay-n - amit a gyári szettben egy 0-10V-os jelet kiadó kapcsolóval manuálisan lehet fokozatmentesen kapcsolni. Kerestem hozzá a neten vezérlőt, de egyszerűen túl buták és/vagy drágák. Szerintem anélkül nem lehet egy ilyen rendszert értelmesen/gazdaságosan vezérelni, hogy nincs neki külön kültéri és beltéri hőmérséklet+levegő nedvességtartalom szenzora. Hiába 90% feletti a maximális hatásfoka egy komoly rendszernek - ha bután van vezérelne.

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.10 0 0 1176

Hát igen - nevezzük nevén : Computherm szintén :)

Én is pont ezen gondolkodtam, hogy legalább utána pár kikapcsoló (vagy bekapcsoló) jelet adna ismét. Nekem egy évig simán elviszi az elem. Ha emiatt csak fél évig bírná, akkor sem lennék túl csalódott. De lehetne ezt úgy is finomítani, hogy ha kikapcsolt állapotban legalább 1 vagy 2 fokkal emelkedik az érzékelt hőmérséklet, csak akkor ad ki egy ismételt jelet - és akkor még az elemet sem merítené feleslegesen. 

Előzmény: John Zero (1175)
John Zero Creative Commons License 2015.07.10 0 0 1175

Igen, ez nálam a Computherm thermosztáttal volt.

Nekem is volt vele ilyen gondom, kicsit helyezgettem a szobában, és utána rendben volt, kivéve egy-kétszer. Most is ilyen van, de más házban, most nincs gond (vékonyabb a fal).

Engem inkább az idegesít, hogy annyit nem tudtak belerakni, hogy mondjuk 15 percenként biztonsági okokból lökje át újra a jelet? Tudom, meríti az elemet, akkor legyen mondjuk 30 percenként. De lehet, hogy elég lett volna, ha háromszor ismétli az adást.

Előzmény: Törölt nick (1174)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.10 0 0 1174

Szerintem a szoftver logikáján is múlik, hogy mennyire megbízhatatlan vagy sem a vezetéknélküli rendszer.

Ugyan nem Andruino, de jó példa a házunkban a vezeték nélküli szobatermosztát esete. Közismert elterjedt márka a magyar piacon és csupán 8 méterre van a kapcsoló egysége a vezérlőtől egy nyitott folyosó két végén - tehát szinte ideálisak az adottságok az üzemeléshez.

Mégis minden fűtésszezonban legalább egy alkalommal előfordul sajnos, hogy nem érzékeli a kikapcsoló jelet a kapcsoló egység és arra ébredek az éjszaka közepén, hogy 26-28 fok van a szobában, mert folyamatosan bekapcsolva marad a gázkazán órákon át. Iszonyú idegesítő és egyben szánalmas is, hogy ilyen terméket forgalmaznak nem kis pénzért. Ha lenne benne valami kontroll/ vészhelyzet logika, akkor nyilván elkerülhető lenne az ilyesmi. 

Előzmény: CyberShot (1172)
John Zero Creative Commons License 2015.07.09 0 0 1173

Nekem egy Raspberry PI a központ, és a node-ok ilyesmik:

http://tmrh20.github.io/RF24Network_Dev/Tuning.html

https://maniacbug.wordpress.com/2012/03/30/rf24network/

Van leírás, de nincs leírva a kész rendszer teljesen részletesen.

Ehhez kell Atmega328 minden node-hoz.

Egy node-hoz kell egy NRF24L01 modul (kb. 300 ft) és egy arduino (pl. Arduino Nano kompatibilis kb. 800 Ft eBay-en) meg egy 3.3V-os konverter. Vagy saját nyák + Atmega328 + NRF24L01.

Előzmény: CyberShot (1172)
CyberShot Creative Commons License 2015.07.09 0 0 1172

úgy érted, hogy minden végpontra kell még hozzá 1-1 arduino?

A vezetéknélküli nem rossz, csak eddig elvetettem a megbízhatatlanság miatt (monolit födém miatt is...), de belegondolva itt olyan kicsi adatmennyiség van, hogy akár jó is lehet.

Van valami konkrét vázlatod hozzá?

Előzmény: John Zero (1171)
John Zero Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1171

Van külön házvezérlés fórum is az indexen, mondjuk nem nagyon pörög sajnos: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9119229

1-wire hőmérők egész hosszú kábelt bírnak (több tíz méter), van esetleg 1-wire switch.

Én viszont most rádiós rendszerben gondolkozom: 1 NRF24L01-es modul kb. 300 Ft (+ kell hozzá arduino). Van mostanában Wifi modul is 800-1000 Ft körül (ESP8266), az is népszerű, azzal még nem próbálkoztam.

Én biztos nem nagyon kábeleznék, mert ott akkor kell RS485 meg hasonló, esetleg a tápot adnám moduloknak.

Előzmény: CyberShot (1168)
CyberShot Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1170

Köszi!

Én is most kezdem :)

Azért kíváncsi vagyok, hátha van itt a fórumon gyakorlati tapasztalat is.

Előzmény: Törölt nick (1169)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1169

Én is hasonló dolgokat tervezek vezérelni andruinoval majd a házamon: hővisszanyerős szellőztető külső és belső hömérséklet&levegő nedvességtartalom alapján, illetve automatikus alkonykapcsolós redőnyvezérlés+ infafűtés szobánkénti vezérlése és kamerarendszer stb.

Egyelőre még csak olvasgatok és tanulgatok és apránként rendelgetem a cuccokat hozzá - C programozás jól megy, de arduinoval csak most kezdek majd foglalkozni.

A kábelekről viszont azt olvasgattam a neten, hogy általában 5-10-20 méter még gond nélkül elfut, de léteznek jelerősítők, amivel 100 méterre is ki lehet tolni:

http://electronics.stackexchange.com/questions/7748/arduino-input-output-range-cable-length

http://electronics.stackexchange.com/questions/128791/maximum-cable-length-for-5v-or-3-3v-i2c-uart-or-1-wire-signals-over-ethernet-a

http://tronixstuff.com/2014/04/13/add-long-distance-connectivity-arduino-catkit-system/ 

Előzmény: CyberShot (1168)
CyberShot Creative Commons License 2015.07.08 0 0 1168

Sziasztok!

Szenzorokat/aktorokat milyen maximális vezetékhosszal lehet rákötni az Arduino-ra, hogy ne legyen jelcsökkenés/zavar? És milyen vezeték javallott? Redőnyvezérlést és levegőminőség érzékelést szeretnék a házban.

Köszi!

T.

tomtoled Creative Commons License 2015.07.05 0 0 1167

Valami ilyesmire gondolok , csak Arduinoval.Gondoltam sd kártya csatolóval , lehetőleg kijelzővel,manualis mozgatással.

Csak az a kérdés , hogy hogyan.

Előzmény: Törölt nick (1166)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 1166

https://3dfizz.wordpress.com/tag/hobbicnc/

Ha jól értem sd kártyáról is betölthető.

Előzmény: tomtoled (1165)
tomtoled Creative Commons License 2015.07.04 0 0 1165

Tisztelt Fórumtagok !

Adott egy Arduino UNO R3 ,rajta a GRBL , tökéletesen működik vezérel ahogy kell.

Tudtok -e olyan megoldást , hogy a megírt g-kódot önmagába eltárolja az Arduino , 

hogy utána ne kelljen hozzá a PC. Mindenfajta megoldás szóba jöhet.

Érdekelne a véleményetek.

Köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.25 0 0 1164

Egy ehhez hasonló driver bekötési rajzot kell a tiedről letölteni, és az alapján összekötni az arduinoval. Mindenek előtt el kellene mélyedned a témában, én nem néztem még rá a stepper motor vezérlésre. 

https://cdn.sparkfun.com/datasheets/Robotics/EasyDriver_v45.pdf

Még  a belinkelt alkatrészek beszerzése és összecsatlakoztatása után is lehet gond a szoftver telepítéssel, általában csak a vas és a hozzá írt szoftver együtt probléma mentes.

Előzmény: 038 (1163)
038 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 1163

Köszi a gyors választ!

Valószínű,hogy segít csak még át kell rágjam mert én nem nagyon értek hozzá.

A piros panel,ha nem tévedek a motor kártya -az nekem megvan.

Hogy van a bekötés az arduinóval az én kártyámmal no meg a potenciométerrel?

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1162
Előzmény: 038 (1161)
038 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1161

038 Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1160

Sziasztok!

Segítséget kérnék,egy léptető motorral való meghajtáshoz!
Adott,a képeken látható bolygóműves stepper motor,meg egy vezérlő kártya.
Az alábbi link szerint szeretném működtetni:
www.youtube.com/watch?v=F_jcHfDB60o
Milyen típusú potméter,és arduino kell hozzá,továbbá hogyan bekötni és programozni?

Előre is köszönöm !

Vargham Creative Commons License 2015.06.23 0 0 1159
John Zero Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1158

http://www.arduined.eu/ch340g-converter-windows-7-driver-download/

CH341SER.zip a neve, de ez nem baj, támogatja a CH340G-t is!

Előzmény: andru95 (1156)
Vargham Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1157
Előzmény: andru95 (1156)
andru95 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1156

Sehol nem találtam vagyis amiket találtam azok se jöttek be ki volt írva hogy CH340GUSB DRIVER és a mappában egy teljesen más diver volt .

Előzmény: John Zero (1155)
John Zero Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1155

Esetleg CH340G-s USB chippel szerelt? ahhoz külön kell letöltsd a drivert.

Előzmény: andru95 (1152)
andru95 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1154

Üdv!

A szitanyomat szerint egy DCcELe DCcduino MEGA 2560

És egy CH340 TTL konverter van benne.

Arduino oldaláról telepítettem a 1. 6.5 ös verziót.

A gépen windows7 Home Premium van.

És eszközkezelőben sem látja a kis rohadékot.

Vargham Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1153

Egy kicsit több információra van szükség a segítséghez.

> mint kiderült clon

Magyarul klón. ;-) Pontosan milyen klón? Milyen IC-k vannak rajta? USB-TTL USART illesztő típusa? Nagy felbontású kép a panelről? Ezek mind segítenének.

> valamiért nem észleli a gépem még csak azt se jelzi hogy valamit rádugtam

Nem tudjuk, milyen géped van. OSX, Linux, Win? Milyen verzió?

Nem tudjuk, hogy telepítetted-e előzetesen az Arduino keretrendszert.

Nem tudjuk, hogy miből gondolod, hogy nem észleli a géped. Lehet, hogy észleli, csak nem tudsz róla. Milyen lépéseket tettél, mikkel próbálkoztál, hogy felismerje?

Előzmény: andru95 (1152)
andru95 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 1152

Üdv!

Sziasztok volna egy picike problémám amire sajnos nem tudom a megoldást.

Vettem egy Arduino Mega névre hallgató fejlesztőpanelt csak mint kiderült clon és valamiért nem észleli a gépem még csak azt se jelzi hogy valamit rádugtam a panelen csak villog a zöld led  ha valaki tudna segíteni nagyra értékelném!!

Előre is köszönöm !!!

Üdv :András

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!