Keresés

Részletes keresés

vargailles Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4540
Félre ne érts: szerintem is kéne, s dolgoznia is kéne.

De ha egy képviselő nagyon kara, akkor tud bizottság nélkül is. Szép számmal találunk arra is példát, hogy egy-két képviselőnek fontos egy adott terület, s meggyőzi a többséget arról, hogy legyen ilyen bizottság. Tehát ha még csak az indíttatás sincs meg, akkor dolgozni sem fognak.

És igazad lesz: a hivatal köztiszviselői fognak rendeletet alkotni. No szép.
Előzmény: T9 (4537)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4539
Nem poénkodni akarok, csak ahány ember, annyiféle elgondolás, közgyűlés meg csak egy van. Úgysem lehet mindenki kedvére tenni, de a szempontokat (a magasabbakat) úgysem árulják el nekünk. Nyilván többet tudok, mint te, és hidd el, amit biztosan tudok, és publikus, azt el is mondom, vagy itt, vagy a Lapban.
Előzmény: T9 (4538)
T9 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4538
Jó poén volt.:)
Előzmény: Törölt nick (4536)
T9 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4537

Minden bizottságnak akkor van értelme, ha dolgozik. Mindent lehet jól és rosszul is csinálni. Na meg sehogysem.

A Tímárné féle bizottságot pl. nem is lenne olyan nehéz felülmúlni.

Már korábban is vitatkoztam Veled arról, hogy knek a feladata a testületi előterjesztések elkészítése. Természetesen a hivatalé (és még véletlenül sem a képviselőké). Így számomra teljesen evidens, hogy a rendelet-tervezeteket is a hivatal készíti, azonban a végső döntést a közgyűlésnek kell meghoznia róla.

Azzal, hogy nincs jogi bizottság, pont annak a lehetőségét sikerült kiiktatni, hogy a döntés előkészítésében - külsős bizottsági tagként - jogvégzett és gyakorlott jogászok is résztvegyenek nagyobb számban.

Előzmény: vargailles (4533)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4536
Kár, hogy nem téged kérdeztek a bizottságokról.
Előzmény: T9 (4534)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4535
Hivatalos álláspontot hivatalos helyről kérj, ez az én tudomásom. Csak azt tudom elmondani, amit én tudok, ezt is azért, hogy própáljak segíteni az információéhségen. Ha megkérdőjelezed a hitelességét, a te dolgod. Hazudni nem fogok, de az előfordulhat, hogy nem kötöttek mindent az orromra.
Előzmény: T9 (4532)
T9 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4534

1. Véleményemet fenntartom: a Sport és Ifjúsági Bizottságot is fölöslegesnek tartom önálló bizottságként.

2. Azt írtam: önálló bizottságként nem tartom jónak. Ötv:"22. § (3) A vagyonnyilatkozatok vizsgálatát a szervezeti és mûködési szabályzatban meghatározott bizottság végzi." Ez nem azt jelenti, hogy önálló, ugye szerinted sem?

3. Elég jól tudok magyarul, de az itt közreadott bizottsági nevekben nem szerepel a "Művelődési" szó. Gondolom, az Oktatásihoz kapcsolódik, ha ez így van, ezt a megjegyzésemet visszavonom.

4. És magával fogja lefolytatni a vitákat?

A bizottság nem felügyel, hanem: Ötv.:

"23. § (1) A bizottság - a feladatkörében - elõkészíti a képviselõ-testület döntéseit, szervezi és ellenõrzi a döntések végrehajtását. A képviselõ-testület határozza meg azokat az elõterjesztéseket, amelyeket bizottság nyújt be, továbbá amely elõterjesztések a bizottság állásfoglalásával nyújthatók be a képviselõ-testületnek.

(2) A képviselõ-testület döntési jogot adhat bizottságainak és a bizottság döntését felülvizsgálhatja, önkormányzati rendeletben hatósági hatáskört állapíthat meg bizottságának."

"27. § A bizottság a feladatkörében ellenõrzi a képviselõ-testület hivatalának a képviselõ-testület döntéseinek az elõkészítésére, illetõleg végrehajtására irányuló munkáját. Ha a bizottság a hivatal tevékenységében a képviselõ-testület álláspontjától, céljaitól való eltérést, az önkormányzati érdek sérelmét, vagy a szükséges intézkedés elmulasztását észleli, a polgármester intézkedését kezdeményezheti."

Míg az alpolgármester:

"34. § (1) A képviselõ-testület - a saját tagjai közül, a polgármester javaslatára, titkos szavazással - a polgármester helyettesítésére, munkájának a segítésére alpolgármestert választ, alpolgármestereket választhat. ...

(2) Az alpolgármester a polgármester irányításával látja el feladatait."

Azon azért elgondolkozhatnátok, hogy itt bizony róka fogta csuka esetek simán előfordulhatnak a jelenlegi felállásban!

5. Én úgy gondolom, az EU-s pályázatok területét az illetékes szakbizottságoknál (elsősorban a fejlesztési, de az oktatási és környezetvédelmi is) kéne hagyni, ui. komoly szamai alátámasztottságú pályázatokkal lehet csak labdába rúgni bármilyen pályázaton. A testvérvárosi kapcsolatok témája pedig egy tipikusan olyan feladat, amit a polgármesternek kell vinnie.(Zárójelben jegyzem meg: a kistérségi feladatoknak miért nincs külön bizottsági felelőse, ha a testvérvárosinak van? Szerintem ezerszer fontosabb terület!)

6. Olvass vissza! Én voltam az első, aki kritizálni mertem DB sokszor törvénytelen, hatáskörelvonó tevékenységét.

7. Kérdés nem volt, csak vélemény.

Előzmény: Törölt nick (4530)
vargailles Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4533
Alapvetően igazad van, DE !

A Jogi bizottságnak csak akkor van értelme, ha dolgozik is. Érdemi szerepe csak akkor lehet, ha jogvégzett és gyakorlott jogászok ülnek benne. A helyi jogszabályok megalkotásánál éppen e két hiányosság miatt szokás inkább a jegyző és a a hivatal jogászait igénybevenni. Már ahol ezt így végig gondolják. Egyébként pedig a helyi jogszabályok előkészítésénél a kérdéses szakterület szakbizottságai dolgoznak, s ebbe a munkába bármelyik képviselő beszállhat.

A gyakorlat a legtöbb önkormányzatnál az, hogy jogi bizottsági üléseken kellemesen elvitatkoznak azon, hogy - képletesen szólva - hogyan kell az i-re pontot tenni, míg felsőbb jogszabály rendelkezik arról, hogy az i-n eleve pont van. És senkinek sem jut eszébe elővenni egy jogtárat.

Tisztelet azon kevés kivételnek, ahol nem ez történik.

Ha a jogi bizottságnak egyéb tetemes feladata is lenne (pl. ügyrendi (!?)), az más :)
Előzmény: T9 (4525)
T9 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4532

Tudom, hogy az indokok nem megfelelőek

Miért prejudikálsz?

Ez a hivatalos álláspont, vagy a Tied? (...megpróbálok a saját jejem (később: jejem=fejem) után válaszolni)

Előzmény: Törölt nick (4527)
kígyószisz Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4531
"6. DB szinte minden hatáskört magához vont, az szmsz vonatkozó fejezete 1 km hosszú. Most ebből vissza lesz osztva néhány a bizottságokra. DB-n számonkértétek ezeket?"

Igen, sőt, hajajj :-(
Előzmény: Törölt nick (4530)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4530
1. A sportbizottság teljes nevén Sport és Ifjúsági.
2. Az Antunovits által vezetett bizottságot kötelező létrehozni, ez nem szabadon választott gyakorlat.
3. Magyarul van nevesítve: művelődési. Tanulj meg magyarul.
4. A jogi és ügyrendi ügyeket az egyik alpolgármester felügyeli.
5. Az EU-s teerület lenne fölösleges? Mikor onnan várjuk a pénzt? A nemzetközi kapcsolatok pedig főleg a testvérvárosokat fedi le. Idáig 3 van, de lesz az még több is.
6. DB szinte minden hatáskört magához vont, az szmsz vonatkozó fejezete 1 km hosszú. Most ebből vissza lesz osztva néhány a bizottságokra. DB-n számonkértétek ezeket?
7. Van még kérdés?
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4529
Berzéki nincs a testületben.
Előzmény: n0ri (4514)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4528
Jejem = fejem.
Előzmény: Törölt nick (4527)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4527
Mielőtt lejár az ultimátum, megpróbálok a saját jejem után válaszolni.
1. Pénzügyi tanácsnok azért kell, mert - mint az elhangzott - 3,8 milliárd idén esedékes kifizetnivalója van a városnak, ezért különösen fontos, hogy a pénzügyeket keményen kézbe lehessen venni. Csőzik a pü. biz. elnöke, de nincs olyan fokú rálátása a dolgokra, mint Jakab Bélának, aki el elmúlt ciklusban a bizottság elnöke volt, és jórészt átlátja a dolgokat. A tanácsnok önálló hatáskörrel sokat tud segíteni.
2. Tóth Tamás azért lett tanácsnok, hogy a tárgyalásokon képviselni tudja a várost, ne kelljen mindenhová TMA-nak menni. Egy tanácsnokot komolyabban vesznek, mint egy bizottsági elnököt, azon kívül plusz pénzbe nem is kerül. Ráadásul ez az a terület, ahol a legtöbb külső tárgyalópartner lesz.
Tudom, hogy az indokok nem megfelelőek, de az adósság sem az.
Előzmény: T9 (4522)
kígyószisz Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4526
"Valahogy az az érzésem, hogy ezeket a súlytalan bizottságokat azért kreálták, hogy ne kelljen az MSZP-nek érdemi területet átengedni, egyedül a környezetvédelmi az, ahol lehet alkotni"
Súlytalan bizottságoknál nincs mit alkotni. Nyilvánvalóan minden hatáskör a testületé marad, tehát a bizottságok szerepe erőtlen.
Ennek megfelelően mindaz, amit írsz, csak elvi jelentőségű - nincs gyakorlati jelentősége.
Ismét azt mondom: ehhez képest (!) teljesen mindegy, hogy hívják az elnököket.
T9 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4525

Azt is hallottam (hallomásból szerzett információ), hogy a válasz az volt, hogy nem szánnak nekik túlzottan erős szerepet.

Ha ez így van valóban, az máris ellentmond az ÉKA 65. pontja 1. bekezdésének.

A bizottságokról (bár, ha senki mást nem érdekel, akár telefonon is megbeszélhetnénk mi ketten:)):

Van 1-2 teljesen felesleges bizottság szerintem. Ilyen pl. az EU- és nemzetközi kapcsolatok, vagy a közrendvédelmi (jórészt nem önkormányzati hatáskör). Ez a mosógépszerelő-reklámember által vezetett is önálló bizottságként szerintem túlzás.

Aztán: nincs jogi bizottság, ami kb. olyan szituáció, mintha az országgyűlésben nem lenne alkotmányjogi. Egy olyan testületnek, amelynek helyi jogszabályokat kell alkotni szüksége lenne ezeket előkészítendő jogi bizottságra. A jogi viták így a testüli ülésen fognak lezajlani, ami nem a hatékony működés irányába fogja elvinni a dolgokat. A külön sportbizottság is luxus szerintem. A kulturális terület viszont nincs nevesítve egyik bizottságban sem.

Valahogy az az érzésem, hogy ezeket a súlytalan bizottságokat azért kreálták, hogy ne kelljen az MSZP-nek érdemi területet átengedni, egyedül a környezetvédelmi az, ahol lehet alkotni. (Szerintem egyébként ez a terület még sikerágazat is lehet, ha jól csinálják. (Hulladékudvarok, szigorú rendeletek, stb.) Nem értem, miért volt erre szükség, hiszen a bizottsági tagságokat illetően úgyis többségbe kerülhet a FIDESZ... Ez a kiszoritósdi nem igazán tetszik, az optikája egyáltalán nem az együttműködési szándékot látszik tükrözni...

Előzmény: kígyószisz (4524)
kígyószisz Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4524
Véleményem szerint a struktúránál sokkal-sokkal fontosabb a bizottságok valós hatásköre, az, hogy dönthetnek-e, véleményezhetnek-e érdemben, vagy sem. Azazhogy a bizottságok "erősek-e", vagy hasonlóan alakul a szerepük, mint a Döcsa idejében.
Ha jól hallottam, ez fel is merült a topiktalálkozón, kérdésként. Azt is hallottam (hallomásból szerzett információ), hogy a válasz az volt, hogy nem szánnak nekik túlzottan erős szerepet.
Ehhez képest majdnem mindegy, kik az elnökök, nem?
Előzmény: T9 (4523)
T9 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4523

Pénzügyi: Dr. Csőzik László (SZDSZ)

Vagyonkezelő és Beszerzési: Szabó Béla (FIDESZ)

Városfejlesztési-Műszaki: Tóth Tamás (FIDESZ)

Környezetvédelmi: Dr. Döcsakovszky Béla (MSZP)

Egészségügyi Dr. Schütz István (FIDESZ)

Szociális: Mészáros Mihály (FIDESZ)

Oktatási: Kéri Mihály (FIDESZ)

Sport: Mórás Zsolt (FIDESZ)

Vagyonnyilatkozati: Antunovits Antal (FIDESZ)

EU-Nemzetközi kapcsolatok: Varga László (MSZP)

Közrendvédelmi: Dombai Tamás (MSZP)

Erről senkinek sincs véleménye?

T9 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4522

Legyünk jóindulatúak!

Én továbbra is - bár egyre türelmetlenebbül - várom a választ arra a kérdésre, hogy mi volt az a különösen indokolt helyzet, ami 2 tanácsnok jelöléséhez és megválasztásához vezetett az érdi Közgyűlésben.

Valami ultimátumot kéne szabnunk, hogy meddig várunk. Ez ma úgyis olyan divatos.:)

Előzmény: kígyószisz (4521)
kígyószisz Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4521
Erre a kérdésre - akárhányadik napja tudakoljuk - lefogadom, hogy nem kapunk választ, hiszen nincs is rá magyarázat.
Mindenki fantáziájára van bízva, hogy miért is. Nekem is van egy-két ötletem.
Előzmény: T9 (4519)
Árpi Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4520
Az meg sem fordul a fejedben, hogy a koaliciót az MSZP viselkedése verte szét? Hogy jóérzésű ember esetleg nem vállalhatta tovább, ami folyt?
Előzmény: gizike (4515)
T9 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4519
Nem magyarázkodni kéne, Béla, hanem tájékoztatni bennünket, hogy mi volt az a különösen indokolt helyzet, ami miatt tanácsnok lettél, miuátn már 5. napja ezt kérdezzük.
Előzmény: egy simabőrű (4513)
T9 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4518
Akkor nem értem az előző hozzászólásod 1. mondatát.
Előzmény: gizike (4517)
gizike Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4517
Nem tudom, nem kérdeztem meg tőle.
Előzmény: T9 (4516)
T9 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4516

A polgármester és alpolgármester fizetése is csökkent? Szerintem ők az egyenlőek között az egyenlőbbek.:(

Te biztosan tudod, hogy mennyi volt az előző ciklusban a polgármester/alpolgármesterek illetménye. Kérlek, add közzé, hogy össze tudjuk hasonlítani.

Előre is köszi.

Előzmény: gizike (4515)
gizike Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4515

A polgármester és alpolgármester fizetése is csökkent? Szerintem ők az egyenlőek között az egyenlőbbek.:(

"Az én jelölésem nagyon átmeneti, ez a feladat, tisztség meg fog szünni.

Remélem hamarosan!"

Ezek szerint Csőzik hamarosan alpolgármester lesz, ezért hangsúlyozta az alakuló ülésen a "most" szót.:( Tényleg miért nem szólal meg, miért nem magyarázkodik? Legalább tudnánk, miért verte szét a baloldali koalíciót. Bár tudható volt, hogy a jobb oldal meg fogja neki és pártjának hálálni.

Vagy a polgármesternek kellene?  Ő is úgy csinál most, mintha nem olvasna itt. Eddig persze választás előtt akkor is megszólalt, amikor nem kellett volna.

Előzmény: egy simabőrű (4513)
n0ri Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4514
Abban az értelemben biztos, hogy háziorvos, a szakrendelőben van a rendelője. De Berzéki is orvos.
Előzmény: kiscowboy (4509)
egy simabőrű Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4513

Köszönöm az irántam tanúsított jóindulatodat.

Tudod csak az nem szólal meg itt a fórumon aki miatt ez az egész "tanácsnokosdi" ügy létrejött, kialakult. 

Nem nekem kellene magyarázkodnom.

A jutalom miatt pedig nincs lelkiismeretfurdalásom. Van akinek túl sok, van akinek kevés. Az a kérdés ki hol áll. 

Egy leköszönő polgármestert emelt fővel kell "elengedni", de vannak érvek és ellenérvek is bőven.

A képviselők, elnökök, külső bizottsági tagok tiszteletdíjai nominálisan is csökkentek, tanácsnokok ugyanígy voltak az elmúlt ciklusban is.

Az én jelölésem nagyon átmeneti, ez a feladat, tisztség meg fog szünni.

Remélem hamarosan!

Előzmény: T9 (4490)
Ró-Ka Creative Commons License 2006.10.14 0 0 4512
A bizottságok vezetőinek pártállása mellett/helyett érdekelt volna a szakmai kompetenciájukra utaló végzettségük.
Előzmény: T9 (4503)
Árpi Creative Commons License 2006.10.14 0 0 4511
Na ez lesz még egy szép dolog! Hogy mit mikor olvashatunk pl. a neten... Én már izgatottan várom a nyilvánosság kiteljesedését.
Előzmény: otterlo (4502)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!