Ha jól láttam ez halántékra ment. Azt hittem csak pofozkodni szabad teljes tenyérrel. Ez már majdnem boksz :)
Egyébként még Takanohana, Akebono, Mushasimaru idejében volt egy Ozeki, aki állandóan ezt csinálta. Nagyon ellenszenves volt ez a technika, ezzel együtt az ürge is.
Az igen! Én még az Eurosportos időkben követtem a sumo-t, meg ha ide belinkeltek összefoglalót megnézem, de ilyen KO-kat még soha nem láttam. Van itt fejelés, könyöklés, jól helyezett állba vágás.
a téli jungyo egyik állomásán takanoiwa dagadt arcúra pofozta a tsukebitoyát, (akit kórházba kellett vinni kivizsgálásra) mert állítolag az elfelejtett valami rettenetesen fontosat. takanoiwát azonnal tokióba rendelték, shibatayama oyakata szerint szigorú kivizsgálásnak néz elébe.
Az angolnyelvu NHK World muholdas tanyerrel foghato csak, hazai szolgaltatoknal nem elerheto, gondolom a budapesti szallodasok a japan turistak miatt teszik elerhetove.
Magyar kommentárral sajnos hosszú évek óta nincs szumó (2007 óta egész pontosan), de legnagyobb döbbenetemre, legutóbb az egyik budapesti hotelben megszállva, a délelőtti órákban kapcsolgattam a TV-t, és belebotlottam az NHK World csatornába, amiről és teljesen azt hittem, csak külföldön fogható csatorna. Angol kommentárral adták benne az éppen aktuális szumó tornát. Úgyhogy, akinek olyan előfizetése van, akár nézheti a TV-ben is e sportot. Kérdés, hogy mennyien tudják fogni az NHK World csatornát? Szerintem igen kevesen...
Ugyan nem ismerem a banzuke készítés minden fortélyát, de így azt mondanám, hogy attól mert Kise elindult a tornán nem ez nem predesztinálja jobb pozícióra, hiszen egyetlen meccset sem nyert, csakúgy mint a másik két yokoznua. Amit el tudok képzelni, hogy Tochinoshin átkerül a keleti oldalra, de akkor kellene egy yokozunát a nyugati oldalra tenni, a szimmetria miatt. Még egyszer mondom, hogy ez csak az én észjárásom.
Hallottam egy olyan statisztikát, miszerint a 2018-as évben Tochinoshin gyűjtötte be a legtöbb győzelmet. Bár Hakuho, Kakuryu, és Takayasu is volt sérült az évben, ez akkor is szép teljesítmény.
Kotoshogikutól tényleg szép volt ez a 10-5. Kicsit visszaidézte vele a régi Ozeki korát. Sokszor árnyéka régi önmagának ahogy szerepel, de most javított valamennyit a megítélésén. És én még azt hittem, ő fog sokkal hamarabb "kiöregedni", mint Kisenosato...
Hát nagyon sajnálom hogy nem láthattunk egy rájátszást. Nem tudom, mikor lesz hasonló közelségben Takayasu számára a tornagyőzelem, de Takakeisho most nagy szintet lépett szerintem.
A torna elején ezt tippeltem a 4643-as hozzászólásomban: "Én nagyon bízom Kisenosato jó formájában, de őszintén szólva nem igen látok reális esélyt rá, hogy behúzza a yusho-t, még akkor se, ha ő lesz az egyedüli Jokozuna. Lehet, hogy például pont most fog valami elsöprőt villantani Takakeisho, vagy Takayasu-nak jön végre össze az első tornagyőzelme, esetleg Tochinoshin-nak ismét kijön a lépés. De hogy Kisenosato újra a régi szintjét hozza, sajnos (ne legyen igazam, de) én nem tudom elképzelni az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján."
nagyjából azért összejött, amit akkor gondoltam, de ez a torna így is tartogatott meglepetéseket
A torna embere számomra még Shouhouzan volt. Mindig érdekes, és agresszív meccseket hozott, és a 10-5-ös eredmény amit elért, igen szép. A mai győzelméért is kegyetlenül a vérét adta. Sajnálom hogy semmi díjazást nem kapott a szerepléséért.
Hát bizony nektek volt igazatok, én Takakeisho győzelmét tippeltem előzetesen, és erre minden esélye meg is volt, de aztán mégis Takayasu nyert egy piruett bemutatását követően, méghozzá abszolút vert helyzetből. Takakeisho ha egy húsz centivel arrébb csúszok meg, akkor már csak azzal a lendülettel, amivel ráesett volna Takayasura, szerintem véletlenül is kilökte volna. Mindenesetre, nagy szerepe volt itt a szerencsén (vagy szerencsétlenségen, arról függ honnan nézzük) kívül a lélekjelenlétnek is. A fiatal Takakeisho vállát most már nagyon nyomta az esélyesség terhe. Remélem holnap mindketten győznek, és majd egy mindent eldöntő mérkőzésen lerendezik egymás közt a dolgokat.
takayasu mitakeumival, takakeisho nishikigivel meccsel, elvileg jó esély van a rájátszásra.
érdekesség, hogy mindkét sekiwake makekoshizott, így a januári tornán elvileg új sekiwake lesz, az pedig biztosan takakeisho, de hogy lesz-e második, arról fogalmam sincs, mivel más kachikoshis sanyaku nincs, és a magasabb rangban álló maegashirák is vagy betliztek, vagy nagyon lécrezgősen hozták a kachikoshit.
érdekes lesz a januári banzuke is, az már biztos.
takakeisho simán nyerhetett volna, ezt nagyon elbénázta.