Köszi a tanácsot. Én is éreztem ám, hogy még nincs minden veszve. Csak nálunk annyira késve van minden, de minden, a hóvirág is most kezd virágzani, a tulipánok (koraiak) épp hogy a levelük hegyét dugták ki, a japánbirsen pedig az első (!!!!) rügyet láttam meg ma. De a hétvégén kapirgálom a málna tövét, ahogy tanácsoltad. Remélem, még életben vannak, csak ébredeznek. Lehet-e nekik valamit adni? Én fahamuról hallottam, hogy azt szeretik, próbáljak meg szerezni?
Aranyosak az ilyen szomszédok.Nézd meg,élnek-e..Van-e dudor rajtuk valahol,ami élő.Ne a tetején,hanem lentebb.Kapirgáld meg a szárát,hogy találsz-e zöldhéjat a kéreg alatt.Esetleg még a tövüknél is kihajthatnak,szívós a málna.Ha reménytelen,gyorsan pótold,nehogy észrevegye a szomszéd.
Sziasztok! Új vagyok a topicon is és mint kerttulajdonos is. Az ősszel elültettem egy néhány málnatövet, ötös csoportokba. Tegnap átszólt a kerítés fölött a szomszéd, hogy szerinte azokat az elszáradt "izéket" ott a földben, ki kéne dobni. Tényleg száraz kórók állnak ki a földből. De ez természetes szerintetek? Az ismerős kertész azt mondta, ezeknek már az idén kissé teremniük kéne. Kellene adnom nekik valamit? Igaz, télen nyakig álltak a hóban.
Vettem az OBIban sárga, folytontermő málnát. Egy cserép 500 Ft volt. Szeretném elszaporitani de ez önmagától több évig tartana. Azt kérdezném, hogy lehet-e a hajtásait dugványozni?
Mivel u.n. folytonérő málnám van, mindig található egy két virág, de az is lehet, hogy azért vannak mindig ott mert oda épitették a fészküket. Különben rengeteg vadvirág van a közelben és gaz a kertemben.Két napja szembe spricceltem Zolone-val, vagy kibirta, de lehet, hogy nem találtam el.
Kedves málnások.
Nekem még nem érik, eléggé hűvös helyen van a kertem.
Azt kérdezem, hátha valaki tudja, a poszméh eszi-e vagy porozza a málnát. valahogy el kell hesegetnem mert nem merem majd szedni, ha ott zümmög a közelemben.
tegnap a fellelhető négy érett szemet igazságosan megzabáltuk a párom+én meg a két dög.:O))
még legalább öt szem félig érett málna van azon a tövön.:O)) hatalmas szüret lesz a hétvégén...
nagyon aranyosak.:O)) egy csomót nőttek...majd lefényképezem neked. aranyos kis fehérek még...
sajnos az egyik tövet pont elgázolta egy vakond....az elég satnya.:O)
összeszámoltam hétvégén, 13 szem málnánk van már a töveken.:O))) aranyosak. remélem fincsi lesz életünk első málnatermése. nem győzzük majd szüretelni.:O))))
Valamikor április elején ültettem 25 tő málnát. Nagy része szépen ki is hajtott.
Volt azonban vagy hat amelyek nem akartak neki indulni.
És mit tesz a teremtő?
2-3 most kezdett el alulról hajtani...
Nem értem a málna lelki világát. A telekhatáromon a kerités betonlábazata alatt (30 cm mélyen) átmászott a málnám, és egy csomó új hajtás van, pedig ott teljes árnyék van. Ősszel átmászom és hazatelepitem őket.
No lám, új ismeretek!
Ha ez így van, akkor érés előtt és közben is permetezhetsz! Mert a málnát 3 naponta szokás szedni, ha jól termő és az időjárás is kedvező.
A málnát pedig "poloska ízűvé" tevő rovarkártevő is akkor garázdálkodik, amikor a málnát te is fogyasztod!
Frimi
Hi!
Ha folytontermő fajta, akkor igen. De ez függ a vessző erősségétől is! Augusztus végén- szeptember eleje környékén a hajtáscsúcsokon fog teremni a fagyok beálltáig. Persze ez csak "kóstoló", tehát ne számíts valami nagy termésre. A málna a másodéves vesszőn, tehát jövőre hozza a termést (ez esetben a "fő" termést) és ez alól a szabály alól a folytontermő sem kivétel.
Frimi