Igen, közben hivatalos. Erős kezdése a hétnek, annyi biztos.
Higginsnek fontos lenne nyerni, mert ha kikap és Wilson megveri Selbyt, akkor kitúrja őt a kényelmesebb második negyedből a harmadikba a vb-n, míg egy győzelemmel gyakorlatilag biztosítaná az ottani helyét.
Zhounak tegnap, Binghamnek pedig ma nem sikerült teljesíteni a célt, úgyhogy biztossá vált a 16 kiemelt a vb-re. McGill éppenhogy, de megőrizte az utolsó helyet. Ha Bingham sikerrel veszi a selejtezőket, akkor biztos, hogy ő lesz a legveszélyesebb ellenfél az első körre minden kiemeltnek.
Közben az is hivatalossá vált, hogy a TC első körében Higgins-O'Sullivan meccs lesz. Állítólag ez lesz a holnapi nyitómeccs, de hivatalos időrend még nincs.
Hát nem sikerült, Trump mellett Day jut be a szombati csoportba, ami mellesleg a négy közül messze a legnehezebbnek tűnik, és mesze annak van a legnagyobb tétje. Trump, Selby, Zhou, Bingham, Walden, Dale, Oliver Lines és Day szerepelnek benne. Ha Zhou az első két hely valamelyikén végez, akkor gyakorlatilag biztos a Crucible kiemelése. Binghamnek ugyanezzel még marad némi esélye ugyanerre.
Ezért nem is ragozom most tovább a hosszú beírásokat, hanem szurkoljunk Az Öregnek: ha Steven Hallworth a most este kilenckor kezdődő utolsó etap során 2-1 arányban győzné le Ryan Dayt, mindeközben Jamie Jones 0-2 arányban kapna ki (a mai nap során 140-es bréket lökő) Jimmy White-tól, akkor utóbbi kvalifikálná magát a következő csoportba Judd Trump mögött másodikként.
Én nagyjából mindennel egyetértek amit írtál. Azt én egy pillanatig sem gondoltam, hogy ezt a tornát könnyű lenne megnyerni, ahogyan azt nagyon jól levezetted nyilván nem az. Ahogy azt is mondtam, hogy nekem semmi bajom nincs azzal, hogy ez a torna létezik. Egyedül azzal, de azzal nagyon, hogy ez egy pontszerző.
Mélységesen egyetértek, a probléma ott van, hogy mivel minden torna flat128 táblás, ezért sok európai tornán az első körök best of 7 meccsesek. Szerintem túl sok a pontszerző. Egyáltalán nem kéne minden versenynek annak lennie. 2015-16-ban 10 pontszerző volt a szezonban, 2018-19-ben 20. Ez már túl sok, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a különbség egy része, hogy a meglévő kispontszerző versenyek egy részét meghagyták változatlan lebonyolítással csak átnevezték pontszerzőre. Meg ugye a Shoot-out meg a Cazoo (akkor még Coral) Series. Amivel valószínűleg rangot akartak adni a tornáknak, meg elérni, hogy minden nagy név elinduljon mindenhol. Csakhogy egyrészt ha egy szezonban van 20 pontszerző, akkor a legkisebbeken úgyse fog elindulni a sztárok egy része. Másrészt én nem hiszem, hogy az lenne a snooker érdeke, hogy minden egyes versenyt, még a legkisebbeket is ugyanaz a pár játékos nyerje meg.
Szerintem csökkenteni kéne a pontszerzők számát. A kisebb és kevésbé érdekes tornák legyenek kispontszerzők. Ezzel marad még tétje a dolognak, de nem kell húzni a szánkat, hogy valaki azért lehet ott a Crucible-ben, mert kettővel több kört ment a Shoot-outon, másrészt több esélyt adna így valószínűleg a többi játékosnak. A Cazoo Series igazságtalan pontszerzőnek, de jó színvonalú tornák, amik népszerűek is, tökéletesek lennének meghívásos versenynek.
A maradék 10-15 közötti torna (inkább kevesebb pontszerző és több más fajta verseny legyen szerintem) pedig maradjon hagyományos pontszerző. Ugyanakkor nem kell az összesnek ugyanolyan lebonyolításúnak lenni. Nyugodtan vissza lehetne állítani néhány versenyre valamilyen kiemelést (nem feltétlen a hagyományos top16 a last32 között kezd, bár akár azt is), ahogyan szerencsére a szaúdi versenyen lesz is, meg a vb selejtezők során is van.
Ehhez ugyanakkor elengedhetetlen a ranglista megreformálása, de erre egyébként is szükség van. Jelen állás szerint a Saudi Arabian Masters győzelem
ötször annyit ér, mint egy Home Nations, és ugyanannyit, mint a vb cím. Az nyilván nem tartható állapot, hogy a hagyományos és népszerű tornák, mint a Welsh Open vagy a German Masters lassan behozhatatlan hátrányba kerülnek az új keleti versenyekkel szemben.
Én tulajdonképpen már azóta húzom a számat az ilyenek miatt, amióta a standardnak mondható pontszerző tornák legtöbbjénél lebutították bestof9 helyett bestof7-re a negyeddöntő előtti fordulók mérkőzéseit. Itt jut eszembe, hogy korábban ugye eleve a Last32 volt egy torna első köre, ami most már csak vébén maradt meg és az azt megelőző meccsek mind-mind selejtező körnek számítottak, de nem volt semmi olyan engedmény, hogy azért mert selejtező, akkor elég kevesebb frémet nyerni a győzelemhez. Egyrészt jó is, hogy a topjátékosokat ezzel kicsit lehozták az elefántcsonttoronyból, ne vegyék annyira automatikusnak, hogy minden tornán bérelt helyük van a legjobb 32 között, másrészt ezzel együtt ugye átalakították a pontrendszert is fontrendszerré és már azzal nagyon elcsúszott az egész pontszerzősdi. Hiszen amikor egy vébégyőzelem még 10 ezer pontot ért, a vébédöntős vereség pedig nyolcat, akkor egy hagyományos pontszerző tornán a bajnoki cím 5 ezer pont volt, a döntős helyezés pedig 4 ezer. Tehát 10 ezer és 4 ezer a felhozott példákban a két szélső érték. Ugyanez ma 500 ezer és 30 ezer. Nagyon nincs arányban a kettő... Talán ennyire nem kéne kompenzálni az élmezőnyt. (Ehhez kapcsolódik a másik bólogatásom, hogy bizony, a Cazoo Series is egy ilyenfajta túlkompenzálás a szememben.)
Azt sem tudja nekem senki megmagyarázni, hogy pl egy idei Home Nations tornánál aki a 128-64-32-16 körök esetében négy-négy nyert frémmel jutott tovább, a negyeddöntőn pedig öttel, azaz 21 frémet kellett nyernie, hogy az elődöntőbe jutva 20 ezer ranglista fontot szerezzen, ugyanaz a Gibraltar Openen szinte teljesen ugyanezért a teljesítményért, 4x4 + a negyeddöntőben ezúttal csak négy, tehát összesen 20 győztes frémért mindössze 6 ezer fontot kap, tehát hogy ez az eggyel kevesebb nyertes frém = -14 ezer font, ez hol igazságos?
(A pontszerző tornák csimborasszója persze továbbra is a vállalhatatlan Shoot-Out, ahol csupán 7, teljesen lutri frém megnyeréséért jár 50 ezer ranglista font/pont.)
Ilyesmiket figyelembe véve igyekszem ennél a WST-nél is a beletett teljesítményt összegezni és összevetni, ezért bár azzal egyetértek, hogy statisztikai szempontból nagyon csúnyán néznek ki a bestof3 meccsek egy pontszerző tornán, valójában mégsem egy 2-1-es győzelemért kapja a játékos a pontokat-fontokat, egyáltalán nem az alapján jut tovább, hanem többért együttesen, azaz érdemesebb lehet továbbra is tömbösített eredményként tekinteni rá. Pl Ronnie O'Sullivan tegnap összesen hat frémet volt képes megnyerni egész nap. Egy hagyományos tornán, ha valaki négy frémet nyer az első körben, máris továbbment és 3000 ponttal gazdagodik. Ronnie ezért a hat nyert frémért nulla pontot kap, mert itt nem az volt a feladat, hogy 2-0, vagy 2-1-re nyerjen, ahogy te nézed, hanem mondjuk 12-4-re, vagy rosszabb esetben 10-6-ra (bár, volt akinél ez az arány is kevésnek bizonyult). Ezt neki nem sikerült most abszolválni. Rajta kívül a legtöbb topjátékosnak meg igen, ahogy te magad is írtad. (Az eddig továbbjutó 30 játékosból csak 5 nincs a legjobb 64 között a világranglistán, meg merem kockáztatni: ha Higgins, Robertson, Allen, Junhui, Maguire, Bingtao vállalták volna ezt a versenyt, akkor jó eséllyel pont azt az ötöt szorítják ki.) Tehát mégsem kő-papír-olló, mert az jutott tovább, aki rátermettebb, nem aki szerencsésen nyert 2-1-re valaki ellen, hanem aki egész nap jól teljesített. Egy Scottish Openen 4+4+4 nyert frémmel a legjobb 16 között van az ember és van rá három napja összeszedni azt a 3x4 nyert frémet és kap érte 7500 pontot. A WST Pro Series-en egy nap alatt kell behúzni 12 frémet és akkor még mindig csak a legjobb 32 között van az ember és még csak 5000 pontot kapott érte (na jó, hatot, mert a második forduló utolsójaként egy ezres mindenképpen jár még, igaz, ahhoz a plusz egy ezresért is le kell még játszania további 16-18 frémet). Ezért írtam, hogy ez a torna még alul is van értékelve pénzügyileg, pontszámításilag. Ha a három csoport mindegyikét pl 11+12+13 frémmel nyeri a végső győztes, akkor 36 frémet nyert és kap az egészért 35 ezer pontot. Egyenes kieséses tornán 4x4 +5 +6 +9 = 36 megnyert frémért 70 ezer pont jár.
Azzal teljesen egyetértek, hogy ezt a 16 csoportból álló első fordulót eléggé nem fair módon osztották ketté, hogy az egyik fele januárban, a másik meg közvetlenül a második forduló előtt játszik, ez így szörnyen méltatlan. Ha pl egy hét különbséggel megy le 2x 8 csoport és aztán két hónap múlva folytatódik a második körrel, az már meglátásom szerint inkább rendben lett volna, elvégre még mindig rendeznek olyan tornákat is, ahol a Last128 és Last64 köröket selejtezőként mondjuk lebonyolítják novemberben, aztán a Last32-től a bajnokság többi része meg februárban kerül megrendezésre.
A legutóbbi English Openre talán mondhatjuk, hogy nem volt annyira minden színvonalat nélkülöző: Judd Trump 9-8 arányban győzte le a tornán összesen 12 százasbréket lökő Neil Robertsont, előtte a szintén szorosra sikerült elődöntőkben Mark Selby és John Higgins voltak az ellenfeleik. Ugyanúgy a világranglista első 128 játékosa volt jogosult indulni, mint ezen a WST Pro Seriesen. Az English Open egészén összesen 712 frémet játszottak le, amiből 66 volt százasbrék, ez azt jelenti, hogy átlag 10,8 frémenként egy. (Már akinek ez egyfajta fokmérő: bizonyítja a játékosok bréképítő képességét, koncentrációját, azaz hogy nem csak kínkeservvel tudnak frémeket nyerni, éppen kinek pottyan be az utolsó fekete alapon, hanem határozott, dinamikus, lehengerlő teljesítménnyel is.) Ez a mostani új, fura torna már 1021 frémnél tart és 101 db százasbréknél, ami 10,1-es átlag, azaz sűrűbben fordul elő century, mint a legutóbbi English Openen, és még Trump asztalhoz sem állt, valamint, mivel első kör, a nem oly kiegyensúlyozott játékerőt képviselők is nagyobb szereplési lehetőséget kapva úgymond rontják kicsit a statisztikát.
Nna, ezzel a sok számmal megpróbáltam azt alátámasztani, hogy ahhoz képest, hogy mennyire nincs megbecsülve, nem feltétlenül rosszabb torna ez, mint bármelyik másik a kategóriájában (főleg a Home Nations tornákkal lehet összevetni az összességében megnyerendő frémek végett), ám de mindettől függetlenül azzal maradéktalanul egyetértek, hogy nagyon nem kéne mindenből pontszerző tornát csinálni. A 2010 körüli újítások során még próbálkoztak a minor ranking megjelöléssel (euro tour, asian tour nem kötelező részvétellel), amik bár pontokat értek, de a trófeák nem számították bele a hivatalos ranking tornagyőzelmek közé, nagy kár, hogy végül valamikor 2015-16 táján egyszer csak összemosták a bestof9 döntős bajnokságok statisztikai értékét a bestof19-re végződőkkel. Az ATP is külön kezeli a 250-es, 500-as, 1000-es tornákat, legalábbis a játékosok profilján lekövethető, hogy melyik fajtából mit teljesítettek, a snookernél viszont mára teljes lett a katyvasz sajnos.
Nem akarok belemenni, de szerintem ez arról szól, hogy a szövetség korábban hagyott helyet esetleges kínai tornáknak. Ami, mint tudjuk, lehetetlen. s inkább feltöltötték ezzel.
Én őszintén örülök, hogy valaki írt véleményt erről a tornáról.
Ha csak a számokat nézzük, akkor még igaz is lehetne amit írsz, az utolsó csoport valószínűleg komolyabb lesz, mint pár korai nap komoly tornákon. De ezek az első csoportos meccsek nem azok. Azt is elfogadom, hogy ez a lebonyolítás az előre kiszámíthatatlan hosszúságú és a megszokottnál sokkal több szünettel mentálisan nehéz lehet. De egyébként O'Sullivanen kívül minden top játékos megoldotta a saját csoportját azt hiszem (ebben most nem vagyok biztos), szóval azért kezelhető. Viszont pont ezért mikiegérkupa. Az nem normális, hogy valaki január elsején játszott és legközelebb március közepén, ameddigre azt is elfelejtette, hogy mi ez a torna, más meg ma és utána holnapután.
És mindezek ellenére én szeretném ezt a tornát. Az idei szezon egy remek lehetőség lett volna a WST-nek, hogy kipróbáljon valami új formátumot, ne mindig ugyanazt a flat128 versenyt lássuk hétről hétre csak más néven (idén ráadásul ugyanott!). Ezt az egyet sikerült kiizzadni, és én őszintén örülök, hogy legalább van valami újdonság. De onnantól kezdve, hogy ez végig best of 3 és pontszerző egyszerűen méltatlanság bárkivel szemben aki életében elért bármilyen eredményt egy valódi pontszerzőn. És ezen Crucible helyek fognak eldőlni. Végül is eldőlhetnének akár kő-papír-ollóval vagy pénzfeldobással.
Én szeretném, hogy legyenek változatosabb tornák. De nem lehetett volna ezt valahogy jobban megoldani? Például holnapra meglesz a 16 csoportból a 32 továbbjutó. Innentől nyugodtan játszhatnának egyenes kieséses rendszerben hosszabb meccseken. Vagy legalább az utolsó csoport tarthatna két-három napig mondjuk best of 7 meccsekkel.
Ez már nem kapcsolódik ide szorosan, de egyébként szerintem a Tour Championship nem egy nagy presztízsű torna. Én személy szerint igazságtalannak tartom, hogy pontszerző (ahogy a Cazoo Series mindegyike, de leginkább ez), de egyébként egy harmadik felvonását élő verseny egyszerűen nem lehet nagy presztízsű pusztán a pénz miatt, mert akkor jövőre a szaúdi verseny egyből a szezon fő eseménye lenne a horribilis összege miatt. Majd, ha még pár évig megmarad, akkor lehet erről szó. Egy Welsh Open de még egy Championship League nagyobb presztízsű jelenleg.
A CL egyébként egy remek torna, általában kiváló meccsekkel. A játékosok is szeretik. És pont azért, mert nem akar több lenni, mint ami. Egy meghívásos liga rendszerű verseny, best of 5 meccsekkel, amiért a végén valakinek jár egy trófea. De nem pontszerző.
Az alapján, hogy az egész WST Pro Series torna során a legmagasabb pénzösszeg, amit ki lehet csiholni végső győztesként, valami 35 ezer font, tényleg egy elég alul értékelt, ezáltal minimális presztízsű bajnokságnak tekinthető, amire sok top játékos el sem ment és így köztünk, nézők között általánossá válhat az a szemlélet, hogy micsoda mikiegértorna ez, két frémekkel letudva egy meccset - ez valóban elég hülyén veszi ki magát a statisztikákat nézve is.
Ugyanakkor: A továbbjutáshoz egyetlen nap alatt, délelőtt 11 és kábé este 22 óra között, nagyjából 11 óra alatt minimum tíz frémet kell megnyerni, de ha csoportelső akarok lenni, inkább tizenkettőt. Közben az ellenfeleim is gyűjtögetnek frémeket ellenem, mondjuk akár ötöt is összesen, tehát lejátszok vagy 17 frémet. Hogy is szokott kinézni egy elfogadottabb pontszerző torna döntője? Best of 17, egy nap alatt, rendszerint délután kettőtől, adott esetben akár éjfélig is eltarthat, uszkvekábé tíz órát ölel fel, három szünettel (két mid-session, meg egy nagy a két session közt). Itt meg hat kicsi szünet van, kvázi folyamatosabb koncentrációt igényel egész nap, pláne, hogyha nyerni akarok és továbbjutni, nem engedhetem el az ellenfelet két-három frémre, abban reménykedve, hogy majd behozom, ha ő kerül hullámvölgybe - itt ha két egymást követő frémben kiengedek, máris buktam három győzelmi pontot a nap végi elszámolásnál. Ráadásul folyamatosan cserélődnek az ellenfelek, nincs időm kiismerni a másikat, hogy ma milyen passzban van, mit húzhatok meg ellene, mire figyeljek hosszabb távon - egyszerűen tényleg érdemes végig koncentrálni, mert nem tudhatom, a másik éppen mekkora játékerőt képvisel. Ha meg nekem megy jól és nagy brékekkel, egy asztalhoz állással hozni tudom a frémeket, akkor mindegy, hogy végig egy ember ül a másik széken (és az éppen John Higgins, Neil Robertson, esetleg a világranglista 110.), vagy öten-hatan váltogatják egymást, akkor jól megy nekem, alig engedem a másikat asztalhoz, lazán összejön a tíz, inkább tizenkét nyertes frém egy nap alatt. De annyinak meg kell lenni, különben nem jutok tovább. Ilyen szempontból lényegében még nehezebb is, figyelembe véve, hogy ha mondjuk éppen elkapom a fonalat és fél óra alatt ledarálok két frémet, utána vagy egy órát ülnöm kell a következő két frémemre várva, simán megtörheti a lendületemet. Hiába próbálom trenírozni magam mentálisan, hogy ma a kitűzött cél 12 nyertes frém, erre osszam be az energiáimat, nem a bejáratott ritmusú a lebonyolítás, alkalmazkodni kell, folyamatosan újratervezni.
Pl a mai csoport továbbjutója esetében: ma, hétfőn nyerni kell 10-12 frémet egy nap alatt, következő körben két nap múlva szerdán megint nyerni kell 10-12 frémet egy nap alatt, majd a vasárnapi utolsó körben 12-13-at, hogy biztos csoportelsőként megnyerje a tornát.
Ehhez képest a nagy presztízsű Tour Championshipen az első körben nyerni kell kilenc frémet egy nap alatt, majd kábé négy nap múlva újabb kilencet és végül vasárnap tízet. Ennyi. Az is három körös. Ez is.
Szóval ha úgy vesszük, csak a pénzdíjazás jóval kevesebb, a feladat, az elvárás bizonyos szempontból még több is.
Megmondon, magamban jót szórakozok, hogy első mérkőzést lehozhatta komolyan, aztán kövi háromba nem volt hajlandó energiát ölteni, aztán jön Joyce, aki ellen első frame-et lekési, majd 2 gördülékeny frame-mel hozza a mérkőzést, azért folytatva az érdekes lökésválasztásokat. :D
Azzal nehéz Higginsre meg Trumpra gyakorolni, hogy best of 3 meccseken amatőrközeli játékosok ellen csak úgy lököget a vakvilágba bármiféle gondolkodás nélkül. Nem akartam nézni ebből a tornából semmit az eredményeken kívül, de most ránéztem a Chen elleni meccsére és nem úgy tűnik, mint akit minimálisan is érdekel, hogy mi történik.
A szezon harmadik legnagyobb Mickey egér kupájában (szorosan követve a Shoot-outot és a Gibraltart) O'Sullivan kezdésnek kikapott a világranglista 97. és 120. játékosától is. Elképzelésem sincs, hogy miért nevezett erre a versenyre.
A 3/16 nagyjából megfelelne a kínai játékosok arányának a Main Touron (29/128), és őszintén szólva még mindig elég messze van az egyesek által már hosszú évek óta előrejelzett teljes kínai dominanciától. Ráadásul a felhozatalt elnézve nem hiszem, hogy a közeljövőben ez az arány jelentősen változna. A legtöbb amit elképzelhetőnek tartok, hogy több kínai játékos lesz stabil top48-as, top32-es, és nem egyszerűen örök tehetségek akiknek szezononként van egy kiugró eredményük.
Az egyébként feltétlenül jó, ha valamennyire tud színesedni a sportág, és ezáltal növekedni és népszerűsödni, ezért kapott a két hölgy is tour cardot a múlt héten. De abban biztos vagyok, hogy a snookernek nincs jövője, ha a meghatározó játékosok többsége, és az egész sportág magterülete nem brit. Ami egyelőre nyilván megkérdőjelezhetetlen, és egy darabig még biztos így is marad, de jó lenne látni a kínaiakhoz hasonlóan tehetséges és elszánt brit fiatalokat is.
Zhounak elég ha bejut az utolsó csoportba, Perrynek legalább másodiknak kell lennie, Binghamnek meg kell nyernie a versenyt hozzá.
A Zhounál fiatalabb Yan már biztosan kiemelt lesz másodszorra is pedig. Zhou egyre kiegyensúlyozottabb, és stabil eredményeket hoz, ha idén nem is, jövőre biztosan top16-os játékos lesz. Én régóta tartom egyébként, hogy a számtalan kínai tehetség közül Zhou lesz a legjobb, szerintem jobb játékos lesz, mint Yan, ráadásul nála szerintem sokkal szimpatikusabb és nézhetőbb snookert játszik.
Nem most, hanem a Pro Series után. Jövő vasárnap ér véget. De elvileg előbb is meglehet ha mindenki kiesik korábban aki versenyben van még a top16-ba kerülésért (már csak Zhou, Perry és Bingham). A jelenlegi állás egyébként itt tekinthető meg.
A top16 személye tehát meglesz a Pro Series utánra, de a top16-on belüli pontos sorrend csak a TC után. Viszont az a vb selejtezőket már nem befolyásolja, szóval oda nyugodtan el lehetne készíteni a sorsolást.
A vb selejtezők első három köre tavalyhoz hasonlóan idén is 6 nyert frameig tartó meccs lesz, csak az utolsó kör lesz a hagyományoknak megfelelő bo19. Hivatalosan persze idén is a koronavírus miatt, de közben meghosszabbították a selejtezőket két nappal, de emiatt nem hosszabb meccseket fognak játszani, csak ritkábban, hogy többet lehessen belőle közvetíteni. Tv nem adja, csak az Eurosport Player, de kommentátorral.
A lebonyolítás ugyanaz marad, mint tavaly:
Az első körben a világranglista 81+ játékosok és a meghívott amatőrök játszanak egymással Ezeknek a győztesei játszik a második körben a 49-80. helyen rangsoroltakkal,
Ezeknek a győztesei játszik a harmadik körben a 17-48. helyen rangsoroltakkal,
Az utolsó körben pedig ezeknek a meccseknek a győztesei játszanak egymással.
Sorsolás a Tour Championship után. Hogy miért azt se értem, mert ott csak olyanok fognak játszani, akik biztosan top16-osok, szóval az ottani eredmények a selejtezőket nem fogják befolyásolni.
Ezután a rendkívül színvonalas hét után a következő kettő a várhatóan még színvonalasabb és rangosabb, de nem kevésbé pontszerző Pro Series-é lesz, ahol a torna végéig best of three meccsek lesznek.
A végső győztes maximum 34 000 fontot szerezhet, de annak a nyolc játékosnak akik bejutnak az utolsó csoportba valamivel több, mint 10 000 font garantálva van, de valószínűleg közülük több is elér legalább 20 000-t. Ami persze még mindig kevés a komoly tornákhoz képest, de mivel több helyen szoros a verseny, ezért a Tour Championshipre és a vb-re való kvalifikációt is befolyásolhatja.
Az előbbi viszonylag egyszerűbb. Heten már biztosan kvalifikáltak, a nyolcadik hely Hawkins, Brown, és zhou között fog eldőlni, Hawkinsnak Brownhoz képest 12 500, Zhouhoz pedig 23 000 pont előnye van, szóval elég jó helyzetből várja. Az első három helyen biztosan Trump Selby és Robertson van, a negyedik Higginst (aki érthetetlen módon nem indult ezen a remek versenyen) megelőzheti O'Sullivan ha megnyeri (de ez igazából lényegtelen, mert mindkét esetben egymással játszanak). Lisowski megelőzheti O'Sullivant, ha legalább 21 500 ponttal többet szerez, Wilson pedig akkor, ha 28 500-zal. Ezek alapján Lisowski és Wilson is helyet cserélhet, közöttük most 7000 pont a különbség.
A vb kiemelésre jelenleg négy játékosnak van esélye a maximális nyereménnyel számolva, ők Zhou, Perry, Dott, és Bingham. A jelenleg 16. McGill és Zhou között mindössze 5500 pont a különbség, ráadásul ő már ki is esett az első csoportkörben szóval, egyáltalán nem veheti biztosra a helyét. Rajta kívül aggódnia igazából csak az őt 3000 ponttal megelőző Gilbertnek kell, ő viszont még versenyben van.
Ugyan, Hawkins másik univerzumban van ezekhez az urakhoz képest. 3 pontszerző győzelme van, amit ők ketten harminc döntőből se fognak összehozni, hacsak rájuk nem mosolyog a milton keynes-i könnyező Szűzmária.
A snooker utolsó nagy rejtélye, hogy mi történne egy Lisowski-Gilbert döntőben. Elég valószínű, hogy valahogy mindketten veszítenének, de hogy hogyan azt nem látom.