jó, Luke-ot is legyőzte Vader a TESB-ben, és nem halt meg :)
most őszintén egy Ahsoka című soriban ki veszi be, hogy meghalhat a főszereplő?
egy kis vízbe zuhanásnál éltek túl csúnyább dolgokat is SW karakterek...
mondjuk kellemesen csalódnék Filoniban, ha a végére azért elvesztenénk valamelyik fontos karaktert, végre lenne egy kis drámai súlya is a történetének.
nem kell mindent elfogadni-megmagyarázni, csak élvezni a hangulatot, látványt... kicsit visszamenni az időben. elcsépelt, de mint egy SW rajongó gyerek.
persze értem én, hogy valakinek ez igénytelenség definíciója, de most őszintén mit tudunk csinálni a helyzettel? a Disney kezéből jó ideig nem kerül ki az SW...
Filoni legalább lelkes és szerintem a Mando kezdeti részeitől az Ahsokáig azért fejlődött is valamennyit. én próbálok arra fókuszálni, amiben jó. mert szerintem a karakterek kiválasztásában, a koreográfiában, az SW környezet ábrázolásában-részletekben igenis jó. a párbeszéd meg sajnos sose volt az SW legnagyobb erénye, még Lucasnál sem. talán ez alól az Andor kivétel, ott jók a párbeszédek. (csak ott meg túl sok van belőle)
"Talán nem tudott átkecmeregni ebből az alternatív univerzumból a normálisba a bálnáival?"
hehe, ez jó. :)
amúgy pont nemrég néztem újra a Galaxis útikalauz stopposoknak filmet, jókat röhögtem még ennyi év múlva is. rögtön beugrottak Filoni űrbálnái.
bár most hogy közel is mutatták őket, látványilag annyira nem is rosszak ezekkel a csápokkal, meg a végén a hiperugrással. csak a szájukat-a "bálnavigyort" lett volna jó kevésbé földire csinálni és akkor egész elfogadható űrlények lennének...
"Az Erő által sok mindent látsz meg. Más helyeket.
A jövőt... a múltat. Tovatűnt barátokat."
Szerintem is lehetséges, hogy így vissza tudja nézni, főleg ha elfogadjuk az elméletet miszerint Leia így emlékezhet Padméra. De ezt irányítani is tudni kell. Hogy Yoda és Obi-wan miért a felvételt nézték vissza? Talán mert egyszerűbb volt, de az is lehet hogy ők nem tudtak ilyet. Az OT-ból és PT-ből az jön le hogy ez nagyon nehéz lehet. Valójában Yoda nézegetett így bele dolgokba, Palpi, meg Vader, aki nem igazán látott semmit. "He will come to me?" Azt Yoda és Palpi is jól "benézte" magának ezt a jövőbe nézegetést. Yoda biztos hogy nem látta, hogy a Dagonyán fog lakozni húsz évig, miután a Jedi rendet "feloszlatják". Még Palpi járt legközelebb mikor azt mondta hogy "everything has transpired as I have forseen it." (nem pontos idézet) Aztán lehet hogy filmszakadás volt vagy mi a szösz, mert nagyon csúnyán benézte a film végét.
Na ehhez képest Ashoka olyan szinten van, hogy ő minden mondatot is hall ami megtörtént. Olyan erős hogy Luke-ot fél perc alatt miszlikbe vágná.
Csak ugye akkor miért nem őt küldték Palpiék ellen, a kiképzetlen Luke helyett? Talán nem tudott átkecmeregni ebből az alternatív univerzumból a normálisba a bálnáival?
Hát ez egy hulladék, pedig nagy lehetőség lett volna ebben.
A fő karakterek teljesen el vannak cseszve, kivéve a droidot. Ashoka állandóan öntelt, és karba fonja a kezét. Ennyit tud. Syndulla "tábornok" állandóan somolyog valamiért. Szineshajú csajról már beszéltem, de ebben legalább benne sem volt. A párbeszédek ennél gagyibbak nem is lehetnek. Lehet hogy Lucas nem tud párbeszédet írni, de ez több szinttel rosszabb. Ráadásul minden jelenet olyan mintha felolvasás lenne, nem pedig színészi játék. Egyszerűen szörnyű.
A történet aránylag jó, kivéve ugye a bálnákat, meg néhány apróságot. Az hogy Ashokának látomása van Anakinnal a víz alatt az jó volt. Jó volt látni Anakint is. Aránylag tetszett a Clone Háborúk visszaemlékezés, kivéve hogy úgy nézett ki mintha egy ZS kategóriás filmhez készült volna. Ennyire spórolnak már dizninél? Még a Star Trek "planet hell" is jobban nézett ki a nyolvanas években. Továbbá komoly probléma hogy nagyon lassan halad a történet. A folyamatosan monoton gyenge párbeszédekkel ez dögunalom. Nem viccelek, bealudtam. Azt vettem észre hogy becsuktam a szemem.
Az meg hogy az űrbálnák szájában elutaznak egy másik galaxisba. Még Zaphod Beeblebrox sem gondolt volna arra hogy ez lehetséges, pedig neki valószínűtlenségi hajtóművel szerelt űrhajója volt.
Ez nem Csillagok Háborúja, hanem elmebaj, ha ezt felnőtteknek szánták. Ha meg 5 éveseknek, akkor csináljanak rajzfilmet.
csak azért, mert Filoni így mesélte el, akár úgy is elmesélhette volna, hogy valóban látja a mozit
lehet, lesz is még rá példa, csak egy picit jobban kell koncentrálni
vagy szerinted ez egy "szabály", hogy akkor a jövőben lehet látni konkrétan a bespint, de a múltban viszont csak hangokat lehet hallani? :D és ez így mondjuk mától van érvényben? :D az sem kifogás, hogy ez ezen a helyszínen volt, mert a térkép-vetítés is itt történt, meg a golyót is már biztos többször használták, meg fel van programozva, ugyan félbe van vágva, de ha nagyon szoríjja meg hunyorít hozzá, akkor valamit biztos ki tud belőle olvasni :D nonszensznek hangzik? igen! kb pont akkora nonszensz, mint amit Filoni mutatott nekünk ma!
és igen, epizód napján, melegében
jövő hónapban ennek már nem lesz sok aktualitása :D
és nem jól látod, még így is ez a sorozat tetszik a legjobban idáig, ki is fejtettem korábban, hogy miért
rengeteg a hiba, de sokkal kevésbé gyermekded, mint a korábbiak és érdekel a sztori, mert nagyon "új utakra visz" vagy hogy fejezzem ki magam
azt el tudom képzelni, hogy talán van a fejében egy átfogó koncepció arról, hogy Thrawn meg a többi... meg immár KK is inspirálja, hogy "figyelj, majd úgy kb ide kéne kilyukadni (ST))" de hogy közben HOGYAN jutunk el odáig, azt nem tudja és ez a probléma, hogy ezt az alkotó idejében improvizálja csak
így kerülnek a sztoriba olyan nagyívű állatságok, hogy hiperűrben utazó bálna, amivel aztán ő maga sem tud hogy vetélkedni a saját fejében, olyan magasra teszi a lécet velük, amit nem lehet megugrani, ezért egy epizóddal később szét is trollkodja azt
ugyanígy a meghaltnak tűnő hősök, akik a következő epizódban már nem halottak, hiszen szükség volna még rájuk
vagy most az, hogy Ahsoka ugyan lemarad valami fontosról és a néző ennek esetleg érzi a súlyát, de aztán Filoni pofán röhögi és azt mondja, hogy Ahsoka simán lehívja a múltat
tehát nem, a sztori nem arról szól, hogy itt hősök nem halnak meg
meg hogy belelátnak a múltba, valójában nem ezeket akarja Filoni elmesélni
a sztori Thrawn megtalálásáról szól (egyelőre kb), az már más kérdés, hogy menet közben a kis lépéseket sikerül úgy csavarintania, hogy csak ilyen nonszenszekkel tud belőlük visszatáncolni, hogy végül csakazértis eljussunk Thrawnhoz
engem ezek viszont rettenetesen bosszantanak, felesleges hurkok, egy a SW-ra valójában egyáltalán nem tekintettel lévő szerző agyából :(
vagy vegye a kezébe a labdát, az a múltban biztos sokszor megmutatta, meg valahol még "ott van benne", most az ne számítson, hogy szét van hasítva, használja a jedi-ezo izét és kész is vagyunk :D
csak tudnám, hogy Yodáék hogy lehettek ekkora barmok, hogy nem számoltak egy ekkora überjedivel és miért egy szőke kisbabára tettek fel úgy kb 20 évet az ep3 végén :D
Filoni nem azért ír bele ilyeneket, mert nem tudja hogy folytassa, hanem ezeket eleve bele akarta írni!
ő most szabad kezet kapott ahhoz, hogy a TCW/Rebelsben megálmodott dolgait élőszereplős változatban is kihozza.
neki meg még pármillió rajongónak tetszik ez, másoknak meg nem... ennyi.
abban egyetértünk, hogy vannak hülyeségek, ez a kétvilágos dolog végképp nem kellett volna, de én biztos nem hagyom, hogy a túlanalizálás elrontsa az amúgy számomra kellemes hangulatot.
arra ott lesz majd az Andor, ha komoly témákra vágyunk, csak el ne aludjunk közben... :)
nem, szerintem az a gond, hogy ez még csak az 5. rész, de már nem tudják hogyan tovább lökdösni a (sajnos kitalálatlan) sztorit, mint azzal, hogy epizódonként "megújítják" az SW-t ma pl azzal, hogy immár a múltba is bele lehet kukkantani :)
ne vicceljünk már! hát ez egész egyszerűen egy dilemma volt, hiszen lemaradt egy eseményről. nem volt jelen akkor, amikor megtörtént. ezt kellett (volna) valahogy feloldani, csak nem így erre nem lehet az az egyetlen és kizárólagos megoldás, hogy visszapörgeti az idő kerekét (most az mindegy, hogy mivel) hiszen az ilyesmire eddig sem ez volt a megoldás
máshogy kellett volna kikövetkeztetnie ezt a sztoriból, vagy mondjuk lehetett volna fül és szemtanúja az eseményeknek
igaz, akkor ez a végtelenül ostoba, felesleges és értelmetlen túlvilági utazás maradt volna ki, de ilyen egyszerű, úgy kell megírni a sztorit, hogy ne kelljen bele baromságokat írni
ha van egy szabályrendszer, akkor aszerint kell játszadozni, az nem megoldás, hogy jobb ötlet híján felülírok dolgokat
a Birodalom visszavág könyvben egyébként részletesen le van írva, hogy Yoda nem csak beszél a múlt és jövőről, hanem Luke ki is próbálja, és meglátja a többieket a Bespinen. a filmben nem emlékszem, hogy ez mennyire van részletezve.
– Maradj higgadt – mondta neki Yoda. – Az Erőnek általa fogsz látni mindenféle dolgokat: más helyeket, más gondolatokat, a jövőt, a múltat, rég eltűnt barátokat. Luke lassan lebegni kezdett, ahogy Yoda szavaira figyelt. Lassan már nem érezte a testét, és hagyta, hadd sodorják magukkal mestere szavai. – Képek töltik meg az agyamat. – Most kell, hogy te megtanuld kiválogatni, amit látol – oktatta a jedi-tanító. – Nem könnyű, és sokáig tartja. Luke ismét lehunyta a szemét, ellazult, fokozatosan felszabadította a szellemét, válogatni kezdett a képek között. Aztán végre megragadott valamit, valamit, ami először homályosan, aztán fehéren és formátlanul vibrált az agyában. Fokozatosan kitisztult a kép. Mintha egy várost látott volna, egy várost, amely talán egy villódzó, fehér tengerben lebegett. – Egy várost látok, felhők közepén – szólalt meg végül. – A Bespint – azonosította Yoda. – Látom én is. Neked vannak ott barátok, mi? Koncentrálj csak, s fogod te látni! Luke még jobban fokozta az összpontosítást. És csakugyan, a felhők övezte város képe tovább élesedett. Ahogy minden erejét megfeszítve figyelt, már meg tudott különböztetni alakokat, számára ismerős embereket. – Látom őket! – kiáltott fel Luke még mindig lehunyt szemmel. Aztán váratlanul görcsös fájdalom hasított testébe-lelkébe. – Kín gyötri őket! Szenvednek! – Most a jövőt látod – magyarázta neki Yoda.
nem értek egyet azzal, hogy valami csak akkor lehetséges az SW univerzumban, ha az OT filmekben volt rá példa.
pláne, hogy Yoda szó szerint azt mondja, hogy nagyon is lehetséges.
az meg, hogy egy tárgyon van vmi lenyomat, ami segítségével látja a múltat, csak egy eszköz, egy force ghost is súghatta volna a fülébe.
szerintem ezek a dolgok még abszolút élvezhetőek. ezernyi okot ki lehet találni, hogy az OT-ben azt meg azt mégsem használtak. akár még azt is, hogy csak akkor lehet belenézni a múltba, ha egy ismert/erőérzékeny/szeretett/stb személy hagyta ott a nyomát x percen belül :)
a gond inkább azzal van, hogy ez már az 5. rész volt, és Thrawn még sehol, akivel promózták az egészet... :(
amúgy meg ez a múlt visszanézhető-e, ez egy tök jó sci-fi/tudományos téma.
a tudomány mai állása szerint a múlt minden kvantuminformációja elveszett, kivéve a tárgyi emlékek :)
illetve Brian Cox szerint az nem kizárt, hogy a fekete lyukakba bezuhanó dolgok infója valahogy visszanyerhető...
"Egyébként, Obinak van ez a mondata az Alderaanról: "szétrobbantották a birodalmiak"
Na ő honnan tudja ezt?"
Ezen már én is gondolkodtam, szerintem ez nem múltba látás, hanem előtte mondja, hogy "milliónyian kiáltottak fel fájdalmukban blablabla..." vagy valami hasonló, talán akkor rakta össze, hogy ez nem lehet más. Meg hát tudta, hogy egy fontos támaszpont tervrajza van R2-ban és pont ide kellett volna hoznia. Azt is tudta, hogy nagy erőkkel keresi (immár) őket és a terveket a birodalom. Meg hát ha ugyan halálcsillag korábban nem is létezett, azért csillagromboló csak-csak. Azok is biztos kapták valamiről a nevüket.
Vagy csak simán: Occam borotváját alkalmazta :)
Ahogy a néző is ezt alkalmazta és eszébe sem jutott belegondolni ilyen marhaságokba, amiket most esetleg Filoni ültetett el a fejedben :D
Obinak van ez a mondata Alderaanról: "szétrobbantották a birodalmiak"
Ez olyan pofonegyszerű! Legalábbis számomra. Obi-Wan még mondja is, percekkel korábban, sejtetve, hogy valami történt... Amikor ő szembesül vele, számára egyértelmű volt már akkor, a meteoreső közepette. Míg a többiek csak a fejüket csóválják, Han és Csubi hangot is adván ennek, hogy mi a fene történt. Az Alderaan hűlt helyét lelve.
"Érzem, hogy az Erő háborog! Mintha, milliók kiáltottak volna fel rémületükben. Aztán néma csend lett. Valami szörnyű dolog történt."
A jövő fürkészése szerintem más tészta. Mindig mozgásban, stb.
De múltból elvileg csak egyféle van, tehát ha az Erő egy meditáció során megmutatja, akkor az tökjó. Szóval hogy nem csupán egy lehetséges múltat látsz, hanem a múltat.
Ásóka tökélyre fejlesztette ebbéli tudását. De ha ő mindent Anakintől tanult, akkor Vader is tud ilyet. Mégsem használja arra, hogy Leiától megtudjon ezt-azt a kihallgatáson.
Anakin pedig Obitól tanulta. Ő mégsem érzi meg a kaminói mérges nyilat tapogatva, hogy ki áll a merényletkísérletek mögött.
Szóval ez így megint bosszantó. Tényleg csak úgy lehet ezt a sorozatot élvezni, ha az ember kikapcsolja a tudatos énjét.
Egyébként, Obinak van ez a mondata Alderaanról: "szétrobbantották a birodalmiak"
Na ő honnan tudja ezt? Csak betippeli? Vagy pont az Ahsoka-féle múltidézés mondatja vele?