Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Előbbi hozzászólásomat továbbfűzve, szívesen venném, ha jelentkezne olyan gyűjtőtárs, aki a gyűjteménye bővítése miatt cserélne gyökeres dugványokat, vagy oltóvesszőket! Azt sem venném zokon, ha a fák metszéséből, a kidobásra szánt ágakból jutna az én gyűjteményem színesítésére.
Szívesen segítek, mert van néhány gyökeres dugványom. Sőt a tavaszi metszésnél továbbszaporításra alkalmas vesszőkből is küldhetek. (E-mail címemet megtalálod.)
Én is abban reménykedem, hogy más gyűjtőtársak is "vetemednek" hasonló dolgokra, s nem csak a borsos árú beszerzési forrásokra hívják fel a figyelmet. Bár találtam már olyan kertészetet(!) is, ahol a "tizenezer" forintos citrusokról ingyen és bérmentve lemetszhetek néhány szaporításra alkalmas ágat. Én elsősorban dugványozok, de már az oltásban is van sikerem. Előbb utóbb a szemzést is kipróbálom. Ez utóbbiakhoz nevelek egy rakat magoncot.
Ezek nagyon hasznos tanácsok. el is mentem őket, nagyon köszönöm:o) Július végefelé dugványoztam egy hajtáscsúcsot meg egyet augusztus végefelé. (igazándiból többet is de ők már régen elfonnyadtak).
Én úgy gondolom, hogy csak élhetnek még, mert ugyan semmi gyökérkezdeményt nem látok, de még egy árva hajtást vagy dudort se, de ugyanolyan harsogó zöldek a dugványok mint amikor ledugtam őket.
Most viszont egyre sötétedik, és nem tudom mit csináljak velük. Van valami tipped?:o)
Valóban, idén virulnak végre. Ez az első év, amikor nem történt visszaesés a fejlődésükben augusztus táján, hanem töretlenül fejlődnek, virágoznak, pedig augusztusban leálltam a tápozással.
Láttad a Miyagawat? Jövőre robbanni fog, a Nagamival és a Fukushuval együtt, eddig kűzdöttünk egymással.
Jól el is szaporodtak nálam, de ideje leállni a bővítéssel, most már tényleg - csak még egyet talán.
Mennyire csökkentettél, mit tartottál meg? Biztos vannak fotóid, megmutatod?
A levélpöndörödésre figyelni kell, a citrusok szinte minden problémájukat ezekkel fejezik ki.
"Furulyáznak" a levelek, azaz felfelé összepöndörödnek, ha kevés a víz, amit kapnak és csökkentik a felületüket. Lefelé hajlanak össze, ha sok a víz és növelnék a párolgási felületüket.
A citrusok érési ideje hosszú, a tavaszi virágzásban kötött gyümölcsök 8-10 hónap alatt érnek be.