Annak a 28-asnak hol a másik vége? Mert valami iszonyúan hosszú. Megijedtünk, hogy elvisz minket és nem találunk vissza, holott már a reptérre kellett lassan mennünk.
A párom nagy focirajongó és úgy értesült, hogy szeptember 4-én a portugál válogatott és ciprus csapata mérkőzést játszik, csak nem tudjuk, hogy hol. Tudna ebben valaki információval szolgálni? Jegyvásárlás? Helyszín?
Mi is azon a környéken laktunk (assezm 1 megállóra az Anjustól: Entendente megállónál) Azt nem mondom, hogy jó környék, k*-k, ganxta kinézetű feketék, de nekünk különösebb gondunk nem volt.
Nekünk a kedvenc kajáldánk a Pastelaria D. Dinis volt (pont a Baixa és a az Alfama határán, az első megállója a 28-as villamosnak, ahol elkezd emelkedni az utca, még a Santa Antonio templom előtt. Igazi helyi kajálda, 8.50-ért komplett menü 2 fogással, itallal, desszerttel, kávéval.
A kedvenceink egyébként nekünk L-ban ezek a cukrászdák voltak, reggel péksüteményes-kávés reggeli, délben meg átalakulnak ebédlővé (de csak kb. 3 óráig).
Péntek este hangulatos volt az a Sherry iszogatás. Hosszú sor áll és mindenki vesz 1 euroért egy pohár sherryt és az utcán issza. Ki van rakva a rengeteg asztal és szék a vendéglők előtt.
Hát a lisszaboniak nevét én nem tudtam megjegyezni, de még a helyet sem ahol voltak, mert ott rohanóléptékban voltunk. Vannak gyorséétkezdék vonatcsomópontokban, meg valami főtéri sarkon is ettünk. Először az a sarki nem volt bizalomgerjesztő, mert olcsónak tünt és tömeg taposta egymást. De aki készítette a kaját, az üveg mögül invitált be. Később tértünk be ide és megértettük miért van akkora tömeg. Nagyon jó kaját adnak olcsón, ezért. Persze ők nem tudtak angolul, mi meg portugálul. De végül is megértették, hogy halászlevet kérünk meg aztán maguk összeraktak nagy szendvicset. Sört, meg kávét is ittunk. Barátnőm mangólevet kért, abban megállt a szívőszál olyan sűrű volt 2 euroért.
Nem tudom, merre lesz a szálláshelyed, de egy-két helyet írok, ahol már ettem, és jó a kaja: pl. amoreiras gyorsétkezdéi cervejaria e marisqueira barcabela (martim moniz metróhoz közel) cervejaria jerónimos (rua de belém) bonjardim (kicsit turistás) Most ennyi jut eszembe.
Egyetértek az előttem szólóval, ha nincsenek különleges igényeid, akkor nem drága az étkezés. A lényeg, hogy elsősorban ne turisták által látogatott helyeket keress, hanem olyan éttermeket, ahol a helyiek is esznek. Érdemes prato do dia-t keresni (kb €6-10), az még olcsóbb. Több bevásárlóközpontban van rodízio, tipikus brazil és portugál ételekkel, nagyon nagy választékkal €5-7 áron jól lehet lakni. Itt mindent kipróbálhatsz.
A Lisboa Card akkor éri meg igazán, ha sok helyre mész rövid idő alatt. Egyébként szerintem nem tudod kihasználni. Vagyis van, akinek megéri, és van, akinek nem. Sajnos pl a Gulbenkian múzeumba csak 20% kedvezményt biztosít, Sintrában (palácio da pena) is csak minimális kedvezményt jelent, a Szenes Árpád - Vieira da Silva alapítványhoz is csak félárú a belépő, vagyis nem biztos, hogy megtérül, tényleg a programotoktól függ.
Tehát azt tanácsolod, hogy ne bonyolodjak bele ilyen kedvezményes ügyletbe, inkább vegyem meg a "helyszínen" a jegyet?
Az gondolkodtatott el egy kicsit, hogy a LisobaCard mindenre felhasználható+ a kölekedés mellett kultúrális vonatkozású belépőkre is kedvezményt ad.
Innen Budapestről azt nehéz eldönteni, hogy ha mindig megveszem a jegyet (zónák szerint) és fizetek még néhány belépőt akkor érdemes-e mégis Card-ot venni.
Ha már ilyen kedves voltál és válaszoltál szeretném még segítségedet kérni abban, hogy kb. mennyi eurót számolhatok étkezésre? Csak reggeli ellátásunk van, azon kívül semmi. Az internetet böngészve nagyon sok érdekes és izgalmas ételről olvastam, de az árakról viszont semmit.