Keresés

Részletes keresés

spucc Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1247

Ha nekem akartad címezni, akkor részben rossz nyomon jársz. Ha érdekel, inkább privátban, mert sok lenne a reklám.
Ha megsem nekem, akkor bocsi hogy megszólaltam.
Előzmény: Norbimsc (1244)
lacko1977 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1246
a kép lemaradt...puffer
lacko1977 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1245

Alfató,

most nézegettem a puffer bekötésed, és látom, hogy nekem teljesen máshogy van.

én a puffert az oldalán tölötm.

A csöti felett a "T" elágazás azért van, mert egy része a melegvíznek megy a lakásba, és a felesleg a pufferba.

Én innen veszem ki a melegvizet is.

Mivel nincs viszonyítási alapom, ezért kérdezem a véleményed.

Elméletileg, és gyakorlatilag is működik.

kösz.

Norbimsc Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1244

Igen, köszönöm.

közben tájékozodtam én is. Eddig ott tartok, hogy Szlovákia.

1000 L puffer: 634 euro +szig.: 306 euro. 

Laddomat: 331 euro,

Wilo 25/40: 80 euro, 25/60: 90 euro,

ESBE 25/60: 65 euro, 40/60: 116 euro

visszacsapó szelep: 12 euro

hütőhurokhoz nyitó/folytószelep: 65 euro

Honeywell V135 1B: 107 euro

Honeywell T 100 RAB: 69 euro

Itthon kaptam volna puffert 1000L szigetelés nélkül: 175000+ÁFA  (árfolyamtól függöen 650-800 euro), és még mindig megéri kiautoznom Szlovákiába (210 km).

Esetleg valakinél ha vannak ilyen tartozékok, bármi okbol felesleges, megmaradt, megveszem.

Az ESBE mellé gondolom egy szivattyú kell, mivel Laddomatnál van saját.

Ami elszomorit, hogy a 2000 lityis pufi nem fér be az ajtón, marad az 1000L, az is nehezen de betuszkoljuk.

Előzmény: Alfato (1242)
spucc Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1243
Itt:

http://www.atmos.cz/english/prislusenstvi

http://www.atmos.cz/english/instalace-kotlu

tudod kiválasztani. Minden bennevan, de magyar oldalak is vannak, csak kevésbé átfogóak. A szivattyú melletti visszacsapó szelepről ne feledkezz el! Nem mindegy, hogy építed be!

Árak: érdemes alaposan tájékozódni!!

Előzmény: Norbimsc (1241)
Alfato Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1242
Szia!

Meg tudod oldani ESBE szeleppel, sajnos én típust nem tudok, mert nekem Laddomatom van. Sokak szerint az ESBE jobb megoldás, mint a Laddomat, ezt nem tudom elbírálni, de mindenképp olcsóbb megoldás (szerintem hatékony is, ha a többi ESBE szelepemet nézem).

Tamás
Előzmény: Norbimsc (1241)
Norbimsc Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1241
Sziasztok. A következőt szeretném megtudakolni: A Faelgáz. kazánba visszatérő viz minimális hőmérsékletét (60 fok, nálam) meg tudom oldani egy ESBE szeleppel, vagy mindenképp kell ide a laddomat? És ha jó az ESBE akkor milyen fajtát kérjek a boltban? Ugyanis arra gondoltam, hogy megtervezem a saját rendszerem, átnézetem hozzáértőkkel és megveszem magam ami kell. Köszi mindenkinek előre is.
lackó1976 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1240
most...
Előzmény: HUCsa (1235)
lackó1976 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1239

Megpróbáltam rajzot is mellékelni az előbb,de nem ment át.

Talán most....

Alfato Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1238
A tartály felső harmadán mindig átfolyik az előremenő. Innen kap betápot is. Ha leáll a kazán, mert leégett benne a fa, akkor már áll a puffer töltő is, és csak a legfelső csövön távozik a fűtés felé a meleg víz. A Laddomaton mindig keresztül megy a visszatérő, mert amúgy honnan kapna hűltebb folyadékot a kazán, amit felfűtene?

Szerintem át fogom rajzolni az egészet, mert látom hibákat vétettem benne...

A fűtési és HMV vissza nem megy a kazán felé...mert nem tud.

A HMV a faelgáz előre, és a fűtés vissza körbe van kötve, nem értem hogyan menne át a Laddomaton....mert ha a HMV felöl melegebb víz jut a fűtési körbe, akkor a fűtési ESBE nem fog kinyitni...

Most így ennyi, de mondom át fogom rajzolni ha lesz erőm...

Tamás

Előzmény: Jenki 70 (1233)
Alfato Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1237
Hello,

Nem vagyok épület gépész...csak egyszerű mérnök vagyok, a rajzot, meg hagyjuk, mert Laddomatom van, és az ESBE keverést egyszerűen csak beleraktam...

Átnézem a rajzot, mert ennek jónak kell lennie, szerintem lehagytam dolgokat, ami összekavar mindenkit...

Tamás
Előzmény: Jenki 70 (1232)
lackó1976 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1236

Úgy értem, és ehhez kéne ,hogy 4 eres kábeled legyen:(vegyünk egy villanyboylert,amiben benne van a fűtőpatron és annak a termosztátja),ebbe a termosztátba bekötöd a 220 V-ot,amit  60 C-ra beállítasz majd ez továbbítanád 1 szálon (mivel csak a fázist szakítod meg) a kazánház felé., ahol egy csőtermosztátot tennél 75C-ra állítva a puffer előremenőjére.Ha megfelő a hőmérséklet a csőtermosztát bekapcsol és visszaadja a jelet a 4-dik szálon a szivattyúnak.

1-4 ig próbáltam jelölni az elektromos vezetékeket,remélem nagyjábólérthető.

De mindez csak akkor müködik,ha a lakásban keverteted le a vizet és a HMV csatlakozásig eljön a 75C os víz.

Szerintem így megoldható lenne.

Ez csak az én ötletem,biztos vannak nálam okosabb emberek is ,meg így fejből azért nem is olyan 1szerű.

Laci

HUCsa Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1235
Ezt hogyan gondolod pontosan?
A gázkazán és a tervben lévő HMV bojler és a szobatermosztát között egyetlen fal van. Ebbe a kazánházba jön a két cső a hátsó épületből (előre-vissza), ahol az Atmos meg a puffer van.
Én azt szeretném elérni, hogy a HMV töltsön, ha a fás kazánban van fűtés, és a szobatermosztát szerint a lakás nem kérné. Ez viszonylag könnyű lenne, ha az Atmos kilépő hőmérsékletét át tudnám vinni az első, gázkazános helyiségbe.
Előzmény: lackó1976 (1234)
lackó1976 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1234

Üdv Hucsa!

Kár hogy csak 3 eres,ha 4 lenne és a HMV boylertől oda lehetne vinni a termosztátjától 2 szálat a szobatermosztát vezetékéhez ,akkor szerintem lehetne vezérelni,bár még akkor is ott

van az a kérdés,hogy hogyan juttatsz be a tartálytól min. 70 C -os vizet???

Nem tudom hogy van a rendszered,de ahogy értelmeztem csak  2 cső megy a földben (előre  és visszatérő). Hol kevered le a lakásba bemenő vizet?

A kazánházban,vagy a lakáson belül?

Előzmény: HUCsa (1227)
Jenki 70 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1233

Hello Alfato !

Biztos a rajzon szereplő rendszered van ?

1.,

A faelgázosító kazán melleti szivattyú rossz helyen van, mivel a keringetőnek a termosztatikus háromjáratú szelep és a kazán között kell lennie, mivel ha nem ott van hanem mint a rajzon akkor nem alakul ki keverés. Ha a kazán kimenő hőmérséklete eléri azt az értéket amikor a termosztatikus szelep lezárja a kazán előremenő felöli ágát és már csak a rendszer felé engedné a fűtővizet akkor a szivattyú a lezárt ágban nem tudna keringetni. A fényképeid alapján Ladomat-od van annál is a kazán és term. szelep között van a szivattyú.

2., 

A leírásod szerint 80 foknál indul a puffer töltő szivattyú, ami ebben az esetben rádolgozik a Ladomat szivattyújára ??????? Hidralikailag nem biztos, hogy jó! Sőt ! Ha meg a töltő szivattyú indításával egyidejűleg leállítod a Ladomat szivattyúját akkor keresztül nyomja a puffer töltő a Ladomat-on ?

3.,

A rajz szerint a fűtési és HMV visszatérőt átvezeted a faelg. kazánon, így a puffert hogy fodog kisütni, (azaz a melegvizet kiforgatni a rendszerbe) ?

A pufferből hogy fog a víz kikerülni a fűtési rendszerbe, ha nincs visszatérő ág a pufferbe a rendszer felöl ? Sőt az egyetlen csatlakozási pontban még visszacsapó szelep is van ami csak egy irányt enged, de amúgy is nem lehet egy csövön egyszerre két irányban áramoltatni a fűtési vizet!

Ennek a puffernek részben egy hidraulikus váltó szerepét is be kellene töltenie.

A fűtési rendszer és a HMV szivattyú is rádolgozik a Ladomat-ra?

Amikor a fűtési kev. szelep a puffer felöl van 100%-ban nyitva és a faelg. Ladomat-ja csak visszakeringés állásban van (felfűtés) akkor a fűtési vissza hová, milyen irányban fog keringeni?

Mi indítja fűtési előre szivattyút ?

4.,

A HMV töltő visszatérő víz keveredik a fűtési visszatérővel a fűtési rendszer termosztatikus háromjáratú szelepe elött, így ha HMV készítés van akkor a fűtési rendszer felé melegebb vizet is kitud engedni a szelep akkor ha a fűtési visszatérőnél melegebb a HMV visszatérő, ez pedig általában így van.

A lerajzolt kapcsolás mind működés szempontjából, mind hidralikailag szerintem nem jó!

Előzmény: Alfato (1217)
Jenki 70 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1232

Hello  Alfato !

Megkérdezhetem az épületgépészet melyik területén dolgolzol ?

Jenki

HUCsa Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1231
Vagyis nem alatta, hanem benne az alján.
Előzmény: HUCsa (1230)
HUCsa Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1230
Termo Amica PAB 3v, ha jól tévedek...
Van alatta 100 l HMV-tartály.
Előzmény: Alfato (1229)
Alfato Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1229
Ha már Termomax: milyen kazánod van? Övcolor? Külön HMV?

Tamás
Előzmény: HUCsa (1227)
Alfato Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1228
Szerintem ki fogom egészíteni a rajzot minden vezeték folyásirányával, és akkor egyértelmű lesz.

Annak örülök, ha már érthetővé vált ;-)

Tamás
Előzmény: lackó1976 (1223)
HUCsa Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1227
HMV-bojlerem még nincs, csak tervezgetem. Most gázzal (Termomax) csinálom.
A szobatermosztáthoz egy egyszerű, asszem 3 eres vezeték (de lehet, hogy csak 2 eres) megy.
Előzmény: lackó1976 (1222)
Alfato Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1226
Természetesen! Csak tudjam milyet vegyek, mert én nem szoktam sörözni (ritkán egy kis vörös) ;-)

Tamás
Előzmény: spucc (1221)
lackó1976 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1225

Igen,és én csak fával fűtök,mert nem is akartam gázt.

Nagyon jónak  tartom,bár még soha nem mértm meg mennyi fa megy el  1 nap.

Előzmény: Chapi (1224)
Chapi Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1224

Szia !

Neked az Atmos rajz szerint van kötve a rendszered ?

Előzmény: lackó1976 (1223)
lackó1976 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1223

Kedves Alfató !

Visszavonom kérdésemet, mert átfutottam 1209 -es válaszodat és így már értem a rendszert!!!!!!!!!

lackó1976 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1222

Üdv minden kedves Elgázosítónak!

Én tavaly szeptember óta vagyok tulajdonosa egy Atmos DC 22 s típusnak, 1000 l-es pufferel és 200 + 120l- es HMV -nek. Elolvastam a fórumot a kezdetektől, és

nagyon so k hasznos dolgot tanultam belőle.Bár szeptember óta üzemel a kazán, még mindíg úgy érzem van mit tanulni.Gyerekkorom óta fával fűtünk, de a szüleimnél tapasztalt cserépkályhás fűtést össze sem lehet vele hasonlítani.

Tisztelt Hucsa úr!

Az lenne a kérdésem, a HMV-ddel kapcsolatban az lenne a kérdésem,hogy milyen vezeték van befűzve a szobatermosztáttól  a kazánházig!

Tisztelt Alfató!

Miért  a 2 szivattyú, ha egy a folyásirány a rajz szerint?????

Nem kötekedésképpen kérdem, csak érdeklődöm.

BOCSI,HA ÚJKÉNT KÖTEKSZEM DE AKKOR SEM ÉRTEM.

Üdv.Laci

spucc Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1221

Köszönöm a meghívást!

A kávé mellé nem lehetne sör is? Az asszony is tud vezetni !
Előzmény: Alfato (1218)
Chapi Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1220

+ a Magyarországi importőr Szakszer Kft honlapján is ez az ajánlott bekötési rajz:

http://www.szakszer.hu/javasolt-bekotes

Chapi Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1219

Kedves Alfato és HUCsa !

Mivel Ti gyakorló üzemeltetők vagytok én pedig csak kazánnal rendelkező rendszert tervezgető, homályosítsatok fel, hogy akkor most hol az igazság.

Atmoséknál a több mint 40 rajzban a pufi és a kazán között 1 db a hmw körben szintén 1 db és a fűtő körben szintén 1 db szivattyú dolgozik. Atmoséknál miért nincs külön kazánköri és külön puffertöltő szivattyú ?

Én így képzeltem el a saját rendszeremet az Atmos utasításai alapján:

http://www.atmos.cz/english/images/zapojeni/14.gif

Most akkor így jó, vagy úgy, ahogy Alfatonál van, esetleg mindkettő ?

Alfato Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1218
Gyere el inkább, mert elsőre is félre értelmezted a Laddomat helyét, élőben minden egyszerűbb szerintem!

Iszunk egy kávét, meg begyújtunk ;-)

Tamás
Előzmény: spucc (1213)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!