Ez IS Amerika:
5,214,333 dollar es 50 cent lett a korhazi szamla.
Egy Slim Watson nevu 69 eves, nyugdijas, eszak-karolinai fegyor ritka ver betegsegben szenvedett. A Duke Egyetem klinikajanak intenziv osztalyara kerult. 34 napig volt ott, de nem sikerult megmenteni az eletet. Az 5.2 millio dollaros szamla nagyreszt gyogyszer koltseg. A - most mar halott paciens szamlajanak kb. felet a nyugdijasok ingyenes allami betegbiztositasa+ privat biztositasok fedezik.
( Eredeti hir a Wall Street Journalban jelent meg)
A korhaz biztos tisztaban volt vele, hogy SENKI nem fogja (tudni vagy akarni) kifizetni a biztositasok altal nem fedezett, kb. 2.5 millio dollart. A paciens nem volt gazdag, nem volt fiatal, vagy hires.Megis megprobaltak megmenteni.
Az átlagos amerikai ház mérete cca. a duplája ennek 2470 négyzetláb azaz 274.4 négyzet yard minusz cca.10% akkor kijön, hogy 250 négyuzetméter.
Árak $100,000-$1,000,000 and up. Alabamában talán a legolcsóbb és CA divatos helyein a ledrágább.
Barátom 2 éve adott el egy 8 éves 3600 négyzetlábas házat St. Paul mellett $340,000. Vett érte egy townhouse-t SF-tól 35 milesre s most adta el $560,000-ért.
Hihetetlen. Mi?
Szerencséd, hogy szmájliztál, mert ........-))
Nagyon szívesen visszamennék, de már nem adja ki a szobáját, mert odaköltözött hozzá a fia.
Különben nem kérdeztem volna, hogy esetleg valaki tud e valamit.
Tavaly előtt jártam először az USÁ-ban, mert gyerekkori álmom volt eljutni New Yorkba és látni a Niagarát is. Meg kell, hogy mondjam, nem volt kedvem hazajönni. Azóta is "honvágyam" van New York után. Szeretnék visszamenni még, mert a két hét alatt alig valamit sikerült megnéznem abból a rengeteg csodából! Azon szerencsések közé tartozom, akik megkapták a vízumot 10 évre. Most olvasom az indexen, hogy nagyon megszigorították a vízumhoz jutást, kevesen kapják csak meg.
Nekem most már megint meglenne a pénzem, hogy elutazhassak, csak éppen nem tudom, hogy kivel fogok menni, mert a barátaimnak nincs vízumuk. Illetve akinek van, az már ott van, csak nem NY-ban, hanem Floridában. Egyedül meg azért nem olyan nagy az élmény, ha nincs kivel megosztani.
De nem is ezzel akarlak untatni. A kérdésem az, hogy van e tudomásod elfogadható magánszállásról és kb mennyibe kerül? (tav.előtt Queensben laktunk a subway szemben volt a házzal, és 20 dollár volt naponta a szállás meg a kaja per fő.)
Ja! Egy szlovákiai magyar csajnál, aki bűbájos volt.
Baratom Mapplewoodban (30 km.N.Y.-tol) egy csendes varoskaban ,autout 45 perc NY-tol es helyi vonat Pennsylvania Station-ig,klasszikus fahaz,egy emelet,garazs ,kert,400000 USD.ezelott hat evvel.
Ahol en lakom, ott 300 ezer korul van egy jo allapotban levo, szep csaladi haz, apolt kertvarosban, tehetosebb kozeposztalybeliek altal lakott kornyeken. A hazak a 60-as evekben epultek, teglabol vannak, 2, 21/2 emelet magasak, altalaban 4 haloszoba+nappali, ebedlo, u.n. csaladi szoba, konyha,"mosokonyha", muhelyszeruseg, 2-3 furdoszoba van bennuk. A kertek eleg nagyok. A korzeti allami iskolak igen jok. Eleg kozel vagyunk a nagyvaroshoz, eleg tavol annak negativ aspektusaitol.
Ket dolgot azonban tudnod kell: kozeposztaly itt csakis az anyagiakat jelenti. Munkas, nyugdijas, ertelmisegi egyarant lakik a szomszedban. A masik, hogy a hazvasarlok nagyresze kisebb, olcsobb ingatlannal kezd, es ahogy emelkedik a csaladi jovedelem, vagy csokken a hitelkoltseg, ugy vesz dragabbat. Nagyobb tavolsagot koltozni "jobb" hazert, eleg hetkoznapi.
Ismerek valakit, akinek egy kisvarosban csak harmincegynehanyezer dollarba kerult a szep haza. Csak normalis munkalehetoseg nem nagyon van 100 km-es korzetben, es az idojaras is eleg ramaty arrafele.
Egy Boston kulvarosaban levo haromszintes (beleertve a befejezett pincet a hozzatartozo mososzobaval) haz kb. 150-180 ezer dollarba kerul. Ebben harom furdoszoba van (ketto kaddal, a harmadik csak wc+mosdo), ket nagy haloszoba, egy nappali, ebedlo, konyha, pince=egy nagy szoba, es a mosokonyha. Plusz padlas, ami ugyan csak tarolasra jo.
Ez nem a legelokelobb kulvarosa termeszetesen Bostonnak, olyan kozepszeru, normalis hely.
Hááát nem tom.
Csak a nagyságrend érdekel.
Ne a leglepukkadtabb és ne egy New Yorki kertváros legyen...
Nem házat keresek, csak az izgat, hogy Amerikában mennyi...
A véleményem nem ilyen apróságokon múlik, annak ellenére, hogy kellemetlen, meg persze ma még mindíg nincs készen. Viszont azóta beszélgettem a biztosítónál egy másik emberrel is, aki még azt is tudta, hogy ha netán fizettem volna (vagy esetleg kell majd mielőtt készen lesznek a javítással), akkor visszatérítenek, amennyiben írok egy igénylést. Kár, hogy az első, akivel pénteken beszéltünk még az orvostól, ezt nem tudta (mert kérdeztem őt is rögtön).
Amúgy meg itt is csak az a lényeg, hogy ne kelljen orvosi ellátásért folyamodni, mert akkor a legjobb.
Eddig próbáltam a magyar rendszert, az oroszországit is, mindkettőről volt saját jó és rossz élményem is, most az amerikait próbálom (egyelőre csak próbálni), gondolom erról is lesz mind a kétféle. A különbséget én inkább abban érzem, hogy más dolgok a jók és mások a rosszak. Az meg ízlés kérdése, hogy ki melyik problémákat viseli könnyedebben ill. melyik előnyöket értékeli fontosabbnak.
schgy