Keresés

Részletes keresés

Alfato Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1307
A hőcserélő lehetőségét én alapon kihagytam bocsánat, vagy az egész rendszert akarnád feltölteni? Mármint a padlófűtést is?

Akkor a gatyit fel kell kötni, mert monopropilén-glikolból a 10 liter tömény (-60 fok C) 12 500 Ft...bár ha van akkor isten neki fakereszt.

De ha tudsz trafó olajat az a legjobb ;-)

Tamás
Előzmény: Albibika (1305)
Alfato Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1306
Én ma Kecskemétre menve láttam Tószegen 17 500 Ft köbmétere az akácnak méteres darabokra vágva, és ott sincs kis átmérő. Annyit veszel amennyit akarsz, egy nénike kézikocsin tolt vagy 3-4 kisebb rönköt. De a Nefagnál a tölgy asszem 12 500 Ft köbmétere (most ne vessetek rám követ, mert nem emlékszem rendesen), csak a héten már nem lesz csak hétfőn.

Viszik az emberek a fát mint a cukrot.

Tamás
Előzmény: HUCsa (1304)
Albibika Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1305

A fagyásveszély miatt fagyállóval tölteném fel a rendszert nem olcsó de biztonságos és nem is rozsdásodik. A munkahelyemen is így van a műhelyben 2-3 hét téli leállásnál sem volt probléma. A kémény felállítása fizikailag nem lehetséges közelebb. A jelenlegi gázkazán pontosan az épület alatt van.

Ha mondjuk azt vesszük alapul ha csak 3000l puffert kellene felfűteni 80 fokra, akkor 50Kw-sal el lehetne intézni egy befűtéssel? Vagy ha más lehetőség nincs akkor 32Kw-sal 1 befűtésel és ha leég a parázsra még egy teli pakolás?

Előzmény: Alfato (1302)
HUCsa Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1304
Nem tudom, hogy honnan hoznák, csak mobilszámot kaptam.
Még mindig megérné, mert helyben van 24000-ért. Igaz, akár kisebb tételben is.
Előzmény: Alfato (1303)
Alfato Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1303
Honnan hozzák? A tajgáról? 6 ezerért szállítanak egy köbméter fát? Ez nem semmi...

Tamás
Előzmény: HUCsa (1301)
Alfato Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1302
Szerintem akkor inkább az 50 kW környékén lenne jobb kotorászni, mert ha a pillanatnyi maximális teljesítményt nézem akkor eléggé kicsi a difi, amit nem tud kompenzálni az égéstér mérete, és akkor is valószínűleg 2x kellene begyújtani, ami mint említetted nem igazán megfelelő (egyszerűen nem tudsz annyi fát belegyömöszölni, hogy egész nap elég legyen. Mindezek mellett eléggé messze kerül a kazán a felhasználás helyétől, így a kérdés esetleg felmerülhet, hogy nem-e megérné egy külső kémény felállítása, természetesen csak akkor ha kivitelezhető a meglévő kazánházban. Több helyen láttam ilyen megoldást amire gondoltál, és az idén télen is volt probléma (fagyás), mindannak ellenére, hogy otthon voltak, mert csak kicsit nem figyeltek oda és már meg is volt a baj. Itt még hozzá tenném, hogy nem 22 m-re van a kazánház az épülettől hanem csak 6-ra. Ha számodra rizikós a rendszeresség, vagy ha esetleg nem tudod megoldani a begyújtást, akkor a rendszered el fog fagyni, ami komoly probléma télen, mert újra indítani a mínuszokban....

Szerintem itt a túlméretezés a használhatóságot szolgálná mindenképp. Elméletileg a 3000 l puffer elegendő is lenne...

Tamás
Előzmény: Albibika (1299)
HUCsa Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1301
Ezeknél 14000, de a szállítással lesz belőle 20500.
Előzmény: Norbimsc (1300)
Norbimsc Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1300

Nálunk akác: 15000/ m3, és nem ágfa. 10 cm átmérőtöl a betyáros darabokig minden van benne.

Albibika Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1299
Most hogy végigolvastam mind a közel 1300 hozzászólást a témához kezd összeállni bennem a kép. A véleményeteket szeretném kikérni faelgázosítással kapcsolatban, mivel az éves gázszámla kicsivel 500 darab ezres felett mozog, tehát nem olcsó.

Egy 2 szintes 200m2-es családi házról lenne szó. A falon nincs pluszban szigetelés 38-as blokktégla, műanyag nyílászárók U=1,1W/m2K . Jelenlegi fűtési rendszer 28kW-os gázkazán padlófűtéssel (1200m 16mm-es belsőátmérőjű rehau műanyag cső van a padlóban). A kazán jelenleg a pincében van szintenként 1-1 db keringető szivattyúval és egy zárt tágulási tartállyal ellátva kb. 25L. Ezt szeretnénk kombinálni egy 32 KW-os Atmos felgázosító kazánnal, vagy teljesen kiváltani. Mivel nincs több kémény az épületben így a kazánt a melléképületben tudnánk elhelyezni, ami 22 méterre, van a jelenlegi kazántól. A bekötését leszigetelt rézcsővel gondoltuk, a cső a melléképületben lenne, elvezetve valamint a rendszernek ebbe a részébe kellene egy nyitott tágulási tartály és egy keringető szivattyú. Mivel a kazán kb. 80-90 fokos vizet állít elő a padlóba pedig max. 40 fokos víz mehet ezért Gondoltuk még összekötve 3db 1000l-es puffer tartály beépítését is a pincébe melyet a kazán felfűt kb. 80 fokra direktben és utána a belső rendszerbe már innét menne a víz csőkígyón keresztül. Valamint használati meleg vízre még egy tartályt betenni mely szintén a pufferből csőkígyón nyerné ki a meleget. Tehát külső hőmérséklettől függően elég lenne, mondjuk egy nap kb. egyszer felfűteni a puffer tartályt 80 fokra. Szerintetek ilyen módon kivitelezhető-e?

Gyakorlatban mondjuk, ha koppra megrakom csertölggyel vagy akáccal a kazánt, akkor a 32Kw-os Atmos képes 80 fokra felmelegíteni 3000 liter puffer vizet vagy ehhez kicsi lenne a kazán, vagy többször kellene rá rakni? Valahogy úgy szeretném kivitelezni, méretezni, hogy naponta csak egyszer keljen begyújtani és megrakni a kazánt, mert nem nagyon vagyok otthon és csak reggel vagy késő este tudnám kezelni a kazánt, de akkor is jobb lenne ha csak napi egyszer kellene.

Észrevételeket, javaslatokat, ötleteket szívesen veszek!

Előre is köszi.

Üdv: Balázs

Pinye Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1298
Sziasztok!

24 kw-os kondenzációs gázkazánt szeretnék kiváltani ilyen kazánnal. szerintetek mekkora kell? vagy az mástól függ?

találkozott-e már vki pellet égős kazánnal?
köszi
HUCsa Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1297
Na most vagyok gondban!
Találtam akácot 20500-ért.
Előzmény: HUCsa (1282)
Alfato Creative Commons License 2009.03.12 0 0 1296
Szia!

Szerintem is 22-es lenne jobb, mert ha kicsit túl is van méretezve, pufferrel mindenképp a kényelmedet szolgálná. Ahova kerülne a kazán ott nincs hely? A padlásra azért necces, mert nem tudom milyen födémed van de azért 1000 lityi víz, meg a gyűjtés maga is rontana a hatékonyságon...

Esetleg egyedi tartályban is érdemes gondolkodni, ha az a probléma, hogy nem fér be az ajtón, de ha a tartály nem fér be akkor a kazán is necces lehet...

Tamás
Előzmény: Wingsor (1276)
Alfato Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1295
Őőőőőőőőőő az általam feldobott ötletlabdát, ami a motoros volt én nem javaslom, csak egy lehetőséget taglaltam...szerintem az oda nem igazán megfelelő, bár sokan alkalmazzák padlófűtés vezérlésére.

Tamás
Előzmény: lackó1976 (1294)
lackó1976 Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1294

Sziasztok!

Alfató és Jenki 70 köszi a tanácsokat,közben utánanéztem a termosztátbetétnek,kb.: 5500 Ft-ot kóstál.Nekem a lakás előremenőnél van Honeywell T-100 -as,most akkor azt mondjátok építsek be a kazánköri Esbe helyett is egy ilyet,v motorost?

Tamás 145!

Azt hiszem nem sok tapasztalatot tudok elmondani neked,mert én is még "Kezdő Gázosító" vagyok.Csak saccolni tudom mennyi fám ment el  a télen.Eddíg kb.:15 köbméter,de annak az 40 %-a fenyő ,a többi vegyes(akác, gyümölcs,nyár,gesztenye,dió). 

Dodó24 Creative Commons License 2009.03.11 0 0 1293

Sziasztok!

VIGAS tulajdonosok véleménye érdekelne kazánjukról. Minden, amit úgy gondoltok érdemes megosztani sorstásaitokkal.

-Milyen a fűtési rendszer, van-e hozzá puffer, ...stb

Köszönöm!!!

Fúzió Sámson Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1292
Szia

Én a helyedben inkább 22-es kazánt vennék.
Azt nem értem ,hogy miért akarod a padlásra tenni a puffert van pincéd? vagy nem fér el?
Szerintem az lenne a legjobb ha a tartály minnél közelebb lenne a kazánhoz ha lehetséges.

Előzmény: Wingsor (1276)
Norbimsc Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1291

Sziasztok.

Jobban megéri szerintem köbméterre venni a fát. Ugyanis mifelénk nyugaton az a bevett szokás, hogy mázsálva a fa többet nyom súlyra, mert ugye a kereskedő jár jol ha egy kicsit vizes fát ad el, egy két megázás-nem veszélyes, de neki már 50, 100 vagy több100!!!  kiló is lehet plusz haszon, ami aztán szépen "elpárolog" mire fütésre kerül a sor. Ez tapasztalat, Fater az erdőbirtokossági társulat elnöke,vagy kije, és ha ott tarvágás vagy tisztitás van akkor minden résztulajdonos köbméterben becsülettel megkpja a neki járó részt. Meg köbméternél nemigen tudnak csalni, mert össze nem megy a fa.

Attila1971 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1290
Szia Alfato!

Megkaptam a mailt, válaszoltam is, és köszönöm gyorsaságod, pontosságod és nagyon önzetlen segítségnyújtásod.

Attila.

MINDENKINEK!
Bármi hasznos, használható, gyakorlati tapasztalatot szívesen veszek, leendő faelgázosítósként.

Köszönettel: Attila.
Előzmény: Alfato (1288)
Alfato Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1289
Én bartelezni szoktam a fát inkább...

Tamás
Előzmény: lacko1977 (1285)
Alfato Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1288
Szia!

Pótoltam a hiányosságomat :-)

Tamás
Előzmény: Attila1971 (1286)
HUCsa Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1287
Ilyen váltószám, képlet nincs.
Attól függ, hogy mennyire száraz a fa.
Előzmény: lacko1977 (1285)
Attila1971 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1286
Sziasztok!

Alfato!
Nem kaptam még tőled mailt, várom!

Még mindig aktuális a faelgázosító kazán szerelés, hétvégén jön a fűtésszerelő valószínűleg.
Kérdésem a következő lenne:
Jelenleg egy totya 4-es kazánom van, teljesítménye nem ismert, de 110 nm2-ert fűtök vele, és rengeteg fa elfogy.
Kb. mennyiből lehetne egy ilyen beruházást kiviteleztetni normálisan?
És ha valaki ismer Baranyában olyan embert, aki kivitelez ilyet, az írja meg legyen szíves, ne csak egy emberke árajánlatát tudjam, hanem többét.

Tölgy és kőris fát veszek, az a kérdésem, hogy az alkalmas-e a faelgázosító kazán üzemelésére? Pontosan mennyi ideig kell a fának felhasogatva száradnia, hogy el lehessen benne tüzelni?

Itt Baranyában egyébként jelenleg 14 000 Ft a tölgy és a kőris fa erdei köbmétere, házhoz szállítva. ( ma beszéltem a sráccal és láttam a fát is, ami már ki van vágva )

Válaszotokat előre is köszönöm: Attila.
lacko1977 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1285

csak érdeklődés szinten mennyi a váltószám a m3 és a mázsa között?

mert én egy autóval szoktam hozatni, az 15q...

Előzmény: HUCsa (1284)
HUCsa Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1284
Erdészettől lenne bruttóban, számlával. Min 10 m3-t szállítanak.
Köszi, de a 22 m3 nekem nagyon sok behordani is (utcán lehet lerakni), meg tárolni is. Kb annyi helyem lenne összesen, de most még megvan a jövő téli tüzelő jó nagy része is. Annak is kell még a hely.
Előzmény: spucc (1283)
spucc Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1283

Szerintem leszállítva a kőris megérné, ha korrektül tudod a mennyiséget mérni.

Az említett somogyi kitermelő szállít Pestre is, csak kamionos tételben /22 m3 /. Ha jól emlékszem az akác 16500 volt 3 hete Pestre szállítva. Ha érdekel előkereshetem a hirdetést.

Egyébként az akác előnye a többi hasonló fához képest, hogy közvetlenül a kivágás után kevesebb nedvességet tartalmaz.
Előzmény: HUCsa (1282)
HUCsa Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1282
Nálunk 23-24000-ért hoznak egy erdei m3 akácot, kőrist meg 18000-ért.
Szintén nem Somogy...
Előzmény: spucc (1281)
spucc Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1281

Ha csak a fűtőértékeket viszonyítjuk, megéri a különbség. A cser, tölgy, bükk, akác, kőris mind kitűnő.
Szerintem attól függ milyen akác-árhoz viszonyítasz. Jelenleg mintha egy kicsit depresszióban lenne a piac, a gáz sem emelkedik, tél vége is van.
Meg szerinem csak erdei m3 ben szabad venni.

Somogyban pl egy hirdetés szerint erdei, kiközelített helyen 13000 erdei m3 ért adják az akácot. Én , 16400 ért vettem saját szállítással csert, kőrist. De ez nem Somogy.

Közben kimentem és megnéztem a farakásomat: az összes kőris mind kisebb átmérőjű, a cser pedig kisebb és nagyobb is.
Az viszont biztos: az ágak fűtőértéke kisebb egy kicsit, mint a törzs-é, továbbá az 1 erdei köbméter is inkább összejön, ha az átmérők nagyobbak. Ez matematikai alapon mindegy lenne, / térkitöltés független az átmérőtől /, de gyakorlati tapasztalat: érzem az autón.

Viszont van egy előnye a kis átmérőnek: hamarabb szárad, két év elég hozzá, nem áll benne a pénzed. És nem kell annyit hasogatni.
Előzmény: HUCsa (1278)
kikoki Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1280
Akkor megéri annyi (30%) különbség nincs a kettő között, legalábbis szerintem.
Előzmény: HUCsa (1278)
kikoki Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1279

Hali!

Én felváltva tűzelek akáccal és kőrissel. (3-4 hét akác majd kőris)

Sok különbség nincs a kettő között, annyi hogy a kőris egy kicsit hamarabb leég, és  az akáctól egy kicsit hamarabb van meleg.

Nagyábból egyforma szárazságuak, az akác vagy félévvel többet száradt, valószínű, hogy ez is közre játszik a fentiekben.

De ha lehet választani, akkor inkább az akác, de tényleg nincs sok külöbség.

HUCsa Creative Commons License 2009.03.10 0 0 1278
Azért kérdezem, mert az akácnál kb 30%-kal olcsóbban tudnék most kőrist venni. Októberi-Novemberi vágás, és kb jövő év februárig-márciusig tudnám szárítani.
Addig még van akácom, akkor kerülne rá a sor, ha ugyanilyen telünk lesz a következő.
Előzmény: spucc (1277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!