Szia! Mint határvárosban élő emberke, sűrűbben találkozok a szlovák szervekkel. Tapasztalatom szerint meg van a lehetőségük, hogy bevasalják rajtad a büntetés összegét, mivel igaz, hogy a nevedet elírták, de a többi személyes adatoddal rendelkeznek. ( jogsi, útlevél szám stb.) Ha nem fizeted be, a következő határátlépésnél esetleg kellemetlen élményekben lehet részed. Szerintem a pénzt az adott számlaszámra át tudod utalni. Ha esetleg mégis csekken akarod befizetni tudok benne segíteni.
Nemrég szerepelt a hírekben, hogy valamilyen országok valamikortól megállapodtak, hogy minden külföldi büntetést a helyi hatóságok a helyi ország javára behajtanak. Ha emlékszik valaki a részletekre az esetleg eldönti a kérdést. A névtévesztés biztosan nem számít. Még kérdéses, hogy egy következő utazásnál kiderülhet-e.
... egy privát probléma ami talán másokkal is megesett már: Már jöttünk visszafelé a Magas Tátrából. Sajnos, megbüntettek a rendőrök Lőcse előtt - jogosan, tegyük hozzá ; siettünk, még záróvonalon előztem és oldalt állt egy rendőrautó; igy látta az egészet, aztán utánam eredt és leállitott. Csak szlovákul "kommunikált" - helyszinen akart 2000Sk-t, de nem volt nálam annyi igy egy csekket adott 2000Sk-ról, amit , ahogy kivettem a szavaiból,postán kell befizetnem Szlovákiában 15 napon belül. Felvett elég sok adatomat az útlevél, forgalmi engedély, jogositványom alapján és a cimemet is megkérdezte; viszont nevemet rosszul irta rá a büntetőcédulára és a csekkre is; vagyis két keresztnevem közül egyiket vette családi névnek a másikat keresztnévnek. Ami kérdés felmerült bennem: 1 szerintetek érdemes határidőre befizetni a büntetést mert később csak nagyobb lesz az összeg 2 ha nem tudom/sikerül időre befizetnem később mekkorára duzzad ez az összeg 3 adatok alapján úgy is megtalálnak ( nem tudom mennyire veszik szigorúan a pénzbehajtást ) vagy a rossz név alapján nem biztos h megtalálnak- igy felesleges pénzkidobás lenne befizetni 4 ugye ezt a csekket csak Szlovákiában tudom befizetni, itt Mo-n nem. ? Előre is köszönve a választ üdv huricano
Mi is kihasználtuk a hétvégét. Szombaton du. egykor indultunk, 4-re ott voltunk a szállásunkon, Rejdová nevű faluban (Dobsina előtt kell letérni hozzá). Gyors szállásfoglalás után nyomás Dedinkybe, ahol a szálló előtt leparkoltunk, fizetni nem kellett. Felkapaszkodtunk a Zejmárska Roklinan. Eleinte nem sok víz volt a patakban, de mire az izgalmasabb szakaszhoz értünk, szerencsére folyt rendesen. Kellemes 2 órás túra után tértünk vissza a szállásra. A vendéglátók (néni, bácsi, kutya) nagyon kedvesek voltak.
Másnap 9-kor indultunk Csingóba. Pont elállt az eső, Mlynky felől közelítettük meg Iglót és onnan a Paradicsomot. Belépő 40Sk/fő, parkolás 100Sk. Hernád - Fehér-patak völgye - Sokolia dolina - Klauzy és a patak mentén vissza. A Hernádra eső szakasz nyugis, a Fehér-patak elején nagyon tetszett a kis kanyon. Aztán végig nagyon kellemes, nyugis, doronglétrás volt a túra. A Sokolia dolina vízesése fantasztikus volt. Na ott, a legalsó létránál, amikor felléptem rá, egy pillanatig átfutott rajtam, hogy ajjajj...De már álltak sorban mögöttem, úgyhogy szépen felfelé tekintve nem volt semmi baj. Utána már vidáman bámultam lefelé, csak arról a létráról nem. Sajnos nem tudtunk igazán jó fényképet csinálni, ami visszaadná a látványt. Összesen 80 m függőlegesen...Gyönyörű. Klauzy-tó volt a következő, ami megfogott: az a nyugalom, ami abban a völgyben megül! 7 órás volt, vagy kicsit több az út, és az izgalom egy pontra koncentrálódott, de nem bántuk meg. Kocsival még elindultunk Poprádra, közben meg akartuk nézni a bethlenfalvi kastélyt. Nem tudom, sikerült-e azt megtalálnunk, de felejthetőnek véleményeztük 3 másodperc után. Poprádon Szepesszombat kihalt főtere aranyos, Poprádé már kicsit kevésbé. Hazafelé kicsit megdöbbentünk , hogy Poprád - Dobsina mennyi időbe is telik. Az út persze gyönyörű.
Hétfőn reggel a Csorba-tavat céloztuk meg eslő állomásként. Körbesétáltuk a még itt-ott jeges tavat, sokszor havon járva. Onnan átautóztunk a Chopokra, de nem működött semmi, felvonó sem, viszont kutya hideg szél fújt, így gyorsan odébb álltunk Besztercebányára. Szép kis város, gyönyörű napsütéses időnk volt, nyüzsgés a rendberakott főtéren, 7 Sk-s fagyi. Észak felé folytatva utunkat betértünk Vlkolinec nevű UNESCO-faluba. Már a környezet mesébe illő, de amikor besétál az ember a házak közé...tényleg mesében érzi magát. Ja, volt belépő+fotójegy+parkolójegy (30-20 koronákért). Rózsahegyre is benéztünk: látványos a lépcső a templomhoz, illetve mellette a városháza(?) és a hársfasor. Liptószentmiklóson álltunk meg utoljára, kihagyható.
Kedden irány Pila. A Hrabusicére vezető kis úton előttünk 3 lengyel kocsi tolatott vissza, majd egy 4. lengyel után folytattuk utunkat egy behajtani tilos tábláig, ahol erősen meg volt süllyedve az úttest, és ez a lengyel kocsi is megtorpant. Mázlinkra szembejött egy magyar autó, kérdésünkre elmondták, semmi vész, járható az út végig. Pila előtt láttuk, ahogy szegény honfitársaink kocsijait sorra büntetik a rendőrök tilosban parkolásért, és felrakják a kerékbilincset. Itt 70 Sk volt a parkolás, a belépő 40. Velky Sokol: az elején megint semmi víz nem volt, de annyira, hogy azt hittük, totál kiszáradt. Szerencsére feljebb itt is megvolt a patak! A völgy úgy nézett ki, mint valami katasztrófa sújtotta terület. A fényképeket visszanézve, nem lehet látni, hogy az most lövés-e vagy vágás. Rengeteg volt a kiránduló. Tetszett. És sajnos ezzel vége is lett a hosszú hétvégének.
Már csak a Stratena-kanyon maradt szűz terület a Paradicsomban. Nálunk a Piecky az, ami mindent visz, de mindegyik völgy, szakadék külön élmény.
Ha vki volt most a korábbi hétvégeken, kérem irjon már róla, h milyen állapotban vannak a szurdokvölgyek, mennyi bennük a viz. Előre is köszi: huricano
Sziasztok! Érdekes, mi is június vége július elejei időpntban szeretnénk ebben a kempingben egy hetet eltölteni. A vizsgák után jól jön a kikapcsolódás. Most fogunk először menni a szlovák paradicsomba. Már nagyon várom.
Igazából, annyira nem zavar engem a tömeg, szeretem a nyári kirándulós nyüzsit.
Valahogy anélkül kicsit elveszettnek tudom érezni magam túra közben.
Akkor két éve is, már szinte olyan parás volt, hogy minden Lőcse kivételével, minden helyen szinte teljesen egyedül voltunk.
Pl. utolsó nap, a Magas Tátra alatti út nyugati végében -nem emlékszem a hely nevére, de Liptovsky Hrádok közelében van-, szétázva, kihűlve beestünk egy kempingbe, ami mellesleg nagyon kellemes volt, a kedvünkért kinyitották, melegvizet csináltak, stb. Olyan igazi régi szocreál motelépület, közös folyosón jobbra-balra sok kis szoba. A takarítónénin és rajtunk kívül egy teremtett lélek nem volt ott. Már kezdtem beparázni :-) Jobban szeretm anyüzsit, nem bírom, ha magamra vagyok maradva teljesen.
Nyilván a nyári szünet sokat dob ott is az egy négyzetkm-re eső kirándulók számán.
Valamikor régen ősszel voltunk amikor már korán sötétedett és a szarvasbőgés is megkezdődött és arra emlékszem, hogy menekültünk a medvék elől :-) így utólag pesze vicces, de ott a sötétedő ködös fennsíkon reálisnak tűnt.
Szeptember elején-közepén is jó idő szokott lenni plusz már az emberek többsége visszament dolgozni, gyerekek iskolában, így a nagy tömegből kisebb tömeg lesz.
Úgy néz ki, hogy most megint kilátásban van egy nyári, egy hetes körüli szlovákiai kerékpártúra.
Most nem szeretnék abba a hibába esni, mint két éve, amikor is június elején sikerült menni és pont egy olyan 5 napot fogunk ki, hogy abból négy nap eső, havaseső és 4-5 fok hideg volt.
Véleményetek szerint mikor van az az ideális időszak Szlovákiában, amikor a legkevesebb az esélye egy ilyen cudar időjárásnak?