nem volt dicsőség, akármit hiszel, nem keltette népirtás látszatát " népirtás látszatát kelteni az erő demonstrálása", hanem a népirtásra utaló részek inkább csak ritkán fordulnak elő, aztán el is hallgatnak róla...
ő, mint a térítő, neki az egyház felé kellett egy képet mutatni és az nem a népirtó volt...
_____
A római pápát elismerte egyházi fejének és Zotán tudun néven Szombathelytől a Duna menti Petronell városáig terjedő birtokot kapott.
Petronell első írásos említése a kilencedik századból ismeretes, ahol az Annales regni Francorum bejegyzései szerint 805-ben az avar nép Szombathely és Petronell között kért Nagy Károlytól engedélyt a letelepedésre.[2]
A frankok szerint 805 után még 4 Zotan tudun uralkodott a vasárnapos Petronell és a szombatnapos Szavária közötti határvédő birtokon. Ezek közül hármat meggyilkoltak, de Keszt várából mindig új Zotan tudunt küldtek ki a testőrség élére, a Lajta kapuhoz. Keszt unokája, V. Zotan tudun még élt, amikor Eperjes fiának átadta a Lajta kapu védelmét, ugyanúgy, mint az ősrégi időkben az Encs-Ibos vidékéig terjedt. Keszt aranyasszony bibliájának toldaléka szerint a frankok és a bajorok közel 3 tömény erős férfit adtak el gályarabnak uruki-mani hitük miatt itáliai gályákra. Feleségeiket ágyasukká tették. Azok aztán a keresztény bajoroknak és őstericheknek szülték a sok gyermeket; a gyermekeket pedig római katolikusoknak és bajorokká és osztrák-frankokká nevelték.
ami körülbelül ki is jön a 750-800 közötti sírszám alapján!
ha folytatódott volna ugyanúgy
8431+8395+8828 = 25624
(+feltáratlan sírok)
és kb az jön ki h az avarok létszáma (egy időben élők, 8.század) 50-60 ezer
Az avarok meghaltak, az avarok nem haltak, meg, térítették őket, kiirtották, beolvadtak......
A magyar krónikák nem tudnak semmiféle avarokról, mivel nem léteztek. Hunok éltek itt, Atilla halála után is, nem tűntek el sehova, nem szívódtak fel egy logikai buborékban és nem ugráltak bele semmilyen misztikus vulkánba, ami csak azért jelent meg, hogy a hunokat elnyelje.
Anniy történt, hogy idióták nem tudták mivel kitölteni a sosme volt 323 évet, ezért kitaláltak gepidákat, szkíreket, protoszlávokat, avarokat.... ez az egész álvita, a sosem volt avarokról, jellemzi a magyar társadalom teljes elhülyülését, ahelyett, hogy megnéznék a krónikákat, abból mindjárt tudnák az igazat.
Ahogy a Szent Koronát se rakták össze két darabból, mindig is egyben volt.
Én csak arra vagyok kíváncsi mikor ébred fel a magyarság ebből roppant mély elhülyülésből. Mert amíg ennyire sötét nép, hogy saját múltját, kultúráját nem ismeri, nemhogy nem tölheti be régi, méltó helyét a népek között, de fentmaradni se fog.
Ha tömegesen meghaltak volna az avarok, akkor kéne lenni egy kiugró szakasznak, amikor rengeteg sír van, és csak után fogynak el a leletek. A táblázatban viszont meredek növekedés után egy érthetetlen hosszú stagnálás, majd csökkenés van. De hol vannak a kiirtott avarok, elpárologtak?
Ezt csak úgy lehetne magyarázni, ha a a stagnálási időszakban folyamatos elvándorlás lett volna, majd 800 után pedig mindenki elhagyta a Kárpát-medencét, nem meghalt, mert akkor a leleteknek ezt tükrözni kéne.
A tudomány olyan, hogyha egy teóriáról bebizonyosodik, hogy hibás, akkor újat kell alkotni, nem pedig az utolsó szálig védelmezni egy téves állítást. Nyugodtan át lehet értelmezni a leletek kronológiáját, mennyire a lehetőségek megengedik. A datálás meg mindig ingatag, legtöbbször relatív időrendet lehet csak felállítani. Nyilván a régészek is szeretnének konkrét fogódzkodókat, ezért kritikátlanul elfogadják a történészek állításait, ami pedig kétes hitelű forrásokon alapuló elméletek. Egyáltalán nincsenek ezek kőbe vésve.
Félre értettél. Arra akartam utalni, hogy gyenge érv a kereszténység arra, hogy az uralkodóknak ne lett volna dicsőség az öldöklés. A népirtás látszatát kelteni az erő demonstrálása, amire szükség van a hatalom megtartásához. Alcuinak más mozgatórugói voltak, ez ebből a szempontól irreleváns. A szászok sem lettek kiirtva.
Azért van különbség, hogy sokakat megölnek egy háborúban, illetve hogy egy komplett népcsoportot kiirtanak.
Csavaros logika. Te nem veszed készpénzenk Einhardot, csak szóról szóra azt állítod, mint ő. Nekem meg kétségeim vannak ezzel kapcsolatban, ezért én az ellenkezőjét veszem készpénznek. Na ne már...
Nem mondtam, hogy nem halt meg senki, hanem hogy nem irtották ki az avarokat. Ne ferdítsünk már.
A régészek miért állítják ezt? Azért mert a történészek ezt mondják nekik, ők meg az Einhard féle túlzásokból vezetik le, figyelmen kívül hagyva az ennek ellentmondó forrásokat. Ezt itt a gond.
Ennyire nem tudsz egy diagramot értelmezni? Azért egy 100 évnyi *folyamatos* csökkenésre talán alkalmazható az elhúzódó jellegű népességfogyás kifejezés?!
800: 8828 sír 825: 3709 sír (az előző mennyiség 42%; 58%-os csökkenés) 850: 2076 sír (az előző mennyiség 56%; 44%-os csökkenés) 875: 691 sír (az előző mennyiség 33%; 67%-os csökkenés) 900: 331 sír (az előző mennyiség 48%; 52%-os csökkenés)
3-4 emberöltőn keresztül *látunk* folyamatos csökkenést, 44-67% közötti mértékben. ;-)
"...hamiskodhatsz akármennyit, ez nem természetes népességfogyás!!!"
Hamiskodás??? Egyáltalan semmit sem írtam arról, hogy ez most természetes vagy sem.
A keresztény faktort nem kell túlbecsülni, amikor fegyveres pszichopaták elitjei uralkodnak népeken és saját hatalmi vágyuktól fogva nem restek halálba küldeni másokat.
és? mit akarsz ezzel? ez csak az én álláspontomat támasztja alá!
mint már ott van említve, Alcuin könyörgött sarlemánynak, h legyen szives ne gyilkolja halomra a szászokat... (térítés ürügyén)
De azt még meg tudod mondani, hogy miért 800 körül?
Azért, mert Einhard azt mondta, hogy ki lettek írtva az avarok, ezért így datálják a sírokat? Még pénzérmével is elég problémás megállapítani a felső határt.
---------------
Lényegtelen mit hisznek, értelmetlen vitatkozni
Dokumentumok vannak, hogy tovább éltek mint keresztények.
Átküldtem.
Megírom az oldalt is.
A könyv 272. oldalától.
"AZ AVAR KAGANÁTUS ÖNÁLLÓSÁGÁNAK FELSZÁMOLÁSA NAGY KÁROLY ES KRUM ÁLTAL"
De azt még meg tudod mondani, hogy miért 800 körül?
Azért, mert Einhard azt mondta, hogy ki lettek írtva az avarok, ezért így datálják a sírokat? Még pénzérmével is elég problémás megállapítani a felső határt.
Látom te készpénznek veszed, ami Einhard írt. Szerintem meg a szokásos ferdítés, amit az életrajzírók el szoktak követni. Egyébként meg Dunát lehet rekeszteni azokkal a régi történetírókkal, akik irreális számokat adnak meg, akár hadseregről akár népességről, akár áldozatokról van szó.
Ja, az a töménytelen arany. Kb. annyira van meg, mint amit a másik oldal a "kalandozások" során szerzett. Jó, hogy élénk a történetírók fantáziája. Nem kell minden túlzást elhinni, főleg, ha egy ember írja. A papír mindet elbír, az emberek meg hajlamosak a hazudozásra.
Gyakorlatilag nemrég értettél egyet Jokkival, hogy a magyarokkal szemben bezzeg mások milyen népirtóak. Lehetne sorolni, a keresztény uralkodók népirtásait, vagy legalábbis azt, hogy igény az lett volna rá részükről. A keresztény faktort nem kell túlbecsülni, amikor fegyveres pszichopaták elitjei uralkodnak népeken és saját hatalmi vágyuktól fogva nem restek halálba küldeni másokat. Elég a földbirtokosok viselt dolgaira gondolni, nemhogy egy birodalmi ambicióval rendelkező baromra. Könnyen szórod a debil jelzőt, de alapod az nincs rá.
Hát ezek a vesztfáliaiak milyen szolidálisak voltak az avarokkal... Nem gondolod, hogy azért fogtak fegyvert, mert ez nekik egy jó alaklom volt, hogy végre sikert érjenek el, ha Nagy Károly megosztja az erőit az avarok miatt?
the Avars fought among themselves and the conflict finally broke into open civil war in 794 CE in which the leaders of both factions were killed. The subordinate authority left in charge offered the remnants of the Avar Empire to Charlemagne, who accepted, but then attacked anyway in 795 CE, taking The Ring easily and carrying off the hoarde of Avar treasure. The empire officially ended in 796 CE with the official surrender and, after that date, the Avars were ruled by the Franks. The Avars revolted in 799 CE but were crushed by the Franks by 802/803 CE
Hogy mily pusztítást vittek véghez N. Károly hadai Avarországban s mennyi kincs esett a kezükbe, kitűnik N. Károly életírójának, az egykorú Eginhardnak leírásából.
„Hány csatát vívtak (N. Károly hadai) – úgymond – mennyi vért ontottak, mutatja a minden lakostól üres Pannónia s azon helynek, ahol a khagán székhelye volt, oly pusztulása, hogy még nyoma sincs ott emberi lakásnak. A háborúban a hunoknak (értsd: avaroknak) összes nemessége s minden dicsősége elveszett; az annyi idő óta összegyüjtött kincsek mind zsákmányul estek.
a szászok elleni háborúban is Alcuin-nak kellett szólnia sarlemánynak, h ne gyilkoljon annyit
"butcher of Saxons", caused his close adviser Alcuin of York, later abbot of Marmoutier Abbey, Tours at Tours, to urge leniency, as God's word should be spread not by the sword but by persuasion; but the wars continued.
és ha jól tudom, az avarok elleni háborúkban is valaki szólt, h fogja vissza magát
Civil war bw. the Kagan (name unknown) and the Yugurrus (the 2nd man). The Tudun (Governor of the Western Lands) does not want anything of it, and allies with Erik, Margrave of Friuli against them. Charlemagne sends more than ample troops into the already friendly Avaria and sacs it. (The details are somewhat obscure.).
792-ben az úgymond sajátjai lázadta fel ellene az avarok elleni háborúja miatt
In 792, the Westphalians rose up against their masters in response to forcible recruitment for wars against the Avars. The Eastphalians and Nordalbingians joined them in 793, but the insurrection did not catch on as previous ones and was completely put down by 794.
több aranyat vittek el az avaroktól mint az összes többi háborúban amit a frankot vivtak
All the money and treasure that the Avars had been years amassing was seized, and no war in which the Franks have ever engaged . . . brought them such riches and such booty. Up to that time the Avars had passed for a poor people, but so much gold and silver was found . . . that one may well think that the Franks took justly from the Avars what the Avars had formerly taken unjustly from other nations. — Einhard (ca. 770–840), biographer of the Frankish ruler Charlemagne, early 800s
@az avarok kiirtását vizionálta, hogy Nagy Károlynak minél dicsőbb emléket állíthasson
a frank királynak az avarok megtéritése a dicsőség.
honnan veszed azt a debilséget, hogy egy nép kiirtása egy keresztény királynak dicsőség lett volna?!
Olvastad Szendi Gábortól az Isten az agyban című könyvet? Kíváncsi lennék, hogy mi a véleményed róla.
Szerintem az idő és a távolság mindent megszépít. Az aranykor egy régi toposz, minden népnek és kultúrának van ilyenje, nem tudom mennyire igaz ez és mennyire vetítjük bele a múltba a vágyainkat. Szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, meg azzal is, hogyha Keleten élne a magyarság, akkor is ugyanilyen barátságosak lennének ezek a népek velünk. A történelem ott is arról szólt, hogy egymást aprították. Kuvrat a fiainak elmondott nyílvesszős története, hogy tartsanak össze nemigen talált megértő fülekre. Nem véletlen, a turáni átok.
Az avar-kori temetőkben nincsenek sírfeliratok, így nem tudom megmondani, hogy az illető milyen nyelven beszélt. Viszont volt térítés, ami miatt megváltozott a temetkezés. Ha holnaptól mind áttérnénk az Iszlámra, attól még nem irtódnánk ki, és nem lennénk nem magyarok.