Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Köszi az infokat. A Te szerelőd "háta mögött" volt már pár spec. faelgázosító rendszer szerelés, vagy mezei fűtésszerelő volt, aki csak ismerte és szerel ezt is, azt is?
Lehetne egy kérésem, anélkül, hogy "melegebb éghajlatra" kívánnál? Le tudnád skiccelni a rendszeredet, megnevezve, hogy mi hol van benne? Tetszik ez a hőmérséklet-szabályozós, -kijelzős kiépítés.
Azért kell két hőcserélő, mert ha zárt rendszerű napkolit akarsz, akkor abba fagyálló kell, ha ürítőset, abban igaz, hogy télen-nyáron víz van, de nem nyomás alatt.
Köszi a hozzászólást. Nem, a ház kétszintes lesz: 1. pinceszint (félig földben van, így félig szuterénos jellegű is), ahol 68 m2 lenne fűtve/temperálva. 2. földszint (lakószint), ahol a lépcsőházat leszámítva lenne 97 m2 fűtve radiátorral+padlófűtéssel.
Tehát ami hőt igényel az összesen 165 m2 lenne, ebből is a 97 m2 elsődlegesen. A szigeteléseket rá/fel akarom tenni. Tudom nem lesz passzívház, de úgy látom/érzem/gondolom, azért le fog csökkenni érezhetően a ház hőigénye. Nem vagyok szaki, de bízom benne, hogy egy 25-ös elviszi. Ja, és lesz (nem első körben) cserépkályha.
Hát "sajnálom" az oroszokat, de nem! Az E-ON-nak is csak egy számlát vagyok hajlandó befizetni, a villanyt. Hosszabb téli távollétet pedig nem tervezünk (amíg nyögjük a hitelt) :))
Tényleg, mennyi idő alatt fűt fel üzemi hőfokra és kezdi lökni a meleget a lakás felé a kazán?
Próbáld lerajzolni mit szeretnél és felrakni a fórumra és talán én is segíthetek vagy mások.Vagy leírni mit szeretnél és medpróbálhatom lerajzolni a kapcsolási rajzot.
Gondoltam a két hőcserélőre én is, de ugy nem müködik, hogy egy szelep váltja a kazán és a koli közt egy hőcserélőre?
De ha nem akkor nem akkor két hőcserélő.
Végigturtam a netet rajzok után de nemigen akadtam az izlésemnek megfelelőre, vagy nem tudtam értelmezni.
Azért akad leirás meg bekötési terv is csak bonyolultnak tünik. Szeretnék minél jobban eligazodni a rendszerben a viz utján ezért gondoltam ha valakinek van bekötési rajza....
Szia !Nekem a 25 Kw-os kazánt javasolták ,mondván ,a gáz után csak másodlagos energia forrásként fogom használni ezért nem fog fogyszaszt annyi fát :) Ezen jót röhögtem !Azt g. Nem bántam meg egy megrakkással száraz fa vagy fabrikett esetén kb 1 óra alatt felfűt 1000 litert 80 fokosra ! Sajnos mint írtam kicsi a puffer kapacításom!
Egyik ismerősőm 32 es kazánja 2000 literes puffert tölt ,és 250nm 2szintes házat fűt napi 30kg fával !
Szerintem nem rossz.
Nekem a nagy hidegben naponta kétszer kellett megraknom a kazánt . Sajnos mint írtam kevés (500L) a fűtőviz kapacításom mivel az 1000/200 l tartály a tartályban fele elmegy a HMV re.
Ja és még annyit ,hogy a gáz bevezetését én a helyedben jobban meggondolnám azért az egy biztos hőforrás lenne ha esetleg el kellene valahova utazni vagy valami probléma lép fel.
Ha nincs is az első évekeben gázkazán legalább a rendszer tudja majd később fogadni.
Neked a lakás 2x100nm + 68nm a pince? Azért szigetelés ide vagy oda 200nm + pince temperálás én azért betennék a helyedben egy 32-es kazánt. Nálunk 120nm-re van 25-ös igaz ,hogy rossz ablakok vannak és nincsen szigetelés de azért amikor röpödtek decemberben meg januárban a mínusz 10-ek bőven elkellett a kazán.
Amúgy a pincetemperálásról annyit ,hogy az elején én is akartam a pincét fűteni ,mert szoktam ott tevékenykedni bőven jött annyi hő a kazánházból ,hogy nem is kellett a fűtést rákapcsolni a pincében. Ettől függetlenűl nyugodtan tegyetek oda is radiátort.
Régóta passzív olvasója vagyok a fórumnak, eddig csak "szívtam" magamba az infokat. Jó a fórum, sok hasznos információ és segítőkész ember gyült össze.
Mi jelenleg építkezünk, már a tervezés időszakában olvastam a faelgázosító kazánról és akkor eldöntöttem, hogy nekem ilyen rendszer kell. Gázt nem is vezettettem be. Még nem laktam családi házban, ez lesz az első.
A fűtési rendszer alapcsövezése a napokban fog elkészülni, így nekikezdenék a rendszer megvásárlásának. Egy 25 kw-os kazán lesz (+puffer), a szerelőm hőigényre ennyit számolt, de nem vette figyelembe a tervezett szigeteléseket. A ház két szintes: egy félig pince, félig szuterén (lejtős telek) + földszint jellegű épület. Nettó 2x100 m2.
A pinceszinten kerekítve 68 m2 lenne fűtött: garázs (temperálva 1 radiátorral), közlekedő (tempe-fűtött 1 radiátorral), mosókonyha (tempe-fűtött 1 törülközőszárítóssal), apartman+fürdő (tempe-fűtött 2 radiátor és 1 törülközőszárítós).
A földszinten kerekítve 97 m2 lenne fűtött: két félszoba (1-1 radiátorral), 1 szoba (1 radiátor), közlekedő (1 radiátor+padlófűtés), fürdő (1 törülközőszárítós+padlófűtés), wc (1 radiátor+padlófűtés), nappali+étkező+konyha egyben (2 radiátor+ többkörös padlófűtés).
A padlásfödémre 25-30 cm kőzetgyapot, homlokzatra 10-12 cm polisztirol szigetelést tervezek, míg a földszint aljzatba 6 cm + alulról pincefödémre 5 cm van/lesz. Ablakok műanyagok, 1.0-ás üveggel. Fal pinceszinten 38-as beton pincefalazó, földszinten 38-as Leier.
A hosszú bevezető után kérdezem, hogy szerintetek elég lesz biztosan a kazán? Persze mellé én is szeretnék valamikor egy kéthőcserélős indirekt tárolót (HMV) szolár+kazán csatlakozással. Arra is rá tud majd dolgozni nehézségek nélkül?
Puffer méretére van ötletetek? Ökölszabály szerint (kw-onként 50 liter) olyan 1300 literes kellene. Sok, kevés?
Végezetül ferland-tól kérdezem, hogy mindent (kazán+kiegészítők) a Huszár úrtól szereztél be? Ha nem titok, mennyibe fájt? Le tudnád írni, hogy a pöpec rendszered konkrétan milyen kiegészítőket tartalmaz a kazánon kívül? Én is jól ismerem és Tőle szeretném megvenni a rendszert.
Na hiszen... amilyen rendszert én álmodtam magamnak, a világ összes pénze nem elég rá.
Ha van valakinek olyan rajza amin a köv. a bekötés,küldje el nekem: Faelg.kazán, pufi hőcs. nélkül, HMV egy hőcs. vel, napkoli.
Nosza: fűt a kazán a lakásba+közben felfűti a HMV-t (500L,de elsődleges a lakás), aztán ha a lakás nem kéri akkor mehet a pufiba, közben ha kér a HMV akkor oda is.
Ha elaludt a kazán akkor a pufi fűtsön, a kazán ne kapjon fölöslegesen melegvizet.
A szivattyukat és a szelepeket egy vagy több termosztát vezérelje a lakásból.
Nyáron a koli fütse a HMV-t és ha kevés akkor kazán rásegités.
Lehet, hogy igy elsőre bonyolultnak tűnik, de én nagyjából igy gondoltam, bízok benne hogy megvalósitható ez az összeállítás.
Nyitott régi rendszeremet cserélném zártra 1000l pufival és ATMOS 32S-el.
Dunarerr lemezradiátorok lesznek 7db 600x1400 és 4 db kisebb, tervezem a késöbbiekben egy 150l HMW beépítését is.
Hasonló paraméterek esetén mekkora zárt tágulási tartályotok van, mekkora szükséges ? Van aki szerint elég az 50l, van aki szerint pedi az össz vízmennyiség min 10%-a azaz kb 150l.
Köszi ! Más kérdés mindenkihez probléma-e, hogy 85 fokra felfűtött puffer meleg vízét termeljük be a lakásba és ha probléma mit lehet tenni ellene. Szerintem a 85 fokos vízzel töltött radiátor éget.
Teljesen változó, a ház hőigényétől is függ. Egy megrakással a puffer teteje kb 70-80 fokos, az alja csak 40-50-60. Nem célom, hogy a teljes 80 fok feletti legyen. Programozott termosztát vezérli a fűtést. Délelőtt meg éjszaka nem megy (18-19 fok). A feleségem gyújtja be 13-17 órakor, attól függ, hogy mikor ér haza. Ilyenkor a puffer 25-35 fokos (időjárástól és begyújtás időpontjától függ). Ha a kinti hőmérséklet és a puffer hőmérői alapján úgy ítélem meg, akkor még egyszer megpakolom, amikor még van benne tűz, de nem teljes töltettel.