Sziasztok!
Bajban vagyok! Nem tudom eldönteni, hogy milyen tv-t vegyek? 106 cm es LGplazmát 180e ft-ért(ugyanilyen 160 e ft, de noname)vagy ekkora méretű, de drágább lcd-tv-t.Már van egy 16/9 es 96 cm-es vierám, de az megjelenésekor kicsit húzós volt...most harmadannyiért van picivel nagyobb átlójú...(más márka)és jó-e az egytuneres, amelyben a fele képernyőt monitorként, a másik felét tv-ként lehet használni..?
véleményetek?
Nem tudom, hogy honnan vetted azt a 8-10 csatornaszámot mivel TV adásra összesen 8 multiplex jutott hazánknak. Egy multiplex akár 6 SD műsor továbbítását is lehetővé teszi de ha MPEG2 helyett MPEG4-ben megy majd az anyag akkor ennél jóval több műsor fér majd bele egy multiplexbe. Ebből a 8 multiplexből 5 lesz kiírva 2008-ban a műsorszolgáltatók felé pályázatra ami ugyebár még mindig csúszik a politikusok miatt.
Nálunk október 26.-a óta ott ahol már átállították az adókat digitálisra, csak DVB-T vétel lehetséges, az analog frekvenciákat lekapcsolták.
Természetesen ez csak azokat érinti akik antennával fogták az adókat. Az analog kábel-TV előfizetőknek semmi nem változott, a digitális kábel-TV előfizetők eddig is STB-al néztek TV-t.
Az internet szolgáltatók közül az aon kínál egy érdekes alternatívát, az aonTV-t, azoknak akiknek van szélessávú internetelőfizetése náluk.
Ezeket Csak érdekesség képpen írtam le, az ok amiért végigolvastamm a topicot az volt, hogy én sem tudok dönteni a Plasma vs. LCD között.
Most sem lettem sokkal okosabb, de legalább azt megtudtam, hogy akkor járok a legjobban ha megtartom a CRT-t és várok még egy pár évet a vásárlással. :))
Mondhatjátok, hogy ebben a cikkben semmi problémáról sem írnak, csak az előnyöket sorolják az OLED-ről ?!?!
Akkor nézzétek meg a cikk dátumát: pontosan 6 évvel ezelőtt írták! Pedig írhatták volna a múlt héten is, az OLED technológia ma pillanatnyilag pontosan ott tart, mint 5-6 évvel ezelőtt :-(((
A fejlesztések a fiókban vannak, pár cég néha-néha kidob valami "korszakalkotót" az OLED technikában, de a nagy pénzt a plazma és az LCD hozza jelenleg. Ezt pedig senki sem akarja veszélyeztetni, a plazma és LCD fejlesztésébe ölt összeget először kétszer-háromszor vissza kell csengetni a kasszába, utána jöhet valami újabb. És hogy 4-8 év múlva mi lesz az aktuális új technika, azt még nem tudjuk, persze lehet az majd akár az OLED is.
ahogy közeledünk 2012-höz egyre több gyártó fog DVB tuneres készüléket piacra dobni és hát nem mindegy, hogy STB-vel vagy anélkül is lehet műsort nézni
Szerinted hány műsort fognak nálunk digitálisan adni? A DVB elterjedése megszünteti a kábeles műsorelosztást?
Ma egy kábelszolgáltató továbbít 50-80 csatornát. Ebből Magyarországon 2012 után szvsz 8-10 olyan lesz, amelyeket lehet közvetlenül digitálisan fogni, tehát aki továbbra is nézni akarja a kedvenc csatornáit (mert hála a jó istennek nem mindenki ragad le a rettekklub-tévékettő párosnál) az továbbra is valamilyen STB-t fog használni.
A pozitív hatás ott jön majd le, hogy a kábelszolgáltatók kénytelenek lesznek fejleszteni, mert nagyon nagy lesz a különbség az ő általuk továbbított és a digitálisan vehető adás képminősége között.
Szóval a digitális tuner jó ha van, de nem elengedhetetlen és ez szvsz így lesz 2012 közeledtével is...
"...hogy a technika gyorsan fejlődik és amit ma vagyonokért megvesznek az addigra mire lesz itthon élvezhető HD adás már egy elavult nagyfogyasztású készülék lesz..."
Debizonyám, hogy így van!
Egy ügyvéd barátom úgy 2001/02 tájékán vett egy 42" körüli Samsung plazmát. Mint bevallotta, "kedvezményesen" vette, egy ismerőse intézte neki a Samsung Magyarországnál, így potom 1millióért hozzájutott, kb. 1.3 helyett. Izgulva segítettem installálni neki, dugdostam a Scart-okat (még nem volt HDMI), aztán bekapcsoltuk és a UPC kábel-t elkezdtük nézni. Valami focimeccset, mert ő egy nagy foci-őrült és szinte csak ezt néz. Aztán lefagyott a mosoly rólam, persze udvariasan, mert nem akartam megbántani.
- A futballisták úsztak az általam eddig fűnek ismert masszában, az egész kép gyors kameramozgásoknál (ami ugyebbár sportközvetítésekkor gyakran előfordul) szanaszét kenődött. (Ezt nem tudom másképp mondani, remélem néhányan értik mire gondolok.)
- Ha az adást 16:9 állásban néztük, akkor minden játékos széltében felszedett úgy 20-30 kilót, ami sportolókat nézve elég lehangoló.
- Ha meg a 4:3-at néztük torzítatlanul a 16:9-en, akkor a kép információ-tartalmából veszett el úgy 25%, ami megintcsak kompromisszum.
S mindezt egymillióért!
Tudom, most már egy ennél többet tudó hasonló plazma 300-400ezerbe kerül "csak", de ez a nyújtott teljesítményéhez még mindig rendkívül sok. (Természetesen analóg, 4:3-as, illetve földi kábel-adásokról beszélek mindig.)
Igazi házimozizásnál, DVD, Blu-Ray, stb. persze előjönnek az előnyök, bár akkor már - ha már lúd, legyen kövér-alapon - inkább projektoroznék. Szvsz. persze.
"- A régi számgép monitoromtól megfájdult a fejünk a párommal,mióta (1,5-éve)lcd a monitorunk azóta nem fáj,és nem fárad el az ember szeme..... Tehát nem vagyunk egyformák. Én a helyedben a kislányod látását védeném meg lcd tv-vel.....................! A sima tv-k jópár generáció szemét tették tönkre,---de már nem sokáig."
A PC-s CRT monitor szemrongáló meg fejfájás gerjesztő hatása nagymértékben függ a monitor minőségétől meg az alkalmazott felbontástól, frekvenciától. pld. GABA meg hasonló szörnyszülött CRT monitoroktól mindenkinek fáj a feje. pld. 17" monitoron 1600x1200 felbontásban 75Hz frekvenciával mindenkinek fáj a feje, húzza a szemét. De egy minőségi, kis pixelméretű CRT monitor megfelelő felbontással és 100Hz vagy magasabb frekvenciával nem eredményez fejfájást, szemfáradságot. pld. a 4 éve kiadott Samsung SyncMaster MagicBright monitorok melyek 0.20 pixelméretűek igen kiváló képet adnak és 100Hz vagy nagyobb frekvencián nem fáj az ember feje. Persze ezek a monitorok akkoriban 45.000Ft - 80.000Ft áron voltak kaphatóak.
Ugyanez vonatkozik a TV-kre is. Egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező 100Hz-es CRT TV sokkal jobb mint egy mezei 50Hz-es. A gagyi TV-k esetében a nagyfokú torzítások (színek, fókusz) eredményezik a fejfájást és a szem gyors elfáradását.
LCD monitorok, LCD TV-k esetében a gagyi, olcsó, lassú frissítésűek sokkal jobban fárasztják a szemem mint a CRT. Egy minőségi LCD monitor ma sem tartozik az olcsó készülékek közé.
"De mindezek ismeretében (vagy ellenére) azért már most is úgy veszik a lapos TV-ket mint a cukrot. "
És sokan bele sem gondolnak abba, hogy a technika gyorsan fejlődik és amit ma vagyonokért megvesznek az addigra mire lesz itthon élvezhető HD adás már egy elavult nagyfogyasztású készülék lesz. Arról nem is beszélve, hogy ahogy közeledünk 2012-höz egyre több gyártó fog DVB tuneres készüléket piacra dobni és hát nem mindegy, hogy STB-vel vagy anélkül is lehet műsort nézni. Azok akik bedőlnek a mai marketinges maszlagnak és csak azért cserélik le a CRT-t mert az üzletben az eladó azt mondta meg a szomszéd lenéz ha nem lapos a TV jó nagyot fognak szívni mikor tömegesen megjelennek a DVB tuneres készülékek aztán ő meg otthon szív az STB-vel. :))
Persze ezzel nem azt mondom, hogy nem kell venni de jól meg kell gondolni mert az aki nem kifejezetten házimozi célokra veszi az nem biztos, hogy jól jár.
Én pedig 10 évre tervezek egy tévével, úgyhogy borzasztóan zavarna ha pár év múlva nem tudnám élvezni a HD jeleket legyen az lemez vagy műholdas adás vagy bármi. Amikor elérhető ($) közelségbe kerülnek.
Kinek a pap kinek a papné:) Nekem az új lcd-tv-m képe sokkal jobban bejön mint a régi "csúcs" tv -é. és akik ismerőseim megnézték azoknak is bejön nagyon:) - A régi számgép monitoromtól megfájdult a fejünk a párommal,mióta (1,5-éve)lcd a monitorunk azóta nem fáj,és nem fárad el az ember szeme..... Tehát nem vagyunk egyformák. Én a helyedben a kislányod látását védeném meg lcd tv-vel.....................! A sima tv-k jópár generáció szemét tették tönkre,---de már nem sokáig.
wpepi, simán elképzelhető, hogy így lesz. Illetve meg lennék lepve, ha lépést tudnánk tartani a nyugati broadcasting-gal.:-)
De mindezek ismeretében (vagy ellenére) azért már most is úgy veszik a lapos TV-ket mint a cukrot. Sőt, az eladó már-már hülyének néz, amikor egy kis 21"-os - igaz laposképcsöves - CRT TV-t kerestem kislányomnak. Mindenáron 20"-os LCD-ket próbált rám tukmálni és érvelt is, mondván "ezt szokták venni". Aztán gyorsan összekötöttük mindkettőt egy alap lejátszóval, egyszerű Scart-tal RGB-jeleket átküldve. Nem volt verseny a két gép között, ezt az arra őgyelgő outsider boltlátogatók is beismerték. Sokan csodálkoztak is, hogy jéééé, merthogy eddig ők azt hitték, hogy az LCD mennyivel jobb.
Ha meg még belegondolunk, hogy a képcsöves ára kb. 40ezer, egy 20"-os LCD meg minimum a duplája, akkor aztán az ár/érték-, vagy még inkább az ár/képminőség-arány igencsak elgondolkodtató.
"mert ekkorra tervezik a full-HD adások nagyarányú bevezetését a televíziózásban is"
Azt azért tedd hozzá, hogy a fejlett nyugati országokban. Magyarországon örüljünk annak, hogy ha 2012-re lesz pár jó minőségű SD digitális adás. A jó minőség alatt azt kell érteni, hogy nem 4-5Mbps a sávszélesség.
2012-re az LCD erős hanyatlásnak indul és az OLED átveszi a szerepét. Legalábbis ezt prognosztizálják. Ez azért jó időpont, mert ekkorra tervezik a full-HD adások nagyarányú bevezetését a televíziózásban is, értsd, lesz már tényleg értelme ilyet venni. Addigra pedig meglehet, hogy a plazma-technológiának már hírmondója sem marad már:-) Na jó, a Pioneer, már csak presztízsből is, de minden bizonnyal még elkínlódik vele. Csak hát kérdés, mire megy a 4-500 Watt-os fogyasztásával az OLED-ek 40-50 Watt-jával szemben. Mert addigra ez minden bizonnyal kulcstényező lesz. (Ld. gépjárművek károsanyag-kibocsájtás mániája napjainkra.)
hát azért ha néhány év múlva be is jön az oled, nagyjából annyira lesz számomra megfizethető, mint most egy fullhd 106os plazma. engem nem érdekel mi a jövő, én megveszem most az LCD-t v. plazmát és használom amíg bírja. valszeg 5 év múlva lecserélem megint valamire, ami akkor majd belefér a kereteimbe.
Értem, én is így vagyok vele. Azzal a különbséggel, hogy 80%-ban TV-zek (ami szinte kizárólag 4:3 képarányban sugároz) és csak a maradékban megy a DVD. Annak is egy része (zene) 4:3 formátumban leledzik még a DVD-kiadványon is. Innen kezdve aztán okafogyott egyrészt a 16:9 formátum hajszolása, valamint a lapos-ügyek. És akkor ezek kritikán aluli analóg képminősége még szóba sem került...
Persze, ha valaki szó szerint nagyrészt házimozizik és "nagy filmeket" néz, ott mindenképp célszerű a plazma-LCD-ből választani. (Hacsak nem vár még egynéhány évet az OLED- vagy SED-technológiára)
nekem nem számít a divat. szeretnék egy viszonylag nagy méretű TV-t és erre van max 200e Ft-om. Átlagos TV felhasználó vagyok, nem HDMIzek, PCzek, PSezek csak nézem a kábelt és a DVDt. Kb 50-50% a mostani arány, mert későn érek haza és olyankor inkább megnézek eg jó filmet és kész. Ha nem látom egy jobb készülék mellett, nekem a 3000:1 kontraszt is bőven nézhető. Szerintem sokan vannak így vele.
"...hál istennek nem vagyok túl kritikus a képminőséggel szemben, lehet hogy észre sem veszem..."
Bakker, tényleg irígyellek! Nekem a belem jön ki, mikor egy áruházban egy "kellemes kis" Mónika-show-t vagy egy Rém rendes család-ot mutatják be plazmán vagy LCD-n. Ahogy "úszik" az emberek arca a digitális masszában és minden részlet szó szerint elkenődik ("smear"). Brrooááááffff! És ezért többszázezreket kérnek!
Ha az én 34"-os Loewe és 29" Samsung CRT TV-im negyedennyi sz..rt mutatnának, már rég kivágtam volna őket a fenébe.
Persze az ügyes üzletek és eladóik általában ódzkodnak földi analóg TV-adások demójától, valahogy mindig vagy csúcsminőségű digitális demo-DVD-ket, vagy olyan mű-filmeket játszanak, melyek 100% digitalizálással készültek, azaz közük sincs a valósághoz.
Pláne, mivelhogy 4:3-as adásokat nézek elsősorban, így "plazma-LCD-kultusz" kilőve, továbbra is az "elmaradott" képcsőnél maradok, számomra összehasonlíthatatlanul nézhetőbb a képük, legalábbis földi műsorszórásnál.
Persze, persze, a marketingesek által irányított divatirányzat sokat nyom a latban, hisz ők tudják és megmondták a tutit: Laposat kell venni!
3 évig használtam az előző TV-t , se PC-t se HDMI-t nem használtam, úgyhogy bőven elég. Bár az árgépen láttam, hogy van sok típusa a készüléknek. Amiről Te beszélsz az a 37PA60 vagy 37PV45EH esetleg 37PV7F?
Szerintem minden techológiai dolog rendkívüli gyorsasággal fejlödik. Ha várok fél-egy évet a vásárlással, akkor talán hasonló áron kapok egy jó minőségű képű tv.-t.
valahogy én is így vagyok vele, de sajna 200e a felső határ. viszont szeretnék minél nagyobb méretet (mint minden férfi:-)), ill. a 94-cm már elég. eddig is lcd-m volt, de elszállt a táp és nem javítható. nekem megfelelt, hál istennek nem vagyok túl kritikus a képminőséggel szemben, lehet hogy észre sem veszem, ami másnak borzalom. Csak nem szereték rossz minőségű készüléket.