Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Valaki tud már valamit az új tipusú faelgázosító kazánról?állítólag magyarországi, itt gyártják és nem kell hozzá puffertartály? igaz ez? vagy csak kamu?
Igaz én olcsón jutottam hozzá, mivel 2 hónapot késtek a megrendeléstől számítva a nettó ár alatt tudtam beszerezni.
Szerkezetileg bolygóműves a hajtása, hatalmas áttétellel.
A behúzó kerék egyben a darálást is elintézi, mivel gyakorlatilag szét morzsolja az anyagot! Néha be kell neki segíteni, mert a burkolatban az ágas bogas anyagok elakadnak, de a kezedet legalább nem cincálja darabokra. A tapasztalat az, hogy 25-35 mm ötmérőjű cuccal egy nagyobb liszteszsákot 7-10 perc alatt lehet teledarálni. Az állványa egy rakás fekália. Kapásból meg kellett magasítani, persze, hogy a gari megmaradjon tök újat hegesztettünk. Nekem bevált. Néha beakad az anyag, olyankor lehet visszajáratással próbálkozni (külön kapcsoló erre a célra rá van gyárilag applikálva), ha nem megy a késbeállító csavart kell kitekerni, majd a hiba elmúltával vissza. 3-4 óra folyamatos darálás során sem oldott a motorvédő kapcsoló. Igaz mi főleg a takarított erdős területen daráltunk, aggregátor segítségével. Ez egy kövület 2 ütemű aggregátor 16A! Ami a minimum. A 2500 W-os güde áramfejlesztő (4 ütem, mindenféle future rajta) el sem bírta indítani a darálót. Akkor mondjuk majdnem késbe dőltem. Egyszóval a gép egyszerű, mint a faék, és valóban robosztus 26 kiló. A burkolata, és a formatervezése azonban nem túl esztétikus. Nemrég láttam br.30 körül az új Baumax prosiban külsőre tök azonos valami zöld csodát, lehet, megér egy misét. Azt tapasztaltam, hogy bár a güde német cég, de a gyártás kínai és PL az az aggregátor, amit én próbáltam, festésében és márkájában volt más az OBI-ban. Illetve tök azzal az aluöntvénnyel és motorral láttam láncfűrész élezőt. Igaz annak a lánc befogója volt gyatra.
Ha kérdésed van szólj bátran!
Köszönöm a szárítással kapcsolatos infókat, hasonlót eszközöltem én is!
Még ujjonc vagyok :) az lenne a nagy kérdésem, hogy most szeretnék átálni faelgázosítós kazánra eddig normál gázkazán volt. Milyen márkát ajánlanátok és kell e hozzá puffertartály stb. vagy konkrét céget ahol ezt felmérik és kivitelezik is.
a lakás paraméterei 2szint plusz tetőtér 133+ 55 m2 ehhez kellene méretezni elég nagy a család hőigénye jelenleg minimum 26 fokban szeretünk lenni de a 28 jobb :) igaz van egy kisbabánk is aki miatt beáltunk egy 26 ra az alatt ő is fázik
A régebbi, kisebb, és körkéses géppel az volt a fő bajom, hogy a vékonyabb, szálas ágak a forgó késeket hordozó tárcsa és az adagoló közötti résbe szorultak, rátekeredtek a tengelyre, amikor a fedelet leszedtük, hogy tisztítsuk, 2-3 méter hosszú meggyötört szálat húztunk ki. A bambuszt pedig, és ebből van a legtöbb, egyáltalán nem lehetett abszolválni vele, a száraz szárakat el sem vágta.
Úgy tűnik a megoldás a "zúzóhengeres aprítógép" lesz számomra, most egy ilyen akciós az o..i-ban, 29.990.; még pár napig.
Egyébként van "komposztálás" index fórum, elég részletesen tárgyalják a témát, ha valakit érdekel.
Azért az a daráló elég durva ilyet még nem is láttam. Én csak olyat láttam amit az útkarbantartók használnak a kocsi eléjére van felépíteve ,de ez még azt is felűlmúlja.
Ö egy Gravely tip. Angol szerzemény, nem vagyok otthon egészen ezekben a dolgokban de amit tudok róla: Kétezres dizelmoci (nem gyári) tekeri 3500-ös fordulaton, az egész rendszer elektromos ill, számitogépvezérelt (már nem gyári, buherálva van), szerintem a hidromotor egy picit gyenge, legalábbis itt, 15 cm rönköt nem birta behuzni mert a fölsö henger nem birt "felmászni" a rönkre. 10 cm átm. villás, nagy kiterjedésü lombot minimális fordulatvesztéssel zuzta szarrá (bocs a kifejezésért).
Egy kb. 50-60 cm átméröjü nemtudom milyen vastag (8-10cm)??? lendkereket hajt amin szeintem logikusan 2 késnek kell lennie. Amint a kép is mutatja biztonsági sisak KÖTELEZÖ!! Nekem koppant párszor a homlokomon (sisakon) nem kis fadarab. A overallos faszi egy angol tag ö volt a gépkezelő, erösködött hogy neki nem kell a sisak. A végtermék: a legnagyobb darab nincs több 1.5 cm hosszuságnál és 5 mm átmérönél.
Milyen a tipusa, ha nem körkéses, akkor hogyan darál, van-e behúzója.
Ami nekem van, egy régi Alko, nagy vacak. Az a kisebbik baj, hogy gyenge, /bár 1800 w-os, ha jól emlékszem, az idazi baj, hogy a vékony ágaktól, pont azoktól amit aprítani kéne, állandóan ELDUGUL! Az utóbbi 10 évben nem is használom.
Szívesen megnéznék egy ilyet, vagy hasonlót működés közben, akár Nálad, kakukprofi, vagy másnál is!
Faapríték száritása ugy a legegyszerübb ha van olyan fedett részed ami nyitott. Oda egyszerüen csak be kell kupacolni és ahogy melegszik belülröl ugy szárad magátol.
Apríték ügyben írok! Gude aprítóval készítettem pár köb anyagot. Maga az apríték kb. 2-3 cm hosszú és az ágnak megfelelő vastagságú, vagy a fele. Ez nem körkéses daráló. Kérdésem az, hogy hogyan szárítjátok meg az aprítékot? Én ugyan nem öntöttem 3 vödörrel a kazánba, csak eggyel, azt is az égő fára a kazán elülső felébe, de jó tapasztalataim vannak.
Én is tulajdonosa lettem egy DC 22 kazánnak amit most szeretnék telepíteni. A kérdésem a következő lenne:sajnos helyszűke miatt nem tudom a kazán hátulját a gyári ajánlott 50 cm elhelyezni a faltól, mennyivel szabad közelebb vinni?Gondolom csak a venti szereléséhez kell a hely de ezt meg lehet oldani kisebb helyen is nem? Beüzemeléskor nem lesz probléma? A beüzemelő mit szól ehhez?Ezzel a megoldással egyébként egy sima egyenes csővel tudnék csatlakozni a kéménybe de ha elforgatom a kazánt 90 fokkal akkor kell egy könyök is a füstcsőbe amit nem szeretnék a huzat rovására. A kéményem 20x30cm és kb 5m magas.A kereskedő azt mondta,hogy ha egyenesen kötöm be a füstcsövet akkor nem lesz probléma.Előre is köszönöm a segítségeteket.
Nem történt semmi különös csak annyi hogy Norbi szépen televágta a kazánt faapritékkal és begyujtotta. Aztán kiment megnézni mi történik a kéményen kivül mivel bent is mindenhol ömlött a füst. Kb fél perc elteltével egy tompa puffanást egy kb. 2 méteres lángcsóva követett a kéményen kifelé. (De jo hogy nem bent voltam).
Ám Norbi ezek után berohan megnézni hogy egyben van-e még a kazán és a kémény és meglepetésemre csak kisebb parázsdarabkák hevertek a földön a kazán elött és tele volt füsttel a kazánház. Gyanitom a hirtelen beindulás megemelte a felsö ajtokat és ott ki tudott szabadulni a "pokol". Ezek után is elég nehezen akart beindulni az égés mert folyamatosan potyogott le az apriték, és voltak még kisebb pöffenések.
Ma betettem egy majdnem passzos lemezdarabot srégen a tűztérbe, ugy hogy alul a rostély szabad volt. Még igy se volt az igazi de már könyebben tudott égni, igaz most csak 2-3 vödörnyivel kisérleteztem, nehogy leboruljon a kéményem ha eddig nem tette.
Röviden összegezve a történteket igaz hogy a leirásban szerepel az apriték mint tűzelöanyag de szerintem nem az igazi. Levegöt folyamatosan kell biztositani, és a "kijárat" is szabad legyen. Jo hogy van már belőle kb 40 köbméternyi.
Olvasgatom a fórumot régóta, hozzászólni nem szóltam eddig még. Igazából a hozzászólásom témája nem teljesen a topic témakörébe vág, de mégis. A vegyestüzelésű fórumban is feltettem a kérdést, de egyenlőre ott nem kaptam választ, így itt is megpróbálom.
A következő fűtési szezontól kezdve mindenképpen fatüzelésre állnék át. Sokáig a faelgázosító volt terveink megtestesülése, de sajnos anyagilag nem állunk úgy hogy beruházzunk rá. Így marad a vegyes tüzelésű lemezkazán egy darabig, majd puffer - ami már megvan vasáron, 2 db 1500 l-es - , és utána x év múlva lecserélnénk faelgázosítóra. Most sajnos erre van csak lehetőségünk.
Egy kérdésem lenne, ami kicsit más jellegű: sajnos a vegyestüzelésű kazánomat csak úgy tudnám beszerelni, hogy a füstcső, ami a kéménybe csatlakozik kb. 80 cm-re lenne a gázórától, illetve az oda bekötött gázvezetékektől.. Ez mekkora probléma? Érdekelne az elvi is - pl szabvány szerint vagy előírás szerint ez lehetséges-e - illetve a gyakorlati oldala, merthogy a füstcső igencsak melegszik. Gondolkodom hőtükrös megoldáson is.
Vagy mit szól majd hozzá a gázos cég, ha órát jönnek hitelesíteni, cserélni? Nem kötnek bele?
Sajnos nagyon macerás lenne máshová tenni. nem mondom, hogy nem megoldható, de rengeteg többletmunka és költség.
És ez később is majd fennállna a faelgázosító esetében...
Akinek az atmosa vagy más kazánja alkalmas faapriték tüzelésére annak merem ajánlani bátran.
Most este is azzal melegitettem be egy kicsit. Viszonyitásképp: tömor tüzifábol egy teli töltet nálam 4 órát bir ki (innen onnan van hézag a tüztérben) faapritékkal féligtöltve ugyanigy majdnem 3 óra, és (Alfató szavaival élve) rázza a kazánt. Hatásfokra odaver a tüzifának, ingyen van csak a darálást kell fizetnem.
Új vagyok, de karácsony óta foglalkozom a faelgázosító kazán gondolatával. Azóta olvasom a fórumot, már házastársi vita is volt a sok netezés miatt, de úgy érzem megérte. Idén a gázt be sem gyújtottuk hanem a nappaliban lévő vizes kandallóval fűtöttünk (tulajdonképpen kazán) a radiátorok segítségével. Jól működik, de igen macerás a fát felhordani a szuterinból, eredetileg csak kiegészítő fűtésnek készült 13 éve de akkor 30 Ft volt a gáz. A Construmán fenn voltam és van amiben megerősítettek, de van amiben elbizonytalanítottak. Kb 200 nm. a ház, de Ytongból és jól szigetelve. A fórumon talált link segítségével kiszámoltam a ház hőszükségletét 17,9kw erre egy Dc32-es faelgázosítót gondoltam 2000 literes pufferrel. az egyik sima üres a másik két hőcserélős. Az egyik hőcserélőre logikusan az alsóra kötném a napkollektorokat(jövő évi beruházás) a fölső hőcserélőre a HMV-t. A napkollektorosok szerint 3000 liter puffer kell, egy ismerősöm szerint aki használ napkollektort és földfűtést viszont csak 1000 liter. A HMV- hez nem jobb a belső tartályos puffer mint a spirálcsöves? A spirálcsövesnél egy külön keringtető adja át a hőt a meglévő tartályos bojlernak?, mert az külön bonyodalom. A napkollektorosok külső hőcserélőt javasoltak a jobb teljesítmény miatt és csak üres puffert. A fűtésesek belső hőcserélős puffert. Mit tegyek? Félek a túlzottan bonyolult rendszertől a meghibásodás veszélye miatt. Aki tud építő jellegű ötlettel kérem segítsen. Csütörtökig el kéne döntenem. Köszönöm előre is. Gábor
Egy picit vizes még a cucc. De elkapta, először hatalmas füsttel de ment.
A baj vele az hogy lepotyog alaulra a salak helyére és egy picit eltömiti a kijáratot a füstnek. Na itt jött a meglepetés amikor meg akartam nézni h mi folyik ott bent. Ajtó fönt kinyit, levegőt kapott........(utána kemény anyázás). Aztán végülis szépen elfogyasztotta és adott meleget. Kell csinálnom valami rostélyfélét ami felfogja egy picit az apritékot és akkor talán szuperál.
A másik: Szoktátok nézni a kémény tisztitóajtaját? Nálam Leier 20-as átm. 5 hónap fütés után alul kb. 50-60 cm magas finom salak meg hamu összeülve. Belegondoltam mi van ha eléri a füstcsöbekötést. Venti kiszivja/fujja és potyogtat alulra gondolom.
Megéri néha kikotorni, persze ha máshol is van ilyen.