És még egy rom a környékről - Lajosmizse Pusztatemplom rom.
Lajosmizsétől északra helyezkedik el, viszonylag egyszerű megtalálni két irányból is. Az 5ös fűúton Lajosmizsétől északra a 64-es km táblánál van egy buszmegálló, Kónya dűlő. Innen indul befelé egy betonút. Ezen kell haladni kb 2 km.-t átmegyünk az M5-ös felett, majd nemsokára jobbra feltűnik a templomrom.
27 hónap elteltével Csákányospusztán a helyzet (szinte) változatlan. A kettős kereszt másképp nézett ki, ill. akkor épp nem volt meg ez az információs tábla.
Ha jól tudom, akkor nem olyan rég az országos kéktúra nyomvonalát itt is módosították, most alig pár lépés kitérőt kell tenni a templomromhoz.
Eszerint a táblázat szerint Pusztavacson is található román kori emlék. Egy romot és egy teljesen, gyönyörűen felújított templomot találtam de egyik sem román kori a leíratok szerint.
Van ott arrafelé még más rom is a környéken, amit nem sikerült megtalálnom? Pedig még a helyiektől is faggatóztam, Önkormányzat se tudott segíteni.
Az előzmények gyönyörű helyei és képei után be sem merem rakni..... :-(
Minap Győrben jártam, ahol szintén található román kori templom(rom). nem máshol mint a Káptalandomb, Püspökvár városrészben, ott is a Bazilika - Székesegyház mellett.
Egyébként Győr műemlék jellegű bejárása, terei gyönyörűek. A Bazilika mellett található Zichy Ferenc látogatóközpontban érdemes kiváltani a 6 helyszínre is érvényes belépőt annak akit érdekelnek eme kulturális hagyatékok ( 100ft/fő a hat helyszínre - Káptalanház, Torony kilátó, Szentek tornya kiállítás, Bazilika múzeum, Apor Vilmos kiállítás, Egyházmegyei Kincstár és műemlék könyvtár, Múzeumház).